İçeriğe atla

Angola'nın illeri

Angola, bölge (Portekizce: Província, çoğul: províncias) adı verilen 18 en üst düzey idari birime ayrılmıştır:

Haritada Bölge Yönetim merkezi
1 BengoCaxito
2 BenguelaBenguela
3 BiéKuito
4 CabindaCabinda
5 Cuando CubangoMenongue
6 Cuanza NorteN'dalatando
7 Cuanza SulSumbe
8 CuneneOndjiva
9 HuamboHuambo
10 Huíla Lubango
11 LuandaLuanda
12 Lunda NorteLucapa
13 Lunda SulSaurimo
14 MalanjeMalanje
15 MoxicoLuena
16 NamibeNamibe
17 UígeUíge
18 Zaire M'banza-Kongo
Angolanın bölgelerinin numaralandırılmış haritası
Angolanın bölgelerinin numaralandırılmış haritası

Ayrıca


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">ISO</span> uluslararası ölçü standart kurumu

ISO, Uluslararası Standartlar Teşkilatı, Uluslararası Elektroteknik Komisyonu'nun çalışma sahasına giren elektrik ve elektronik mühendisliği konuları dışında, bütün teknik ve teknik dışı dallardaki standartların belirlenmesi çalışmalarını yürütmek gayesiyle resmi olarak 23 Şubat 1947 tarihinde Cenevre'de kurulan uluslararası teşkilât.

<span class="mw-page-title-main">Angola</span> Güneybatı Afrikada bulunan bir ülke

Angola, resmî adıyla Angola Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güneybatı bölümünde yer alan bir ülkedir. Kimbundu, Umbundu ve Kikongo dillerinde Ngola olarak adlandırılan ülkenin komşularını güneyde Namibya, kuzeydoğuda Kongo DC, doğuda Zambiya oluşturmakta olup, ülkenin batısında Atlas Okyanusu yer almaktadır. Angola'ya bağlı olmasına rağmen anakara ile fiziki bağlantısı bulunmayan ve ülkenin kuzeyinde Atlas Okyanusu kıyısında yer alan Cabinda bölgesi de Kongo Cumhuriyeti'nin yanı sıra yine Kongo DC ile sınıra sahiptir. Resmi dili Portekizcedir.

.ao, Angola'nın İnternet Ülke Alan Kodu (CcTLD) kod harfleri. Agostinho Neto Üniversitesi tarafından işletilmektedir. Domain alışı için 166 € (yıllık) gerekmektedir.

Angola İç Savaşı yeni bağımsızlığını kazanmış olan Angola'nın Portekiz himayesinden Nisan 1974'te çıkmasından sonra oluşmuş bir ihtilaftır. Afrika'nın en uzun süren anlaşmazlığıdır. 2002 yılında resmen biten ve 27 yıl süren savaş, bitene kadar 500,000 insanın ölümüne ve binlerce insanın da göçüne sebep olmuştur.

ISO 4217, para birimi kodu olarak da bilinen, para birimlerine verilen 3 haneli kısaltmaları düzenleyen ISO standartıdır. ISO 4217 kod listesi bankacılıkta ve iş dünyasında gfd Bazı ülkelerde döviz büroları sadece bu kodları kullanarak işlem yaparlar. Bu kodlar sayesinde bir kodun ilk iki harfi ISO 3166-1 alpha-2 ülke kodudur. İnternet'te kullanılan CcTLDlerin çok benzeridir. Örneğin Japonya'nın ülke kodu "jp", para birimi "yen"dir. Para birimi kodu da JPY olarak atanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika</span>

Güney Afrika Afrika'nın Güney bölgesidir. Coğrafik ve jeopolitik çeşitliliğe sahiptir. Bölgenin en geniş toprakları Güney Afrika Cumhuriyeti sınırları içerisindedir.

2010 Afrika Uluslar Kupası, Afrika ülkelerinin ulusal futbol takımları arasında düzenlenen Afrika Uluslar Kupası'nın 27inci organizasyonu.

Kwanza ya da tam ismiyle Angola kwanzası, Angola'da kullanılan resmî para birimidir. Alt birimi cêntimo ve bir kwanza 100 cêntimo'ya bölünür. Genelde "Kz" şeklinde kısaltılır.

<span class="mw-page-title-main">Angola pasaportu</span>

Angola pasaportu Angola vatandaşlarının uluslararası seyahatini kolaylaştırmak için verilen seyahat belgesidir. Pasaportlar Luanda'da, Göç ve Yabancılar Hizmetleri ofisi tarafından verilir. Önceki makam olan Ulusal Göç ve Angola Sınırları Müdürlüğü (Dnefa) tarafından verilen pasaportlar, 19 Nisan 2001 tarihinde geçersiz olmuştur.

ISO 3166-2:TR,Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından yayınlanan ISO 3166 standardının bir parçası olan Türkiye'deki ana bölümlerin isimlerini kodlamaya yarayan bir koddur. Güncel olarak 81 il için ISO 3166-2 kodları bulunmaktadır.

ISO 3166 Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) tarafından yayınlanan bir standarttır. Ülkelerin, özerk bölgelerin, il ve eyaletlerin isimlerini kodlamak için kullanılır. Standardın resmi ismi Ülkelerin ve alt bölümlerinin isimlerinin temsili için kodlar dır. Üç bölümden oluşur:

ISO 639-2:1998, dillerin isimlerinin gösterimi için kodlar - Bölüm 2: Alpha-3 kodu, dillerin isimlerinin gösterimi için kodlarını listeler ISO 639 standart, ikinci parçasıdır. Standardın bu bölümünde, her bir dil için verilen üç harfli "Alfa-3" kodlar olarak adlandırılır. ISO 639-2 kodları listesinde 464 kayıt bulunmaktadır.

Kanuna uygun olarak, Namibya dışındaki tüm ülkelerin vatandaşları Angola ziyareti için vize alması gerekmektedir. Yeşil Burun Adaları vatandaşlarına verilen normal pasaport sahipleri, ülkeye varışta vize alabilirler.

Angola başbakanı, Afrika ülkesi Angola'da bağımsızlığın kazanıldığı 1975 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır. Söz konusu makam 1978 ile 1991 yılları arasında kaldırılsa da, 1991 yılında yeniden oluşturulmuştur. 1991 yılından itibaren ikinci süreci başlayan başbakanlık makamı 2010 yılına kadar devam etmiş, söz konusu yıl tekrar kaldırılarak tüm yetki devlet başkanında toplanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Angola-Türkiye ilişkileri</span>

Angola-Türkiye ilişkileri; 1975 yılında Türkiye'nin Angola'nın bağımsızlığını tanımasıyla başlamıştır. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler ise Türkiye'nin 2010 yılında Angola'nın başkenti Luanda'da kurduğu Luanda Büyükelçiliği ve Angola'nın 2012 yılında Çankaya'da açtığı Ankara Büyükelçiliği aracılığıyla yürütülmektedir. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2019 yılında 212 milyon $ olmuştur. 2021 yılında iki ülke arası direkt uçuşlar başlamıştır. Bununla birlikte Türkiye'ye ait resmi pasaport hamilleri [Hususi (Yeşil), Hizmet (Gri) ve Diplomatik (Kırmızı)] Angola'da 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaftır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de posta kodları</span>

Türkiye'de Posta kodları, 5 hanelidir, ilk iki hanesi Trafik plaka kodlarından, kalanı ilin ilçesindeki yeri gösterir.

ISO 639-1:2002, dil kodları için ISO 639 uluslararası standartlar serisinin ilk bölümüdür. Bölüm 1, iki harfli kodların kaydını kapsar. Aralık 2018 itibarıyla kayıtlı 184 adet iki harfli kod bulunmaktadır. Kayıtlı kodlar dünyanın başlıca dillerini kapsamaktadır.

ISO 3166-1 alpha-3 kodları, ülkeleri, bağımlı bölgeleri ve özel coğrafi bölgeleri temsil etmek için Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) tarafından yayınlanan ISO 3166 standardının parçası olan ISO 3166-1'de tanımlanan üç harfli ülke kodlarıdır. Kodlar ve ülke adları arasında iki harfli alfa-2 kodlarından daha iyi bir görsel ilişkiye izin verirler. İlk olarak 1974'teki ilk baskısında ISO 3166 standardının bir parçası olarak dahil edildiler.

ISO 3166-2:AO, Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından yayınlanan ISO 3166 standardının bir parçası olan Angola'daki ana bölümlerin isimlerini kodlamaya yarayan bir koddur. Güncel olarak 18 bölge için ISO 3166-2 kodları bulunmaktadır.

ISO 639-3:2007 dil adlarının kapsamlı gösterimi için Alfa-3 kodudur. ISO 639 serisindeki dil kodları için uluslararası bir standarttır. Dilleri tanımlamak için üç harfli kodlar tanımlar. Standart, 1 Şubat 2007'de Uluslararası Standartlar Teşkilatı (ISO) tarafından yayınlanmıştır. ISO 639-3, bilinen tüm doğal dilleri kapsamak amacıyla 639-2 alfa-3 kodlarını genişletir.