Isaac Asimov, Boston Üniversitesi'nde biyokimya profesörlüğü yapmış Amerikalı yazar ve biyokimyager.
R.U.R., Rossum'un akıllı robotları anlamına gelir. Karel Čapek'in bilimkurgu tiyatro oyununun adıdır.
Bilimkurgu filmi, sıklıkla fütüristik uzay mekikleri, robotlar veya diğer teknolojiler eşliğinde; dünya dışı yaşam formları, yabancı gezegenler ve zaman yolculuğu gibi hayali fenomenlerin spekülatif ve bilime dayalı tasvirlerini kullanan film türüdür. Bilimkurgu filmi, geçmişten günümüze siyasal ve toplumsal konularda toplumsal eleştiri yapma ve "bizi insan yapan şeyin ne olduğu" gibi felsefi konuları araştırma amaçlı olarak sıklıkla kullanılan bir film türü olmuştur.
Gezgin robot, hareket kabiliyetine sahip robotların genel adı. Gezgin robotlar uzaktan kumandayla veya uydu üzerinden yönetilebileceği gibi, bir yapay zeka ile kendisini yönetebilir. Bu tip robotlar kamera ve çeşitli sensörlerle bulundukları çevre hakkında bilgi sahibi olur. Bir gezgin robot karada, havada ya da suda hareket edebilir.
I Robot ayrıca şu anlamlara gelebilir:
- Ben, Robot (film) - Alex Proyas'ın 2004 yapımı bilimkurgu filmi.
- I Robot (albüm) - The Alan Parsons Project grubunun 1977 yapımı progresif rock albümü.
- I, Robot... You, Jane - Amerikan TV dizisi Buffy the Vampire Slayer'ın ilk sezonunun sekizinci bölümü.
Meka , bilimkurgu veya fantastik/gelecekçi türlerde sıklıkla rastlanan, bir pilot tarafından kontrol edilen, yürüyen araçlardır. Mecha genellikle, gerekli olmamasına rağmen, iki tekerleklidir. Göründükleri birçok kurguda mechalar, savaş makinalarıdır: vidaları ve tekerlekleri yerine bacakları olan zırhlı dövüş araçlarıdır. Ayrıca, manga Patlabor ve Amerikan minyatürleri oyunu Battletech gibi bazı hikâyeler; ağır inşaat işi, polis görevleri veya itfaiyecilik gibi sivil amaçlar için kullanılan mecha içerir.
Android genellikle şunları ifade eder;
- Android (robot), Zeki canlı varlıklar tarafından yapılmış insansı makinelere verilen addır.
- Android (bilimkurgu), bilimkurguda adı geçen insansı makinelere verilen addır.
- Android, Google tarafından mobil cihazlar için tasarlanmış işletim sistemidir.
Ben, Robot (özgün adı: I, Robot), Alex Proyas'ın yönettiği ve başrolünde Will Smith'in olduğu, 2004 yapımı bilimkurgu filmi.
News Of The World, İngiliz rock grubu Queen'in 28 Ekim 1977 tarihinde yayınladığı altıncı stüdyo albümüdür. Queen, News Of The World ile birlikte artık deneysel müziğe geçeceğini göstermiştir. Albüm, şarkılardaki yoğunluk ve şarkı sözlerindeki karışık ve deneysel cümlelerin de etkisiyle, Queen'in dünya çapında tanınan bir grup haline gelmesini sağlamıştır. Özellikle We Will Rock You ve We Are The Champions, 1977'den günümüze kadar tüm müzikseverlerin dilinde marş olmuştur. Özellikle bu iki şarkı, futbol maçlarında da taraftarlar tarafından söylenegelmiştir.
Enthiran yönetmenliğini S. Shankar'ın yaptığı 2010 yılı yapımı bir Tamil bilimkurgu filmi.
Dinosaurs on a Spaceship, İngiliz bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun yedinci sezonunun ikinci bölümüdür. Bu bölüm BBC One'da 09 Eylül 2012 tarihinde yayınlanmıştır.
Prometheus, yönetmenliğini Ridley Scott'ın, senaristliğini Jon Spaihts ve Damon Lindelof'un yaptığı, başrollerinde Noomi Rapace, Michael Fassbender, Guy Pearce, İdris Elba, Logan Marshall-Green ve Charlize Theron gibi isimlerin oynadığı 2012 yapımı bilimkurgu filmi. 21. yüzyıl sonlarında doğru, birkaç antik kültürün eserleri arasında keşfedilen yıldız haritaları Prometheus mürettebatının ilgisini çekmektedir. İnsanlığın kökeni arayan mürettebat farklı bir gezegene gelerek insan ırkının yok olmasına neden olabilecek bir tehdidi keşfeder.
Robot İşletim Sistemi (RİS) robot yazılımı geliştiricileri için işletim sistemi sağlayan bir yazılım iskeletidir. RİS HAL gibi standart bir işletim sistemi temin eder. RİS tabanlı çalışan işlemler mimari grafikle gösterilir. Bu mimari grafiklerde çok kısımlı sensörlerin, kontrol mekanizmalarının, konumun, çalıştırıcının ve diğer işlemlerin verileri gösterilir. Robot kontrolünde düşük zamanlı gecikme olduğundan gerçek zamanlı işletim sistemi değildir. Fakat RİS eş zamanlı kodlarla entegre edilebilir.
İnsansı robot, vücut şekli insan vücuduna benzemek üzere üretilen robottur. İnsansı bir tasarımın kullanılması; insanların kullandığı aletler ve çevreyle iletişim, deneysel amaçlar(çift ayaklı hareket konusunun geliştirilmesi gibi) gibi fonksiyonel amaçlar veya farklı amaçlar için olabilir. Genel olarak insansı robotlar bir baş, gövde, iki kol ve iki bacağa sahiptir. Bazı insansı robotlar insan vücudunun yalnızca bir kısmı model alınarak yapılmış olabilir, sadece bel üstü gibi. Bazı insansı robotlar, ağız ve gözler gibi uzuvlara sahip, yüz ifadeleri üretme yeteneği olan gelişmiş kafalara sahip olabilirler. Özellikle görünümsel ve özeliksel olarak insanlara benzemeleri için yapılmış robotlara android adı verilir.
Aşağıdaki ana hatlar listesi Google ve hizmetleri hakkında temel bilgiler vermektedir:
Akınsoft, Türkiye merkezli yazılım şirketidir. ERP ve sektör bazlı yazılımları bulunmaktadır. Yazılım alanında başta Wolvox ERP ve CafePlus programları gelmektedir. Aynı zamanda insansı robot ve yazılımları alanında çalışmaları bulunmaktadır. Robotik alanında ürettiği prototipler; AKINCI-1, AKINCI-2, AKINCI-3 (AKINOID-3), ROBOT GARSON ADA ve HOSTES ROBOT ADA ve Tarım Robotu AS-PNCR'dir. 26 Aralık 2015 tarihinde insansı robot fabrikasının temellerini atmıştır. Bu fabrika Türkiye'de temelleri atılan ilk robot fabrikası niteliğine sahiptir.
Astro Boy, Japonca: 鉄腕アトム, Hepburn romanizasyonu sisteminde: Tetsuwan Atomu) 1952'den 1968'e kadar Osamu Tezuka tarafından yazılmış ve gösterilmiş bir japon manga dizisi. Hikâye, "Astro Boy" adında android'in ve diğer karakterlerin maceralarını izliyor. Manga orijinal olarak 1951-1968 yılları arasında yayınladı. Manga daha sonra 1967-1969 yıllarda gazete serisinden, 1972-1973 ve 1980-1981 yılları arasında ise iki seriden oluşmaktadır.
Humanoid, insan olmayanların insan görünümüne sahip olmasıdır. Terimin en erken kaydedilen kullanımı 1870 yılına gitmektedir ve bu terim, Avrupalılar tarafından kolonileştirilen bölgelerdeki yerli halklara atıfta bulunmak için kullanılırken 20. yüzyılda ise insan iskeletine morfolojik olarak benzeyen ancak aynı olmayan fosilleri tarif etmek için kullanılmıştır. Her ne kadar bu terim, 20. yüzyıl biliminde çok fazla kullanılsa da günümüzdeki kullanımı nadirdir. Terim genel olarak belirgin bir şekilde insani özelliklere veya adaptasyonlara sahip herhangi bir şey için kullanılabilir. Bilimkurgu medyası sık sık dünya dışı yaşam biçimlerini yakınsak evrim teorisinin bir yan ürünü olarak humanoid (insansı) olarak sunar.
Robot fetişizmi, insansı robot ile ilgili cinsel fetişizm türüdür. Ayrıca robot gibi davranan veya robot kostümü giymiş insanlar için de kullanılır. Daha az yaygın bir fantezi, bir robota dönüşümü içerir.
Android, genellikle et gibi malzemeden yapılmış insansı bir robot veya diğer yapay bir varlıktır. Tarihsel olarak androidler yalnızca bilimkurgu alanında var olmuş ve sık sık film ve televizyonda görülmüştür. Ancak robot teknolojisindeki gelişmeler, işlevsel ve gerçekçi insansı robotların tasarlanmasına olanak sağlamıştır.