İçeriğe atla

Andy Weir

Andy Weir
DoğumAndrew T. Weir
16 Haziran 1972 (52 yaşında)
Davis, Kaliforniya, ABD[1]
MeslekRoman yazarı, yazılım mühendisi
TürBilimkurgu
Önemli eserMarslı (2011; 2014)

Andrew T. Weir (d. 16 Haziran 1972), ilk romanı Marslı ile tanınan, Artemis ve Kurtuluş Projesi gibi kitapları olan Amerikalı roman yazarı ve yazılım mühendisidir. Kurtuluş Projesi, 2022 Hugo En İyi Roman Ödülü final listesinde yer almıştır.[2]

İlk yılları

Andy Weir, 1972 yılında Kaliforniya'nın Davis şehrinde doğup, Livermore'da büyüdü.[1] Babası parçacık fizikçisiydi. Çocukluğunu Arthur C. Clarke ve Isaac Asimov gibi yazarların bilimkurgu klasiklerini okuyarak geçirdi.[1] 15 yaşında Sandia National Laboratories şirketinde bilgisayar programcısı olarak çalışmaya başladı.[1] University of California, San Diego'da bilgisayar bilimi okumasına rağmen mezun olamadı. Aralarında AOL ve Blizzard Entertainment’in de bulunduğu şirketlerde programcı olarak çalıştı.[1] Blizzard'da çalışırken Warcraft II oyununu geliştiren programcılardan biriydi.[1]

Yazarlığı

Weir yazmaya 20'li yaşlarında başladı ve yazdığı çalışmaları yıllarca kişisel sitesinde yayınladı.[1] İlk kayda değer ilgi çeken çalışması kısa hikâye olan "The Egg"'di; hikâye birçok YouTube videosuyla, tek perdelik bir oyuna da uyarlandı.[1][3]

Weir'a dünya çapında ün getiren eseri ilk romanı olan Marslı ile oldu. Kitabı 2009'da yazmaya başlarken, kitabının mümkün olduğunca bilimsel gerçeklere dayalı olması için yörünge mekaniği, Mars'taki koşullar, insanlı uzay uçuşları tarihi, botanik gibi konularda araştırmalarda bulundu.[4] Kitabını tamamladıktan sonra önceki çalışmalarında olduğu gibi bu kitabını da ücretsiz olarak kişisel sitesine koydu. Bazı okurlarının isteği üzerine kitabı Eylül 2012'de e-kitap formatıyla Amazon.com'da 99 cent'ten satmaya başladı ve çok geçmeden Amazon'un en çok satanlar bilimkurgu listesine girdi.[4] Kitap üç ayda 35 bin kopya sattı.[4] Weir daha sonra kitabın basılı yayın hakkını Random House'un sahibi olduğu Crown Publishing'e sattı.[4] Kitap, The New York Times'ın en çok satanlar listesinde 1. sıraya kadar yükseldi.[5] Ayrıca Goodreads okurları tarafından 2014 yılının en iyi bilimkurgu romanı seçildi.[6] Kitabın film hakları 20th Century Fox tarafından satın alınarak yönetmen Ridley Scott tarafından The Martian adıyla sinemaya aktarıldı ve film 2 Ekim 2015'te vizyona girdi.[1]

Andy Weir şu anda uzaylılar, telepati, ışıktan hızlı seyahat gibi konuları içeren Zhek adını verdiği bilimkurgu kitabı üzerine çalışmaktadır.[7]

Özel hayatı

Bekar olan Andy Weir Mountain View, Kaliforniya'da yaşamaktadır. Weir, aşırı uçuş korkusu nedeniyle 2007 yılından beri uçak yolculuğu yapmamaktadır.[8] Yazarın en sevdiği bilimkurgu romanları Isaac Asimov'dan Ben Robot ve Robert A. Heinlein'dan Have Space Suit—Will Travel'dır.[9] En sevdiği bilimkurgu yazarı ise Asimov'dur.[9]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g h i Rowe, Georgia (3 Ekim 2014). "Andy Weir's self-published 'The Martian' travels through space to best-sellerdom" (İngilizce). mercurynews.com. 10 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2015. 
  2. ^ "The Hugo Awards". 11 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2022. 
  3. ^ Moran, Rita (10 Aralık 2013). "Moorpark College students write, direct and stage five intriguing one-acts" (İngilizce). vcstar.com. 27 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2015. 
  4. ^ a b c d Alter, Alexandra (14 Şubat 2014). "A Survival Guide to Mars" (İngilizce). wsj.com. 23 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2015. 
  5. ^ "Bestsellers: Hardcover Fiction". nytimes.com. 28 Haziran 2015. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2015. 
  6. ^ "Best Science Fiction of 2014". goodreads.com. 16 Mart 2014. 1 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2015. 
  7. ^ "I am Andy Weir, author of "The Martian", soon to be a major motion picture. AMA!". reddit.com. 28 Ocak 2015. 22 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2015. 
  8. ^ Sara, Vilkomerson (5 Kasım 2014). "Andy Weir on his strange journey from self-publishing to Hollywood" (İngilizce). ew.com. 14 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2015. 
  9. ^ a b "I am Andy Weir, author of "The Martian", soon to be a major motion picture. AMA!". reddit.com. 28 Ocak 2015. 12 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Isaac Asimov</span> Amerikalı yazar

Isaac Asimov, Boston Üniversitesi'nde biyokimya profesörlüğü yapmış Amerikalı yazar ve biyokimyager.

Bilimkurgu, bilim kurgu ya da bilim-kurgu, yakın ya da uzak gelecek ile ilgili öykülerin bugün olası olmayan bilim ve teknoloji unsurlarını da kullanarak oluşturulmasıdır. Bilimkurgu bazen geçmişi de kurgulayabilir. Bilimkurgu kitap, sanat eserleri, televizyon, film, bilgisayar oyunları, tiyatro eserleri ve diğer kitle iletişim araçlarında bulunabilir. Yapısal ve pazarlama bağlamında bilimkurgu güncel gerçeklik içinde bulunmayacak kurgusal ögeler içeren yaratıcı çalışmaları tanımlamak için kullanılabilir. Bu tanımlama fantastik, korku ve ilgili türleri de içerir.

<i>Dune Tanrı İmparatoru</i>

Dune: Tanrı İmparatoru, Frank Herbert tarafından kaleme alınmış ve dünyanın en çok satılan bilimkurgu romanları olan Dune dizisinin 1981'de yayımlanmış dördüncü kitabıdır. Arthur C. Clarke'ın ifadesiyle, "Yüzüklerin Efendisi ile kıyaslanabilecek tek şaheser kurgu romandır.".

Vakıf, Rusya doğumlu Amerikalı yazar Isaac Asimov tarafından yazılan bilimkurgu serisidir. Yaklaşık 30 yıl boyunca bir üçleme olarak kalan seri Vakıf, Vakıf ve İmparatorluk ve İkinci Vakıf kitaplarından oluşmaktaydı. 1981 yılından sonra Asimov seriye 2 ardıl ve 2 öncül eklemiştir. Eklenen bu kitaplar Asimov'un yazdığı diğer iki seri olan Robot ve İmparatorluk serilerine göndermeler yaparak, tüm bu serilerin aynı hayali evrende geçtiğini göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Robert A. Heinlein</span> Amerikalı bilim kurgu yazarı

Robert Anson Heinlein, Amerikalı roman ve bilimkurgu yazarı. Sıklıkla "bilimkurgu yazarlarının duayeni" olarak tanımlanan Heinlein, sert bilimkurgu türünün en popüler, etkili ve tartışılan yazarlarındandı. Bilimkurgu eserlerinde bilim ve mühendislik bakımından akla yatkınlık ölçütlerinin yükselmesini ve türün edebi kalitesinin artmasını sağladı. 1940'larda, The Saturday Evening Post gibi genelde ana akım eserler yayımlayan dergilere yalın bilimkurgu eserleriyle sızmayı başaran ilk yazar oldu. Çağdaş kitle pazarlama döneminde, roman boyutunda çoksatar bilimkurgu eserleri veren ilk yazarlardan biriydi. Heinlein, Isaac Asimov ve Arthur C. Clarke uzun yıllar boyunca "bilimkurgunun büyük üçlüsü" olarak anıldı.

<i>Ben, Robot</i>

Ben, Robot (İngilizce özgün adı: I, Robot), Amerikalı yazar Isaac Asimov’un birbiri ile bağlantılı dokuz öyküsüden oluşan ve 1950 yılında Gnome Press etiketiyle yayınlanan bilimkurgu romanı.

<span class="mw-page-title-main">Leigh Brackett</span> Amerikalı romancı ve senarist (1915 – 1978)

Leigh Douglass Brackett genellikle bilimkurgu türünde yazdığı eserleriyle tanınan Amerikan yazardır. Ayrıca senaristlik de yapan Brackett'ın en bilinen işleri The Big Sleep (1945), Rio Bravo (1959), The Long Goodbye (1973) ve Yıldız Savaşları: Bölüm V - İmparator (1980) adlı filmlerdir. Brackett'ın ilk bilimkurgu hikâyesi 1940 yılının Şubat ayında Astounding Science Fiction dergisinin bir sayısında yayımlandı. İlk romanı No Good from a Corpse ise 1944 yılında yayımlandı.

<span class="mw-page-title-main">Paolo Bacigalupi</span>

Paolo Bacigalupi, Amerikalı bilimkurgu yazarı. 2 tane basılmış romanı ve Salon.com, The Magazine of Fantasy and Science Fiction, and Asimov’s Science Fiction Magazine gibi dergilerde ve çeşitli antolojilerde yayınlanmış hikâyeleri bulunmaktadır. Bacigalupi yazdığı eserlerle Hugo ve Nebula ödülleri başta olmak üzere 10 ödül aldı. Çıkış romanı Kurma Kız, TIME dergisi tarafından 2009 yılının en iyi 10 romanından biri olarak gösterildi.

Hugo Ödülleri her yıl, World Science Fiction Society tarafından bir önceki yılın en iyi bilimkurgu ve fantezi eserlerine verilir. Ödülün adı, bilimkurgunun öncü dergilerinden Amazing Stories'in kurucusu Hugo Gernsback'ın adından gelir ve önceleri resmi olarak Bilimkurgu Başarı Ödülü olarak bilinirdi. Ödül spekülatif kurgu için mükemmel bir vitrin ve bilimkurgu edebiyatı için en çok tanınan edebi ödül olarak tanımlanmıştır. En İyi Roman Hugo Ödülü bir önceki yıl İngilizce olarak yazılmış ya da İngilizceye çevrilmiş olan bilimkurgu ya da fantezi romanları için her yıl verilir. Eser, topluluk tarafından 40.000 kelimeyi aştığı takdirde roman olarak tanımlanmaktadır. Daha kısa eserler için ise kısa öykü, öykü ve kısa roman kategorilerinde ödüller verilmektedir. En İyi Roman Hugo Ödülü 1954 ve 1957 yılları dışında, 1953'ten beri her yıl dağıtılmaktadır. Normal Hugo Ödüllerine ek olarak, 1996'dan itibaren, Geçmişe Yönelik Hugo Ödülleri de verilmeye başlamıştır. Bu geçmişe yönelik ödüller yalnızca daha önce World Science Fiction Convention yapılmış ama ödül dağıtılmamış olan yıllar için dağıtılmaktadır. Günümüze kadar, 1946, 1951 ve 1954 yılları için en iyi roman ödülü verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">George R. R. Martin</span> Amerikalı senarist ve televizyon yapımcısı

George Raymond Richard Martin, Amerikalı yazar ve fantezi, korku ve bilimkurgu senaryo yazarı. Kendisi en çok Türkçeye Buz ve Ateşin Şarkısı olarak çevrilen ve daha sonra Game of Thrones adıyla dizisi çekilen A Song of Ice and Fire isimli epik fantezi roman serisinin yazarı olarak bilinir. Martin, Time tarafından "2011'in en etkili 100 kişisi" arasına seçilmiştir. Buz ve Ateşin Şarkısı serisi ile daha çok adını duyurmuştur.

Yaban Diyarlardaki Yabancı, Amerikalı yazar Robert A. Heinlein'ın 1961 tarihli bilimkurgu romanı. Kitap Mars'ta doğan ve Marslılar tarafından büyütülen bir insan olan Valentine Michael Smith'in erken yetişkinlik çağında Dünya'ya gelişini ve dünya kültürü ile etkileşimini anlatır. Kitabın ismi Exodus Kitabı'nda geçen bir deyime kinayedir. Daha sonra yazılan sürümleri ile kitap "şimdiye kadar yazılmış en ünlü bilimkurgu romanı olarak nitelendirilmektedir".

<i>Trendeki Kız</i>

Trendeki Kız, İngiliz romancı Paula Hawkins’in 2015 yılında yayımlanan gerilim, polisiye romanıdır.

<i>Marslı</i> (film) 2015 yapımı bilimkurgu ABD filmi

Marslı, Ridley Scott tarafından yönetilen 2015 yapımı bilimkurgu türündeki ABD filmi. Drew Goddard tarafından yazılan senaryo, Andy Weir tarafından 2011'de yazılan aynı adlı romandan uyarlandı. Filmin başrolünde Matt Damon bulunurken yan rollerinde Jessica Chastain, Michael Peña, Kristen Wiig, Jeff Daniels, Kate Mara ve Donald Glover yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Marslı</span>

Marslı, Mars gezegeninin yerlisi. Mars'ta yaşam arayışlarının sürmesine rağmen, pek çok bilimkurgu yazarı Mars üzerinde Dünya dışı yaşamın nasıl olabileceği ile ilgili eserler üretti. Bazı yazarlar ayrıca Marslı ifadesini Mars'ı kolonileştiren insanları tanımlamak için kullanmaktadır.

Vakıf'ın Sınırı, Isaac Asimov tarafından yazılmış Vakıf Serisi'nin yazım tarihine göre dördüncü kitabı olan bilimkurgu romanıdır. Asıl üçlemenin yaklaşık 30 yıl sonrasında Asimov'un editörünün baskısı ile yazılan roman Asimov'un The New York Times çok-satanlar listesine giren ilk kitabıdır. Vakıf'ın Sınırı 1983 yılında en iyi roman dalında Hugo Ödülü kazanmış ve 1982 yılında en iyi roman dalında Nebula Ödülü'ne aday olmuştur.

Janet Opal Asimov, Amerikalı kadın bilimkurgu yazarı ve psikanalist.

İngilizce "science fiction" olan türün adını Türkçeye "bilimkurgu" olarak kazandıran kişi yazar Orhan Duru'dur. 1 Ocak 1973 tarihli Türk Dili ve Edebiyatı dergisinde science fiction kelimesinin Türkçe karşılığı olarak "bilim-kurgu" ismini önerir. O tarihe kadar Yalçın İzbul’un ortaya attığı “kurgubilim” sözcüğü kullanılıyordu ancak Orhan Duru bu terimin “edebi bir türü yansıtmaktan çok bilim türünün adı” gibi olduğunu savunmuştu. TDK'nın Orhan Duru’nun önerisini sahiplenmesi ile bugün kullandığımız bilimkurgu kelimesi Türkçeye kazandırılmış oldu.

<span class="mw-page-title-main">Frederik Pohl</span>

Frederik George Pohl Jr., Amerikalı bilimkurgu yazarı ve editör; kariyerinin 75 yıldan fazla süren bir kariyeri vardı.

Artemis, Andy Weir tarafından yazılan 2017 bilimkurgu romanıdır. Roman 2080'lerin sonlarında, Ay'da kurulmuş ilk ve tek olan bir şehirde geçmektedir. Hamal ve kaçakçı olan Jasmine "Jazz" Bashara, kendini şehrin kontrolü için bir komploya karışmış halde buluyor ve komployu arkadaşlarıyla beraber kendi lehine çevirmeye çalışıyorlar. Roman, Goodreads okuyucuları tarafından yılın (2017) en iyi bilimkurgu romanı olarak seçilmiştir.

"The Egg", Amerikalı yazar Andy Weir'ın yazdığı ve ilk olarak 15 Ağustos 2009'da Galactanet adlı kendi internet sitesinde yayınlanan kısa hikâyedir. Weir'ın en popüler kısa hikâyesidir ve okuyucular tarafından 30'dan fazla dile çevrilmiştir. Hikâye, öldükten sonra "hayatın anlamını" keşfeden 48 yaşındaki isimsiz bir adamı konu almaktadır.