İçeriğe atla

Andrey Markov

Andrei Andreyevich Markov
Doğum14 Haziran 1856(1856-06-14) Y.U.
Ryazan, Rus İmparatorluğu
Ölüm20 Temmuz 1922 (66 yaşında)
Petrograd, Rusya SFSC
MilliyetRus
EğitimSankt-Peterburg Devlet Üniversitesi
Tanınma nedeniMarkov zinciri, Markov karar süreci, Stokastik süreçler
Kariyeri
DalıMatematikçi, özellikle olasılık teorisi ve istatistik
Çalıştığı kurumlarSankt-Peterburg Devlet Üniversitesi
Doktora
danışmanı
Pafnuti Çebışov
Doktora öğrencileri
  • Abram Besicovitch
  • Nikolai Günther
  • Veniamin Kagan
  • V. I. Romanovsky
  • Jacob Tamarkin
  • J. V. Uspensky
  • Georgy Voronoy

Andrey Andreyevich Markov (14 Haziran 1856 - 20 Temmuz 1922), en çok stokastik süreçler üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Rus matematikçidir. Araştırmasının birincil konusu daha sonra Markov zincirleri ve Markov süreçleri olarak anıldı.[1]

Markov ve küçük kardeşi Vladimir Andreyevich Markov (1871-1897), Markov kardeşlerin eşitsizliği olarak bilinen eşitsizliği kanıtladı. Oğlu, bir başka Andrei Andreyevich Markov (1903-1979) da önemli bir matematikçiydi ve oluşturmacı matematiğe ve yinelemeli fonksiyon teorisine katkıda bulundu.

Biyografi

Andrey Markov, 14 Haziran 1856'da Rusya'da doğdu. Seçilmiş birkaç öğretmen tarafından asi bir öğrenci olarak görüldüğü Petersburg Dilbilgisi Okuluna katıldı. Matematik dışındaki çoğu konuda kötü performans gösterdi. Daha sonra Petersburg Üniversitesi'ne girdi; öğretmenleri arasında Yulian Sokhotski (diferansiyel hesap, yüksek cebir), Konstantin Posse (analitik geometri), Yegor Zolotarev (integral hesap), Pafnuty Chebyshev (sayı teorisi ve olasılık teorisi), Aleksandr Korkin (sıradan ve kısmi diferansiyel denklemler), Mikhail Okatov (mekanizma teorisi), Osip Somov (mekanik) ve Nikolai Budajev (tanımlayıcı ve daha yüksek geometri) vardı. Üniversitede eğitimini tamamladı ve daha sonra Matematikçi olarak kalmak ve kariyer yapmak isteyip istemediği soruldu. Daha sonra liselerde öğretmenlik yaptı ve kendi matematik çalışmalarına devam etti. Bu sırada matematiksel becerilerinin pratik bir kullanımını buldu. Rus edebiyatında ünlülerin ve ünsüzlerin alliterasyonunu modellemek için zincirler kullanabileceğini anladı. Aynı zamanda kendi zamanında diğer birçok matematiksel yöne de katkıda bulundu. 20 Temmuz 1922'de 66 yaşında öldü.

Zaman çizelgesi

1877'de Markov, Devam Eden Kesirlere Göre Diferansiyel Denklemlerin Denklem Uygulamasıyla Entegrasyonu Hakkındaki sorunun olağanüstü çözümü için altın madalya ile ödüllendirildi:

.

Ertesi yıl adaylık sınavlarını geçti ve bir öğretim görevlisi pozisyonuna hazırlanmak için üniversitede kaldı.

Nisan 1880'de Markov, Aleksandr Korkin ve Yegor Zolotarev'in teşvik ettiği "İkili Kare Formlar Üzerine Pozitif Belirleyicili" yüksek lisans tezini verdi. Dört yıl sonra 1884'te "Cebirsel Sürekli Kesirlerin Belirli Uygulamaları Üzerine" adlı doktora tezini verdi.

Pedagojik çalışmaları 1880 sonbaharında yüksek lisans tezinin savunmasından sonra başladı..Privatdozent olarak diferansiyel ve integral hesap dersleri verdi. Daha sonra dönüşümlü olarak analize giriş, olasılık teorisi (1882'de üniversiteden ayrılan Chebyshev'den sonra) ve farklılıklar hesabı üzerine ders verdi. 1895'ten 1905'e kadar diferansiyel hesap dersleri de verdi.

Markov in 1886
1886'da Markov

Doktora tezinin savunmasından bir yıl sonra, Markov olağanüstü profesör olarak atandı (1886) ve aynı yıl Bilimler Akademisi'ne seçildi. 1890'da Viktor Bunyakovsky'nin ölümünden sonra Markov, akademinin olağanüstü bir üyesi oldu. St.Petersburg Üniversitesi profesörlüğüne terfi edilmesi 1894 sonbaharında oldu.

1896'da Markov, Chebyshev'in halefi olarak akademinin sıradan bir üyesi seçildi. 1905'te "merited" profesör olarak atandı ve emekli olma hakkı verildi. 1910 yılına kadar farklılıklar hesabı dersleri vermeye devam etti.

1908'deki öğrenci isyanlarıyla bağlantılı olarak, St.Petersburg Üniversitesi profesörlerine ve öğretim üyelerine öğrencilerini izlemeleri emredildi. Markov bu kararı kabul etmedi ve "yönetimin temsilcisi" olmayı reddettiği bir açıklama yazdı. Markov, St. Petersburg Üniversitesi'ndeki diğer öğretmenlik görevlerinden alındı ve bu nedenle üniversiteden emekli olmaya karar verdi.

Markov bir ateistti. 1912'de Leo Tolstoy'un Rus Ortodoks Kilisesi'nden aforoz edilmesini kendi aforozunu talep ederek protesto etti. Kilise onun bu talebini yerine getirdi.[2][3]

Markov's headstone
Markov'un mezar taşı

1913'te, St. Petersburg konseyi, üniversitenin dokuz bilim adamını onursal üye olarak seçti. Markov da aralarındaydı, ancak seçimi eğitim bakanı tarafından onaylanmadı. Onay, ancak dört yıl sonra, 1917 Şubat Devrimi'nden sonra gerçekleşti. Markov daha sonra öğretim faaliyetlerine devam etti ve 1922'deki ölümüne kadar olasılık teorisi ve farklılıklar hesabı üzerine ders verdi.

Kaynakça

  1. ^ Markov Chains: From Theory to Implementation and Experimentation. USA, NJ: John Wiley & Sons. 2017. ss. 1-8. ISBN 978-1-119-38755-8. 
  2. ^ "Tabii ki, ateist ve nihayetinde Kilise'den aforoz edilen Markov, eşit derecede açık sözlü mevkidaşı Nekrasov ile durmaksızın tartıştı. Markov ve Nekrasov arasındaki anlaşmazlıklar matematik ve din ile sınırlı değildi, siyasi ve felsefi meseleler üzerinde de tartıştılar." Gely P. Basharin, Amy N. Langville, Valeriy A. Naumov, The Life and Work of A. A. Markov, page 6.
  3. ^ Naming Infinity: A True Story of Religious Mysticism and Mathematical Creativity. Harvard University Press. 2009. s. 69. ISBN 978-0-674-03293-4. Markov (1856–1922) ise ateistti ve Ortodoks Kilisesi ile çarlık hükümetine karşı güçlü bir eleştirmendi (Nekrasov abartılı bir şekilde ona Marksist dedi). 

Konuyla ilgili yayınlar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Matematik</span> nicelik, yapı, uzay ve değişim gibi konularla ilgilenen bilim dalı

Matematik ; sayılar, felsefe, uzay ve fizik gibi konularla ilgilenir. Matematikçiler ve filozoflar arasında matematiğin kesin kapsamı ve tanımı konusunda görüş ayrılığı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Peter Gustav Lejeune Dirichlet</span>

Johann Peter Gustav Lejeune Dirichlet, sayı teorisi ve Fourier serileri teorisi ile matematiksel analizdeki diğer konulara derin katkılarda bulunan Alman bir matematikçiydi. Bir fonksiyonun modern biçimsel tanımını veren ilk matematikçilerden biri olarak kabul edilmektedir.

Ayşe Soysal Türk matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Hans Reichenbach</span> Alman–Amerikan filozof

Hans Reichenbach, Alman düşünür.

<span class="mw-page-title-main">Pafnuti Çebışov</span>

Pafnuti Lvoviç Çebışov Rus matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Lyapunov</span>

Aleksandr Mihailoviç Lyapunov (d.6 Haziran 1857, Yaroslavl - 3 Kasım 1918) Rus matematikçi. Matematik, teorik mekanik ve fizikle uğraşmıştır. Ismi Rusçadan "Lyapunov", "Ljapunov" veya "Ljapunow" olarak da verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kerim Erim</span> Türk matematikçi (1894-1952)

Kerim Erim, Türk ordinaryüs profesör doktor matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Robert Solow</span> Amerikalı ekonomist (1924 – 2023)

Robert Solow, özellikle ekonomik büyüme üzerine yaptığı çalışmalarıyla bilinen A.B.D'li ekonomist. 1961 yılında John Bates Clark Ödülü'nü, 1987 yılında da Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dmitri Yegorov</span> Rus matematikçi (1869 – 1931)

Dmitri Fedoroviç Yegorov Rus bir matematikçidir.

Matematikte, Markov Zinciri, Markov özelliğine sahip bir stokastik süreçtir. Markov özelliğine sahip olmak, mevcut durum verildiğinde, gelecek durumların geçmiş durumlardan bağımsız olması anlamına gelir. Bir başka deyişle, mevcut durumun açıklaması, sürecin gelecekteki evrimini etkileyebilecek tüm bilgiyi kapsar. Gelecek durumlara belirli bir şekilde değil, olasılıksal bir süreçle ulaşılacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Andrey Kolmogorov</span> Sovyet matematikçi

Andrey Nikolayeviç Kolmogorov olasılık teorisi, topoloji, sezgisel mantık, türbülans, klasik mekanik, algoritmik bilgi teorisi ve hesaplama karmaşıklığının matematiğine katkıda bulunan Sovyet bir matematikçiydi.

Bu liste, matematiğe kayda değer katkılarda bulunan veya matematikte başarı sağlayan kadınların eksik bir listesidir. Bunlar arasında matematiksel araştırma, matematik eğitimi, matematik tarihi ve felsefesi, kamusal sosyal yardım ve matematik yarışmaları gibi alanlar/konular kapsama alınmıştır.

Matematik konularının listesi, matematik ile ilgili çeşitli konuları kapsar. Bu listelerden bazıları yüzlerce makaleye bağlantı içerir; bazıları sadece birkaç tane ile bağlantılıdır. Bu makale, aynı içeriği, göz atmaya daha uygun bir şekilde organize halde bir araya getirmektedir. Listeler, temel ve ileri matematik, metodoloji, matematiksel ifadeler, integraller, genel kavramlar, matematiksel nesneler ve referans tablolarının özelliklerini kapsar. Ayrıca insanların adını taşıyan denklemleri, matematiksel toplulukları, matematikçileri, matematik dergilerini ve meta listeleri de kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Bernstein</span> Sovyet matematikçi

Sergey Natanoviç Bernstein kısmi diferansiyel denklemlere, diferansiyel geometriye, olasılık teorisine ve yaklaşım teorisine katkılarıyla tanınan Yahudi kökenli bir Rus ve Sovyet matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Edmund Landau</span> Yahudi Alman matematikçi (1877-1938)

Edmund Georg Hermann Landau sayı teorisi ve karmaşık analiz alanlarında çalışan Alman matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Bieberbach</span>

Ludwig Georg Elias Moses Bieberbach, Alman matematikçi ve Nazidir.

Bu Rus matematikçiler listesi, Rusya İmparatorluğu, Sovyetler Birliği ve Rusya Federasyonu'ndan ünlü matematikçileri içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Émile Picard</span> Fransız matematikçi (1856 – 1941)

Charles Émile Picard, Fransız matematikçi. 1924'te Académie française'in 1. koltuğunu işgal eden on beşinci üye seçildi

<span class="mw-page-title-main">Lothar Collatz</span> Alman matematikçi (1910-1990)

Lothar Collatz, Arnsberg, Vestfalya doğumlu Alman matematikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Nadeschda Gernet</span> Rus kadın matematikçi (1877-1943)

Nadeschda Gernet, aynı zamanda Nadezhda olarak da bilinir, Rusça: Надежда Николаевна Гернет, Rus matematikçiydi. Gernet, Rusya'da doktora yapan ikinci kadın oldu. Danışmanı David Hilbert tarafından geliştirilen temel üzerinde varyasyonlar hesabını daha fazla fonksiyona genişletti ve varyasyonlar hesabına eşitsizlikleri dahil eden ilk kişilerden biri oldu.