Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı bağlı olarak çalışan, dışişlerinden sorumlu olan bakanlık. Türkiye'nin diğer ülkeler ve uluslararası örgütlerle olan ilişkilerinin yürütülmesinden sorumlu olan bakanlığın başında şu an Hakan Fidan bulunmaktadır.
Hikmet Çetin, Türk siyasetçi, devlet adamı ve eski Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı. CHP Genel Başkanlığı görevini Şubat 1995 - Eylül 1995 tarihleri arasında sürdürmüştür. Mart 1995 - Ekim 1995 ve Ekim 1978 - Kasım 1979 tarihleri arasında Başbakan yardımcılığı görevini sürdüren Çetin, birçok hükûmette görev almıştır.
Diplomat, dış temsilcilik, dış politikayla uğraşan ve ülkesini yurt dışında temsil etmekle görevlendirilen kimsedir. Vatandaşlarının haklarına ve çıkarlarına uygun olarak yabancı devletler ve uluslararası kuruluşlarla ilişkileri yürütmek üzere Dışişleri Bakanlıklarına bağlı olarak atanan kişidir.
Sergey Viktoroviç Lavrov, Rus diplomattır ve 2004'ten beri Rusya'nın dışişleri bakanıdır.
Abdulkadir Emin Önen, Türk siyasetçi. Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi (AGİTPA) Türk Grubu Başkanı, AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı görevlerini yürüten Emin Önen, 2007-2015 yılları arasında Adalet ve Kalkınma Partisi Şanlıurfa milletvekili olmuş, ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başdanışmanlığında bulunmuştur. 1 Aralık 2017 tarihinde Pekin Büyükelçisi olmuştur.
Ferden Çarıkçı Türk büyükelçi.
Elmar Memmedyarov Muharrem oğlu, d. 2 Temmuz 1960, Bakü), Azerbaycanlı diplomat ve siyasetçi. 2004-2020 yılları arasında Azerbaycan Dışişleri Bakanı olarak görev aldı.
Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Baş Müdürlüğü ya da HUR MOU, Ukrayna'nın askerî istihbarat servisidir. Bu, Ukrayna Savunma Bakanlığı, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri altında değil Genelkurmay'ın altında bir bölümdür. Aslında Kiev, Odessa ve Sovyet Silahlı Kuvvetleri Karpat askerî bölgelerinin mevcut istihbarat varlıkları üzerine inşa oldu. Kurumun sloganı "devletlik, profesyonellik, dürüstlük"tür.
Sadık Arslan, Türk diplomat.
Kerim Uras Türk büyükelçi.
Ukrayna devlet başkanı, Ukrayna'nın en üst siyasi makamıdır. Devlet başkanı, uluslararası ilişkilerde milletini temsil eder, devletin dış politik faaliyeti yönetir, müzakereleri yürüten ve uluslararası anlaşmalar yapar.
Anatoliy Maksimoviç Zlenko Ukraynalı diplomat ve siyasetçi.
Türkiye-Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ilişkileri, Türkiye Cumhurieti ile Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin ikinci büyük ülkesi olan Ukrayna SSC arasındaki diplomatik ilişkiler idi.
Yağmur Ahmet Güldere Türk büyükelçi.
Andriy Borisoviç Yermak, Ukraynalı bir film yapımcısı, avukat ve şu anki Başkanlık İdaresi Başkanı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, 11 Şubat 2020 tarihinde atadı.
Ivan Fedorov Sergeyeviç, 2020'den bu yana Melitopol belediye başkanlığı yapan Ukraynalı siyasetçidir. Daha önce Zaporijya Oblastı Konseyi'nin birinci başkan yardımcısı ve Melitopol belediye meclisi üyesiydi.
Polonya-Ukrayna ilişkileri, Ukrayna'nın 1990'ların başında Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazanmasından kısa bir süre sonra yeniden canlandı. O zamandan beri hem gelişiyor hem de bazen kötüye gidiyor. Polonya-Ukrayna ilişkilerinde zaman zaman ortak tarihlerinden ötürü çeşitli tartışmalar yeniden ortaya çıkıyor, ancak bu durum Polonya ve Ukrayna'nın ikili ilişkileri üzerinde büyük bir etkiye sahip değil.
Avusturya ile Ukrayna arasında dış ilişkiler bulunmaktadır. Her iki ülke de 1992'de diplomatik ilişkiler kurmuştur. 1918'deki Brest-Litovsk Antlaşması, Avusturya ulusuyla yapılan ilk büyük uluslararası belge olmuştur.
Sırbistan-Ukrayna ilişkileri, Sırbistan ve Ukrayna arasındaki dış ilişkilerdir. Sırbistan, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti'nin doğrudan halefi olarak 15 Nisan 1994'te Ukrayna'yı tanıdı. Ukrayna ve Yugoslavya Federal Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler 15 Nisan 1994'te kuruldu.
Bir sonraki Ukrayna cumhurbaşkanlığı seçimi, anayasaya göre, görevdeki cumhurbaşkanının görev süresinin beşinci yılı olan Mart'ın son pazar gününde yapılması gerekmektedir. Hükûmet tarafından 31 Mart 2024 tarihine planlanmıştır. Ancak, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından, 24 Şubat 2022'den itibaren Ukrayna hükûmeti sıkıyönetim ilan etmiştir. Ukrayna yasalarına göre sıkıyönetim sırasında seçim yapılmasına izin verilmemektedir. Sıkıyönetim devam ediyorsa, seçimler ertelenecek veya yeniden planlanacaktır.