İçeriğe atla

Andris Vilks

Andris Vilks
Maliye Bakanı
Görev süresi
3 Kasım 2010 - 5 Kasım 2014
Başbakan Valdis Dombrovskis
Laimdota Straujuma
Yerine geldiğiEinars Repše
Yerine gelenJānis Reirs
Kişisel bilgiler
Doğum 15 Haziran 1963(1963-06-15)
Jaunpiebalga, Sovyetler Birliği
Ölüm 28 Nisan 2024 (60 yaşında)
Partisi Yeni Birlik Partisi
Evlilik(ler) Diāna Vilka
Bitirdiği okul Letonya Üniversitesi
Mesleği Siyasetçi

Andris Vilks (15 Haziran 1963 – 28 Nisan 2024), Leton siyasetçi.

Hayatı

Vilks, 15 Haziran 1963'te Jaunpiebalga, Sovyetler Birliği'nde doğdu. Letonya Üniversitesi'nde eğitim gördü.[1] Yeni Birlik Partisi'nden siyasete girerek 2010-2014 yılları arasında Maliye Bakanı olarak görev aldı.[2] Diāna Vilka ile evli olan Vilks, 28 Nisan 2024 tarihinde 60 yaşında öldü.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Vienotība - Andris Vilks". Civic Union. 16 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2010. 
  2. ^ "The Cabinet of Ministers of the Republic of Latvia: Andris Vilks". Cabinet of Ministers of the Republic of Latvia. 16 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2010. 
  3. ^ "Central Bank board member, former Finance Minister Andris Vilks dies". 29 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2024. 
Siyasi görevi
Önce gelen
Einars Repše
Maliye Bakanı
2010–2014
Sonra gelen
Jānis Reirs

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Letonya</span> Kuzey Avrupada yer alan bir ülke

Letonya ya da resmî adıyla Letonya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'da yer alan bir ülkedir. Kara sınırlarını kuzeyde Estonya, güneyde Litvanya; doğuda ise Rusya ve Belarus ile paylaşmaktadır. Aynı zamanda Letonya, İsveç ile denizden sınırdaştır. Letonya'nın en büyük şehri ve başkenti Riga'dır. 1 Mayıs 2004'ten beri Avrupa Birliği üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Letonya</span>

Letonya, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez katıldığı 2000 yılından beri 19 kez katılmış, İlk katıldığı yıl "My Star" adlı şarkısıyla Brainstorm müzik grubunun temsil ettiği yarışmada 3. olmuştur. Letonya 2002 yılında "I Wanna" adlı şarkısıyla Marie N ile yarışmayı kazanmıştır. Letonya yarışmayı kazanan ikinci Sovyet ülkesi olmuştur. 2003 yarışması başkent Riga'da yapılmıştır. Ülke üçüncü kez İlk 10'da 2005 yılında Walters & Kazha ikilisiyle 5. olarak yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tanınmayan veya sınırlı şekilde tanınan devletler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bazı yönetimler bağımsızlıklarını ilan etmiş ve egemen devletler olarak uluslararası toplumdan diplomatik tanınma talebinde bulunmuşlardır, ancak evrensel olarak bu şekilde tanınmamışlardır. Bu oluşumlar genellikle kendi toprakları üzerinde de facto kontrole sahiptir. Geçmişte bu türden bir dizi oluşum var olmuştur.

Open Handset Alliance (OHA), mobil cihazlar için açık standartlar geliştirmek amacıyla bir araya gelmiş 84 firmadan oluşan bir konsorsiyumdur. Üye firmalar arasında HTC, Sony, Dell, Intel, Motorola, Qualcomm, Texas Instruments, Google, Samsung Electronics, LG Electronics, T-Mobile, Nvidia ve Wind River Systems bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk'un Avrupa Birliği üyelik süreci</span>

Arnavutluk'un Avrupa Birliği üyelik süreci, 28 Nisan 2009 tarihinde Avrupa Birliği'ne üye olmak için başvuruda bulunması ile resmen başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Halk Meclisi</span> Suriyenin yasama organı

Halk Meclisi, Suriye'nin yasama organıdır. Çok sandalyeli 15 seçim bölgesinde dört yıllık bir dönem için seçilen 250 üyesi vardır. Ulusal İlerici Cephe ile Değişim ve Özgürlük için Halk Cephesi olmak üzere iki ana siyasi cephesi vardır. 7 Mayıs'ta yapılan 2012 seçimleri, kırk yıl sonra ilk kez çok partili sisteme dayanan yeni bir parlamento ile sonuçlandı. 1938'de Faris el-Huri, Meclis Başkanı seçilen ilk Hristiyan oldu. Deyrizor'u 2013 yılından bu yana temsil eden Hediye Abbas, 2016 yılında Meclis Başkanı olarak seçilen ilk kadın oldu. 2017'de Hammuda Sabbah, göreve gelen ilk Ortodoks Hristiyan oldu.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda Savunma Kuvvetleri</span>

İrlanda Savunma Kuvvetleri, İrlanda'yı karadan, havadan ve sudan gelebilecek her türlü askerî tehditlere karşı korumakla görevli olan silahlı kuvvetlerdir.

Arena Armeec, Bulgaristan'ın Sofya şehri'nde bulunan spor kompleksidir. 2009-2011 yılları arasında Bulgar mimar Zheko Tilev tarafından yapılmıştır. Arena'nın toplam kapasitesi 16,545 kişiliktir.

<span class="mw-page-title-main">Nüfusa göre Asya ülkeleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, Asya ülkelerinin ve kıtadaki nüfusa göre bağımlılıkların bir listesidir. Birleşmiş Milletler tarafından öngörülen toplam nüfus ve en son resmî rakamdır.

Mısır başbakanı, Afrika ülkesi Mısır'ın Mısır Hidivliği döneminden itibaren ülkede hükûmetin başında bulunan kişiye verilen unvandır. Ülkede başbakanlık makamında bulunan kişi 1878-1914 arasında Mısır Hidivliği'nde, 1914-1922 arası Mısır Sultanlığı'nda, 1922-1953 arası Mısır Krallığı'nda, 1953 ile 1958 yılları arasında Mısır Cumhuriyeti'nde, 1958 ile 1971 yılları arasında Mısır ile Suriye'nin birleşmesi sonucu oluşan Birleşik Arap Cumhuriyeti'nde, 1971 yılından bu yana da Mısır Arap Cumhuriyeti'nde görevde bulunmaktadır. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

Kosova'nın dış ilişkileri, Kosova Dışişleri Bakanlığı'nın çabalarıyla gerçekleştirilir. Kosova, yurtdışında 24 elçilik işletiyor ve Priştine'de 21 elçiliğe ev sahipliği yapıyor. Kosova'nın birçok uluslararası örgüte üyeliği var.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nin Baltık devletlerini işgali</span>

Sovyetler Birliği'nin Baltık devletlerini işgali, Sovyetler Birliği'nin Molotov-Ribbentrop Paktı'na göre Estonya, Letonya ve Litvanya olmak üzere üç Baltık devletini Haziran 1940'ta askeri işgalidir. İşgalden sonra Ağustos 1940'ta kurucu cumhuriyetler olarak Sovyetler Birliği'ne ilhak edildiler. Bu ilhak, Batılı ülkeler ve çoğu kuruluşlar tarafından asla tanınmadı. 22 Haziran 1941'de Nazi Almanyası Sovyetler Birliği'ne saldırdı ve birkaç hafta içinde Baltık topraklarını işgal etti. Temmuz 1941'de Nazi Almanyası, Baltık bölgesini Reichskommissariat Ostland'a dahil etti. Kızıl Ordu'nun 1944'teki Baltık Taarruzu'nın bir sonucu olarak Sovyetler Birliği, Baltık devletlerinin çoğunu yeniden ele geçirdi ve 1945'te resmi olarak teslim olana kadar geri kalan Alman kuvvetlerini Kurlandiya Kuşatması'nda tuttu. Sovyetler Birliği'nin Baltık ülkelerini "ilhak işgali" veya sui generis işgali Ağustos 1991'de bağımsızlıklarını yeniden kazanmasına kadar sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Ali Esedov</span> Azerbaycan Cumhuriyeti Başbakanı

Ali Esedov, Azerbaycanlı siyasetçi ve ekonomist. Esedov, Azerbaycan'da 8 Ekim 2019 tarihinden bu yana başbakanlık makamında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">1940 Sovyetler Birliği'nin Letonya'yı işgali</span>

1940 Sovyetler Birliği'nin Letonya'yı işgali, Nazi Almanyası ile Ağustos 1939'da imzalanan Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı ve Gizli Ek Protokol hükümleri uyarınca Letonya Cumhuriyeti'nin Sovyetler Birliği tarafından askeri işgali anlamına gelir. İşgal, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Letonya Hükûmeti, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı ve Avrupa Birliği'ne göre gerçekleşti. 1989'da Sovyetler Birliği ayrıca Nazi Almanyası ile Letonya da dahil olmak üzere üç Baltık ülkesinin istila ve işgaline yol açan 1939 gizli protokolünü kınadı.

<span class="mw-page-title-main">Ladonia</span> Mikroulus

Ladonia Kraliyet Cumhuriyeti, 1996 yılında, sanatçı Lars Vilks ile yerel yetkililer arasında iki heykel için yıllarca süren mahkeme savaşının sonucu olarak ilan edilen bir mikrodevlettir. İddia edilen bölge, İsveç'in güneyindeki Kullaberg doğal alanın bir parçasıdır.

Letonya'daki Ruslar, son iki yüzyıldır ülkedeki en büyük etnik azınlık olmuştur. Letonya'daki Rusların sayısı, Letonya'nın Sovyet işgali sonrasında, topluluğun büyüklüğü 1935'teki toplam nüfusun %8,8'inden 1989'da %34,0'a çıkarak dört kattan fazla artmıştır. Letonya'nın 1991'de yeniden bağımsızlığını kazanmasının ardından, Rus nüfusu 2018'in başında %25,2'ye düşerek yeniden küçülmeye başlamıştır.

Robinah Nabbanja, 8 Haziran 2021'de ofise aday gösterildikten sonra Uganda Başbakanı olan Ugandalı bir eğitimci ve politikacıdır. 14 Haziran 2021'de Parlamento tarafından resmen onaylandı. Uganda Devlet Başkanlığı Ofisinde Özel Görevler Elçisi görevine atanan Ruhakana Rugunda'nın yerini aldı. Uganda'nın ilk kadın başbakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lars Vilks</span> İsveçli çizer ve karikatürist

Lars Vilks, İsveçli çizer, karikatürist, heykeltıraş ve sanat tarihçisidir. İslam peygamberi Muhammed'i çizmiş olduğu karikatürlerle ve İslam dinine karşı muhalif tavırlarla adı duyulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'nin dış ilişkileri</span> Suriyenin dış ilişkilerine genel bakış

Ulusal güvenliği sağlamak, Arap komşuları arasındaki etkisini artırmak ve Golan Tepeleri'nin geri alınmasını sağlamak Suriye Arap Cumhuriyeti'nin dış politikasının temel hedefleri olmuştur. Suriye, tarihinin birçok noktasında Türkiye, İsrail, Irak ve Lübnan gibi coğrafi olarak kültürel komşularıyla şiddetli bir gerilim yaşadı. Suriye, Arap Baharı ve Suriye İç Savaşı öncesinde 21. yüzyılda bölgesindeki birçok devletle ilişkilerinde bir gelişme yaşadı.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Ziver Paşa</span> Mısır eski başbakanı

Ahmed Ziver Paşa (1864–1945) 24 Kasım 1924'ten 7 Haziran 1926'ya kadar Mısır başbakanıydı.