
NASA, Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum. 29 Temmuz 1958 tarihinde ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından kurulmuştur. Daire, 1 Ekim 1958 tarihinden itibaren askerî amaçlardan ziyade sivil alanda barışçıl bir şekilde faaliyet göstermeye başlamıştır.

Uluslararası Uzay İstasyonu, alçak Dünya yörüngesine yerleştirilmiş bir uzay üssü, başka bir tabirle üzerinde yaşanabilen yapay bir uydudur. Bir araya getirilen modüllerin birleştirilmesiyle inşa edilmiş olan istasyonun ilk kısmı 1998 yılında fırlatılmıştır. İstasyonun yapısı temel olarak basınçlı modüller, destekleyici dış iskelet ve güneş panellerinden meydana gelmektedir. Dünya yörüngesinde bulunan en büyük yapay uydudur. Uygun saatlerde yeryüzünden bakıldığında çıplak gözle görülebilmektedir.

Avrupa Uzay Ajansı veya yaygın İngilizce kısaltmasıyla ESA, 1975 yılında, uzayın keşfini amaçlayan, hükûmetlerarası bir organizasyon olarak kurulmuştur. Şu an 22 üyesi olan ajansın merkezi Fransa'nın başkenti Paris'tedir. 2021 yılı itibarıyla 4,55 milyar Euro'luk bütçeye ve yaklaşık 2200 çalışana sahiptir.

Astronot, kozmonot ya da uzay insanı, uzay çalışmalarına katılmak üzere eğitilen kişidir. İnsanlı uzay uçuşlarının seyrekliği nedeniyle eğitim gören uzay insanlarının bir kısmı yedek kadroda kalarak uzay görevi alamamıştır. Buna karşılık, uzay turistleri, gerekli eğitimi aldıkları için uzay insanı olarak adlandırılabilir.
Uzay turizmi, turistlerin para ödeyerek katıldıkları, kişisel tatmin ve eğlence merkezli oluşumdur.
Bu liste dış uzay ve uzayı keşfetmeyle ilgili aktivitelere bağlanmış hükûmet ajanslarının listesidir.
- Renk karşılıkları

İsviçre Uzay Ofisi (İUO) İsviçre ulusal uzay programını yürütmekten sorumlu kurum. 2000'lerin başında yaklaşık 110 milyon dolarlık bir bütçe ile 16. en yüksek bütçeli kamu uzay ajansı olmuştur. İUO, İsviçre Federal Konseyi tarafından "İsviçre uzay politikasını planlama ve uygulamaktan sorumlu olan idari birim" olarak tanımlanmaktadır. İUO aynı zamanda Avrupa Uzay Ajansı'nın üyesidir. Kurum 2005 yılında Avrupa Uzay Ajansı bütçesinin % 3.30'unu finanse etmiştir

Solar and Heliospheric Observatory, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından, Matra Marconi Space liderliğindeki bir Avrupa sanayi konsorsiyumu tarafından üretilen bir uzay aracıdır. SOHO, Güneş'i incelemek üzere 2 Aralık 1995 tarihinde Lockheed Martin Atlas IIAS fırlatma aracıyla uzaya fırlatılmıştır. Mayıs 1996'da normal faaliyetlerine başlamış ve ayrıca 5.000'den fazla kuyruklu yıldız keşfetmiştir. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve NASA arasında ortak bir proje olan SOHO, Uluslararası Güneş Yerküre Fizik Programının bir parçasıydı. Başlangıçta iki yıl sürecek bir görev olarak planlanan SOHO, 25 yıldan fazla bir süredir uzaydaki faaliyetine devam etmektedir. Görev, ESA'nın Bilim Programı Komitesi tarafından gözden geçirilip onaylanması şartıyla 2025 sonuna kadar uzatılmıştır.

Hipparcos, Avrupa Uzay Ajansı'nın yıldızların ıraklık açılarını ve özdevinimlerini araştırılması amacıyla üretilmiş uydusudur. Adını ilk yıldız kataloğunu yapan ve yıldızların hareketini inceleyen Antik Yunan astronom Hipparkos'tan almaktadır.

Kalpana Chawla Hint asıllı Amerikan astronot. Uzaya çıkan Hint asıllı ilk kadındır.

Paolo Angelo Nespoli, Avrupa Uzay Ajansı'nda (ESA) görevli İtalyan astronot ve mühendis.
Thomas Arthur Reiter emekli bir Avrupalı astronottur ve Alman Hava Kuvvetleri'nde Tuğgeneral olup şu anda Avrupa Uzay Ajansı'nda ESA Kurumlar Arası Koordinatör ve Genel Müdür Danışmanı olarak çalışmaktadır (ESA). Uzayda toplam süre bakımından en iyi 25 astronottan biriydi. Eşi ve iki oğluyla birlikte Aşağı Saksonya'da Oldenburg yakınlarında yaşıyor.

Axiom Mission 3, Axiom Space tarafından Uluslararası Uzay İstasyonu'na düzenlenen ve SpaceX tarafından sağlanan Crew Dragon Freedom uzay aracının kullanıldığı üçüncü uzay görevidir. Uçuş, 18 Ocak 2024 21:49 UTC tarihinde Falcon 9 Block 5 roketinin fırlatılmasıyla başladı. Yaklaşık 37 saat süren yolculuğun ardından astronotları taşıyan Crew Dragon uzay aracı 20 Ocak 2024 TSİ 13:42'de Uluslararası Uzay İstasyonu'na başarıyla kenetlendi. Astronotlar, 14 gün süren görev süresince çeşitli deneyler gerçekleştirdiler. Hava koşullarının müsait olmaması nedeniyle mürettebatın Dünya'ya dönüşü 3 defa ertelendi. Crew Dragon uzay aracı, 7 Şubat 2024 TSİ 17:20'de Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan ayrıldı. Yaklaşık 2 gün süren yolculuk, kapsülün 9 Şubat 2024 TSİ 16:30'da Atlas Okyanusu'na inmesiyle birlikte sona erdi.

Samantha Cristoforetti İtalyan Avrupa Uzay Ajansı astronotu, eski İtalyan Hava Kuvvetleri pilotu ve mühendisidir. Avrupalı bir astronotun yaptığı en uzun kesintisiz uzay uçuşu rekorunu elinde tutuyor. 2017'de Peggy Whitson, sonra da Christina Koch tarafından kırılıncaya kadar bir kadın tarafından yapılan en uzun tek uzay uçuşu rekorunu da elinde tutuyordu. Whitson, Haziran 2017'de,ve daha sonra Aynı zamanda uzaya çıkan ilk İtalyan kadındır. Eylül 2022'de ISS Expedition 68'in komutasını devraldı.

Naoko Yamazaki, Japon mühendis ve astronot. Chiaki Mukai'den sonra uzaya çıkan ikinci Japon kadındır.

Vladimír Remek, Çekoslovak ve Çek askerî pilot, kozmonot ve diplomat. Çekoslovakya Hava Kuvvetleri pilotu olup Interkosmos Araştırma Kozmonotu olarak Soyuz 28 görevine çıktığında uzaya çıkan ilk Çekoslovak vatandaşı, Sovyetler Birliği ve ABD dışında ilk kişi ve ayrıca Avrupa Birliği'nin ilk astronotudur.

Dirk Frimout, Belçikalı astrofizikçi, mühendis ve astronot. Avrupa Uzay Ajansı astrofizikçisi olup STS-46 yük uzmanı olarak uzaya çıkan ilk Belçika vatandaşıdır.

Arne Christer Fuglesang, İsveçli fizikçi ve astronot. Avrupa Uzay Ajansı astromotu olarak iki Uzay Mekiği görevine ve beş uzay yürüyüşüne katılmış olup uzaya çıkan ilk İsveç vatandaşı, ilk Kuzey Avrupalı kişi ve Amerika Birleşik Devletleri veya Rusya uzay programları dışında üçten fazla uzay yürüyüşüne katılan ilk kişidir.

Aydın Akan oğlu Ayımbetov, Kazak askerî pilot ve kozmonot. Kazakistan Hava Kuvvetleri pilotu olup uzaya çıkan ilk Kazakistan vatandaşı ve üçüncü Kazaktır.

Soyuz TMA-18M, Eylül 2015'te Soyuz programı kapsamında yörüngedeki Uluslararası Uzay İstasyonu'na yapılan bir görevdi. Mürettebata uzaya çıkan ilk Danimarkalı Andreas Mogensen ile ilk Kazakistan vatandaşı Aydın Ayımbetov da dahildi.