İçeriğe atla

Android Cupcake

Bu madde Android işletim sisteminin 3. sürümü olan Android Cupcake hakkındadır. Sistemin ilk iki sürümü olan "Android 1.0" ve "Android 1.1" da bu maddededir.

Android Cupcake
Android Cupcake
Geliştirici(ler)Google
İşletim sistemi ailesiAndroid (işletim sistemi)
Son kararlı sürümü1.5 (2009)
Kaynak türüAçık kaynak
Çekirdek türüLinux çekirdeği
İlk Yayınlanma 29 Nisan 2009 (15 yıl önce) (2009-04-29)
ÖncülüAndroid 1.1
ArdılıAndroid Donut
Web sitesiwww.android.com
Desteklenmiyor

Tanıtımı

Alfa ve beta sürümü

Bu sürümü tanıtmadan önce Google yeni hizmetini birkaç aşamada geliştirdi. 2007 yılında Google Android Alpha sürümünü hazırladı. Dan Morrill maskot logolarından bazılarını oluşturdu, ancak mevcut yeşil Android logosu Irina Blok tarafından tasarlanmıştır.[1] Proje yöneticisi Ryan Gibson Androidin resmi sürümlerinin şekerleme üzerinde adlandırma projesini yarattı ve bundan sonra yaratılacak tüm Android sürümleri yiyecek ve şeker ismini aldı.

2007 yılın Kasım ayının 5'te ise Android "beta" sürümünü tanıttı,12 Kasımda yazılım geliştirme kitini (SDK) serbest bıraktı.[2] Bu gün de 5 Kasım tarihi Google tarafından Android'in "doğum günü" olarak kutlanmaktadır.SDK Kamu beta sürümleri şu tarihlerde serbest bırakıldı:

  • 12 Kasım, 2007: m3-rc20a versiyonu
  • 16 Kasım, 2007: m3-rc22a versiyonu
  • 14 Aralık, 2007: m3-rc37a versiyonu
  • 13 Şubat, 2008: m5-rc14 versiyonu
  • 3 Mart, 2008: m5-rc15 versiyonu
  • 18 Ağustos, 2008: 0.9 versiyonu
  • 23 Eylül, 2008: 1.0-r1 versiyonu

Android 1.0

Android 1.0 versiyonu ile Androidin 1. sürümü başlangıç yaptı. Bu, sonuncu 23 Eylül 2008 yılında tanıtılmış olan "1.0-r1" versiyonu olup, Googlenin telefonlara yol açan ilk sistemi olarak tarihe geçti.Sürüm ilk kez HTC Dream'in işletim sistemi olarak telefonlara ilk adımını atmıştır.

Android 1.1

Android 1.1 Android sisteminin resmi 2. versiyonu olarak "Android 1.0"'dan 4 ay sonra takdim edildi. Geliştirilme aşamasında şirket içinde "Petit Four" olarak anılsa da bu ad hiçbir zaman resmi bir kod adı olarak kullanılmamıştır. Yani bir kod adı yoktur. Android 1.1 versiyonu API 2.seviyesinde ve Linux: 2.6.25 bazında hazırlanmıştır. Bu versiyon öncekinin benzeri idi, sadece birkaç hatalar aradan kaldırılmıştır. Uygulama programlama arayüzü (API) değişiklikleri oldu. Çağrı menüsüne «göster» ve «gizle» düğmeleri eklendi. Mesajlarda fotoğraf ekleme ve kaydetme işlevi eklendi. Bu sürüm ise sadece T-Mobile G1 (HTC Dream) telefonunda bulundu.

Android Cupcake logosu

Android 1.5 Cupcake

Android 1.5 Cupcake ise yaklaşık 2 ay sonra, 27 Nisan 2009 yılında tanıtıldı. Bu versiyon artık API 3.seviyesinde ve Linux Kernel: 2.6.27 bazında hazırlanmıştır. Sürüme "Cupcake" (kapkek) ismi verilmiştir. Bu sürümün öncekilerden farkı birçok markalara yol açması (önceki iki sürüm ancak HTC Dream'de bulunuyordu) ve daha geliştirilmiş yeteneklerinin olması idi. Yeni sürüm birçok yeni özellik ve güncellemeler ile yayınlandı.[3] Android Cupcake şu özelliklere sahip idi:

    • Camcorder mode ile videoları seyredebilme ve kayıt edebilme özelliği.
    • Yenilenmiş WebKit ve Squirrelfish Javascript Engine motoru.
    • Telefon üzerinden direkt olarak fotoğrafları Picasa ve videoları Youtube'a yükleyebilme özelliği.
    • Widgets desteği.
    • periyodik güncellemeler (örneğin Ana ekran gibi) ve diğer uygulamalarda minyatür uygulama görünümleri.
    • Klavye yazılımında yeni metin tahmin edici işlevi.
    • A2DP ve AVRCP destekli bluetooth.
    • MPEG-4 ve 3GP formatlarında video kaydetme ve oynatma özelliği.
    • Web tarayıcısında kopyalama ve yapıştırma yeteneği.
    • Animasyonlu ekran geçişleri.
    • Otomatik rotasyon seçeneği.
    • Belirli bir uzaklıkta bluetooth kulaklığa otomatik olarak bağlanabilme.
    • Ana ekranda sık kullanılan klasör ve widgetları kişiselleştirebilme.

Galeri

Ayrıca bakınız

  • Android sürüm geçmişi

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2016. 
  2. ^ "Google mobil platformu Androidi resmen tanıttı". Google Operating System. 5 Kasım 2007. 27 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2016. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2016. 
Önce gelen:
Android 1.0 - 23 Eylül 2008
Android 1.1 - 9 Şubat 2009
Android Cupcake
Nisan 2009
Sonra gelen:
Android Donut

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Android</span> Mobil işletim sistemi

Android, Google ve Open Handset Alliance tarafından, cep telefonları, tabletler ve televizyonlar için geliştirilmekte olan, Linux tabanlı, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Sistem açık kaynak kodlu olsa da, kodlarının ufak ama çok önemli bir kısmı Google tarafından kapalı tutulmaktadır. Google tarafından ücretsiz sunulmasının sebebi, sistemin daha hızlı ve çabuk gelişmesi, birçok popüler marka tarafından kullanılması ve bu sayede reklamlarının daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamaktır. Google, Android sistemi üzerinde çalışan Google Play marketteki oyun ve uygulamalar üzerinde aldığı reklamları yayınlayarak para kazanmaktadır. Android'in desteklenen uygulama uzantısı ".apk"dır.

<span class="mw-page-title-main">Samsung i7500</span> Samsungun 2009da piyasaya sunduğu Android yüklü ilk cep telefonu

Samsung i7500, bazı ülkelerde Samsung Galaxy, olarak bilinen ve Samsung tarafında açık kaynak işletim sistemi Android'i kullanan ilk mobil telefonu. İlk kez 27 Nisan 2009 tarihinde piyasaya sunulmuştur. Cihaz Android 1.0 ve Android 1.1 sürümü almadı, ilk önce Android Cupcake, daha sonra Android Donut sürümü aldı. ROM ile Android Eclair, Android Froyo, Android Gingerbread sürümü alabilir.

<span class="mw-page-title-main">HTC Dream</span> HTC üretimi android cep telefonu

HTC Dream HTC tarafından geliştirilen bir akıllı telefondur. İlk kez Eylül 2008'de piyasaya çıkan Dream, Linux tabanlı Android işletim sistemini piyasaya süren ve Google ve Open Handset Alliance tarafından daha da geliştirilen ve zamanın diğer önemli akıllı telefon platformlarına açık bir rakip yaratan ilk cihaz oldu. İşletim sistemi, özelleştirilebilir bir grafik kullanıcı arayüzü, Gmail gibi Google hizmetleri ile entegrasyon, uygulamalar tarafından gönderilen son iletilerin bir listesini gösteren bir bildirim sistemi ve ek uygulamalar indirmek için Android Market sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Wear OS</span> Akıllı Saat işletim sistemi

Wear OS; Google tarafından geliştirilen, Akıllı saatler ve giyilebilir teknolojik bilgisayarlar için kullanılması planlanan bir Android sürümüdür. C, C++ ve Java dilinde yazılmıştır. Android sürümü 4.3 veya daha yeni ya da iOS 8.2 sürümü veya daha yeni sürümle çalışan Google'ın eşleştirme uygulamasından sınırlı desteği ile, cep telefonları ile eşleştirme tarafından yapılır. Android Wear teknoloji ve SmartWatch form faktörü içine mobil bildirimleri ile Google Nowa entegre edildi. Aynı zamanda Google Play Store'dan uygulama indirmek için yeteneği ekler.

<span class="mw-page-title-main">Android Donut</span>

Android Donut veya Android 1.6 Donut, Google tarafından geliştirilen dördüncü Android sürümüdür. 15 Eylül 2009'da kullanıcılara tanıtıldı. Sürüme Donut ismi verildi. Bu, Android Cupcake sürümün geliştirilmiş versiyonu idi. Bu sürüm Linux Kernel 2.6.29 bazında ve API 4.seviyesine kuruldu (üretildi). Daha hızlı fotoğraf çekmek mümkün olduğu gibi WVGA (780x480) çözünürlüklü ekranlara destek getirildi. Bu sürüme internet ve yerel aramalar için Hızlı Arama seçeneği, galeri entegrasyonlu kamera resim ve video çekim modları, batarya göstergesi, CDMA desteği, ek ekran boyutları için destek, text-to-speech motoru desteği, çoklu dil seçeneği gibi özellikler eklendi. Android Donut'ın esas özelliklerine bular dahil idi:

<span class="mw-page-title-main">Android Honeycomb</span>

Android Honeycomb veya Android 3.0–3.2.6 "Honeycomb" Android sürümünün Google tarafından geliştirilen 8. versiyonudur. Sürümün ismi "petek" anlamındadır. İlk 3.0 versiyonu 22 Şubat 2011 yılında yayımlandı. Sürümle beraber, Motorola Xoom adlı tablet tanıtıldı. Bundan önce sunulmuş sürümler yalnızca akıllı telefonlar için uyumlu idi. Bununla, ilk kez Android işletim sistemi tabletlere yol açtı. Sürüm Linux kernel 2.6.36 bazında hazırlanmıştır. Android Honeycomb yalnızca tabletler için tasarlanmış ve sadece tabletlerde bulunan tek Android sürümüdür. Android 3.0 Honeycomb, tabletlere özel geniş ekranı ve holografik kullanıcı arayüzü ile büyük ilgi topladı.

<span class="mw-page-title-main">Android Froyo</span> Android işletim sisteminin altıncı versiyonu

Android Froyo veya Android 2.2-2.2.3 Froyo Android sürümünün Google tarafından geliştirilen 6. versiyonu idi. İlk 2.2 versiyonu 20 Mayıs 2010 yılında tanıtılmıştır. Linux kernel 2.6.32 sürümünde üretilmiştir. Sürümün ismi Froyo ingiliz "Frozen yogurt" sözcüğünün kısaltılmasından alındı.Wi-Fi Hotspot özelliği bu sürüm ile Android'e kazandırıldı. Android Market uygulamasına ise otomatik güncellemeleri indir ve yükle seçeneği eklendi. Ayrıca yeni özelliklerden Android Bulut - Cihaz Mesajlaşma (C2DM) servisi, 720p ekran çözünürlüğü desteği, USB bağlantı, Wi-Fi tarayıcı özelliği, Flash Player 10.1 desteği eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Android Eclair</span> Android işletim sisteminin versiyonu

Android Eclair veya Android 2.0-2.1 Eclair Android sürümünün Google tarafından geliştirilen beşinci versiyonudur. Sürümün ilk 2.0 versiyonu 26 Ekim 2009 yılında tanıtılmıştır. Bu sürüm Android Donut sürümünden 1 ay sonra tanıtıldı. Sürüm Android Donutun modernleşmiş versiyonu idi. Donut gibi Linux kernel 2.6.32 sürümünde kuruldu (üretildi). Sürüme "Ekler" ismi verildi. Android 2.0 Éclair, Microsoft Exchange Server e-posta desteği dahil diğer mail hizmet sağlayıcılarına da destek vermeye başladı. HTML5 ve Bluetooth 2.1 desteği kazandırıldı. Daha hızlı mesajlaşmak için klavyede bir takım iyileştirmeler yapan Google, kamera uygulamasına flaş desteği, dijital zoom, sahne modları, renk efektleri ve makro odak modları ekledi.

<span class="mw-page-title-main">Android Ice Cream Sandwich</span> android işletim sisteminin 4. ana sürümü

Android Ice Cream Sandwich veya Android 4.0 - 4.0.4 "Ice Cream Sandwich", Android sürümünün Google tarafından geliştirilen 9. versiyonudur. Sürümün ilk 4.0 versiyonu 19 Ekim 2011 yılında tanıtılmıştır. Sürüm Galaxy Nexus telefonu ile birge sunulmuştur. Sürüm Linux kernel 3.0.1 bazında yaratılmıştır. Sürüme Ice Cream Sandwich ismi verildi.Android Honeycomb yalnızca tablet bilgisayarlar için, daha öncekiler yalnızca akıllı telefonlar için sürülmüştür. Google "Ice Cream Sandwich" sürümü ile ilk kez olarak aynı anda hem tablet, hem de akıllı telefonlar için uyguladı. Bu sistemde ilk kez HIG sistemi bulundu. Android 4.0 "Holo" kod adlı yeni bir görünümünü ve Roboto adlı yeni bir yazı tipi olan harf karakteri tanıttı.

<span class="mw-page-title-main">Android Jelly Bean</span> Android sürümünün Google tarafından geliştirilen, 2012de tanıtılan 10. sürümü

Android Jelly Bean veya Android 4.1-4.3.1 Jelly Bean, Android sürümünün Google tarafından geliştirilen 10. versiyonudur. Sürümün ilk 4.1 versiyonu 9 Temmuz 2012 yılında tanıtılmıştır.Sürüm Linux kernel 3.0.31 bazında yaratıldı ve ona "Jelly Bean" ismi verildi. İlk kez 27 Haziran 2012 yılında Google I/O konferansında yeni sürüm hakkında ilk bilgiler duyuruldu. İşletim sistemi daha yumuşak ve daha duyarlı olması için tasarlanmış performans iyileştirmeleri, yeni aksiyon düğmeleri ve diğer iç değişiklikleri ile bildirim sistemindeki iyileştirme üzerinde duruldu. Sürümle beraber Asus tarafından üretilen Nexus 7 tableti ve Nexus Q medya oynatıcı meydana çıkardı.

<span class="mw-page-title-main">Android KitKat</span> android işletim sisteminin 4.4 sürümü

Android KitKat veya Android 4.4 - 4.4.4 KitKat Android sürümünün Google tarafından geliştirilen 11. sürümüdür. Sürümün ilk 4.4 sürümü 31 Ekim 2013 yılında kullanıcılara tanıtılmıştır. Sürüm Linux kernel 3.10 bazında yaratıldı.

<span class="mw-page-title-main">Android Lollipop</span> Android işletim sisteminin 5. ana sürümü

Android Lollipop veya Android 5.0-5.1.1 Lollipop Android sürümünün Google tarafından geliştirilen 12. versiyonu olan mobil işletim sistemidir. Google yeni sürüm hakkında bilgileri Google I/O konferansında, 25 Haziran 2014 yılında açıkladı. Genellikle Google yeni sürümlerinin kod isimlerini latin alfabesinin seri harfleri ile isimlendiriyor ve yeni sürüme bu harfle başlayan yiyecek adını veriyor. Bu kez yaratılacak yeni sürümün kod adı A,B,C,D,E,F,G,H,İ,J,K harflerinden sonra "Android L" idi. Sürüm, dahili olarak "Lemon Meringue Pie" kod adını aldı. 15 Ekim 2015 yılında Google yeni sürümün isminin "L" harfine uygun olarak dünyanın en popüler şekerlemelerinden biri "Lolipop" olacağını ilan etti. Sürümün 5.0 versiyonu 28 Ekim 2015 yılında kullanıcılara tanıtıldı. Sürüm Linux kernel 3.16.1 bazında yaratıldı. Yeni sürüm ilk kez olarak "over-the-air" (OTA) aracılığıyla güncellemeye sunuldu. Onun kaynak kodu 3 Kasım 2014 yılında kullanıma verildi.

<span class="mw-page-title-main">Android Marshmallow</span> Android işletim sisteminin 6. ana sürümü

Android Marshmallow veya Android 6.0-6.0.1 Marshmallow, Android sürümünün Google tarafından geliştirilen 13. versiyonudur. Yeni sürüm hakkında bilgileri Google şirketinin CEO'su Sundar Pichai 28 Mayıs 2015 yılında Google I/O konferansında açıkladı. Genel olarak Google yeni sürümünün kod ismini "L" harfinden sonra "Android M" olarak isimlendirdi. Sürüm Android Lollipopun geliştirilmiş versiyonu olarak yeni izinler mimarisi, bağlamsal asistanları için yeni API'ler, arka plan aktivitesini azaltan yeni bir güç yönetim sistemi, Parmak izi tanıma ve USB-C desteği, verileri ve uygulamaları SD karta taşıma ve onları birincil depolama şeklinde kullanma özelliği gibi özellikleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Android Nougat</span> Android işletim sisteminin yedinci ana sürümü

Android 7.0 - 7.1.2 "Nougat" Android sürümünün Google tarafından geliştirilen 14. versiyonudur. Yeni sürümün daha önceki kod adı Android N oldu. 9 Mart 2016 tarihinde önce mevcut Nexus cihazları için fabrika görüntüleri ile bir geliştirici önizlemesi olarak yeni "Android Beta Programı" ile piyasaya sürüldü. Versiyon API level 24'te oluşturulmuştur. Resmen ilk olarak Google Nexus cihazları için güncelleme almakla, 22 Ağustos 2016 tarihinde serbest bırakıldı. LG V20, Nuga ile piyasaya çıkan ilk akıllı telefon oldu.

<span class="mw-page-title-main">Nexus S</span> Android işletim sistemli akıllı telefon

Nexus S, Google ve Samsung tarafından ortak geliştirilen ve Samsung Electronics tarafından 2010 yılında piyasaya sürülecek şekilde üretilen bir akıllı telefon. Android 2.3 Gingerbread işletim sistemini kullanan ilk akıllı telefon, hem de donanım ve yazılımda Yakın Alan İletişimini (NFC) destekleyen ilk Android cihazıdır. Nexus One-den sonra geldi.

<span class="mw-page-title-main">Android yazılımı geliştirme</span>

Android yazılım geliştirmesi Android işletim sistemi için yeni uygulamaların oluşturulduğu süreçtir. Uygulamalar genellikle Android yazılım geliştirme kiti (SDK) kullanılarak Java programlama dilinde geliştirilir; ancak diğer geliştirme ortamları da mevcuttur. Google, Android uygulamaları Kotlin, Java ve C++ dilleri kullanılarak Android yazılım geliştirme kiti (SDK) kullanılarak yazılabilir" ve diğer dilleri kullanmak da mümkün olduğunu belirtiyor. Go, JavaScript, C, C++ veya Assembly gibi Java sanal makinesi (JVM) dışı tüm diller, muhtemelen kısıtlı API desteğiyle araçlar tarafından sağlanabilecek JVM dil kodunun yardımına ihtiyaç duyar.

<span class="mw-page-title-main">HTC Touch</span>

HTC Touch HTC tarafından tasarlanan ve üretilen bir Windows Mobile sistemli Pocket PC-dir. HTC Touch ailesi'nin ilk üyesidir. Ana ve benzersiz özelliği TouchFLO adlı bir kullanıcı arayüzü olup, süpürme hareketini algılar ve parmakla stylus kalemi birbirinden ayırır. TouchFLO, müzik çalara, fotoğraf albümüne, video oynatıcıya ve resim bazlı bir adres defterine kalemsiz erişim sağlar. Touch'ın global lansmanı 5 Haziran 2007'de Londra'nın Leicester Meydanı'nda yapıldı. Telefon başlangıçta iki renkte mevcuttu: siyah ve yeşil. Bu telefon için taşıyıcıya bağlı isimler arasında Verizon Wireless XV6900, T-Mobile MDA Touch, O2 XDA Nova, Okta Touch ve Vodafone VPA Touch yer alıyor. HTC, piyasaya sürülmesinin ardından 5 ay içinde 1 milyon adet gönderdi ve takip eden 6 ayda bir milyon daha gönderdi.

<span class="mw-page-title-main">Huawei EMUI</span>

Huawei EMUI,, Huawei ve Honor marka akıllı telefonların çoğunda kullanılan Android temelli işletim sistemidir. Aralık 2020'de Huawei, P30 ve P40 serileri için EMUI 10 arayüzlü HarmonyOS 2.0 beta sürümünü yayınladı.

Android 1.1 Android sisteminin resmi 2. versiyonu olarak Android 1.0'dan 4 ay sonra takdim edildi. Android 1.1, geliştirilme aşamasında şirket içinde "Petit Four" olarak anılsa da bu ad hiçbir zaman resmi bir kod adı olarak kullanılmamıştır. Yani bir kod adı yoktur. Android 1.1 versiyonu API 2. seviyesinde ve Linux: 2.6.25 bazında hazırlanmıştır. Bu versiyon öncekinin benzeri idi, sadece birkaç hatalar aradan kaldırılmıştır. Uygulama programlama arayüzü (API) değişiklikleri oldu. Çağrı menüsüne «göster» ve «gizle» düğmeleri eklendi. Mesajlarda fotoğraf ekleme ve kaydetme işlevi eklendi. Bu sürüm ise sadece T-Mobile G1 telefonunda bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Android 1.0</span>

Android 1.0 versiyonu ile Android'in 1. sürümü başlangıç yaptı. Bu, sonuncu 23 Eylül 2008 yılında tanıtılmış olan "1.0-r1" versiyonu olup, Google'ın telefonlara yol açan ilk sistemi olarak tarihe geçti. Sürüm ilk kez HTC Dream'in işletim sistemi olarak telefonlara ilk adımını atmıştır. Android 1.0 API 1.seviyede ve Linux: 2.6.25 bazında hazırlanmıştır. Sürüm mobil dünyada yeni çağın başlangıcı olarak tamamen yeni avantajlara sahip idi. Sürümün önemli özellikleri Wi-Fi, bluetooth, klasörler, bir web tarayıcısı, uyarılar, sesli arama idi. Çalar Saat, hesap makinesi, dialer (Telefon), ana ekran (Launcher), resimler (Galeri) ve yeni ayarlara sahip idi. Android Market uygulaması ile uygulama indirme ve güncelleştirme özellikleri vardı. Web tarayıcısı ile göstermek, yakınlaştırma ve tam HTML ve XHTML web sayfalarını kaydırmak, birden fazla sayfaları pencere olarak göstermek oluyordu..POP3,IMAP ve SMTP destekleyici web e-posta özelliği vardı.Gmail uygulaması ve Gmail senkronizasyonu,takvim uygulaması ile Google Takvim senkronizasyonu bulunuyordu.Google Street View ve Google Maps programları ile GPS kullanarak haritalar ve yerleri bulabilmek ve elde etmek oluyordu.Google Arama motoru ile Internet ve telefon uygulamaları, kişiler, takvim arama yapılmasına izin veriliyordu. Google Talk ile anlık mesajlaşma ve MMS hizmetleri geliştirildi. Bildirimler zil sesi, LED veya titreşim uyarıları seçenekleri ile durum çubuğunda görünüyordu. Bu versiyon yalnız HTC Dream telefonunda oldu.