
Android, Google ve Open Handset Alliance tarafından, cep telefonları, tabletler ve televizyonlar için geliştirilmekte olan, Linux tabanlı, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Sistem açık kaynak kodlu olsa da, kodlarının ufak ama çok önemli bir kısmı Google tarafından kapalı tutulmaktadır. Google tarafından ücretsiz sunulmasının sebebi, sistemin daha hızlı ve çabuk gelişmesi, birçok popüler marka tarafından kullanılması ve bu sayede reklamlarının daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamaktır. Google, Android sistemi üzerinde çalışan Google Play marketteki oyun ve uygulamalar üzerinde aldığı reklamları yayınlayarak para kazanmaktadır. Android'in desteklenen uygulama uzantısı ".apk"dır.

Nexus One, Google'ın Android mobil işletim sistemini kullanan ilk cep telefonu. HTC tarafından üretilen cihaz 5 Ocak 2010'da ABD'de yayınlandı. Google cihazı 5 Ocakta Mountain View'da yaptığı Android basın toplantısında tanıttı. Google daha önce 12 Aralık 2009'da, cihazın kendi çalışanları için sınandığını açıklamıştı.

Motorola Xoom, Motorola tarafından üretilen android tabanlı bir tablet bilgisayardır. 5 Ocak 2011 tarihinde CES 2011 fuarında tanıtıldı. Android 3.0 sistemini kullanan ilk tablet bilgisayardır. Daha sonradan 3.1 sürümü piyasaya çıktı. 3G versiyonu 27 Şubat 2011'de, Wi-Fi versiyonu ise 27 Mart 2011'de piyasaya çıktı. CES 2011 de Atrix, Droid Bionic ve Cliq2 ile birlikte tanıtılmasına rağmen Motorola şirketi Xoom'u piyasaya sürdü. Motorola, 16 Haziran 2011 tarihinde Motorola Xoom 2'yi duyurdu.

Android Honeycomb veya Android 3.0–3.2.6 "Honeycomb" Android sürümünün Google tarafından geliştirilen 8. versiyonudur. Sürümün ismi "petek" anlamındadır. İlk 3.0 versiyonu 22 Şubat 2011 yılında yayımlandı. Sürümle beraber, Motorola Xoom adlı tablet tanıtıldı. Bundan önce sunulmuş sürümler yalnızca akıllı telefonlar için uyumlu idi. Bununla, ilk kez Android işletim sistemi tabletlere yol açtı. Sürüm Linux kernel 2.6.36 bazında hazırlanmıştır. Android Honeycomb yalnızca tabletler için tasarlanmış ve sadece tabletlerde bulunan tek Android sürümüdür. Android 3.0 Honeycomb, tabletlere özel geniş ekranı ve holografik kullanıcı arayüzü ile büyük ilgi topladı.

Android Froyo veya Android 2.2-2.2.3 Froyo Android sürümünün Google tarafından geliştirilen 6. versiyonu idi. İlk 2.2 versiyonu 20 Mayıs 2010 yılında tanıtılmıştır. Linux kernel 2.6.32 sürümünde üretilmiştir. Sürümün ismi Froyo ingiliz "Frozen yogurt" sözcüğünün kısaltılmasından alındı.Wi-Fi Hotspot özelliği bu sürüm ile Android'e kazandırıldı. Android Market uygulamasına ise otomatik güncellemeleri indir ve yükle seçeneği eklendi. Ayrıca yeni özelliklerden Android Bulut - Cihaz Mesajlaşma (C2DM) servisi, 720p ekran çözünürlüğü desteği, USB bağlantı, Wi-Fi tarayıcı özelliği, Flash Player 10.1 desteği eklenmiştir.

Android Ice Cream Sandwich veya Android 4.0 - 4.0.4 "Ice Cream Sandwich", Android sürümünün Google tarafından geliştirilen 9. versiyonudur. Sürümün ilk 4.0 versiyonu 19 Ekim 2011 yılında tanıtılmıştır. Sürüm Galaxy Nexus telefonu ile birge sunulmuştur. Sürüm Linux kernel 3.0.1 bazında yaratılmıştır. Sürüme Ice Cream Sandwich ismi verildi.Android Honeycomb yalnızca tablet bilgisayarlar için, daha öncekiler yalnızca akıllı telefonlar için sürülmüştür. Google "Ice Cream Sandwich" sürümü ile ilk kez olarak aynı anda hem tablet, hem de akıllı telefonlar için uyguladı. Bu sistemde ilk kez HIG sistemi bulundu. Android 4.0 "Holo" kod adlı yeni bir görünümünü ve Roboto adlı yeni bir yazı tipi olan harf karakteri tanıttı.

Android Jelly Bean veya Android 4.1-4.3.1 Jelly Bean, Android sürümünün Google tarafından geliştirilen 10. versiyonudur. Sürümün ilk 4.1 versiyonu 9 Temmuz 2012 yılında tanıtılmıştır.Sürüm Linux kernel 3.0.31 bazında yaratıldı ve ona "Jelly Bean" ismi verildi. İlk kez 27 Haziran 2012 yılında Google I/O konferansında yeni sürüm hakkında ilk bilgiler duyuruldu. İşletim sistemi daha yumuşak ve daha duyarlı olması için tasarlanmış performans iyileştirmeleri, yeni aksiyon düğmeleri ve diğer iç değişiklikleri ile bildirim sistemindeki iyileştirme üzerinde duruldu. Sürümle beraber Asus tarafından üretilen Nexus 7 tableti ve Nexus Q medya oynatıcı meydana çıkardı.

Android KitKat veya Android 4.4 - 4.4.4 KitKat Android sürümünün Google tarafından geliştirilen 11. sürümüdür. Sürümün ilk 4.4 sürümü 31 Ekim 2013 yılında kullanıcılara tanıtılmıştır. Sürüm Linux kernel 3.10 bazında yaratıldı.

Android Lollipop veya Android 5.0-5.1.1 Lollipop Android sürümünün Google tarafından geliştirilen 12. versiyonu olan mobil işletim sistemidir. Google yeni sürüm hakkında bilgileri Google I/O konferansında, 25 Haziran 2014 yılında açıkladı. Genellikle Google yeni sürümlerinin kod isimlerini latin alfabesinin seri harfleri ile isimlendiriyor ve yeni sürüme bu harfle başlayan yiyecek adını veriyor. Bu kez yaratılacak yeni sürümün kod adı A,B,C,D,E,F,G,H,İ,J,K harflerinden sonra "Android L" idi. Sürüm, dahili olarak "Lemon Meringue Pie" kod adını aldı. 15 Ekim 2015 yılında Google yeni sürümün isminin "L" harfine uygun olarak dünyanın en popüler şekerlemelerinden biri "Lolipop" olacağını ilan etti. Sürümün 5.0 versiyonu 28 Ekim 2015 yılında kullanıcılara tanıtıldı. Sürüm Linux kernel 3.16.1 bazında yaratıldı. Yeni sürüm ilk kez olarak "over-the-air" (OTA) aracılığıyla güncellemeye sunuldu. Onun kaynak kodu 3 Kasım 2014 yılında kullanıma verildi.

Android 7.0 - 7.1.2 "Nougat" Android sürümünün Google tarafından geliştirilen 14. versiyonudur. Yeni sürümün daha önceki kod adı Android N oldu. 9 Mart 2016 tarihinde önce mevcut Nexus cihazları için fabrika görüntüleri ile bir geliştirici önizlemesi olarak yeni "Android Beta Programı" ile piyasaya sürüldü. Versiyon API level 24'te oluşturulmuştur. Resmen ilk olarak Google Nexus cihazları için güncelleme almakla, 22 Ağustos 2016 tarihinde serbest bırakıldı. LG V20, Nuga ile piyasaya çıkan ilk akıllı telefon oldu.
Android Things, Google I/O 2015'te ilan edilen, Google'nin Android tabanlı bir gömülü işletim sistemi platformudur. Genellikle farklı Mikrodenetleyici platformlarından inşa edilen Nesnelerin İnternet'i (IoT) cihazlarının düşük güç tüketimi ve bellek kısıtlı Internet'le kullanılması hedeflenmektedir. Bluetooth düşük enerji ve Wi-Fi'yi destekleyecekdir. Google, Brillo'nun yanı sıra, bu cihazların diğer cihazlarla iletişim kurmak için kullanacağı ve diğer IoT işletim sistemleri tarafından benimsenmesini umduğu Weave protokolünü de tanıttı.

Android Oreo ya da Android O, Android mobil işletim sisteminin yaklaşan sürümünün kod adıdır. İlk önce 21 Mart 2017'de alfa kalitesinde bir geliştirici önizlemesi olarak yayınlandı. İkinci önizleme sürümü Google I/O 2017 etkinliği günlerinde yeni özellikleri tanıtılarak 17 Mayıs 2017'de yayımlandı.

İkinci nesil Nexus 7, Android işletim sistemini çalıştıran, Google ve Asus tarafından ortak geliştirilen Nexus ailesine ait 2.nesil bir mini tablet bilgisayardır. Google tarafından pazarlanan ve orijinal bir ekipman üreticisi ortak tarafından inşa edilen bir dizi Android tüketici cihazı olan Google Nexus serisindeki üçüncü tablettir. Orijinal Nexus 7'nin başarısının ardından, çeşitli perakendecilerin erken sürümlerinden dolayı cihazın ikinci nesli 26 Temmuz 2013 tarihinde orijinal tarihinin dört gün öncesinde piyasaya çıktı. Tablet 4.3 "Jelly Bean" sürümüyle birlikte gönderilen ilk cihazdı.

Google Asistan Google tarafından geliştirilen ve Mayıs 2016'da Google I/O'da duyurulan akıllı bir sanal asistandır. Diğer sanal asistanların aksine, Google Asistan iki yönlü görüşmelerde bulunabilir.

HTC P4350 HTC tarafından Kasım 2006 yılında üretilmiş bir kızaklı Windows Mobile Pocket PC aygıtıdır. HTC Herald, T-Mobile Wing ve XDA Terra olarak da bilinir. OMAP 850 işlemciye sahiptir. İlk önce Windows Mobile 5.0 Pocket PC sürümü ile çalışıyor. Windows Mobile 6.0 çalıştıran güncellenmiş bir model olan HTC P4351, HTC Atlas olarak satıldı. Sağ tarafta QWERTY slayt içeriyor ve Windows Mobile 6.0/Windows Mobile 6.1 Professional Edition işletim sistemini çalıştırıyor. AKU ile güncellenir. Windows Mobile 6.5 sürümü almadı.

Google Cloud Messaging, Google tarafından geliştirilen, mobil bir bildirim hizmeti'dir. Üçüncü şahıs uygulama geliştiricilerinin, geliştirici tarafından işletilen sunuculardan uygulamalara bildirim verileri veya bilgileri gönderebilmelerini sağlar. 2012 yılında Android Jelly Bean ile tanıtıltı. Android işletim sisteminin yanı sıra Xamarin ve Google Chrome İnternet tarayıcısı için geliştirilen uygulamalar veya uzantıları hedefler. Geliştiricilere ücretsiz olarak sunulmaktadır. GCM Hizmeti ilk önce Haziran 2012'de, kimlik doğrulama ve dağıtım, yeni API bitiş noktaları ve mesajlaşma parametrelerinin iyileştirilmesi ve sınırlamaların kaldırılmasını gerekçe göstererek, Google'ın Android Cloud to Device Messaging (C2DM) hizmetinin devamı niteliğinde ilan edildi. Google'ın "Firebase Cloud Messaging" (FCM) yerini almıştır.

Android 10 Android Pie'dan sonra gelen 17. Android ana sürümüdür. 3 Eylül 2019'da piyasaya sürüldü.

Android 11, Android mobil işletim sisteminin 11. büyük sürümüdür. Sürüm 8 Eylül 2020 tarihinde yayımlandı. Eskiden tatlılara dayanan alfabetik sürüm adları Android 10'dan itibaren bırakılmıştı; bu nedenle işletim sistemi yalnızca "Android 11" (R) olarak adlandırıldı. Sürümün logosunda 11'e döndürülmüş bir dial bulundurmaktadır. Bu This is Spinal Tap adlı müziksel sahte-belgesel filmine yapılan bir göndermedir.

Android 1.0 versiyonu ile Android'in 1. sürümü başlangıç yaptı. Bu, sonuncu 23 Eylül 2008 yılında tanıtılmış olan "1.0-r1" versiyonu olup, Google'ın telefonlara yol açan ilk sistemi olarak tarihe geçti. Sürüm ilk kez HTC Dream'in işletim sistemi olarak telefonlara ilk adımını atmıştır. Android 1.0 API 1.seviyede ve Linux: 2.6.25 bazında hazırlanmıştır. Sürüm mobil dünyada yeni çağın başlangıcı olarak tamamen yeni avantajlara sahip idi. Sürümün önemli özellikleri Wi-Fi, bluetooth, klasörler, bir web tarayıcısı, uyarılar, sesli arama idi. Çalar Saat, hesap makinesi, dialer (Telefon), ana ekran (Launcher), resimler (Galeri) ve yeni ayarlara sahip idi. Android Market uygulaması ile uygulama indirme ve güncelleştirme özellikleri vardı. Web tarayıcısı ile göstermek, yakınlaştırma ve tam HTML ve XHTML web sayfalarını kaydırmak, birden fazla sayfaları pencere olarak göstermek oluyordu..POP3,IMAP ve SMTP destekleyici web e-posta özelliği vardı.Gmail uygulaması ve Gmail senkronizasyonu,takvim uygulaması ile Google Takvim senkronizasyonu bulunuyordu.Google Street View ve Google Maps programları ile GPS kullanarak haritalar ve yerleri bulabilmek ve elde etmek oluyordu.Google Arama motoru ile Internet ve telefon uygulamaları, kişiler, takvim arama yapılmasına izin veriliyordu. Google Talk ile anlık mesajlaşma ve MMS hizmetleri geliştirildi. Bildirimler zil sesi, LED veya titreşim uyarıları seçenekleri ile durum çubuğunda görünüyordu. Bu versiyon yalnız HTC Dream telefonunda oldu.

Android 13, Google liderliğindeki Open Handset Alliance tarafından geliştirilen Android mobil işletim sisteminin 15 Ağustos 2022 tarihinde çıkardığı on üçüncü ana sürümüdür.