İçeriğe atla

Andronikos Dukas (VI. Leon'un generali)

Andronikos Dukas
Ölümyaklaşık 910
Bağdat
BağlılığıBizans İmparatorluğu
RütbesiDomestikos tōn scholōn
Ailesi
ÇocuklarıKonstantinos Dukas

Andronikos Dukas ya da Dükas YunancaGrekçeἈνδρόνικος Δούκας/Δούξ Doukas ya da Doux, ö. yaklaşık 910) VI. Leon (886-912 arası hükümdar) hükümdarlığında Bizanslı general ve asi. Başarılı bir general olarak tanınmayı başarmış Dukas Hanedanı bilinen ilk üyesidir, güçlü hadım Samonas ile rekabeti, 906-907 yılında onun isyan etmesine ve sonunda Araplara sığınmasına neden olmuştur. Bağdat'ta sürgünde ölmüştür.

Hayatı

Andronikos Dukas, Dukas Hanedanı'nın hayatının detayları bilinen ilk üyesidir.[1] Muhtemelen yaklaşık 855 yılında faal olan Dukas olarak kaydedilmiş bir memurun oğludur, ancak kökeni ve ilk yılları hakkında bir şey bilinmemektedir.[2] Andronikos ilk kez kaynaklarda haşmetli patrikios unvanına sahip bir general olarak 904 yılında görülür. O yılın kasım ya da aralık ayında Eustathios Argyros ile birlikte Araplara karşı bir sefer düzenlemiş ve Germanikeia yakınlarında Mopsuestia ve Tarsos birleşik kuvvetlerine karşı büyük bir zafer kazanmıştır. Aleksandr Vasilyev, bu seferin birkaç ay önce gerçekleşen Bizans İmparatorluğu'nun ikinci büyük şehri Selanik'in Yağmalanması'nın bir intikamı olduğunu söyler.[3][4] Muhtemelen bu zaferden sonra, İmparatorluk ardusunun baş komutanı olan Domestikos ton sholon makamına terfi ettirilmiştir.[5]

906'da, büyük bir Arap deniz seferiyle yüzleşmek için Himerios'un altındaki filo ile güçlerini birleştirmesi için Ege kıyılarına gitmesi emredildi. Ancak Andronikos, güvenliğinden korktuğu için uymak konusunda isteksizdi: Konstantinopolis'ten Himerios'un kendisini ele geçirip ve kör etmesi için emri aldığını söyleyen mektuplar aldı. Aslında, vakainüvisler, bu mektupların, Leon'un Arap kökenli saray nazırı Samonas'un entrikaları dolayısıyla gönderildiğini söylemektedirler. Samonas, Andronikos'un oğlu Konstantinos tarafından birkaç yıl önce kendi topraklarına kaçmaya çalışırken yakalanmasından bu yana Dukas ailesine karşı kişisel bir kin duyuyordu.[6] Himerios'un kendisine katılmamasından duyduğu memnuniyetsizliği tekrarlamarı sadece Andronikos'u daha da şüpheli hale getirdi ve Himerios'un bayrak gemisine binmeyi kesinlikle reddetti. Bu durumda Himerios kendi güçleriyle yola çıktı ve 6 Ekim'de Arap filosuna karşı büyük bir zafer kazandı. Bunun haberi üzerine, Andronikos, İmparatorun emirlerine itaatsizlik etmenin cezasının korkusuyla, ailesi ve efradıyla doğuya çekildi ve İkonium yakınlarındaki Kaballa kalesini ele geçirdi.[3][7][8]

Orayı altı ay boyunca elinde tuttu ve Leon, kendisi Dukas Hanedanından birisiyle evlenerek akraba olan yeni Domestikos ton sholon Gregoras Iberitzes'i onu teslim olmaya ikna etmek için yolladı. Bununla birlikte, Andronikos, arabulucu olarak umut bağladığı arkadaşı Patrik Nikolaos Mistikos'un (Şubat 907) görevden alındığı haberini duyunca, kaçmaya karar verdi ve Araplardan yardım istedi.[3][7][9] 907 baharının ortalarında, bir Arap kuvveti yardımına geldi ve Kaballa etrafındaki kuşatmayı kırdı. Arapların eşlik ettiği Andronikos ve ailesi sınırı geçtiler, önce Tarsos'a, sonra da Abbâsîler'in başkenti Bağdat'a geldiler.[7][8] Andronikos Dukas'ın kaçışı özgün bir bölümü temsil eder: Aleksandr Vasilyev ve Romilly Jenkins gibi birkaç bilim adamı, bu kaçışın Patrik Nikolaos Mistikos'u ve belki de amiral Eustathios'un dahil olduğu Leon'a karşı gerçek bir komplonun bir kanıtı olduğunu düşünürler. Demetrios Polemis ve Shaun Tougher gibi diğerleri, bu yorumu reddederler ve bu kaçışı güçlü Samonas ile olan rekabet açısından açıklarlar. Andronikos'un eylemlerini tamamen savunmacı bir davranış olarak görürler ve Himerios'la işbirliği yapmayı reddettikten sonra düştüğü savunulamaz pozisyona itibar ederler.[3][10]

Andronikos'un sığınması - ya da o sırada Bizans'ın en tehlikeli muhalifleri Trabluslu Leon ve Tarsuslu Damyanah'ın dönem oldukları göz önüne alınması sebebiyle - Leon onu geri almaya kararlıydı. Kişisel sempati de bunda rol oynadı: Leon açıkça generaline bağlıydı ve hatta sığınmasına ağıt şeklinde bir şiir yazdı.[11] Sonuç olarak, İmparator Andronikos'a bir mumun içine gizlenmiş güvenli bir şekilde geri dönüşü garanti eden gizli bir mesaj gönderdi. Ancak Samonas, bunun, generali Arapların gözünde itibarsızlaştırmak için Halife'nin vezirlerinin eline düşmesini sağladı. Andronikos daha sonra Bağdat'ta hapsedildi ve İslam'a dönmeye zorlandı. Muhtemelen kısa süre sonra orada öldü.[12] Öte yandan oğlu Konstantinos, kısa bir süre sonra Bağdat'tan kaçıp Bizans'a geri dönmeyi başardı, Leon tarafından affedilip ve üst düzey askeri komutanlık ona emanet edildi.[3][13]

Mirası

913 yılında Andronikos'un hayatına mal olan Andronikos ve Konstantinos'un her ikisinin başarısız tahtı ele geçirme teşebbüsü halk efsanesine girdi ve epik şiir Digenis Akritas'a bu iki önemli kişi ilham verdi.[14]

Kaynakça

Özel
  1. ^ Kajdan 1991, s. 655.
  2. ^ Polemis 1968, s. 16.
  3. ^ a b c d e Kajdan 1991, s. 657.
  4. ^ Polemis 1968, s. 17; Tougher 1997, s. 189.
  5. ^ Tougher 1997, s. 208.
  6. ^ Polemis 1968, ss. 17-18; Tougher 1997, ss. 208-209.
  7. ^ a b c Polemis 1968, s. 18.
  8. ^ a b Tougher 1997, s. 209.
  9. ^ Tougher 1997, ss. 209, 213-216.
  10. ^ Polemis 1968, ss. 19-20; Tougher 1997, ss. 214-216.
  11. ^ Tougher 1997, ss. 39, 216-217.
  12. ^ Polemis 1968, s. 19; Tougher 1997, ss. 209-210, 216.
  13. ^ Tougher 1997, s. 210.
  14. ^ Kajdan 1991, ss. 655, 657.
Genel
Önce gelen
Leo Katakalon
Domestikos tōn scholōn
ca. 904-906
Sonra gelen
Gregoras Iberitzes

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">VI. Leon</span> Bizans imparatoru (866 - 912)

VI. Leon, lakabı "Bilge Leon" ya da "Filozof Leon", 886-912 yılları arasında tahtta kalan Bizans imparatoru.

Andronikos Dukas veya Dükas, Bizanslı protovestiarios ve protoproedros.

<span class="mw-page-title-main">Adrianos Komnenos</span>

Adrianos Komnenos, bazen Adrian olarak geçer ya da Yunanca: Adrianus Comnenus, Bizans soylusu, generali ve İmparator I. Aleksios'un genç kardeşidir.

İoannis Dukas ya da Yannis Dükas, Paflagonyalı asil olan ve Moesia Superior Thema'sı valisi olan Andronikos Dukas'ın oğlu, Bizans İmparatoru X. Konstantinos'un kardeşidir. İoannis Dukas, İmparator I. Aleksios'un karısı İrini Dukena'nın baba tarafından büyük babasıdır.

İoannis Dukas ya da Yannis Dükas, Bizanslı asker.

<span class="mw-page-title-main">Zoe Karbonopsina</span>

Zoe Karbonopsina, ayrıca Karvounopsina ya da Carbonopsina, i.e., "Kömür siyahı gözlü", İmparator VI. Leon'un dördüncü karısı, İmparator VII. Konstantinos'in annesi.

<span class="mw-page-title-main">Nikolaos Mistikos</span>

I. Nikolaos Mistikos ya da I. Nicholas Mysticus, Mart 901'den Şubat 906'ya ve Mayıs 912'den öldüğü Mayıs 925 yılına kadar Konstantinopolis Patriği.

<span class="mw-page-title-main">Trabluslu Leon</span>

Trabluslu Leon, Arapça Rashīq al-Wardāmī ve Ghulām Zurāfa olarak bilinir, Müslümanlığa dönmüş Yunan ve erken 10. yüzyılda Abbasi filo komutanıdır. En önemli eylemi Bizans İmparatorluğu'nun ikinci şehri Selanik'in 904 yılında talan edilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Domestikos ton sholon</span>

Domestikos tōn scholōn Bizans İmparatorluğu'nda kıdemli bir askeri makam, 8. yüzyıl ile en az 14 yüzyıl başlarına kadar kullanılmıştır. Başlangıçta basitçe seçkin tagmata alayları kıdemlisi Scholai komutanıydı, Domestikos hızlıca öne çıktı: 9. yüzyıl ortalarında unvanı taşıyanlar temelde İmparatorun yanında Bizans ordusu baş komutanıydı. Makam 12. yüzyılda Megas Domestikos ile çakıştı ve Paleologos Hanedanı döneminde sadece onursal orta seviye saray unvanlığına indi.

Konstantinos Lips, 9.yüzyıl sonları ile 10.yüzyıl başlarında yaşamış Bizanslı aristokrat ve amiral. Bulgaristan'a karşı yapılan Acheloos Muharebesi'nde öldürülmüştür. Konstantinos Lips, en çok Konstantinopolis'te adını taşıyan manastırın vakfıyla tanınır.

Konstantinos Dukas ya da Dükas, bir Bizans generalidir. 904'te, etkili bir hadım saray görevlisi Samonas'ın Araplara dönmesini durdurdu. Buna karşılık Samonas, babası Andronikos Dukas'ın 906/7 yıllarında isyan edip Abbasi sarayına kaçması için yönlendirdi. Konstantinos babasını Bağdat'a kadar takip etti, ancak kısa sürede kaçtı ve Bizans'a geri döndü ve orada VI. Leon ona yüksek askeri makamlar emanet ederek itibarını iade etti. İmparator Aleksandros'un ölümüyle birlikte, birkaç aristokratın desteğiyle Konstantinos, başarısız bir şekilde, genç VII. Konstantinos'den tahtı gasp etmeye çalıştı; ancak meşru imparatorun taraftarları tarafından çatışmada öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">I. Efthimios</span> Din adamı

I. Efthimios 907'den 912'ye kadar Konstantinopolis Patriği. Gençliğinden itibaren keşiştir. Geleceğin imparatoru VI. Leon'nun ruhani babasıdır ve onun tarafından yüksek kilise makamı olan Sinkellos'luğa yükseltilmiştir. Leon ile olan iniş çıkışlı ilişkisine rağmen, 907 yılında patrikliğe atanmış, Leon'un 912 yılındaki ölümünden hemen önce ya da hemen sonra görevden alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Samonas</span> Bizanslı hadım

Samonas Bizanslılar tarafından esir alınmış ve 10. yüzyılın ilk on yılında Bizans İmparatorluğu'nun en etkili yetkililerinden biri olan Arap doğumlu bir hadımdır.

Himerios, ayrıca Himerius, 10. yüzyıl başı Bizanslı idareci ve amiral. 900 ile 912 yılları arası yeniden canlanan Müslüman donanmasına karşı mücadelede yaptığı Bizans donanması komutanlığı ile en çok bilinir.

Stilianos Zaucis, Ermeni asıllı Bizans devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Basileopator</span>

Basileopatōr, Bizans İmparatorluğu'nun en yüksek sivil unvanlarından biridir. Bu istisnai bir makamdı, İmparatorluk tarihinde sadece iki kere verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Andronikos (X. Konstantinos'un oğlu)</span> Bizans imparatoru

Andronikos Dukas, Latin dillerinde yazılışı Andronicus Ducas, Bizans İmparatoru X. Konstantinos'un üçüncü oğlu ve Bizans İmparatoru VII. Mihail'in en genç kardeşi. Diğer kardeşlerinin aksine, ismi babası tarafından genç ortak imparator olarak zikredilmemiştir ve bu unvan ona Romen Diyojen tarafından verilmiştir. Onun dışında çok önemsizdir ve herhangi bir şekilde devlet işlerine müdahalesi olmamıştır.

Melias ya da Mleh Bizans İmparatorluğu hizmetine girip, seçkin bir general olan Ermeni prensdir, Lykandos themasını kurmuş ve Araplara karşı İoannis Kurkuas'ın seferlerine katılmıştır.

Leon Hoirosfaktis, bazen Latince Choerosphactes ve ayrıca Leo Magistros ya da Leo Magister olarak da bilinir, I. Basileios hükümdarlığında yüksek makamlara çıkmış Bizans memurudur. VI. Leon hükümdarlığında Bulgaristan ve Abbâsîler nezdinde elçi olarak görev yapmıştır. Hoirosfaktis, ayrıca iyi eğitimli ve önemli bir âlim ve yazardır, çalışmaları ve mektuplarının birçoğu günümüze ulaşmıştır.

Leon Argyros 10. yüzyılın ilk on yılında görev yapmış Bizanslı arsitokrat ve generaldir.