İçeriğe atla

Andreas Urs Sommer

Andreas Urs Sommer

Andreas Urs Sommer (* 14 Temmuz 1972, Zofingen, Kanton Aargau, İsviçre) İsviçreli bir filozof, yayıncı ve nümismattır. Ekim 2016'dan bu yana kültür felsefesi odaklı felsefe alanında akademi profesörlüğü yapmaktadır ve 2019'dan bu yana Freiburg Albert Ludwigs Üniversitesi'nde Nietzsche Araştırma Merkezi'nin idari direktörlüğünü yürütmektedir.

Yaşamı

Andreas Sommer, Aarburg ve Basel'deki okul yıllarından sonra Basel, Göttingen ve Freiburg üniversitelerinde felsefe, kilise ve dogma tarihi ile Alman edebiyatı okudu. 1995 yılında Basel'de lisans derecesiyle mezun oldu ve 1998 yılında burada summa cum laude derecesiyle doktorasını aldı.

1996/97 yıllarında Basel'deki Frey-Grynaean Enstitüsü'nde araştırma görevlisi olarak çalışmıştır. 1998 yılında Basel Üniversitesi Felsefe Semineri'nde ders verdi. Sommer 1998/99 yıllarında Princeton Üniversitesi'nde "Misafir Araştırmacı" ve 1999-2001 yılları arasında Wolfenbüttel'deki Herzog August Kütüphanesi'nin Avrupa Kültür Tarihi Araştırma ve Çalışma Merkezi'nde bilimsel araştırmalar için İsviçre Ulusal Bilim Vakfı'nın araştırma görevlisi olarak bulundu. 2000 yılında Greifswald Üniversitesi Felsefe Enstitüsü'nde araştırma görevlisi olan Sommer, 2001 yılında Londra Üniversitesi İleri Araştırmalar Okulu Alman Çalışmaları Enstitüsü'ne "Misafir Öğretim Üyesi" olarak geçti. Yine Greifswald'da 2004 yılında Bayle ve Kant Arasında Tarih Felsefesinin Doğuşu Üzerine. 2000-2007 yılları arasında Greifswald Üniversitesi'nde felsefe tarihine odaklanarak felsefe dersleri vermiş, 2007/08 kış döneminde Mannheim Üniversitesi'nde ve nihayet 2008'den beri Freiburg Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde felsefe dersleri vermektedir. 2011 yılında Freiburg Üniversitesi'ne felsefe doçenti olarak atandı.[1]

Sommer, 2014 yılından bu yana Freiburg Üniversitesi'nde Heidelberg Bilimler ve Beşeri Bilimler Akademisi'nin Nietzsche Yorumu Araştırma Birimi'nin başkanlığını yürütmektedir.[2] Sommer, Ekim 2016'da Heidelberg Bilimler ve Beşeri Bilimler Akademisi ile işbirliği içinde Freiburg Üniversitesi kültür felsefesi odaklı bir felsefe profesörlüğü çağrısını kabul etti. 2019/2020 için École normale supérieure'de (Paris) misafir profesör (Professeur invité) olarak bulundu.

Sommer, Friedrich Nietzsche felsefesi, Aydınlanma ve erken modern dönemin yanı sıra felsefe tarihi yazımının metodolojisi konusunda uzmandır. Sommer, 2008'den bu yana Freiburg Üniversitesi'nde derlenmekte olan Heidelberg Bilimler ve Beşeri Bilimler Akademisi'nin Nietzsche Kommentar'ına büyük katkılar sunmuş ve Naumburg'daki (Saale) Friedrich Nietzsche Vakfı'nın yöneticiliğini yapmıştır. Gazete ve dergi makaleleri ve özellikle popüler felsefi kitapları "Die Kunst, selber zu denken, Lohnt es sich, ein guter Mensch zu sein?" ve "Die Kunst des Zweifelns" ile daha geniş bir kitle tarafından tanınmıştır. Bu kitaplarda, kuşkucu felsefenin ve eleştirel aydınlanmanın yeni bir biçimini araştırmıştır. Sommer, Stoa düşüncesinin modern bir uyarlamasıyla yapmaya çalışmakta ve bu düşüncenin bir huzur felsefesi olarak potansiyelini yeniden değerlendirmek istemektedir: Ona göre Stoa felsefesi, metafizik ve ahlakçı ağırlıklarından kurtarılmalıdır. "Warum man sie braucht, obwohl es nicht gibt" adlı kitabı modernitenin olumlu bir özelliği olarak anlaşılan değerlerin çoğulluğu fikrini savunmaktadır.

Sommer, Alman-İsviçre PEN Merkezi (DSPZ) üyesidir.[3]

Sommer, filozof olarak yaptığı çalışmaların yanı sıra nümizmatikle, özellikle de Bizans İmparatorluğu nümizmatiğiyle ilgilenmektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Prof. Dr. Andreas Urs Sommer | www.hfg-karlsruhe.de". web.archive.org. 26 Mart 2014. 26 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2022. 
  2. ^ "Nietzsche-Kommentar | Heidelberger Akademie der Wissenschaften". www.hadw-bw.de. 12 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2022. 
  3. ^ "Deutschschweizer Pen Zentrum". www.pen-dschweiz.ch. 12 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Nietzsche</span> Alman filozof, filolog ve şair (1844–1900)

Friedrich Wilhelm Nietzsche, Alman klasik filolog ve filozoftur. Nietzsche'nin fikirleri ve üslubu, yerleşik düşünce kalıplarını kırmıştır, bu nedenle yaşadığı dönemde var olan bir klasik disipline sokulamamıştır. Nietzsche, günümüzde yepyeni bir felsefi ekol olarak yaşam felsefesi disiplininin kurucusu olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet İnam</span> Türk Yazar ve Akademisyen

Ahmet İnam, Türk felsefeci, eğitimci, yazar, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Karl Jaspers</span>

Karl Theodor Jaspers,, felsefede varoluşçu akımın teorisyenlerinden Alman filozof ve psikiyatrist. Modern psikiyatri, din felsefesi, tarih felsefesi ve siyaset felsefesinde önemli etkileri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Martin Heidegger</span> Alman filozof

Martin Heidegger, varoluşçu felsefenin isimlerinden biri olarak bilinen Alman filozof.

<span class="mw-page-title-main">Heidelberg Üniversitesi</span>

Heidelberg Ruprecht Karl Üniversitesi, ya da kısa adıyla Heidelberg Üniversitesi, 1386'da Heidelberg'de kurulmuş, Almanya'nın en eski üniversitesi olmasının yanında; en ünlü ve prestijli üniversitelerinden biridir. Üniversitenin tarihi 14. yüzyıla kadar uzanır. 16. yüzyılda hümanizmin merkezi haline gelmiştir. 19. yüzyıl sonrasında bağımsız düşünürlerin, demokratik düşüncenin ve ileri seviye bilimsel araştırmaların merkezi haline gelmiştir. Bu dönemde Amerikan üniversitelerinde yüksek lisans eğitimi veren okullarına rol modeli olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İoanna Kuçuradi</span> Türk akademisyen ve filozof

İoanna Kuçuradi, Rum kökenli Türk filozof ve öğretim üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Leipzig Üniversitesi</span>

Leipzig Üniversitesi, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin Saksonya eyaletinin Leipzig kentinde bulunan bir devlet üniversitesidir. Üniversite 2 Aralık 1409'da kurulmuştur ve bugünkü Almanya Federal Cumhuriyeti sınırları içerisinde 1386 yılında kurulan Heidelberg Üniversitesi'nin ardından ikinci en eski yükseköğretim kurumudur. 1953'ten 1991'e kadar ismi Karl Marx Üniversitesi olarak kalmıştır. Üniversite, dünyanın farklı yerlerinden yaklaşık 28000 öğrenciye eğitim vermektedir.

Ingeborg Schwenzer Alman hukukçu, İsviçre Basel Üniversitesi'nde Özel Hukuk ve Karşılaştırmalı Hukuk kürsüsünde profesör.

<span class="mw-page-title-main">Teoman Duralı</span> Türk filozof ve akademisyen (1947–2021)

Şaban Teoman Duralı, Türk filozof, mütefekkir ve akademisyendir. Felsefe tarihi, biyoloji felsefesi, dilbilim, siyaset felsefesi, savaş felsefesi gibi alanlarda çok sayıda kitabı ve makalesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Nietzsche kronolojisi</span>

Friedrich Wilhelm Nietzsche, "Güç İstenci", "Üstinsan", "Bengi dönüş" gibi özgün fikirlerle tanınan varoluşçu Alman filozof.

Ofelia Schutte, 2004 yılından bu yana Felsefe Profesörü olarak, 1999'dan 2004 yılına kadar da Kadın Çalışmaları Profesörü olarak görev yaptığı Güney Florida Üniversitesi'nden emekli felsefe profesörüdür. Schutte birçokları tarafından kıdemli bir Latin feminist filozof olarak görülmektedir ve Latin Amerika Felsefesi alanını Amerika Birleşik Devletleri'nde başlatmakta önemli bir rol üstlenmiştir.

Joan Callahan, Amerikalı feminist filozof. Kentucky Üniversitesi Felsefe Bölümü ile Kadın Araştırmaları Programı ve Cinsiyet Direktörü de dahil olmak üzere çeşitli bölümlerde hizmet etmiştir. Callahan'ın araştırmaları, feminist kuram, eleştirel ırk teorisi, etik, sosyal ve politik felsefe, hukuk felsefesi ve bu konuların kesişim noktalarına odaklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Georg Jellinek</span> Alman kamu hukuku avukatı (1851-1911)

Georg Jellinek, Alman kamu hukuku avukatı. Avusturya kökenli olduğu ve Avusturya'da kamu hukuku için örnek bir isim olduğu iddia edilir.

Anneliese Maier, özellikle Orta Çağlarda doğa felsefesini araştıran çalışmalarıyla tanınan Alman bilim tarihçisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Andreas Umland</span> Alman siyasetbilimci; Rus ve Ukrayna tarihi uzmanı

Andreas Umland, çağdaş Rus ve Ukrayna tarihinin yanı sıra rejim geçişlerini inceleyen bir siyaset bilimcidir. Sovyet sonrası aşırı sağcılık, belediye ademimerkeziyetçiliği, Avrupa faşizmi, komünizm sonrası yüksek öğrenim, Doğu Avrupa jeopolitiği, Ukrayna ve Rusya milliyetçiliği, Donbas ve Kırım çatışmalarının yanı sıra AB'nin komşuluk ve genişleme politikaları üzerine yayınlar yapıyordu. Kiev'deki Ukrayna Gelecek Enstitüsü'nde Kıdemli Uzman ve Stockholm'deki İsveç Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde Araştırma Görevlisidir. Kiev'de yaşıyor ve Kiev-Mohıla Akademisi Ulusal Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi Profesörü olarak ders veriyor. 2005-2014'te Kiev-Mohıla Akademisi ve Jena Üniversitesi tarafından ortaklaşa yönetilen Alman ve Avrupa Çalışmaları alanında yeni bir Yüksek Lisans programının oluşturulmasında yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre Tarihsel Sözlüğü</span>

İsviçre Tarihsel Sözlüğü, bir İsviçre tarih ansiklopedisidir. Ansiklopedi 1998 yılında kurulmuş olup İsviçre tarihi hakkında modern tarihsel araştırmanın sonuçlarını daha geniş bir izleyici kitlesinin erişebileceği bir şekilde dikkate almayı amaçlamaktadır.

Thomas Corsten bir Alman epigrafist ve antik tarihçidir.

<span class="mw-page-title-main">Valentine Telegdi</span> Amerikalı fizikçi (1922 – 2006)

Valentine Louis Telegdi, Macar asıllı Amerikalı fizikçi. Parçacık fiziği, atom fiziği ve anormal manyetik dipol moment üzerinde çalışmalar yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lawrence Sklar</span> Amerikalı filozof

Lawrence Sklar, Amerikalı bir filozoftur. Michigan Üniversitesinde Carl G. Hempel ve William K. Frankena Seçkin Üniversite Fahri Profesörüdür.

Kim Sterelny Avustralyalı bir filozof ve Avustralya Ulusal Üniversitesi ve Wellington Victoria Üniversitesi Sosyal Bilimler Araştırma Okulu'nda felsefe profesörüdür. Bilim felsefesi alanında birçok uluslararası ödülün sahibidir ve daha önce Biology and Philosophy'nin editörlüğünü yapmıştır. Aynı zamanda Avustralya Beşeri Bilimler Akademisi üyesidir. Halen Uluslararası Tarih ve Bilim ve Teknoloji Felsefesi Birliği'nin (2020–2023) Mantık, Metodoloji ve Bilim ve Teknoloji Felsefesi Bölümü'nün Birinci Başkan Yardımcısıdır.