İçeriğe atla

Anegawa Muharebesi

Anegawa Muharebesi
Sengoku dönemi

Azai ve Asakura (mavi) ile Oda, Tokugawa ve Inaba (kırmızı) güçleri
Tarih30 Temmuz 1570
Bölge
Ane Nehri, Ōmi vilayeti
SonuçOda-Tokugawa zaferi
Taraflar
Oda boyu güçleri
Tokugawa boyu güçleri
Azai boyu güçleri
Asakura boyu güçleri
Komutanlar ve liderler
Oda Nobunaga
Tokugawa Ieyasu
Inaba Ittetsu
Azai Nagamasa
Asakura Yoshikage
Güçler
28,000[1] 10,000[1]

Anegawa Muharebesi (Japonca姉川の戦い Anegawa no Tatakai), 30 Temmuz 1570 tarihinde Biwa Gölü yakınlarında Oda ve Tokugawa ile Azai ve Asakura boyları arasında gerçekleşen muharebedir. Muharebe Oda Nobunaga ve Tokugawa Ieyasu arasındaki ittifakın ilk önemli savaşıdır.

Muharebe Oda Nobunaga'nın Azai ve Asakura boylarına ait Odani ve Yokoyama kalelerini kuşatması sonucu çıkmıştır. Savaşçıların kalelerden çıkmasıyla birlikte savaş Ane Nehri'nin ortasında bir muharebeye dönüştü. Nobunaga güçleri Azailer ile savaşırken Tokugawa güçleri de Asakura güçleri ile savaşmaktaydı.[2]

Tokugawa güçleri Asakura güçlerini yendikten sonra Nobunaga güçleri ile Azailer ile çarpışmaya başladı. Bu sırada yedekte bekleyen Inaba Ittetsu'nun güçleri de sol kanattan Azailere saldırdı. Böylece Asai ve Asakura klanı güçleri hızla yenildi ve muharebe Oda ve Tokugawa güçlerinin zaferiyle sonuçlandı.[2]

Muharebedeki kayıpların tam sayısı bilinmemektedir. Bununla birlikte Shinchōkō-ki kayıtlarında savaş sırasında Asakura boyunun 1100 samurayının öldüğü belirtilmektedir. O dönemin ordusunda ashigaru sayısı samuraylardan en az birkaç kat daha fazla idi ve bu nedenle en az birkaç bin savaşçının öldüğü varsayılmaktadır. Ayrıca muharebe sırasında savaş taktiklerini veya detaylarına ilişkin bir bilgi bulunmamaktadır.

Kaynakça

  1. ^ a b Turnbull, Stephen (1987). Battles of the Samurai. Arms and Armour Press. s. 65. ISBN 0853688265. 
  2. ^ a b Turnbull, Stephen (1998). The Samurai Sourcebook. Cassell & Co. s. 220. ISBN 1854095234. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Samuray</span> Eski Japonyada soylu asker sınıfı

Samuray, eski Japonya'da soylu asker sınıfı için kullanılan bir terimdi. Samuray, eski Japoncada 'hizmet etmek' manasına gelen saburau kelimesinden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Oda Nobunaga</span>

Oda Nobunaga , asıl adı Kichihōshi, sonradan Saburō, Japon savaşçı. Ashikaga şogunluğunu devirmiş ve Japon eyaletlerinin yarısını kendi yönetimi altında birleştirerek yıllardır sürmekte olan Sengoku dönemini sona erdirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Boshin Savaşı</span>

Boşin Savaşı (Japonca) Boşin Sensō 1868 yılından 1869 yılına kadar Japonya’da iktidarda bulunan Tokugawa Şogunluğu ile iktidarın imparatorluk hanedanına dönmesini isteyenler arasında yaşanan iç savaş.

<span class="mw-page-title-main">Nagashino Muharebesi</span>

Nagashino Muharebesi, 28 Haziran 1575 tarihinde Nagashino Kalesi yakınlarında Takeda ile Oda ve Tokugawa boyları arasında gerçekleşen muharebedir. Muharebede Oda ve Tokugawa güçleri Takeda'nın "yenilmez" süvarilerin saldırılarını önlemiştir. Muharebe sırasında Takeda süvarilerine karşı Nobunaga'nın ateşli silahları ustaca kullanımı Japon savaş tarihinde bir dönüm noktası olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sengoku Dönemi</span>

Sengoku dönemi, Muromachi döneminde 1467-1603 yıllarını kapsayan dönemdir. Sengoku dönemi toplumsal ayaklanmalar, siyasal entrikalar ve askerî çatışmalar ile geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kawanakajima Muharebeleri</span> savaş

Kawanakajima Muharebeleri, 25 Ocak 1573 tarihinde Kawanakajima'da Takeda ile Uesugi boyları arasında gerçekleşen muharebelerdir. Muharebeler sırasında 1553 Fuse, 1555 Saigawa, 1557 Uenohara, 1561 Hachimanbara ve 1564 Shiozaki olmak üzere beş büyük muharebe gerçekleşmiş olup en önemli muharebe Kawanakajima düzlüğünde gerçekleşmiştir. Muharebeler Japon askeri tarihinin en önemli anılarından biri olup birçok destan edebiyatı, tahta baskı ve filme konu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'nın Kore'yi istilaları (1592-1598)</span> Japonların Koreyi ele geçirmek için düzenlediği iki istila

Imjin Savaşı, 1592-1598 yılları arasında Japonya'nın Kore'ye karşı gerçekleştirdiği iki ayrı istiladan oluşan bir savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Yamazaki Muharebesi</span> savaş

Yamazaki Muharebesi, 2 Temmuz 1582 tarihinde Yamazaki'de Akechi Mitsuhide ile Toyotomi Hideyoshi güçleri arasında meydana gelen bir muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Toyotomi Hideyoshi</span>

Toyotomi Hideyoshi Sengoku döneminden bir daimyo, samuray, general ve politikacıydı. Hideyoshi aynı zamanda Japonya'nın ikinci büyük birleştiricisi olarak görülür. Kendisi lordundan, Oda Nobunaga'dan, sonra geldi ve Sengoku dönemine bir son verdi. Hideyoshi'nin yönetimi Azuchi-Momoyama dönemi olarak da adlandırılır. Momoyama adı Hideyoshi'nin kalesinden gelmektedir. Ölümünden sonra oğlu Toyotomi Hideyori Tokugawa Ieyasu tarafından yenilgiye uğratıldı ve Tokugawa ailesi Toyotomi hanedanının yerine geçti.

<span class="mw-page-title-main">Azai Nagamasa</span> Japon derebeyi/daimyō (1545 – 1573)

Azai Nagamasa, geç Sengoku döneminde bir daimyō idi. Nagamasa, Oda Nobunaga'nın kayınbiraderi ve sonradan düşmanıydı. Kuzey Ōmi vilayetindeki Odani Kalesi'nde oturan Azai boyunun lideriydi. 1564'te Nobunaga'nın kız kardeşi Oichi ile evlendi ve bu evlilikten Yodo-dono, Ohatsu ve Oeyo olmak üzere kendi başlarına önemli figürler olan üç kızı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Shizugatake Muharebesi</span>

Shizugatake Muharebesi, Mayıs 1583 tarihinde Shizugatake'de Hashiba Hideyoshi ve Oda Nobutaka güçleri arasında meydana gelen bir muhaberedir. Katsuie, Oda Nobutaka'nın Oda Nobunaga'nın halefi olma iddiasını Oda boyu içinde Hideyoshi'ye fayda sağlayan ardışık bir anlaşmazlıkta destekledi. Katsuie ve Sakuma Morimasa, Nakagawa Kiyohide'yi yenerek Shizugatake'de Hideyoshi'ye sadık kalelere saldırdı, ancak diğer kuşatmalar durdu. Katsuie, Sakuma'ya geri çekilmesini emretti, Sakuma bunu göz ardı etti ve Hideyoshi, Sakuma'yı bozguna uğratan ve onu geri çekilmeye zorlayan sürpriz bir karşı saldırı başlattı. Hideyoshi, Sakuma'yı takip etti ve Kitanosho Kalesi'ni başarıyla kuşattı, bu da Katsuie ve Oichi'nin intiharına yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Azai boyu</span>

Azai boyu, Sengoku döneminde bir Japon boyu idi. 16. yüzyılın sonunda boy Oda Nobunaga'ya karşı Asakura boyu ile birlikte ittifak yaptı. Azai ve Asakura, Oda ile 1570'teki Anegawa Muharebesi'nde karşılaştılar ve yenildiler. Azai boyu, üç yıl sonra Oda'nın boyun merkezi olarak hizmet veren Odani Kalesi'ni fethetmesinden sonra yıkıldı.

<span class="mw-page-title-main">Asakura boyu</span>

Asakura boyu, bir Japon boyu idi. Boy, köken olarak İmparator Temmu'nun oğlu olan Prens Kusakabe'den gelmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Asakura Yoshikage</span> Japon derebeyi/daimyō (1533 – 1573)

Asakura Yoshikage Sengoku dönemi'nde bugünkü Fukui Eyaletindeki Echizen Eyaletinin bir bölümünü yöneten bir Japon daimyō'siydi. (1467–1603) Yoshikage'nin Oda Nobunaga (1534–1582) ile çatışması, ölümüne, Asakura klanının kalesinin ve Ichijōdani Kalesinin yıkılmasına neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Ishida Mitsunari</span>

Ishida Mitsunari, Sengoku döneminin sonlarında yaşamış bir Japon samuray ve daimyō. En çok, 16. yüzyıldaki Azuchi-Momoyama Dönemi'nin ardından Sekigahara Muharebesi'nde Batı ordusunun komutanı olarak hatırlanmaktadır. Aynı zamanda saray unvanı olan Jibu-no-shō (治部少輔) ile de tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Kobayakawa Hideaki</span>

Kobayakawa Hideaki, Sengoku döneminin sonları ve Edo döneminin başlarında yaşamış bir Japon samuray. Kinoshita Iesada'nın beşinci oğlu ve Toyotomi Hideyoshi'nin yeğeni olup Kobayakawa boyunun lideriydi. Genpuku'da Saemon no Kami (左衛門督) veya Çin'de Shikkingo (執金吾) rütbesini kazandı ve Chūnagon (中納言) saray unvanına sahipti, Hideaki'ye Kingo Chūnagon (金吾中納言) da deniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Shibata Katsuie</span>

Shibata Katsuie, Sengoku döneminin sonlarında yaşamış bir Japon samuray ve daimyō. Tsuruga ve Kitanosho Kalesi daimyōsu olup Oda Nobunaga'ya güvendiği generallerden biri olarak hizmet etti, 1571'deki ilk Nagashima Kuşatması'nda ağır yaralandı, ancak daha sonra 1575 Nagashino Muharebesi ve 1577 Tedorigawa Muharebesi'nde savaştı.

<span class="mw-page-title-main">Hōjō Ujimasa</span> Japon derebeyi/daimyō (1538 – 1590)

Hōjō Ujimasa, Sengoku döneminin sonlarında yaşamış bir Japon samuray ve daimyō. Hōjō Ujiyasu'nun ikinci oğlu ve Go-Hōjō boyunun lideri olup bölge genişletme politikasını babasından devralarak boyunun tarihindeki en büyük bölgeyi elde etti.

<span class="mw-page-title-main">Katō Yoshiaki</span> Japon derebeyi/daimyō (1563 – 1631)

Katō Yoshiaki, Sengoku döneminin sonlarında ve Edo döneminin başlarında yaşamış bir Japon samuray ve daimyō. Katō boyunun lideri olup Toyotomi Hideyoshi'nin en güvendiği komutanlardan biriydi.

Japonya'nın Sengoku Dönemi'nde komşu Iga vilayeti ve Kōka İlçesi'nin ilgili bölgelerindeki ninja ailelerinin kendi kendini yöneten askerî konfederasyonları olan Iga ikki ve Kōka ikki, dış askerî tehditlere karşı karşılıklı savunma için sık sık ittifak kurdular. İttifak ilk olarak 1487 yılında Magari Muharebesi'nde doğrulanmıştır. Yaklaşık tarihi 1560 olan ve Iga'ya atfedilen bir anayasal belge, Iga ve Kōka arasındaki ittifakı resmîleştirmiştir. İttifakın yönetimi, anayasal belgede belirtildiği gibi iki ikki sınırı boyunca buluşacak olan Iga'dan 10 ve Kōka'dan 12 askerî komiserden (bugyo) oluşuyordu. İki ikki arasındaki ittifak, Kōka'nın 27 Mart 1574'te Oda Nobunaga'nın kuvvetlerine teslim olmasıyla fiilen sona ermiştir.