İçeriğe atla

Angela Jurdak Khoury

Angela Jurdak Khoury
Doğum24 Eylül 1915
Dhour El Choueir, Cebel-i Lübnan Sancağı
Ölüm29 Mayıs 2011
Washington, D.C.
MilliyetLübnanlı
MeslekDiplomat, profesör

Angela Jurdak Khoury (24 Eylül 1915 - 29 Mayıs 2011), Washington, D.C.'de yaşayan Lübnanlı bir diplomat ve üniversite profesörüydü.

Erken dönem hayatı

Angela Jurdak, Beyrut Amerikan Üniversitesi fakültesinde matematikçi ve astronom olan Mansur Hanna Jurdak (1881-1964) ve Leah Abs Jurdak'ın kızı olarak Cebel-i Lübnan Sancağı'nda (Modern Lübnan) Dhour El Choueir'de doğdu. Angela Jurdak, American Junior College for Women'a ve ardından American University of Beyrut'a gitti ve 1937'de lisans eğitimini ve 1938'de sosyoloji alanında yüksek lisans derecesini tamamladı.[1] Hayatının ilerleyen dönemlerinde, Washington DC'deki Amerikan Üniversitesi'nden uluslararası ilişkiler alanında doktora derecesi aldı.[2]

Jurdak, genç bir kadınken Lübnan milli tenis takımının bir üyesiydi, konserlerde piyano çalıyordu ve uzun mesafe yüzücü olarak biliniyordu.[3]

Kariyeri

Angela Jurdak, 1938'den itibaren Beyrut Amerikan Üniversitesi'nde sosyoloji öğretti ve üniversitenin ilk kadın hocası oldu.[1][4] II. Dünya Savaşı sırasında Suriye, Lübnan ve Filistin için Müttefik Kuvvetler Radyo Poll'un müdür yardımcısı olarak görev yaptı.[5] Savaştan sonra Birleşmiş Milletler Lübnan delegasyonuna katıldı ve merkezi Washington DC'de bulunan Lübnan Elçiliği'nin bir üyesiydi. Lübnanlı ilk kadın diplomattı.[6][7] Bir süre New York'ta Lübnan konsolosuydu ve 1946'da kuruluşunda Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu'nda görev yaptı.[8] 1966'da Lübnan Dışişleri Bakanlığı'ndaki görevinden istifa etti.[2]

1967'den 1982'de emekli olana kadar George Mason Üniversitesi'nde profesördü.[9]

Başarıları

Angela Jurdak Khoury, 1959'da Lübnan hükûmeti tarafından Ulusal Sedir Nişanı ile ödüllendirildi.[5] Angela J. Khoury Devlet ve Uluslararası Politikada Üstün Kıdemli Ödülü onun anısına George Mason Üniversitesi'nde verilmektedir.[9]

Kişisel hayatı

Angela Jurdak, 1949'da avukat Shukri Issa Khoury ile evlendi. Philip ve George adında iki oğulları oldu. Shukry Khoury 1985'te öldüğünde dul kaldı. Angela Jurdak Khoury 2011 yılında 95 yaşında Washington DC'de öldü.[2] Daha sonraki yıllarda yine Washington DC'de yaşayan bir diplomat olan kız kardeşi Salma Mansur Jurdak ile yaşadı; Salma Jurdak, 2017 yılında 97 yaşında öldü.[10]

Kaynakça

  1. ^ a b Betty S. Anderson, The American University of Beirut: Arab Nationalism and Liberal Education 28 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (University of Texas Press 2011): 117. 9780292726918
  2. ^ a b c Office of Communications, "AUB Mourns Angela Jurdak Khoury" 4 Ocak 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. American University of Beirut (May 30, 2011).
  3. ^ Jane Eads, "Lebanese Girl Gets UNO Post" 13 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Abilene Reporter-News (30 Mart 1946): 14. via Newspapers.com.
  4. ^ "History Makers". History Makers, American University of Beirut (İngilizce). 16 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2020. 
  5. ^ a b Andrew Stimson, "Obituaries" The Washington Report on Middle East Affairs (August 2011): 63-64.
  6. ^ "Achievements of LAU Women Graduates Throughout History" 15 Aralık 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. LAU Magazine & Alumni Bulletin (Winter 2011): 30.
  7. ^ Samira Nawas Plesman, "Angela Jurdak Khoury - 95; Lebanon's First Woman Diplomat" 28 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Shweir.com.
  8. ^ "UNO Body Adopts Platform on Women's Rights" 13 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sydney Morning Herald (May 9, 1946): 3. via Newspapers.com
  9. ^ a b Lea Lubag, "Former Government Professor and Diplomat Angela J. Khoury Dies"[] Mason Gazette (20 Haziran 2011).
  10. ^ "Salma Mansur Jurdak" 13 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Washington Post (March 24, 2017).

Dış bağlantılar

Konuyla ilgili yayınlar

  • Marie Aziz Sabri, Pioneering Profiles: Beirut College for Women (Khayat Books 1967). (Includes an entry on Angela Jurdak Khoury.)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Beyrut</span> Lübnanın başkenti ve en büyük şehri

Beyrut, Lübnan'ın başkentidir. Nüfusu 1,5 milyonun üzerinde olan Beyrut, deniz etkisinden biraz korunan bir körfezin kıyısındadır.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan</span> Batı Asya’da bir ülke

Lübnan, resmî adıyla Lübnan Cumhuriyeti, Batı Asya'da Doğu Akdeniz kıyısında bir Arap ve Orta Doğu ülkesidir. Kuzey ve doğuda Suriye, güneyde İsrail batıda Akdeniz ile çevrili olan ülkenin ayrıca Kıbrıs ile deniz sınırı bulunmaktadır. Lübnan, Akdeniz Havzası ile Arap Dünyası'nın kesişiminde yer alması nedeniyle zengin bir tarihe sahiptir ve kendine özgü bir kültürel kimlik geliştirmiştir. Tarihteki Fenike uygarlığının vatanı Lübnan ve kıyılarıdır. Ülke pek çok dine ev sahipliği yapmaktadır. Yüz ölçümü 10.452 km² olan Lübnan en küçük ülkelerden biridir. Nüfusu yaklaşık 6 milyon, başkenti Beyrut, ulusal ve resmî dili Arapçadır. Fasih Arapça'nın yanı sıra günlük hayatta konuşma dili olarak Lübnan Arapçası kullanılmaktadır. Ayrıca Fransızca da resmî olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan İç Savaşı</span> 1975 yılında Lübnanda meydana gelen iç savaş

Lübnan İç Savaşı, 1975'ten 1990 yılına kadar Lübnan'da yaklaşık olarak 150.000 - 230.000 insanın ölümüne neden olmuştur. Yaklaşık 350.000 kişi yaralanmış bir milyondan fazla insan da ülkesini terk etmiştir. Soğuk Savaş dönemi Lübnan'ı ciddi şekilde etkiledi ve 1958'deki siyasi kriz ancak ABD'nin Beyrut'a çıkarma yapmasıyla sona ermişti. İsrail'in kurulması ve yüzbinlerce Filistinli mültecinin Lübnan'a yerleşmesi dini çatışmaları arttırdı. Silahlı FKÖ gerillalarının ülkeye girişi ciddi siyasi sorunlara sebep oldu. FKÖ'nün gelişi, Filistinli mültecilerin silahlanması farklı gruplar arasındaki sürtüşmeyi hızlandırdı. 1976'da çoğunluğu Müslüman Lübnan Cephesi ve Ulusal Komite arasında çatışmalar başladıktan kısa süre sonra Arap Ligi ve Suriye arabuluculuğa girişti, Filistinli-Lübnanlı çatışması daha çok Güney Lübnan'da yoğunlaştı. FKÖ burayı 1969 yılından beri kontrol ediyordu. Kahire Antlaşması imzalanarak bu bölgeden çekildi. İsrail, Güney Lübnan'ı işgal etti ve Suriye önce Hristiyanlar lehine iç savaşa dahil oldu ve sorun uluslararası bir boyut kazandı. Suriye ve İsrail anlaşmazlığı Lübnan üzerinden devam etti. 1980'lerde taraflar harabeye dönen Beyrut'un onarılması için çaba gösterdi.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Nasrallah</span> Hizbullahın genel sekreteri

Hasan Nasrallah, Lübnanlı din adamı ve Şii İslamcı bir siyasi parti ve militan grup olan Hizbullah'ın genel sekreteriydi.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Suriye ve Lübnan Mandası</span> Günümüzdeki Suriye ve Lübnan topraklarında 1923-1946 yıllarında Fransa egemenliğinde kalmış manda yönetimi

Fransız Suriye ve Lübnan Mandası (1923-1946), Birinci Dünya Savaşı ve Osmanlı İmparatorluğu'nun bölünmesi sonrasında Suriye ve Lübnan'la ilgili olarak kurulan bir Milletler Cemiyeti mandası. Manda sisteminin sömürgecilikten farklı olması gerekiyordu, yöneten ülke, sakinleri kendi kendini yönetmeye uygun kabul edilene kadar mütevelli olarak hareket etmeyi amaçladı. Bu noktada, görev süresi sona erecek ve bağımsız bir devlet doğacaktı.

<span class="mw-page-title-main">Velid Canbolat</span> Lübnanlı siyasetçi

Velid Canbolat Lübnan'ın İlerici Sosyalist Partisi'nin Genel Başkanı ve Dürzi topluluğunun en tanınmış lideridir.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Lübnan Yahudileri geleneksel olarak bir Mizrahi cemaati olup genelde Lübnan'ın Beyrut şehrinde veya çevresinde yaşayan veya yaşamış olan Yahudilerdir. Cemaatin hemen hemen hepsi İsrail, Fransa ve Kuzey Amerika'ya göç etmiştir. Ülkede bugün 20 ila 40 arası Yahudi kalmıştır. Lübnan Yahudileri toplumla sıkıca entegre oldukları ve vatanlarını terk etme hissi duymadıkları için Lübnan'ın 1958'de yaşadığı iç savaşta dahi büyük oranda dış göç olmamıştır. Fakat, 1975'teki Lübnan İç Savaşı ve 1982'deki İsrail'in Lübnan'a girme harekâtıyla dış göçler hızlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hayfa Vehbi</span> Lübnanlı manken, aktris ve sanatçı

Hayfa Vehbi ; Lübnanlı manken, aktris ve şarkıcı. Lübnanlı bir baba ve Mısırlı bir annenin çocuğu olarak dünyaya gelen Vehbi, Miss Lübnan güzellik yarışmasında ikinci olarak ünlenip, 2002'de ilk müzik albümü Houwa El-Zaman'ı yayınlamasıyla dikkat çekti. Müziğinin yanında seksi görüntüsü ve fotoğraflarıyla dikkat çekip genel olarak Orta Doğu'nun seks sembolü olarak görülmektedir. Şu ana dek dört stüdyo albümü yayınladı ve 2008'de Pepsi'nin yapımcılığını üstlendiği "Sea of Stars" filmiyle sinemaya atıldı. Vehbi, Arap dünyasının en ünlü kadın şarkıcılarından biri olup, Lübnanlı şarkıcılar arasında en başarılılarından biri olarak görülmektedir. 2006'da People tarafından en güzel 50 insan listesinde yer aldı.

Philip Khuri Hitti, Arap kültürü ile yaptığı çalışmalar sayesinde ABD'de Arap kültürünün tanınmasını sağlayan oryantalist yazar. Maruni bir dinsel kökene sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Carole Semaha</span>

Carole Semaha, , Lübnanlı müzisyen ve aktris. Beş stüdyo albümü yayımladı. Semaha'nın, Beyrut Saint Joseph Üniversitesi'nde 1999 yılında kazandığı oyunculuk ve yönetmenlik üzerine yüksek lisansı vardır. 2004 yılında en iyi kadın yeni başlayanlar için Arap Müzik Ödülü'nü kazandı. Murex d'Or ödülünü kazandı ve MTV Avrupa Müzik Ödülleri 2008 En iyi Arabistan Yeni Yasası için aday gösterildi. Carole Semaha, Pop müzik kariyerine başlamadan önce, klasik aktris olarak Mansur Rahbani ve Mervan Rahbani ile yoğun şekilde çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan'da LGBT hakları</span>

Lübnan'da LGBT bireyler, LGBT olmayan bireylerin uğramadığı yasal ve sosyal zorluklarla yüz yüze gelmektedir. Buna rağmen, Arap Dünyası'nın diğer ülkelerine göre çok daha fazla özgürlüklere sahiptirler. Çeşitli mahkemeler, Lübnan Ceza Kanunu'nda "doğanın yasalarına aykırı" cinsel ilişkileri yasaklayan 534. maddenin LGBT bireyleri tutuklamak için kullanılmaması gerektiği sonucuna varmış; bu nedenle eşcinsellik de facto olarak yasaldır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Nami</span> II. Abdülhamidin damadı, Suriyenin 2. devlet başkanı

Damad Ahmed Nami, Suriye'nin ikinci devlet başkanı, beşinci başbakanı. II. Abdülhamid'in kızı Ayşe Osmanoğlu ile evlenerek Osmanlı Hanedanı'na damat olmuştur. Arapçayı pek konuşamayan Çerkes ve Türk kökenli biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan Dağı'nın Büyük Kıtlığı</span>

Lübnan Dağı'nın Büyük Kıtlığı (1915–1918), I. Dünya Savaşı sırasında ortaya çıkan, yaklaşık 200.000 ölümle sonuçlanan kitlesel açlık olayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hassân Diyab</span> Lübnanlı siyasetçi

Hassân Diyab, Lübnanlı siyasetçi. 21 Ocak 2020 yılında başladığı başbakanlık görevinden 10 Ağustos 2020 tarihinde istifa etmiş olup yeni hükûmet kurulana kadar emanetçi başbakan olarak görev yapmıştır. Yeni hükûmetin kurulmasının ardından 10 Eylül 2021'de bu görevi Necip Mikati'ye devretmiştir. Başbakanlıktan önce, 2011-2014 yılları arasında Lübnan Eğitim Bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">2020 Beyrut patlaması</span> Can kayıpları ve yaralanmalarla sonuçlanan patlama

2020 Beyrut patlamaları, 4 Ağustos 2020'de Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Beyrut Limanı'nda gerçekleşen patlamalardır. Genel Güvenlik Genel Müdürlüğü, patlamanın yıllar önce el konulan ve limanda depolanan 2.750 ton amonyum nitrata bağlı olduğunu belirtmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Lübnan</span> Fransız Suriye ve Lübnan Mandasındaki eski devlet

Büyük Lübnan Devleti 1 Eylül 1920'de ilan edilen, Mayıs 1926'da adını Lübnan Cumhuriyeti yapan ve modern Lübnan'ın önceli olan bir devletti.

Muhieddine Jaroudi, forvet pozisyonunda oynayan Lübnanlı eski millî futbolcuydu.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Sedir Nişanı</span>

Ulusal Sedir Nişanı, 31 Aralık 1936'da kurulan Lübnan'ın en yüksek devlet nişanıdır. Beş sınıfta sunulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hanna K. Korany</span>

Hanna Kurani olarak da bilinen Hanna K. Korany (1871-1898), Suriyeli bir yazardır. 1893'ten 1895'e kadar Amerika Birleşik Devletleri'ni gezerek Suriye'deki kadınların yaşamları hakkında konuştu.

<span class="mw-page-title-main">Giselle Khoury</span>

Giselle Khoury, Lübnanlı gazeteci ve televizyon sunucusu.