İçeriğe atla

Anglosfer

  İngiliz Milletler Topluluğu üyesi olmayan diğer devletler
  Daha önce Amerika Birleşik Devletleri yönetimi altında olan devletler

Anglosfer, Birleşik Krallık ile ortak kültürel ve tarihi bağları paylaşan ve yakın siyasi, diplomatik ve askeri işbirliğini sürdüren bir grup İngilizce konuşan ülkedir.[1][2] Farklı kaynaklarda yer alan uluslar farklılık gösterse de, Anglosfer genellikle İngilizcenin resmi bir dil olduğu tüm ülkeleri kapsadığı düşünülmez ve genellikle Anglofon ile eşanlamlı olarak kabul edilmez ancak yaygın olarak dahil edilen ulusların hepsi bir zamanlar İngiliz İmparatorluğu'nun bir parçasıydı.[3]

Tanım genellikle Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Birleşik Krallık, Kanada ve Yeni Zelanda'yı kapsamaktadır.[4][5][6][7][8][9][10][11] Terim ayrıca İrlanda[12][13] ile Bahamalar, Barbados ve Jamaika gibi Karayip ülkelerini de kapsayabilir.

Kaynakça

  1. ^ "Anglosphere definition and meaning – Collins English Dictionary". www.collinsdictionary.com. 8 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2020. 
  2. ^ "CANZUK, Conservatives and Canada: Marching backward to empire – iPolitics". 24 Şubat 2017. 26 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2020. 
  3. ^ "The Anglosphere and its Others: The 'English-speaking Peoples' in a Changing World Order – British Academy". British Academy. 22 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2020. 
  4. ^ "In the shadows of empire: how the Anglosphere dream lives on – UK in a changing Europe". 11 Mayıs 2018. 14 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2020. 
  5. ^ Press, Stanford University. "The Anglosphere: A Genealogy of a Racialized Identity in International Relations | Srdjan Vucetic". www.sup.org. 5 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2020. 
  6. ^ "Getting Real About the Anglosphere". 17 Şubat 2020. 6 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2020. 
  7. ^ Mycock, Andrew; Wellings, Ben. "Beyond Brexit: 'Global Britain' looks to the emerging Anglosphere for new opportunities". The Conversation. 23 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2020. 
  8. ^ "The Anglosphere: Past, present and future". The British Academy. 
  9. ^ "Five reasons the Anglosphere is more than just a romantic vision – but has real geopolitical teeth". CityAM. 15 Aralık 2016. 3 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2020. 
  10. ^ "What is the Anglosphere, Anyway?". 8 Kasım 2019. 20 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2020. 
  11. ^ Mycock, Andrew; Wellings, Ben. "The UK after Brexit: Can and Will the Anglosphere Replace the EU?" (PDF). 8 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 3 Haziran 2020. 
  12. ^ Editorial (3 Kasım 2017). "The Guardian view on languages and the British: Brexit and an Anglosphere prison – Editorial". the Guardian. 19 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2020. 
  13. ^ "Which way is Ireland going?". Financial Times. 27 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">David Beckham</span> İngiliz eski futbolcu

David Robert Joseph Beckham, İngiliz eski futbolcudur, Inter Miami CF'nin şu anki başkanı ve ortak sahibi ve Salford City'nin ortak sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Maltaca</span> Maltanın resmî dili

Maltaca (Malti), Maltalılar tarafından kullanılan, Malta ve Avrupa Birliği'nin resmî dillerinden birini oluşturan Latinleşmiş Sami dili. Latin alfabesi kullanılarak yazılan dilin kökenleri tarihi Sicilya Arapçasına dayanmakta olup, tarih boyunca Latin dilleri ve İngilizceden yoğun ödünçlemeler almıştır. İlk olarak 15. yüzyılda yazılmaya başlanmış dil, 1934'te Malta'nın resmî dili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Farslar</span> Çoğunlukla İranda yaşayan halk

Farslar, Persler veya Osmanlıcadaki tabirle Âcemler, çoğunlukla İran'da yaşayan İranî bir halktır.

<span class="mw-page-title-main">Hugh Jackman</span> Avustralyalı sinema oyuncusu (d. 1968)

Hugh Michael Jackman filmlerde, müzikal yapımlarda ve televizyonda yer almış Avustralyalı aktör ve yapımcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Boris Johnson</span> Birleşik Krallık başbakanı (2019–2022)

Alexander Boris de Pfeffel Johnson, 2019'dan 2022'ye kadar Birleşik Krallık Başbakanı ve Muhafazakâr Parti Lideri olan İngiliz siyasetçi ve yazardır. Daha önce 2016'dan 2018'e kadar Dışişleri Bakanı ve 2008'den 2016'ya kadar Londra Belediye Başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Hindistanı</span> Büyük Britanyanın Hindistan kolonisi (1858-1947)

Sömürge Hindistanı, Britanya Hindistanı, Britanya Rajı ya da Hindistan İmparatorluğu 1858'den 1947'ye kadar Birleşik Krallık'ın Hindistan kolonisinin adıdır. Bu dönem ayrıca dominyon periyodu olarak da adlandırılmıştır. İngiltere kontrolündeki bölge güncel kullanımda Hindistan (India) adıyla bugünkü Hindistan, Pakistan Bangladeş ve Myanmar ülkelerini kapsıyordu. Yöneticisi İngiliz Kraliyet ailesi idi. Başkenti Kalküta (1858-1912) ve Yeni Delhi (1912-1947) olmuştu. Hindistan olarak,1945’te San Fransisco’da II. Dünya Savaşı’nın ardından oluşturulan Birleşmiş Milletler'in kurucu üyesi olmuştur.

Taç kolonisi veya kraliyet sömürgesi, İngiliz sömürge imparatorluğu ve bunu takip eden Britanya İmparatorluğu'nda bir sömürge yönetimi türüydü.

<span class="mw-page-title-main">2016 Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği üyeliği referandumu</span>

2016 Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği üyeliği referandumu, Birleşik Krallık'ta bilinen adlarıyla AB referandumu ve Brexit referandumu, 23 Haziran 2016 Perşembe günü ülkenin Avrupa Birliği'ne üyeliği konusundaki desteği ölçmek amacıyla Büyük Britanya ve Cebelitarık'ta gerçekleştirilen, bağlayıcı olmayan referandumdur. Referandum sonucunda %51.9 ile AB'den ayrılmaya yönelik oylar birinci çıkmıştır. İngiltere ve Galler'in büyük bölümü ayrılma yönünde oy kullanırken İskoçya, Kuzey İrlanda ve Cebelitarık AB'de kalınması yönünde oy kullanmıştır. Birkaç yıl süreceği tahmin edilen AB'den ayrılma süreci için İngiliz Hükûmeti'nin Avrupa Birliği Antlaşması'nın 50. maddesine göre karar alması gerekmektedir ancak henüz böyle bir karar mevcut değildir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılması</span> Birleşik Krallıkın 1973te Avrupa Ekonomik Topluluğuna katılmasından beri yürütülen bir siyasi hedef

Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılması, kısaca Brexit, çeşitli kişiler, çıkar grupları ve siyasi partiler tarafından Birleşik Krallık'ın 1973'te Avrupa Birliği'nin önceli olan Avrupa Ekonomik Topluluğu'na katılmasından beri yürütülen bir siyasi hedef. Avrupa Birliği'nden ayrılma hakkı, Avrupa Birliği Antlaşması'nın 50. maddesine tabidir ve 2009 yılında yürürlüğe giren Lizbon Antlaşması ile tanıtılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aerican İmparatorluğu</span> Mikroulus

Aerican İmparatorluğu kendi egemen topraklarına sahip olmayan ve başka hiçbir egemen devlet tarafından varlığı tanınmayan, 8 Mayıs 1987'de kurulmuş bir mikro ulustur. İsmi "Amerikan İmparatorluğu" teriminden türetilmiştir. 2000 yılında The New York Times, Aerican İmparatorluğu internet sitesini "en yaratıcı mikro ulus sitelerinden biri" olarak tanımladı.

<span class="mw-page-title-main">Cemita</span>

Cemita Meksika'daki Puebla bölgesine ait bir çeşit ekmek. Cemita ekmeği Cemita poblana olarak da adlandırılmaktadır. Bu isim ekmeğin menşei olan Puebla'dan kaynaklanmaktadır. Cemita tipik olarak üzeri susamla kaplı bir ekmektir. Yumurta ihtiva ettiğinden ötürü bir çeşit Fransız ekmeği olan briocheye benzetilmektedir. Yumurta haricinde cemita yapımında dilimlenmiş avakado, et, beyaz beynir, soğan, Paalo bitkisi, salsa sosu kullanılır. Günümüzde New York, Los Angeles gibi büyük şehirlerdeki Meksika restoranlarında sıklıkla kullanılmakta ve tüketilmektedir.

Plaid Cymru, Galler'de bir sosyal demokrat bir siyasi partidir. Parti 5 Ağustos 1925 tarihinde kurulmuş olup Galler'in Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını savunur.

<i>Fleabag</i>

Fleabag, Phoebe Waller-Bridge tarafından yaratılan İngiliz komedi-drama televizyon dizisi. Waller-Bridge, Londra'da özgür ruhlu ve cinsel açıdan aktif ama öfkeli ve kafası karışmış genç bir kadın olan baş karakter olarak rol alıyor. Sian Clifford da başrolde yer alırken, Andrew Scott ikinci dizide oyuncu kadrosuna katıldı. Kahraman, izleyiciye açıklama, iç monologlar ve akıcı bir yorum sağlamak için sık sık dördüncü duvarı kırar.

<span class="mw-page-title-main">Halçayan</span>

Halçayan, güney Özbekistan'ın Surhanderya ilindeki modern Denau şehri yakınında bulunan küçük bir saray veya kabul salonu olduğu düşünülen bir arkeolojik sit alanıdır. Ceyhun'un kuzey kolu olan Surhanderya vadisinde bulunur.

British Academy Video Games Award for Best Game, En İyi Oyun dalında İngiliz Film ve Televizyon Sanatları Akademisi (BAFTA) tarafından her yıl verilen bir ödüldür. "Tüm türlerde ve platformlarda yılın en iyi oyunu" onuruna verilir. 1. İngiliz Akademisi Video Oyunları Ödülleri töreni 2004 yılında Infinity Ward ve Activision'ın oyunu Call of Duty'nin ödülü almasıyla yapıldı. Ödül ilk olarak 2004 töreni için Yılın Oyunu – Yılın En İyi Oyunu olarak biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 6</span>

Nokia 6; Nokia markalı, Android işletim sistemini kullanan orta seviye bir akıllı telefondur. Cihaz, Nokia'nın cihaz bölümünün kısmen elden çıkarılmasıyla oluşturulan Fin şirket HMD Global'in ilk akıllı telefonudur; Nokia Lumia 638'den sonra ilk Nokia markalı ve kısa ömürlü Nokia X2'den sonra Android işletim sistemini kullanan ilk Nokia markalı akıllı telefondur. 8 Ocak 2017'de, cihazın ilk olarak Çin'de satışa çıkarıldığı duyuruldu; bundan bir ay sonra da cihazın dünya çapında satılacak modeli duyuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 3</span> 2017 Android akıllı telefon

Nokia 3; HMD Global tarafından tasarlanmış, Nokia markalı, Android işletim sistemini kullanan orta seviye bir akıllı telefon. Cihaz; Nokia 5, Nokia 6 ve Nokia 3310 (2017) ile beraber Mobile World Congress başlamadan bir gün önce 26 Şubat 2017'de duyurulmuştur. Cihaz her ay düzenli olarak güvenlik güncellemesi alır ve cihazda orijinal Android yüklüdür.

<span class="mw-page-title-main">Robert Gascoyne-Cecil, 3. Salisbury Markisi</span>

Robert Arthur Talbot Gascoyne-Cecil, 3. Salisbury Markizi, Britanyalı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Austenasia</span>

Autenasia İmparatorluğu, kendini egemen bir devlet olarak ilan eden Birleşik Krallık merkezli bir mikro ulustur. Kendi tarzında inşa ettiği Anayasal Monarşi ile İmparator Jonathan Austen tarafından 2008 yılında kurulmuştur. Güney Londra'da bir evin liderliğinde 24 mülkten oluşuyor.

<span class="mw-page-title-main">Clifford Edmund Bosworth</span> İngiliz tarihçi (1928–2015)

Clifford Edmund Bosworth FBA, İngiliz tarihçi ve oryantalistti.