İçeriğe atla

Andrius Kubilius

Andrius Kubilius
Litvanya Başbakanı
Görev süresi
9 Aralık 2008 - 13 Aralık 2012
CumhurbaşkanıValdas Adamkus
Dalia Grybauskaitė
Yerine geldiğiGediminas Kirkilas
Yerine gelenAlgirdas Butkevičius
Görev süresi
3 Kasım 1999 - 26 Ekim 2000
CumhurbaşkanıValdas Adamkus
Yerine geldiğiIrena Degutienė (Geçici)
Yerine gelenRolandas Paksas
Kişisel bilgiler
Doğum 8 Aralık 1956 (67 yaşında)
Vilnius, Sovyetler Birliği
(şimdi Litvanya)
Partisi Anavatan Birliği
Bitirdiği okul Vilnius Üniversitesi
Dini Roma Katoliği

Andrius Kubilius (d. 8 Aralık 1956, Vilnius, Litvanya SSC, Sovyetler Birliği), Litvanya'nın eski Başbakanıdır. 1999 yılında Başbakan olarak görev yaptı. Muhafazakâr siyasi parti Litvanya Hristiyan Demokratlar - Anavatan Birliği'nin lideridir.

Andrius Kubilius liseden mezun olduktan sonra Vilnius Üniversitesi'ne kabul edildi ve 1979 yılına kadar Fizik Fakültesi'nde okudu. 1981 - 1984 yılları arası Vilnius Üniversitesi'nde akademik kariyerine ve lisansüstü çalışmalarına devam etti. Kubilius, Litvanya'nın Sovyetler Birliği'nden ayrılmasını tercih eden bağımsızlık yanlısı Sąjūdis hareketinin bir üyesi oldu. Sonraları Sąjūdis Konseyi Genel Sekreteri oldu. Litvanya'nın bağımsızlığı ve yeniden kurulması için Seimas'a (parlamento) seçildi. O zamandan beri Kubilius, Litvanya siyasetinde aktif bir figür olmuştur. Kubilius 1993 yılında Litvanya Hristiyan Demokratları - Anavatan Birliği üyesidir.

28 Ekim 2008 tarihinde seçimler Litvanya'daki seçimlerde Anavatan Birliği - Hristiyan Demokratları Partisi'nden katıldı. Muhafazakâr olan Kubilius, Başbakanlığa başlıca aday olarak Sosyal Demokratları yendi. 27 Kasım 2008 tarihinde Kubilius resmen Litvanya Başbakanı olarak atandı. Seimas'da 27'ye karşı, lehine 89 oy aldı. 16 üye çekimser kaldı.

Kubilius Litvanyaca, Rusça ve İngilizce biliyor.

Ailesi

Eşi Rasa Kubilienė, Litvanya Ulusal Senfoni Orkestrası'nın bir kemancısıdır ve çiftin iki oğlu vardır.

Dış bağlantılar

Kaynakça

Siyasi görevi
Önce gelen
Irena Degutienė
Geçici
Litvanya Başbakanı
1999–2000
Sonra gelen
Rolandas Paksas
Önce gelen
Gediminas Kirkilas
Litvanya Başbakanı
2008–2012
Sonra gelen
Algirdas Butkevičius

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kazimira Prunskienė</span> Litvanyanın ilk Başbakanı

Kazimira Danutė Prunskienė 11 Mart 1990'da bağımsızlık ilanı ve Gediminas Kirkilas hükûmetinde Tarım Bakanı'nın ilanından sonra Litvanya'nın ilk Başbakanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Saulius Skvernelis</span> Litvanya başbakanı (2016-2020)

Saulius Skvernelis, 2016-2020 yılları arası Litvanya Başbakanı olan Litvan siyasetçidir. Aynı zamanda Seimas'a üyedir. Daha önce polis komiseri olarak görev yapmış ve 2014-2016 yılları arasında İçişleri Bakanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vytautas Landsbergis</span> Litvan siyasetçi

Profesör Vytautas Landsbergis Litvan muhafazakâr bir politikacı ve Avrupa Parlamentosu Üyesi. Sovyetler Birliği'nden bağımsızlık ilan ettikten sonra Litvanya'nın ilk devlet başkanıydı ve Litvanya Parlamentosu Başkanı olarak Seimas'ta görev yaptı. Profesör Landsbergis, Litvanya siyaset arenasında 20 yıldan beri faaliyet gösteren ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasına katkıda bulunan önemli bir siyasetçi olan bir entelektüeldir. Mikalojus Konstantinas Čiurlionis biyografisinin yanı sıra siyaset ve müzik üzerine çalışmalar da dahil olmak üzere çeşitli konularda yirmi kitap yazmıştır. Avrupa Vicdan ve Komünizm üzerine Prag Bildirgesinin kurucu üyesi ve Komünizm Hırsızlığı Vakfı Mağdurlarının Uluslararası Danışma Konseyi üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Artūras Paulauskas</span> Litvan siyasetçi

Artūras Paulauskas, Litvanya'lı politikacı. 2000-2006 yılları arasında Litvanya parlamentosu Seimas'ın başkanı olarak çalışmış ve 6 Nisan 2004'ten 12 Temmuz 2004'e kadar Litvanya devlet başkanı vekili olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rolandas Paksas</span> Litvan siyasetçi

Rolandas Paksas Litvan siyasetçi. 2003-2004 yılları arasında Litvanya Cumhurbaşkanı. Daha önce 1999 yılında Litvanya Başbakanı, 2000-2001 yılları arasında ise yine Başbakan, 1997-1999 yılları arasında Vilnius Belediye Başkanı, 2000-2001 yılları arasında da Vilnius Belediye Başkanı olarak görev yapmıştır. 2004 yılından bu yana Düzen ve Adalet'e liderlik etti ve 2009'dan bu yana Avrupa Parlamentosu Üyesi olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zigmas Zinkevičius</span> Litvan akademisyen ve siyasetçi (1925-2018)

Zigmas Zinkevičius, Litvan dilbilimci ve tarihçi. Vilnius Üniversitesi'nde profesör ve Litvanya Bilimler Akademisi üyesi olarak görev yaptı. Dillerin onomastik tarihi gelişimi üzerine ve diğer alanlardaki çalışmalara katkıda bulunmuştur. Zinkevičius, çalışmalarıyla 1994 yılında Herder Ödülü'nü kazandı ve çeşitli dilde 30 akademik kitap ve yüzlerce bilimsel yayının yazarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Algimantas Nasvytis</span>

Algimantas Nasvytis, Litvan mimar ve siyasetçidir. Bağımsızlık yanlısı Sąjūdis hareketinde faaldi ve Litvanya'nın Sovyetler Birliği'nden ayrılıp devlet olarak bağımsızlığını kazanmasıyla Litvanya'nın ilk dört hükûmetinde İnşaat ve Kentsel Kalkınma Bakanı olarak görev yaptı.

Litvanya Kurucu Meclisi, 1920 yılında, 1922 Litvanya Anayasası'nı hazırlamak ve kabul etmek için demokratik olarak seçilen meclis.

Litvanya Hristiyan Demokrat Partisi Litvanya'daki bir Hristiyan demokratik siyasi partisiydi.

Litvanya Milliyetçi ve Cumhuriyetçi Birliği, Milliyetçiler olarak da bilinen, Litvanya'da milliyetçi sağcı bir siyasi partidir. 1926-1940 yılları arasında ülkeyi yöneten Litvanya Milliyetçi Birliği'nin devamı olduğunu iddia etmektedir. Parti, Litvanya'nın 1990'da tekrar bağımsız olması sonrası yeniden kuruldu ve seçimlerde son derece başarısız bir performans gösterdi. Parti, 2008'de Anavatan Birliği ile birleşti ama 2011'de yeniden ayrıldılar. 2017'de Cumhuriyetçi Parti ile birleşti. Parti, geleneksel aile değerlerini desteklemekte, Litvanya'nın Avrupa Birliği'nden bağımsızlığını savunmakta ve göçmenliğe karşı çıkmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mykolas Biržiška</span> Litvan tarihçi ve siyasetçi (1882-1962)

Mykolas Biržiška

<span class="mw-page-title-main">Steponas Kairys</span> Litvan siyasetçi (1879-1964)

Steponas Kairys (

<span class="mw-page-title-main">Vladas Mironas</span> Litvan rahip ve siyasetçi (1880-1953)

Vladas Mironas (

Litvanya Sosyal Demokrat Halk Partisi iki savaş arası dönemde Litvanya'da faaliyet yürüten siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">Rasa Budbergytė</span> Litvan siyasetçi

Rasa Budbergytė, Litvan siyasetçi ve bir Seimas üyesidir. Daha önce devletin Sayıştay Başkanı (2005-2010), Avrupa Sayıştayı üyesi (2010-2016) ve Maliye Bakanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ingrida Šimonytė</span> Litvanya Cumhuriyeti başbakanı

Ingrida Šimonytė, Litvanyalı siyasetçi ve ekonomist. 25 Kasım 2020 tarihinden beri Litvanya'nın başbakanıdır. Kazimira Prunskienė'den sonra göreve gelen ikinci kadındır. Šimonytė ayrıca 2016'dan beri Antakalnis seçim bölgesiden Seimas üyesi olarak görev yapmaktadır ve 2009'dan 2012'ye kadar ikinci Kubilius kabinesinde maliye bakanlığı yapmıştır. 2019 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmuştur. Šimonytė, Vatan Birliği'ne bağlı olmasına rağmen bağımsız bir politikacıdır.

<span class="mw-page-title-main">1926 Litvanya Darbesi</span> Litvanyada 1926 askeri darbesi

1926 Litvanya Darbesi, Litvanya'da demokratik olarak seçilmiş hükûmetin yerine Antanas Smetona liderliğindeki muhafazakar ve otoriter bir hükûmetle sonuçlanan askeri bir darbedir. Darbe, 17 Aralık 1926'da gerçekleşti ve büyük ölçüde ordu tarafından düzenlendi; Smetona'nın rolü günümüzde tartışma konusu olmaya devam etmektedir. Darbe, dönemin en muhafazakar partisi olan Litvanya Milliyetçi Birliğini iktidara getirdi. LMB, 1926'dan önce oldukça yeni ve önemsiz bir milliyetçi partiydi. 1926'da üye sayısı yaklaşık 2000 kişiydi ve parlamento seçimlerinde sadece üç sandalye kazanmıştı. Zamanında Seimas'ın en büyük partisi olan Litvanya Hristiyan Demokrat Partisi orduyla işbirliği yaptı ve darbeye anayasal meşruiyet sağladı, ancak yeni hükûmette önemli bir görevi kabul etmedi ve Mayıs 1927'de çekildi. Ordu, iktidarı sivil hükûmete devrettikten sonra, siyasi hayatta doğrudan bir rol oynamayı bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Anavatan Birliği</span> Litvanyada bir politik parti

Anavatan Birliği - Litvanyalı Hristiyan Demokratlar Litvanya'da merkez sağ siyasi partidir. 13.072 üyeye sahip olan parti Seimas'ta 141 sandalyeden 50'sinin sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Gabrielius Landsbergis</span> Litvan siyasetçi

Gabrielius Landsbergis, Litvanyalı politikacı, Centras - Žaliakalnis seçim bölgesinden Seimas üyesi ve Avrupa Parlamentosu'nun eski bir üyesidir. Avrupa Halk Partisi Grubunun üyesiydi. Landsbergis, 2015 yılında Anavatan Birliği Başkanı seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Liberal Hareket</span> Litvanyada siyasî parti

Litvanya Cumhuriyeti Liberal Hareketi, Litvanya'da muhafazakâr-liberal siyasî partidir.