İçeriğe atla

Andromeda Esrarı

Andromeda Esrarı
The Andromeda Strain
"Andromeda Esrarı" (The Andromeda Strain) filminin sinema afişi
YönetmenRobert Wise
YapımcıRobert Wise
SenaristNelson Gidding
Michael Crichton (roman)
OyuncularArthur Hill
David Wayne
James Olson
Kate Reid
MüzikGil Mellé
Görüntü yönetmeniRichard H. Kline
KurguStuart Gilmore
John W. Holmes
StüdyoUniversal Pictures
DağıtıcıUniversal Pictures
CinsiSinema filmi
TürüBilimkurgu, gerilim
RenkRenkli (Technicolor)
Yapım yılı1971
Çıkış tarih(ler)i12 Mart 1971, ABD
Süre131 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri ABD
Dilİngilizce
Devam filmiThe Andromeda Strain (2008) TV filmi
Diğer adlarıAndromeda Esrarı (Türkiye, sinemalar)
Gerilim (Türkiye, TRT TV
Le Mystère Andromède (Fransa)
Andromeda (İtalya)
La Amenaza de Andrómeda (İspanya)
Andromeda - Tödlicher Staub aus dem All (Almanya)

Andromeda Esrarı[1] 1971 ABD yapımı bilimkurgu, gerilim filmidir. Özgün adı The Andromeda Strain olan film Türkiye'de sinemalarda "Andromeda Esrarı" adıyla gösterilmişken, sonraki yıllarda TRT televizyonunda Gerilim adıyla yayına verilmişti.

Senaryosunu Michael Crichton'ın 1969 tarihli aynı adlı romanından Nelson Gidding'in uyarlayıp yazdığı filmin yönetmeni ve yapımcısı Robert Wise'dır. Başlıca rollerinde Arthur Hill, David Wayne, James Olson ve Kate Reid oynamışlardır. Bilimkurgu yazarlığı dışında, yapımcılık ve yönetmenlik de yapan Michael Crichton'ın (d. 1942 -ö. 2008) filmde küçük bir de rolü vardır, aynı zamanda Harvard Tıp Fakültesi mezunu bir doktor da olan Crichton filmde sakallı cerrah rolünde. Crichton'ın kitabı Türkiye'de 1974'te Mehmet Harmancı'nın çevirisiyle Uzay Mikrobu adıyla yayımlanmıştı.

Küçük bir kasabaya düşen Amerikan askeri uydusu uzaydan çok ölümcül bir virüsü de beraberinde getirmiştir. Kasabada bir bebek ve bir ayyaş dışında canlı kalmayıca bölge karantinaya alınır ve bir grup bilim insanı yüksek teknolojili ve yüksek güvenlikli bir laboratuvarda zamana karşı yarışarak bu virüsün sırrını çözmeye çalışır. Filmin özgün adında geçen "strain" (suş) sözcüğü mikrobiyoloji ve tıpta bir mikroorganizmanın genetik olarak değişikliğe uğramış, farklılaşmış bir alt türü anlamına gelir.

"Andromeda Esrarı" gerçekçi dekorları ve sağlam diliyle tıpkı Stanley Kubrick'in 2001: Uzay Yolu Macerası gibi zamana karşı direnen ve hiç eskimeyen bilimkurgu filmlerinden biridir.

Film "en iyi kurgu" ve "en iyi dekor" dallarında Oscar'a, "en iyi özgün müzik" dalında da Altın Küre'ye aday gösterilmişti.

2008 yılında filmin televizyon için aynı adla bir yeniden çevrimi yapıldı, Mikael Salomon'un yönettiği bu TV filminde Benjamin Bratt ve Eric McCormack rol almışlardı.

Film hakkında notlar

  • Jurassic Park'ın da yazarı olan Michael Crichton'ın 1969'da yazdığı "The Andromeda Strain" adlı bilimkurgu romanı, Türkiye'de "Uycan Yayınevi" tarafından Ocak 1974 tarihinde Mehmet Harmancı'nın çevirisiyle Uzay Mikrobu adıyla yayımlanmıştı.[2]

Filmin müzik albümü

  • Filmle aynı yıl piyasaya verilen soundtrack albümü Kapp Records şirketi tarafından yönetmen Robert Wise'ın özel nezaretinde kısıtlı bir hayran kitlesi için sadece 10.000 adet bastırtılmıştı. Bu plağın özelliği altıgen şeklinde olmasıydı ve plak zarfları da keza altıgen şeklindeydi. Albüm bir süre sonra normal LP formatında da basıldı.[3]

Kaynakça

  1. ^ Mitos ve Kuşku Atilla Dorsay. 1977, Görsel Yayınlar. s.309 Türkçe isim için referans
  2. ^ kutuphane.tbmm.gov.tr[]
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2008. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Abyss</i> (film)

The Abyss, 1989 ABD yapımı bilimkurgu filmidir. Türkiye'de sinemalarda özgün adıyla gösterilen filmin Türkiye'deki DVD dağıtımında kullanılan ismi ise Derinlik Sarhoşluğu'dur. Film için kullanılan bir diğer Türkçe isim de Işığın Bittiği Yer'dir. Film çevrildikten 2 yıl sonra Nisan 1990'da Türkiye'de gösterime girmiştir.

<i>Tek Adam</i> (film) film

Tek Adam 1971 ABD yapımı fantastik bilimkurgu filmdir. Özgün adı The Omega Man'dir.

<i>Ölümcül Oyun</i> (film, 2007)

Ölümcül Oyun 2007 ABD yapımı psikolojik gerilim filmi. Özgün adı Sleuth olan film 4 Nisan 2008 tarihinde Türkiye'de gösterime verilmiştir.

<i>Esrarengiz Yolculuk</i> (film) film

Esrarengiz Yolculuk, 1966 ABD yapımı bilimkurgu, macera filmidir. Özgün adı Fantastic Voyage olan film 1968 Mart ayında Türkiye'de gösterime girmişti.

<i>New York Esrarı</i>

New York Esrarı 1948 ABD yapımı kara filmdir. Özgün adı The Naked City dir. 1970'li yıllarda TRT televizyonunda özgün adının tam çevirisiyle, yani Çıplak Şehir adı ile gösterilmişti.

<i>Sil Baştan</i> (film, 1981)

Sil Baştan 1981 Fransız yapımı dramatik dönem filmdir. Özgün adı Coup de Torchon dur. Film ABD'de Clean Slate, İngiltere'de ise Clean Up adları ile gösterime sunulmuştu.

<i>Mirasçılar</i> (film, 1979)

Mirasçılar 1979 ABD - Batı Almanya ortak yapımı psikolojik gerilim filmidir. Özgün adı Bloodline dır.

<i>Kasabanın Sırrı</i> (film) film

Kasabanın Sırrı 1969 ABD yapımı savaş komedi filmidir. Özgün adı The Secret of Santa Vittoria'dır.

<i>Kasabanın Sırrı</i>

Kasabanın Sırrı Amerikalı romancı Robert Crichton'ın 1966 tarihinde yazdığı ilk romanının adıdır. Özgün adı The Secret of Santa Vittoria 'dır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Crichton</span>

Robert Crichton, Amerikalı roman yazarı.

<i>Wanda Adında Bir Balık</i>

Wanda Adında Bir Balık 1988 ABD - İngiltere ortak yapımı kara komedi filmidir. Özgün adı A Fish Called Wanda olan film çevrildikten bir yıl sonra, 1 Aralık 1989'da Türkiye'de sinemalarda gösterilmişti.

<i>Uzay Mikrobu</i>

Uzay Mikrobu, Amerikalı yazar Michael Crichton'un 1969 yılında yayımladığı bilimkurgu gerilim romanının adıdır. Özgün adı Andromeda Strain olan kitap, Türkiye'de 1974 yılında Mehmet Harmancı'nın çevirisiyle Uycan Yayınları'ndan çıkmıştı.

<i>Kahramanlık Ruhu</i>

Kahramanlık Ruhu, öncü havacı Charles Lindbergh'in 1953 yılında yayımladığı otobiyografik kitabının Türkçedeki adıdır. Özgün adı The Spirit of St. Louis olan kitap Türkiye'de 1957 yılında Işık Kitapları tarafından Arif H. Özbilen'in çevirisiyle Türkçe olarak yayımlanmıştı.

<i>Ve Ayna Kırıldı</i> (roman) İngiliz yazar Agatha Christie tarafından 1962 yılında yayınlanan polisiye romanı

Ve Ayna Kırıldı, İngiliz dedektif romanları yazarı Agatha Christie'nin 1962 yılında yayımlamış olduğu cinayet romanıdır. Özgün adı The Mirror Crack'd from Side to Side olan roman 1963'te ABD'de daha kısa olan bir adla, The Mirror Crack'd adıyla da yayımlandı. Romanın İngilizce özgün adı Türkçede Ayna Baştan Başa Çatladı anlamına gelmektedir. Romanın adı, İngiliz şair Lord Alfred Tennyson'un The Lady of Shalott adlı şiirinin bir mısrasından alınmıştır. Romanın kahramanı Miss Marple bu şiirden sık sık alıntılar yapar.

<i>Vahşi Koşu</i> (roman)

Vahşi Koşu, Amerikalı romancı ve iki Oscar ödüllü senarist William Goldman'ın 1974 yılında yayımladığı paranoid gerilim türündeki romanıdır. Özgün adı Marathon Man olan roman ABD'de 1976 yılında yönetmen John Schlesinger tarafından aynı adla sinemaya aktarıldığında filmin senaryosunu da yine Goldman kendi romanından uyarlayıp yazmıştı. Bu filmin başrollerinde Dustin Hoffman, Laurence Olivier ve Roy Scheider oynamışlardı.

<span class="mw-page-title-main">Michael Crichton</span> Amerikalı film yönetmeni ve senarist (1942 – 2008)

John Michael Crichton ya da Michael Crichton Amerikalı yazar, yapımcı, senarist, yönetmendir. En çok yazdığı bilimkurgu, tıp dramaları ve tekno gerilim türünden eserleri ile bilinir. Kitapları dünya çapında 200 milyondan fazla satmış ve bir düzineden fazlası da sinemaya uyarlanmıştır.

<i>Leopar</i> (roman) roman

Leopar, İtalyan yazar Giuseppe Tomasi di Lampedusa'nın ölümünden bir yıl sonra 1958 yılında yayımlanan dönemsel tarihi romanıdır. Özgün adı Il gattopardo dur.

<i>The Day The Earth Stood Still</i>

Uçan Dairelerin Esrarı, 1951 yapımı ve Dünyaya bir mesaj vermek amacıyla gelen insanımsı bir uzaylı ziyaretçi ile ilgili siyah-beyaz bir bilimkurgu sinema filmidir. Yönetmeni Robert Wise olan filmin yıldızları Michael Rennie, Patricia Neal, Sam Jaffe ve Hugh Marlowe'dur. Senarist Edmund H. North, 1940 yılında Harry Bates tarafından yazılmış olan kısa bir bilimkurgu öykü olan Farewell to the Master isimli öyküden esinlenmiştir. Filmin müziği Bernard Herrmann tarafından 2 adet theremin kullanılarak bestelenmiştir. Film, birçok sinema tarihçisi tarafından bilimkurgu filmlerinin kültleri arasında kabul edilmektedir.

<i>Yolun Sonundaki Küçük Kız</i>

Yolun Sonundaki Küçük Kız, 1976 Kanada-ABD-Fransa ortak yapımı psikolojik gerilim filmi. Filmin Türkiye'de sinemalarda gösterildiğine dair bir kayıt bulunmamaktadır. Film Ekim 2009'da Digitürk'ün şifreli kanallarından Türkçe dublaj seçeneğiyle gösterime verilmiştir.