İçeriğe atla

Andranik Markaryan

Andranik Markaryan
10. Ermenistan Başbakanı
Görev süresi
12 Mayıs 2000 - 25 Mart 2007
BaşkanRobert Koçaryan
Yerine geldiğiAram Sarkisyan
Yerine gelenSerj Sarkisyan
Kişisel bilgiler
Doğum 12 Haziran 1951(1951-06-12)
Erivan, SSCB
Ölüm 25 Mart 2007 (55 yaşında)
Erivan, Ermenistan
Partisi Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi
Çocuk(lar) 3
Bitirdiği okul Ermenistan Devlet Mühendislik Üniversitesi
Mesleği Bilgisayar mühendisi

Andranik Markaryan (Ermeni: Անդրանիկ Մարգարյան, 12 Haziran 1951 - 25 Mart 2007), Ermenistan Cumhuriyeti Devlet Başkanı Robert Koçaryan'ın sağ kolu olarak yıllarca Ermenistan Başbakanlığı yapmış Ermeni siyasetçidir. 25 Mart 2007 tarihinde başbakanlığı esnasında kalp krizi geçirerek ölmüştür. Böylece, 1999'da Ermenistan Millî Meclisinde vuku bulan silahlı çatışmada öldürülmüş olan Vazgen Sarkisyan'dan sonra görev başında ölen ikinci Ermenistan başbakanı olmuştur.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Armenian PM dies of heart attack" (İngilizce). BBC. 25 Mart 2007. 3 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2013. 
Siyasi görevi
Önce gelen:
Aram Sarkisyan
Ermenistan Başbakanı
2000-2007
Sonra gelen:
Serj Sarkisyan

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan</span> Güney Kafkasyada bir ülke

Ermenistan, resmî adıyla Ermenistan Cumhuriyeti, Avrasya'nın Güney Kafkasya bölgesinde bulunan, denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Batı Asya'daki Ermeni Yaylaları üzerinde yer alan ülke, batısında Türkiye, kuzeyinde Gürcistan, doğusunda Azerbaycan, güneyinde ise İran ve Azerbaycan'ın bir parçası olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile sınır komşusudur.

<span class="mw-page-title-main">Dağlık Karabağ</span> Güney Kafkasyada bölge

Dağlık Karabağ, Güney Kafkasya'da, Küçük Kafkas Sıradağları'nda Azerbaycan'a ait ancak uzun yıllar Ermeni işgali altında kalmış tarihi bölge. 2020 yılında Dağlık Karabağın bir bölümü 2. Dağlık Karabağ Savaşı sırasında Azerbaycan tarafından geri alınırken kalan kısmı Rus barış güçleri denetiminde Ermeni kontrolünde bırakan 10 Kasım 2020 tarihli ateşkes anlaşması ile Ermenistan hükûmeti yenilgiyi resmen kabul etmiştir. Günümüzde Anti Terör Operasyonu sonrası Ermeni kontrolünde kalan kısımlar da Azerbaycan kontrolüne geçmesiyle bölgenin tamamı Azerbaycan hakimiyeti altındadır. 2. Dağlık Karabağ Savaşı sonrası, 90'lı yılların başında bölgeden zorla göç ettirilen Azerbaycanlıların dönüşü peyderpey sağlanırken aynı savaş ve 2023 yılındaki Anti Terör Operasyonu sonrası bölgede yaşayan Ermenilerin neredeyse hepsi Ermenistan'a göç etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni dramı</span> Ermenistanın millî para birimi

Dram Ermenistan'ın millî para birimidir. Dramın alt birimi "luma" (լումա)dır. "Dram" kelimesi Ermenicede para demektir, Yunanca drahmi (δραχμή) kelimesinden gelmektedir. Ermenistan Merkez Bankası tarafından tedavüle sürülmüştür. Ermeni dramının uluslararası numarası 051'dir.

Türkiye Ermenileri, Türkiye sınırları içinde yaşayan ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan etnik azınlıktır. 1914-1921 yılları arasında 2 milyondan fazla olan Ermeni nüfusunun, günümüzde 40.000 ila 76.000 arasında olduğu tahmin edilmektedir. Bugün Türkiye Ermenilerinin ezici çoğunluğu İstanbul'da yaşamaktadır. Kendi gazetelerini, kiliselerini ve okullarını desteklemektedirler ve çoğunluğu Ermeni Apostolik inancına mensuptur ve Türkiye'deki Ermenilerin azınlığı Ermeni Katolik Kilisesi'ne veya Ermeni Evanjelik Kilisesi'ne mensuptur. Dört bin yıldan fazla bir süredir tarihi anavatanlarında yaşadıkları için Ermeni Diasporası'nın bir parçası olarak görülmemektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Hayko (1973 doğumlu şarkıcı)</span>

Hayk Hakobyan ya da bilinen adıyla Hayko, Ermeni şarkıcı, söz yazarı ve bestecidir. 2007 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Ermenistan'ı "Anytime You Need" adlı şarkıyla temsil ederek sekizinci olmuştur. Hayko, 29 Eylül 2021'de COVID-19 nedeniyle doğum yeri Erivan, Ermenistan'da 48 yaşında öldü.

<span class="mw-page-title-main">Serj Sarkisyan</span> 3. Ermenistan devlet başkanı

Serj Azati Sarkisyan, 30 Haziran 1954, Hankendi), Ermeni siyasetçi ve Ermenistan eski başbakanıdır. 2008 ve 2018 yılları arasında Ermenistan'ın devlet başkanı olarak görev yapmıştır. Devlet başkanlığı görevinin ardından meclis tarafından başbakan seçilen Sarkisyan'nın başbakan seçilmesine karşı başlatılan eylemler sonucunda 23 Nisan 2018'de Ermenistan başbakanlığı görevinden istifa etmiştir. Makama vekaleten Karen Karapetyan atanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan-Türkiye ilişkileri</span> ikili ilişkiler

Ermenistan-Türkiye ilişkileri, Ermenistan ile Türkiye'nin 1918 yılından bu yana sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Dağlık Karabağ Savaşı</span> 1988-1994 yılları arasında Karabağ bölgesinde Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanmış askeri bir çatışma

Birinci Dağlık Karabağ Savaşı, Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı Dağlık Karabağ Özerk Oblastı'nın Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlanmasını isteyen Ermeniler ile bunu kabul etmeyen Azeriler arasında başlayan ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Azerbaycan ile Ermenistan arasında çatışmaya dönüşen Şubat 1988-Mayıs 1994 tarihleri arasında süren savaştır. Savaş öncesinde ve etnik çatışmaların sıcak savaşa dönüşmesi sonrasında Sumqayıt Pogromu, Kirovabad Pogromu, Bakü Pogromu gibi pogromlar, Hocalı Katliamı, Malıbeyli ve Kuşçular Katliamı ve Maragha Katliamı gibi katliamlar yaşanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dağlık Karabağ Cumhuriyeti</span> 1991-2023 yılları arasında Karabağda varlığını sürdüren de facto bir devlet.

Dağlık Karabağ Cumhuriyeti veya 2017-2023 yılları arasındaki resmî ismiyle Artsah Cumhuriyeti, Güney Kafkasya'da, Azerbaycan'ın uluslararası tanınmış sınırları içinde de facto devletti. Azerbaycan Devleti'nin 2023 yılında egemenliğini tesis etmesinin ardından lağvedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Siruşo</span> Ermeni şarkıcı

Siranuş Harutyunyan ya da bilinen sahne adıyla Siruşo, Ermeni şarkıcı, söz yazarı ve besteci.

Oltu Muharebesi, 25 Haziran-5 Eylül 1920 tarihlerinde Ankara Hükûmeti ile Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti arasında yapılan savaştır. Doğu Cephesi Komutanı Kâzım Karabekir komutasındaki Türk Ordusu'nun kesin zaferiyle sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Ermenistan</span> Ermeni Yaylasındaki bölgelere atıfta bulunan etno-milliyetçi ve irredantist kavram

Büyük Ermenistan veya Birleşik Ermenistan, Ermenilerin anavatanı olarak kabul edilen, tarihsel olarak Ermenilerin çoğunlukta olduğu ve bir kısmında hâlâ Ermenilerin çoğunluk olarak yaşadığı Ermeni Yaylası'ndaki bölgelere atıfta bulunan etno-milliyetçi ve irredantist kavramdır. Ermenilerin tarihi topraklarının birleştirilmesi olarak görülen ve 20. yüzyıl boyunca Ermeni düşünürlerce yaygın olan fikir başta Ermeni Devrimci Federasyonu, ASALA ve Miras olmak üzere çeşitli milliyetçi örgüt ve partilerce savunuldu.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Ermenistan'daki Yahudilerin tarihi 2000 yıl öncesine dayanır.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni pasaportu</span>

Ermeni Pasaportu, Ermenistan dışına seyahat için Ermeni vatandaşlarına verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Tigran Sarkisyan</span> 12. Ermenistan başbakanı

Tigran Surani Sarkisyan, 9 Nisan 2008-13 Nisan 2014 tarihleri arasında Ermenistan'ın başbakanlığını yapan siyasetçi.

Ermenistan'ın, 2012 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımı konusunda şüpheler bulunmaktaydı. Çünkü ev sahibi ülke Azerbaycan ile uzun süredir devam eden bir savaş hali bulunmaktadır ve Ermenistan, güvenlik konusunda teminat bekliyordu. 17 Ocak günü Ermenistan'ın yarışmaya katılacağı bildirildi. Temsilci seçiminin, devlet kanalı ARMTV tarafından belirleneceği açıklandı. Ancak 7 Mart 2012 tarihinde Ermenistan yarışmadan çekildiğini duyurdu. Sebep olarak ise Ermeni bir askerin Azerbaycanlı keskin nişancı tarafından öldürülmesi gösterildi. Ancak ölen askerin başka bir Ermeni asker tarafından öldürüldüğü ortaya çıktı. Buna rağmen Ermeni şarkıcılar tarafından boykot kararının söz konusu olduğu belirtilerek karardan dönülmedi. Daha sonra ise Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev'in "Bizim baş düşmanımız tüm dünyadaki Ermenilerdir" şeklindeki açıklaması belirtilerek "düşman olarak karşılanacağımız bir ülkeye temsilci yollamanın herhangi bir mantığı olmadığını belirtmek gerekiyor" denildi. Yeni Azerbaycan Partisi Başkan Yardımcısı Ali Ahmedov, Ermenistan'nın kararına yönelik tepkisini: "Ermenistan'ın çekilmek için hiçbir geçerli sebebi yok. Bu karar Ermenistan'ın zaten kötü olan imajını daha da bozacak" diyerek dile getirdi. Eurovision Şarkı Yarışması'nın başkanı Jon Ola Sand ise Ermenistan'ın yarışmadan çekilme kararından büyük üzüntü duyduklarını açıkladı.

Ermenistan, Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de düzenlenen 2007 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Ermenistan'ın düzenlediği ulusal finali "Anytime You Need" şarkısıyla kazanan Hayko ülkesini Eurovision'da temsil etmeye hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'da turizm</span>

Ermenistan'da turizm, turist sayısının her yıl ülkeyi ziyaret eden yarım milyon kişiyi aştığı 1990'lardan bu yana Ermeni ekonomisi için kilit bir sektör olmuştur. Ermenistan Ekonomi Bakanlığı, uluslararası turistlerin çoğunun Rusya, AB ülkeleri, ABD ve İran'dan geldiğini bildirmektedir. Nispeten küçük boyutlu olmasına rağmen, Ermenistan'ın dört UNESCO dünya mirası alanı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik İşçi Partisi (Ermenistan)</span> Ermenistanda bir siyasi parti

Birleşik İşçi Partisi Ermenistan'da sosyal demokrat bir siyasi partidir. Gurgen Arsenyan liderliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Orinats Yerkir</span>

Orinats Yerkir, veya eski adıyla Ermeni Rönesansı Ermenistan'da 1998 yılında kurulan ve hala faaliyet gösteren bir siyasi partidir.