Android, Google ve Open Handset Alliance tarafından, cep telefonları, tabletler ve televizyonlar için geliştirilmekte olan, Linux tabanlı, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Sistem açık kaynak kodlu olsa da, kodlarının ufak ama çok önemli bir kısmı Google tarafından kapalı tutulmaktadır. Google tarafından ücretsiz sunulmasının sebebi, sistemin daha hızlı ve çabuk gelişmesi, birçok popüler marka tarafından kullanılması ve bu sayede reklamlarının daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamaktır. Google, Android sistemi üzerinde çalışan Google Play marketteki oyun ve uygulamalar üzerinde aldığı reklamları yayınlayarak para kazanmaktadır. Android'in desteklenen uygulama uzantısı ".apk"dır.
Google Play, Google'ın Android işletim sistemi için geliştirdiği bir paket yöneticisi ve elektronik medya dağıtım/satış platformudur. Kullanıcılara Android SDK ile geliştirilen ve Google üzerinden yayınlanan uygulamalara göz atmasına ve indirmesine olanak tanır ve Android işletim sisteminin resmi uygulama mağazası olarak hizmet vermektedir.
HTC Dream HTC tarafından geliştirilen bir akıllı telefondur. İlk kez Eylül 2008'de piyasaya çıkan Dream, Linux tabanlı Android işletim sistemini piyasaya süren ve Google ve Open Handset Alliance tarafından daha da geliştirilen ve zamanın diğer önemli akıllı telefon platformlarına açık bir rakip yaratan ilk cihaz oldu. İşletim sistemi, özelleştirilebilir bir grafik kullanıcı arayüzü, Gmail gibi Google hizmetleri ile entegrasyon, uygulamalar tarafından gönderilen son iletilerin bir listesini gösteren bir bildirim sistemi ve ek uygulamalar indirmek için Android Market sunmaktadır.
Google I/O, Google tarafından San Francisco, Kaliforniya'da her yıl düzenlenen yazılım geliştiricilere yönelik bir toplantıdır. Google I/O, Google ve Android, Chrome, Chrome OS, Google API'leri, Google Web Toolkit, App Engine gibi açık kaynak kodlu web teknolojileriyle ortak olarak geliştirilen web ya da mobil tabanlı uygulamaları konu alan teknik birçok sunum ve tartışmadan oluşmaktadır.
Nexus 5, LG Electronics şirketi tarafından Google Inc. ile ortak olarak tasarlanan, geliştirilen ve pazarlanan ve piyasada Nexus adını taşıyan beşinci nesil Android™ işletim sistemli akıllı telefondur. Google Inc ile ortaklaşa geliştirilen ve Nexus'un amiral gemisi cihazlarının bulunduğu Nexus serisinin bir parçası olarak pazarlanan ve 31 Ekim 2013'te açıklanan bu cihaz, Nexus 4'ün bir devamı niteliğindedir. Nexus 5, yenilenmiş bir arabirim, performans iyileştirmeleri, artan Google Asistan entegrasyonu, daha iyi pil ömrü ve diğer özellikler getirdi. Ekim 2015 yılında yeni bir sürümü olan Nexus 5X tanıtıltı.
Wear OS; Google tarafından geliştirilen, Akıllı saatler ve giyilebilir teknolojik bilgisayarlar için kullanılması planlanan bir Android sürümüdür. C, C++ ve Java dilinde yazılmıştır. Android sürümü 4.3 veya daha yeni ya da iOS 8.2 sürümü veya daha yeni sürümle çalışan Google'ın eşleştirme uygulamasından sınırlı desteği ile, cep telefonları ile eşleştirme tarafından yapılır. Android Wear teknoloji ve SmartWatch form faktörü içine mobil bildirimleri ile Google Nowa entegre edildi. Aynı zamanda Google Play Store'dan uygulama indirmek için yeteneği ekler.
Turn-by-turn navigasyon seçilen rota için yol tarifi sürekli sözlü ve görsel talimatlar şeklinde kullanıcıya sunulmaktadır, bazı GPS navigasyon cihazlarının bir özelliğidir. Sistem güncel hedefe en iyi rota hakkında kullanıcıyı tutar ve genellikle trafik ve yol koşulları gibi değişen etkenlere göre güncellenir. Turn-by-turn sistemleri tipik sola veya sağa, sokak adını açmak isteyip kullanıcıyı bilgilendirmek üzere bir elektronik sesi kullanmaktadır ve ne kadar mesafe kaldığını söylemektedir.
Android KitKat veya Android 4.4 - 4.4.4 KitKat Android sürümünün Google tarafından geliştirilen 11. sürümüdür. Sürümün ilk 4.4 sürümü 31 Ekim 2013 yılında kullanıcılara tanıtılmıştır. Sürüm Linux kernel 3.10 bazında yaratıldı.
Android Lollipop veya Android 5.0-5.1.1 Lollipop Android sürümünün Google tarafından geliştirilen 12. versiyonu olan mobil işletim sistemidir. Google yeni sürüm hakkında bilgileri Google I/O konferansında, 25 Haziran 2014 yılında açıkladı. Genellikle Google yeni sürümlerinin kod isimlerini latin alfabesinin seri harfleri ile isimlendiriyor ve yeni sürüme bu harfle başlayan yiyecek adını veriyor. Bu kez yaratılacak yeni sürümün kod adı A,B,C,D,E,F,G,H,İ,J,K harflerinden sonra "Android L" idi. Sürüm, dahili olarak "Lemon Meringue Pie" kod adını aldı. 15 Ekim 2015 yılında Google yeni sürümün isminin "L" harfine uygun olarak dünyanın en popüler şekerlemelerinden biri "Lolipop" olacağını ilan etti. Sürümün 5.0 versiyonu 28 Ekim 2015 yılında kullanıcılara tanıtıldı. Sürüm Linux kernel 3.16.1 bazında yaratıldı. Yeni sürüm ilk kez olarak "over-the-air" (OTA) aracılığıyla güncellemeye sunuldu. Onun kaynak kodu 3 Kasım 2014 yılında kullanıma verildi.
CarPlay bir araba radyosu sağlayan bir Apple standardı veya bir iPhone için bir görüntüleyici ve denetleyici olan gösterge ünitesidir. En azından iOS 7.1 ile iPhone 5-den sonra tüm iPhone'larda kullanılabilir. Dünya çapında araç üreticilerinin çoğu zamanla kendi eğlence sistemlerine CarPlay-in dahil olacağını söyledi. CarPlay ayrıca otomotiv satış sonrası oto teyp donanımı ile en araçlara entegre edilebilir. Apple'ın web sitesine göre, tüm büyük araç üreticilerinin CarPlay ile ortaklıkları vardır.
Android TV Google tarafından geliştirilen akıllı TV platformudur. Android 5.0 ("Lollipop") veya daha sonraki işletim sistemine dayalı olarak çalışır. Google I/O 2014'te Google TV'nin halefi olarak ilan edilmiştir. Kullanıcılar platformda medya akışı hizmetleri, Netflix ve Hulu gibi uygulamaların yanı sıra oyun da indirmek için Google Play Store'a erişim sağlayabilir. Platformda ayrıca hızla bir içerik bulmak ya da soruları yanıtlamak için sesli arama kullanılabilmektedir.
Nokia X platform, Bir Linux tabanlı mobil işletim sistemi ve yazılım platformudur. ilk olarak Nokia, sonradan Microsoft Mobile tarafından tarafından geliştirildi. C, C++, Java dilinde yazılmıştır. 24 Şubat 2014 tarihinde tanıtılan sistem Android'den çatallıdır ve Nokia X ailesinin tüm cihazlarında kullanılır.
Windows Embedded Automotive Windows'un Windows Embedded işletim sisteminin alt familyasıdır, otomobillerde bilgisayar sistemlerinde kullanılmak üzere Windows CE tabanlı Embeddeddir. İşletim sistemi Ağustos 1995 yılında kurulan Microsoft Otomotiv İş Birimi aracılığıyla Microsoft tarafından geliştirilmiştir. Microsoft'un Otomotiv İş Birimi tarafından inşa edilen ilk otomotiv ürünü Carputer olarak 4 Aralık 1998 tarihinde giriş yaptı ve aynı zamanda Ford Sync, Kia UVO ve Blue & Me modellerini içerir. Microsoft Otomotiv İş Birimi otomotiv aygıtları yanı sıra, cihazların kendileri için kullanılan yazılım platformları inşa etti. Geçerli odaklı yazılım platformları üzerinde iki ürün, Microsoft Auto ve Windows Otomotiv içerir.
Google TV Android işletim sistemi için Google tarafından işletilen bir çevrimiçi Video on demand Filmler ve TV hizmetidir. Google Play hizmetine dahildir. Filmler ve televizyon şovları, Google Play web sitesinde veya Chrome, Android, iOS ve Roku cihazları için kullanılabilen Google TV uygulaması üzerinden görülebilir. Bazı başlıklar yalnızca kiralamak veya satın almak için kullanılabilirken bazıları hem ikisi aracılığıyla kullanılabilir. Alternatif olarak, kullanıcılar çevrimdışı görüntüleme için filmleri ve TV şovlarını indirebilir ve bunları daha sonra mobil uygulamayı kullanarak görüntüleyebilirler. İndirilen dosyalar beş cihazla sınırlıdır ve beş cihaz indirildikten sonra yerel olarak ek bir cihazda senkronize etmek için silinmelidir. Eylül 2020'de Google TV için Android uygulaması, Amerika Birleşik Devletleri'nde Google TV olarak yeniden adlandırıldı ve akış hizmetlerinde içerik toplama eklendi. Haziran 2021'de birkaç TV'de uygulamanın kullanılmayacağı ve kullanıcıların bunun yerine YouTube uygulamasını kullanmaları gerektiği konusunda kullanıcılara bilgi verildi.
Apple Haritalar Apple Inc. tarafından geliştirilen bir web haritalama servisidir. Bu, iOS, macOS ve watchOS'un varsayılan harita sistemidir. Otomobil, yaya ve toplu taşıma navigasyonu için yol tarifi ve tahmini varış saatlerini sağlar. Apple Haritalar ayrıca, kullanıcının binaların ve yapıların modellerinden oluşan 3D bir manzara içinde yoğun nüfuslu şehir merkezlerini keşfetmesini sağlayan benzersiz Flyovers modunu da içeriyor.
HERE WeGo (eskiden HERE Maps), Android ve iOS için bir harita ve navigasyon uygulaması ve Here şirketi (HERE Global BV) tarafından bir masaüstü web haritalama servisidir. Orijinal olarak Nokia tarafından geliştirilen uygulama, ilk olarak Windows Phone ve World Wide Web için 2013 yılında piyasaya sürüldü. Nokia Maps’in yenilenen bir sürümü olarak HERE Maps, 10 Mart 2014'te iOS App Store'da, 11 Mart 2015'te Google Play Store'da yayınlandı ve isim Temmuz 2016'da HERE WeGo olarak değiştirildi. Haritalar iki ila üç aylık aralıklarla güncellenir.
Ford Sync, kullanıcıların hands-free telefon görüşmeleri yapmalarına, müzik kontrol etmelerine ve ses komutlarını kullanarak diğer işlevleri gerçekleştirmelerine olanak tanıyan, fabrikada kurulmuş, entegre araç içi iletişim ve eğlence sistemidir. Sistem, Ford Motor Company ve diğer üçüncü taraf geliştiriciler tarafından geliştirilen uygulamalar ve kullanıcı arayüzlerinden oluşmaktadır. İlk iki kuşak, Microsoft tarafından tasarlanan Windows Embedded Automotive işletim sisteminde, üçüncü kuşak şu anda BlackBerry'nin QNX işletim sisteminde çalışıyor.
Telematik enstrüman panelinde bulunan disiplinlerarası bir alandır. Telekomünikasyon, araç teknolojileri, örneğin kara yolu taşımacılığı, yol güvenliği, elektrik mühendisliği ve bilgisayar bilimini kapsar. Telematik aşağıdakilerden herhangi birini içerebilir:
- Uzak nesneleri kontrol etmek için telekomünikasyon cihazlarını kullanarak bilgi gönderme, alma ve depolama teknolojisi.
- Araçlarda uygulama ve hareket halindeki araçları kontrol etmek için telekomünikasyon ve bilişimin entegre kullanımı.
- Otomotiv navigasyon sistemlerinde bilgisayarlar ve mobil iletişim teknolojisi ile entegre küresel navigasyon uydu sistemi teknolojisi.
Samsung Galaxy Grand, Samsung Electronics tarafından geliştirilmiş bir akıllı telefondur ve ilk olarak 18 Aralık 2012'de duyurulmuştur. Cihazda 1.2 Ghz hızında Cortex-A9 işlemci, 1 GB RAM ve microSD kart kullanılarak 64 GB'a kadar arttırılabilen 8 GB dahili hafıza bulunur. Ayrıca cihaz, Wi-Fi'a ek olarak 2G ve 3G üzerinden internet bağlantısını destekler. Cihazdaki navigasyon sistemlerine, Goople Maps ile beraber A-GPS ve GLONASS dahildir. Cihaz, Android 4.1.2 işletim sistemi ve TouchWiz arayüzü ile çalışmaktadır ve Android 4.2.2'ye kadar Samsung'dan güncelleme almıştır. Ancak cihaz için Android 8'e kadar özel yazılımlar (ROM) bulunmaktadır. Samsung Galaxy Grand 2 modelin halefidir.
Samsung Galaxy Star 2 Plus G350E; Samsung Electronics tarafından üretilmiş, açık kaynak bir işletim sistemi olan Android ile çalışan bir akıllı telefondur. Cihaz, Samsung tarafından Ağustos 2014'ün başında duyurulmuştur. Cihazda, selefi Samsung Galaxy Star 2'ye kıyasla ek yazılım özellikleri, gelişmiş donanım ve yenilenmiş tasarım bulunur.