İçeriğe atla

André-Louis Debierne

André-Louis Debierne
Doğum14 Temmuz 1874(1874-07-14)
Paris, Fransa
Ölüm31 Ağustos 1949 (75 yaşında)
Paris, Fransa
MilliyetFransız
Kariyeri
Doktora
danışmanı
Pierre Curie

André-Louis Debierne (Fransızca telaffuz: [ɑdʁe LWI dəbjɛʁn] ; d. 14 Temmuz 1874 - ö. 31 Ağustos 1949) Fransız bir kimyagerdi ve aktinyum elementinin kâşifi olarak kabul edilir.

Debierne seçkin Ecole supérieure de physique et de chimie Industrielles de la ville de Paris'te (ESPCI ParisTech) okudu.[1] Charles Friedel'in öğrencisiydi, Pierre ve Marie Curie'nin yakın arkadaşıydı ve çalışmalarıyla ilişkilendirildi. 1899 yılında Curie'lerin başlattığı katranlı blend ile çalışmaların sürdürülmesinin bir sonucu olarak radyoaktif element Aktiniyumu keşfetti.

1906'da Pierre Curie'nin ölümünden sonra Debierne, Marie Curie'ye öğretim ve araştırma alanlarında yardım etti.

1910'da Debierne ve Marie Curie, görünür miktarlarda metalik formda radyum hazırladılar (ancak metalik olarak tutmadılar). Metalin varlığını bilimsel bir merak konusu olarak gösterdikten sonra, araştırmalarına devam edebilecekleri bileşiklere dönüştürdüler.

Kaynakça

  • H. W. Kirby (1971). "The Discovery of Actinium". Isis. 62 (3): 290-308. doi:10.1086/350760. 
  1. ^ "ESPCI ParisTech Alumni 1893". 19 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nobel Fizik Ödülü</span>

Nobel Fizik Ödülü, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından her yıl Stokholm'de Alfred Nobel'in ölüm günü olan 10 Aralık'ta verilir. Bu ödül, Alfred Nobel'in 1895 yılında isteği ile başlatılan ve 1901 yılından beri devam eden 5 Nobel Ödülü'nden birisidir. Diğer kategoriler; Nobel Kimya Ödülü, Nobel Edebiyat Ödülü, Nobel Barış Ödülü, Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'dür. İlk Nobel Fizik Ödülü, x-ışını keşfinden dolayı sunduğu üstün hizmetlerden dolayı Alman Wilhelm Conrad Röntgen'e verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Marie Curie</span> Fransız-Polonyalı fizikçi ve kimyager

Marie Skłodowska Curie, radyoaktivite alanında öncü araştırmalar yapmış ve bu araştırmaları sonucunda Nobel Ödülü'ne layık görülmüş Polonyalı-Fransız fizikçi ve kimyagerdir.

<span class="mw-page-title-main">Henri Becquerel</span> Fransız fizikçi (1852 – 1908)

Antoine Henri Becquerel, Fransız fizikçi, radyoaktivitenin kâşiflerindendir. 1903 Nobel Fizik Ödülü sahibidir. SI ölçü sistemindeki radyoaktivite birimi Bekerel onun ismine ithafen verilmiştir.

'Radyum, 1898 yılında Fransız fizikçileri Pierre Curie ve eşi Marie Curie tarafından bulunan, atom numarası 88, atom ağırlığı 226,05 olan, 700 °C de eriyen, soğukta suyu ayrıştıran, yüksek oranda radyoaktif bir elementtir. Parlak olduğu için nişangahlarda, pusulalarda ve saatlerde eser miktarda kullanılır. Kısaltması Radır. Radyumu tedbir almadan kullanmak tehlikelidir; çünkü sürekli olarak içe işleyen öldürücü ışınlar çıkarır; radyumun bu özelliğine radyoaktiflik denir.

Polonyum, simgesi Po, atom numarası 84, kütle numarası 209 olan, ilk radyoaktif kimyasal elementtir. Marie Curie ve Pierre Curie'nin 1898'de bulduğu polonyum, uranyumdan 400 kat daha radyoaktif ve en tehlikeli radyasyon türü olan alfa radyoaktivite saçmaktadır. Pekblend cevherinin ayrıştırılmasıyla ortaya çıkmıştır. Sanayide kullanılan ve sigarada bulunan polonyum, böbrek, karaciğer ve dalakta onarılamaz zarar yaratır. Çürümesi hâlinde büyük enerji ortaya çıkar. Bir gram polonyum, 140 watt ısı enerjisi üretir. İnsan vücudunda çok az miktarda olan polonyum-210, parçacık hızlandırıcı veya nükleer reaktörden elde edilebilir. İsmi, Marie Curie'nin vatanı olan Polonya'dan gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Curie</span> Fransız fizikçi (1859 – 1906)

Pierre Curie, Fransız fizikçi, kristalografi, manyetizma, piezoelektrik ve radyoaktivite alanlarında öncü Fransız bir fizikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Panthéon</span>

Panthéon, Paris'in Quartier Latin mahallesinde bulunan bir yapıdır. Paris'in koruyucu azizesi Geneviève'e ithaf edilen bir kilise olarak inşa edilmişse de, Fransız Devrimi sonrasında kilise fonksiyonunu kaybetmiş, önemli Fransız entelektüellerinin gömüldüğü bir anıt mezar halini almıştır. Roma'daki Pantheon'dan esinlenilmiş sütunlu ön yüzü ile, neoklasik mimarinin en erken örneklerindendir. Paris'in 5. arrondissement 'ındaki Sainte-Geneviève tepesi üzerinde bulunduğundan, tüm şehre hakim bir manzarası vardır.

<span class="mw-page-title-main">Pierre-Gilles de Gennes</span> Fransız fizikçi (1932 – 2007)

Pierre-Gilles de Gennes Nobel ödülü kazananlar listesi'ne 1991'de giren Fransız fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Frédéric Joliot-Curie</span> Fransız bilim insanı (1900 – 1958)

Jean Frédéric Joliot-Curie, Irene Joliot-Curie'nin eşi ve Nobel Kimya Ödülü sahibi Fransız fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Irène Joliot-Curie</span> Fransız bilim insanı (1897 – 1956)

Irène Joliot-Curie, Fransız bilim insanı. Marie Skłodowska-Curie ve Pierre Curie'nin kızı ve Frédéric Joliot-Curie'nin karısıydı. Kocası ile ortak çalışmaları olan yapay radyoaktivite keşfi ile 1935'te Nobel Kimya Ödülü kazandı. Bu ödül Curieleri en fazla Nobel kazanmış aile yaptı. Joliot-Curie'nin iki çocuğu Hélène ve Pierre de saygın bilim insanları arasındadır. 1946'da laboratuvarlarında patlayan polonyum nedeniyle hayatı boyunca lösemiyle uğraştı. Birinci Dünya Savaşında annesiyle birlikte hemşire radyografi olarak çalıştı.

Pierre Joliot, Fransız biyolog. Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nde çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">École supérieure de physique et de chimie industrielles de la ville de Paris</span>

École supérieure de physique et de chimie industrielles de la ville de Paris, geçmişi 1882 yılına kadar uzanan, Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Teknik Üniversitenin ismidir.

<span class="mw-page-title-main">Collège de France</span>

Collège de France, Paris'te eğitim ve araştırma üzerine yoğunlaşan ve Fransa'daki üniversiteler arasında yüksek düzeyde bir prestije sahip bir enstitüdür.

<span class="mw-page-title-main">Pierre ve Marie Curie Üniversitesi</span>

Pierre ve Marie Curie Üniversitesi,, Fransa'nın başkenti Paris şehrinde, 2007-2017 yılları arasında UPMC olarak adlandırılan ve aynı zamanda Paris 6 olarak da bilinir, 1971'den 2017'ye kapanana kadar devlet araştırma üniversitesi. Üniversite, Paris 5. bölge'de yer alan Latin Mahallesi'ndeki Jussieu Kampüsü'nde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Krzysztof Matyjaszewski</span> Polonyalı-Amerikan kimyager

Krzysztof "Kris" Matyjaszewski Polonya doğumlu, ABD vatandaşı kimyager. Carnegie Mellon Üniversitesi'nde Doğa Bilimleri Profesörü.

<span class="mw-page-title-main">Emmanuelle Charpentier</span>

Emmanuelle Marie Charpentier, mikrobiyoloji, genetik ve biyokimya alanlarında çalışan Fransız profesör ve araştırmacıdır. 2015 yılından beri, Almanya, Berlin'deki Max Planck Enfeksiyon Biyolojisi Enstitüsü'nde direktör olarak görev yapmaktadır. 2018'de bağımsız bir araştırma enstitüsü olan Max Planck Patojen Bilimi Birimi'ni kurdu. 2020'de Charpentier ve Jennifer Doudna, "genom düzenlemede bir yöntemin geliştirilmesi nedeniyle" Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü.

<i>Madame Curie</i> (film)

Madame Curie, Metro-Goldwyn-Mayer tarafından yapılmış 1943 biyografik bir filmdir. Film Mervyn LeRoy tarafından yönetildi ve yapımcılığını Sidney Franklin yaptı. Paul Osborn, Paul H. Rameau ve Aldous Huxley'in yazdığı senaryo,, Ève Curie'nin biyografisinden uyarlandı. Robert Walker, Henry Travers ve Albert Bassermann'ın destekleyici performanslarıyla Greer Garson, Walter Pidgeonbaşrolde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Jean Dalibard</span> Fransız fizikçi (d. 1958)

Jean Dalibard, kuantum mekaniği alanında çalışmalar yürüten Fransız fizikçidir. École Polytechnique'de profesör ünvanıyla görev yapmaktadır. École Normale Supérieure'de araştırma görevlisi olmakla birlikte, Fransız Bilimler Akademisi üyesi ve Collège de France'da profesör olarak çalışmalar yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sorbonne Üniversitesi</span>

Sorbonne Üniversitesi, Paris'de bulunan bir devlet ve araştırma üniversitesidir. Kurumun mirası, 1257 yılında Fransız papaz Robert de Sorbon (1201-1274) tarafından Avrupa'daki ilk üniversitelerden biri sayılan Paris Üniversitesinin temelini oluşturacak olan Sorbonne Kolejinin kurulduğu Orta Çağ'a kadar uzanmaktadır.