İçeriğe atla

Andrewsiphius

Andrewsiphius
Yaşadığı dönem aralığı: 47,8-41,2 myö
Lütesiyen[1] 
IITR-SB 2907 adlı örneğin kafatası
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Mammalia
Takım:Cetacea
Parvo takım:Archaeoceti
Familya:Remingtonocetidae
Alt familya:Andrewsiphiinae
Cins:Andrewsiphius
Sahni & Mishra 1972
Tür: A. sloani
İkili adlandırma
Andrewsiphius sloani
Sahni & Mishra 1972
Sinonimler

Andrewsiphius, Orta Eosen (Lütesiyen) döneminde Orta Pakistan ve Batı Hindistan'da yaşamış remingtonocetid balina cinsi. Daha önce cinse atanan A. minor ve A. kutchensis günümüzde A. sloani ile sinonimdir.[1]

Tanısı

Alt azı dişleri diastemata ile ayrılmamıştır. Mandibula, arka premolarların yakınında geniş, birleşik sol ve sağ mandibulalardan daha yüksektir. Bel omurları uzunluk ve genişlik olarak arka torasik omurlara benzer.[1]

Taksonomi

Sahni ve Mishra (1975), Kutch, Eosen çökeltilerinde uzun, dar ve yüksek rostralı ve mandibulalı iki deniz memelisi türü olduğunu öne sürmüştür: büyük ve küçük bir tür (A. minor). Görüşleri doğruydu, ancak daha küçük türe ait materyalleri yoktu. Daha büyük türe Andrewsiphius kutchensis adını verdiler ve bu isim bu takson için yaygın olarak kullanıldı. Bununla birlikte, Protocetus sloani Sahni ve Mishra'nın 1972'de (daha sonra Kumar ve Sahni tarafından Remingtonocetus'a atıfta bulunulan, 1986) kötü korunmuş holotipinin yeniden incelenmesi, onun da bu taksonu (Andrewsiphius) temsil ettiğini gösterdi. İkinci ad, Gingerich ve diğerleri (2001) tarafından belirtildiği gibi daha önce tanımlandığı için önceliğe sahiptir.[1]

Sahni ve Mishra (1972, 1975), Kutch'tan büyük bir balina örneği koleksiyonunu ilk toplayanlardı. Ne yazık ki, malzemelerinin çoğu parça parçaydı ve tanımladıkları holotipler mükemmel olmaktan uzaktı.[1]

Hans Thewissen ve Sunil Bajpai (2009), andrewsiphiinae alt familyasını iki türle (Kutchicetus minimus ve Andrewsiphius sloani[a]) kurdu.[1] Ancak bu alt familyanın monofilisi hâla tartışmalıdır.[2][3]

Sistematik

Remingtonocetus ve andrewsiphiineler (andrewsiphius ve kutchicetus) arasında önemli farklılıklar vardır. Remingtonocetus'ta p3 uzundur, hem p2 hem de p4'ten daha uzundur. Ancak Andrewsiphius ve Kutchicetus'ta p4, p3'ten daha uzundur. Alt azı dişleri, birkaç Eosen balina ailesinde ön-arka sıraya dizilmiş üç sivri uç taşır. Andrewsiphiinelerde taç yüksekliği çok daha düşüktür, ancak bu tüberküllerin ikincisi en uzundur, oysa taç yüksekliği azalmaz ve Remingtonocetus, dorudontineler ve basilosaurinelerde ilk tüberkül en uzundur.[1]

Andrewsiphius ve Kutchicetus, kafatasında Remingtonocetus'tan çok farklıdır. Remingtonocetus'ta göz çukurları yanal olarak dar alınların altına yerleştirilmiştir. Andrewsiphius ve Kutchicetus'ta gözler, Ambulocetus'a benzer şekilde, kafatasının tepesinde (IITR-SB 2791), medyan düzleme daha yakın bir yerde bulunur. Remingtonocetus'un basicranium'u, eğik olarak yerleştirilmiş bir bulla ile yanal olarak eklemlenen bazioksipitalin (genellikle yanlış süreçler olarak adlandırılır) yanal olarak çıkıntı yapan süreçleri tarafından yönetilir. Bu süreçler Andrewsiphius ve Kutchicetus'ta yoktur, bu da diğer birçok Eosen deniz memelisine göre sagital düzleme daha yakın bulunan timpaniklere neden olur. Remingtonocetus'ta, arka bel omurları, ön kaudal omurlardan %10'dan daha uzun ve daha geniştir, oysa bu omurlar Kutchicetus'ta uzunluk ve genişlikte benzerdir.[1]

Filogeni

Geisler (2005), tarafından yapılan analize göre oluşturulmuş, fosil archaeocetler arası ilişkileri gösteren kladogram.[1]

Archaeoceti

Pakicetidae

Ambulocetus

Remingtonocetus

Kutchicetus

Andrewsiphius

Artiocetus

Qaisracetus

Rodhocetus

Gaviacetus

Carolinacetus

Protocetus

Georgiacetus

Babiacetus

Eocetus

Basilosaurus

Dorudon

Ayrıca bakınız

Notlar

  1. ^ Thewissen ve Bajpai, Andrewsiphius'un monospesifik olduğunu önerdi ve Sahni ve Mishra (1975)'nın tanımladığı diğer iki türün kalıntılarını A. sloani'ye atadı.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g h i j Thewissen, J. G. M.; Bajpap, Sunil (Eylül 2009). "New skeletal material of Andrewsiphius and Kutchicetus, two Eocene cetaceans from India". Journal of Paleontology. 83 (5): 635-663. doi:10.1666/08-045.1. ISSN 0022-3360. 
  2. ^ auteur., Berta, Annalisa. The rise of marine mammals: 50 million years of evolution. ISBN 978-1-4214-2325-8. OCLC 1033475583. 
  3. ^ Uhen, Mark D. (Nisan 2010). "The Origin(s) of Whales". Annual Review of Earth and Planetary Sciences. 38 (1): 189-219. doi:10.1146/annurev-earth-040809-152453. ISSN 0084-6597. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Balinaların evrimi</span> Eosen devrinin başında sucul hayata adapte olmaya başlayan mezonikid benzeri çift toynaklıların evrimsel süreci

Balinaların evriminin, Hindistan alt kıtasında 50 milyon yıl önce çift toynaklılardan başladığı ve en az 15 milyon yıllık bir süre boyunca ilerleyip günümüz dişli ve dişsiz balina gruplarını oluşturduğu düşünülmektedir. Balinalar, çift toynaklılar takımına ait, tamamen suda yaşayan deniz memelileridir ve yaklaşık 50-55 milyon yıl önce diğer çift toynaklılardan kopmuşlardır. Birçok analiz, balinaların Eosen veya daha öncesinde evrimleştikleri ve su aygırları ile nispeten yakın – diğer çift toynaklılara göre – bir ortak ataya sahip olmaları gerektiğini göstermiştir. Memeli olarak, hava solumak için yüzeye çıkarlar; yüzgeçlerinde 5 parmak kemiği vardır; yavrularını emzirirler. Tamamen suda yaşamalarına rağmen, karasal atalarından gelen birçok iskelet özelliğini korumuşlardır. 1970'lerin sonlarında Pakistan'da yapılan araştırmalar, deniz memelilerinin karadan denize geçişindeki çeşitli aşamaları ortaya çıkardı.

<i>Pakicetus</i> bir arkaik balina cinsi

Pakicetus, Erken Eosen'de Pakistan yakınlarında yaşamış, ilkel bir ikiyaşamlı cetacean cinsidir. Yaklaşık olarak kurt büyüklüğünde bir çift toynaklıydı. Muhtemelen suda veya yakınında yaşayan hayvanlarla, balıklarla ve böceklerle besleniyordu. Paleontologların büyük çoğunluğu, onu kara memelileri ile balinalar arasında bir geçiş türünü temsil eden en bazal balina olarak tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Archaeoceti</span> arkaik balinaları içeren bir taksonomik grup

Archaeoceti veya arkaik balinalar, Erken Eosen ila Geç Oligosen dönemleri arasında yaşamış, parafiletik bir ilkel balina kladıdır. En erken balina radyasyonunu temsil eden bu balinalar, balina evrimindeki ilk ikiyaşamlı (amfibi) aşamaları içerir; bu nedenle Archeoceti, çağdaş balina grupları olan Mysticeti ve Odontoceti'nin de atalarıdır. Bu ilk evrimsel radyasyon, Hindistan ve Asya'yı ayıran sığ sularda meydana geldi (Eosen); su yaşamına iyi uyarlanmış türlerin çeşitlenmesi ve çağdaş balinaların en erken örneklerinin görülmeye başlanması ise Oligosen'e dayanır.

<span class="mw-page-title-main">Pakicetidae</span> tarih öncesi balina familyası

Pakicetidae, Erken Eosen'de Kuzey Pakistan'da yaşamış, en eski balinaları içeren bir Arkaik balina familyasıdır. Familyaya ait fosiller Kuzey Pakistan ve Kuzeybatı Hindistan'da bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Remingtonocetidae</span> tarih öncesi balina familyası

Remingtonocetidae, Orta Eosen'de Hindistan ve Pakistan'da yaşamış bir arkaik balina familyasıdır. Remingtonocetidae'nin en eski temsilcileri, Ambulocetus ile aynı fosil bölgelerinde bulunur, ancak en büyük remingtonocetid çeşitliliği, 48 ila 41 milyon yıl önce Hindistan ve Pakistan'daki daha genç kayalardan bilinmektedir. Toplamda, kafatası uzunluğunun yaklaşık üçte ikisini oluşturan uzun bir burun ile karakterize edilen 6 remingtonocetid cinsi vardır.

<i>Kutchicetus</i> tarih öncesi balina cinsi

Kutchicetus, Orta Eosen'de Batı Hindistan'da yaşamış bir arkaik balina cinsidir.

Protocetidae, Orta Eosen'de yaşamış arkaik balinaları içeren bir erken balina familyasıdır. Familyaya ait canlıların fosilleri, Güney Asya, Afrika ve Amerika Birleşik Devletleri'nin Güneydoğu eyaletlerinde bulunmuştur.

<i>Attockicetus</i> tarih öncesi balina cinsi

Attockicetus, Pakistan, Pencap'ın Attock Bölgesi'ndeki Kala Chitta Tepeleri'ndeki Orta Eosen (Lütesiyen) Kuldana Formasyonu'ndan bilinen, soyu tükenmiş bir remingtonocetid arkaik balina cinsidir.

<i>Prokennalestes</i>

Prokennalestes, fosilleri Moğolistan'ın erken Kretase aşamasından bilinen bazal eutherian memeli cinsi. İlk olarak 1989'da Kielan-Jaworowska & Dashzeveg tarafından, cinse ait iki tür ile tanımlandı: Prokennalestes trofimovi ve Prokennalestes minor.

<i>Remingtonocetus</i> tarih öncesi balina cinsi

Remingtonocetus, Eosen döneminde antik Tethys Okyanusu kıyı şeridine endemik olan Remingtonocetidae familyasının erken tatlı su memelilerinin soyu tükenmiş bir cinsidir. Adını doğa bilimci Remington Kellogg'dan almıştır.

Phiomicetus, 43 ila 42 milyon yıl önce Orta Eosen'de şimdiki Mısır'da yaşamış bir protocetid balina cinsidir. Güçlü çeneleri ve büyük dişleri vardı, bu da büyük avları avlamasına ve parçalamasına izin verecekti.

Himalayacetus, Erken Eosen döneminde kuzey Hindistan'da yaşamış, bilinen en eski balina cinsi. Subathu Oluşumu'nda bulunan kalıntıları 53.5 milyon yıl öncesine tarihlendi. Bu kalıntılar tek ve tip türü olan Himalayacetus subathuensis'e atandı.

<i>Aegyptocetus</i> tarih öncesi balina cinsi

Aegyptocetus, Eosen döneminde Mısır'da yaşamış protocetid balina cinsi. Cinsin kalıntıları yalnızca 2011'de tanımlanan Aegyptocetus tarfa tip türüne atananlar ile sınırlıdır.

<i>Supayacetus</i>

Supayacetus, orta Eosen döneminde Peru'da yaşamış basilosaurid balina cinsi. Cinse ait tek tür 2011'de tanımlanan Supayacetus muizoni tip türüdür.

<i>Ichthyolestes</i> tarih öncesi balina cinsi

Ichthyolestes, Erken Eosen döneminde Kuzey Pakistan'da yaşamış arkaik balina cinsi. Cins, tek ve tip türü Ichtyolestes pinfoldi ile bilinir. Ichthyolestes, Pakicetidae familyasının diğer üyelerinden daha küçüktü.

<i>Rodhocetus</i> tarihöncesi balina cinsi

Rodhocetus, Pakistan'ın Lütesiyen'inden bilinen soyu tükenmiş bir protocetid erken balina cinsidir. En iyi bilinen protocetid olan Rodhocetus, muhtemelen perdeli uzun elleri ve ayakları olan kısa uzuvları ve kısmen kaynaşmış dört sakral omurla hareketsiz bir sakrumu olan bir Eosen balinasının tam bir görüntüsünü veren iki kısmi iskeletten bilinmektedir. Kara memelisi özelliklerine sahip olan ve böylece karadan denize evrimsel geçişi gösteren soyu tükenmiş birkaç balina türünden biridir.

<i>Maiacetus</i> Eosen döneminde yaşamış arkaik balina cinsi

Maiacetus, Eosen döneminde Pakistan'da (Beluçistan) yaşamış arkaik balina cinsi. Bilinen en eski protocetid olan Maiacetus, dört belirgin ayağa sahipti ve karada doğuruyordu.

<i>Indocetus</i> Eosen devrinde yaşamış arkaik balina cinsi

Indocetus, Hindistan'ın Kutch kentindeki orta Eosen'den bilinen bir protocetid erken balinadır.

Babiacetus, Lütesiyen'de Pakistan ve Hindistan'da yaşamış protocetid balina cinsi.

<i>Georgiacetus</i> Kuzey Amerikalı arkaik balina

Georgiacetus, Orta Eosen döneminde Kuzey Amerika'da yaşamış, protocetid arkaik balina cinsi. Kalıntıları, Georgia ve Güney Karolina'nın Lütesiyen çökeltilerinde bulunmuştur. Tip ve tek türü olan Georgiacetus vogtlensis, 1998'de Hulbert ve meslektaşları tarafından üç farklı örnekle tanımlanmıştır.