İçeriğe atla

Andrées Kutup Keşif Seferi 1897

Andrée ve Frænkel, buz kütlelerinin üzerine düşen balonla. Bu fotoğraf ve diğer birkaç fotoğrafın filmi ilk kez 1930'da bulunabildi.

Salomon August Andrée'nin gaz balonuyla Kuzey Kutbu'na seferi 11 Temmuz 1897 tarihinde başladı ve aynı yılın Ekim ayında üç katılımcının ölümüyle sona erdi. Ölenler; kutup araştırmacısı ve mühendis olan İsveçli Salomon August Andrée, mühendis Knut Frænkel ve fotoğrafçı Nils Strindberg . 1930'a kadar bu üç kişinin bu yolculuktaki ölümlerine veya yaşadıklarına dair herhangi bir bilgi yoktu. 1930 senesinde, keşif seferinden tam 33 sene sonra ölümlerinden evvel en son kamp yaptıkları yer keşfedildi.

İlgili Araştırma Makaleleri

18 Temmuz, Miladi takvime göre yılın 199. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 166 gün vardır.

21 Ocak, Miladi takvime göre yılın 21. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 344 gün vardır.

30 Mart, Miladi takvime göre yılın 89. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 276 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Zeplin</span>

Zeplin, bir tür hava aracı ve hava gemisi'dir. Ulaşım aracı olarak kullanılan itme kuvvetiyle yol almalarını sağlayan motorları ve havada yönlenmesini sağlayan dümenleri olan puro biçiminde ve altında yolcu kabini bulunan güdümlü balonların genel adıdır. Omurgalı güdümlü balonların en başarılı yapımcısı olan Kont Ferdinand von Zeppelin adlı Alman, güdümlü balonların isim babasıdır. İlk zamanlar hidrojen ile dolu olmasına karşın 1937'de Hindenburg faciası üzerine hidrojen yerine helyum kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">William Faulkner</span> Amerikalı yazar (1897 – 1962)

William Cuthbert Faulkner Nobel ödüllü, Amerikalı yazar.

<span class="mw-page-title-main">Georgi Plehanov</span>

Georgiy Valentinoviç Plehanov, Rus devrimci, Marksist teorisyen ve filozof. Rusya'da sosyal-demokrat hareketin kurucusu ve kendini "Marksist" olarak tanımlayan ilk Ruslardandır.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik mühendisliği</span> elektrik, elektronikle ilgili mühendislik disiplinleri

Elektrik Mühendisliği veya Elektrik-Elektronik Mühendisliği; elektrik, elektronik ve elektromanyetizma üzerine çalışan ve bunları kullanarak çeşitli donanım ve sistemlerin tasarımı ve geliştirilmesi ile ilgilenen kapsamlı bir mühendislik disiplinidir. 19.yüzyıldan itibaren telefon, telgraf, elektrik enerjisisinin üretimi, dağıtımı ve geniş ölçekte kullanımıyla birlikte ayrı bir disiplin olarak ortaya çıkmıştır. 20. yüzyılda yarı iletken teknolojisinin gelişimi, transistörün icadı, mikroişlemcilerin ve bilgisayarların gelişimi ile daha kapsamlı bir disiplin haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Balon (hava taşıtı)</span>

Balon, ısıtılmış hava ya da havadan hafif bir gazla doldurulan, atmosferde uçabilen, genellikle sepetli hava taşıtı. İnsanoğlu ilk olarak uçurtma ile insan ve yük taşımaya çalışmıştır ancak balon ilk kullanışlı hava taşıtıdır.

<span class="mw-page-title-main">Havacılık</span>

Havacılık, insanlar tarafından üretilmiş hava taşıtlarıyla uçmak ya da uçmak için gerekli olan makinelerin tasarımıyla veya bakımlarıyla uğraşmak demektir. Daha genel bir anlamda, havacılık terimi, hava taşıtı ile ilgili olan tüm eylemleri, endüstrileri, kurumları kapsamaktadır. Ticari havacılık, sivil havacılık, genel havacılık, askerî havacılık, deniz havacılığı, kara havacılığı, ultralight havacılık, sanal havacılık gibi türleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Paul Doumer</span> Fransız devlet adamı (1857 – 1932)

Paul Doumer, Üçüncü Fransız Cumhuriyeti'nin 13. cumhurbaşkanıydı.

John Peter Russell Avustralyalı empresyonist ressam.

<span class="mw-page-title-main">Ejnar Mikkelsen</span> Danimarkalı kutup kâşifi

Ejnar Mikkelsen, Danimarkalı kutup kâşifi.

<span class="mw-page-title-main">Jet motorlu uçak</span> jet motorları tarafından uçurulan uçaklar

Jet uçağı, jet motorları tarafından uçurulan bir uçak türüdür. Jet uçaklarnın genel olarak pervane gücüyle çalışan uçaklardan çok daha hızlı ve daha yüksek irtifalarda uçmaktadır, ortalama uçuş yüksekliği 10,000 ila 15,000 metre kadardır. Bu irtifalarda jet motorları uzun mesafelerde azami verim sağlar. Pervane gücüyle çalışan motorlar ise azami verimi daha alçak irtifalarda sağlamaktadırlar. Ayrıca Jet uçakları diğerlerinin aksine sesten daha hızlı hareket edebilmektedirler.

<i>Kalpazanlar</i> (film) 2007 çıkışlı Avusturya-Almanya ortak yapımı film

Kalpazanlar, Stefan Ruzowitzky tarafından senaryosu yazılan ve yönetilen 2007 Avusturya-Almanya drama filmidir. II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın ekonomisini sahte İngiliz sterlini banknotlarla doldurarak Birleşik Krallık'ı istikrarsızlaştırmaya yönelik gizli bir planı olan Bernhard Operasyonunu kurguluyor. Film, Sachsenhausen toplama kampındaki operasyona yardım etmeye zorlanan Yahudi kalpazan Salomon Sorowitsch]]'i konu alıyor.

<span class="mw-page-title-main">Hava kuvvetleri</span> Bir ordunun, hava savaşından ve hava savunmasından sorumlu silahlı hizmet dalı

Hava kuvvetleri ya da bazı ülkelerde anıldığı ismiyle hava ordusu, en geniş anlamda, ana olarak hava savaşı yürütmek üzere kurulmuş ve ülkenin havadan savunulmasını sağlamak için uçak, helikopter gibi hava araçlardan ve bunlarla ilgili yer hizmetlerinden, kuruluşlarından oluşturulan teşkilattır. Daha spesifik olarak, hava kuvvetleri bir ordunun; kara kuvvetleri, donanması ve diğer askeri kuvvetlerinden farklı olarak hava savaşından sorumlu silahlı hizmet dalıdır. Tipik olarak, hava kuvvetleri, ülkenin hava sahasının kontrolünü sağlamak, kontrol stratejik ve taktik bombardıman görevleri yürütmek ve kara ve deniz kuvvetlerine destek sağlamaktan sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Yosef Karo</span>

Yosef Karo veya Yosef ben Efraim Karo'nun, 1488'de İspanya'nın Toledo şehrinde doğduğuna inanılmaktadır. Bir varsayıma göre ailesi Elhamra Kararnamesi'nin ardından Portekiz'e kaçmasıyla bu ülkede doğmuştur. 1497'te Portekiz'den gelen Yahudi göçmenlerle birlikte İstanbul'a gelen Karo, bir süre Niğbolu, Selanik ve Edirne'de de yaşamıştır. 1575'te Safed'te öldü.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Yahudilerin tarihi</span>

Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Yahudilerin tarihi, Osmanlı topraklarında var olan Yahudilerin tarihidir.

<span class="mw-page-title-main">John Cockcroft</span> İngiliz fizikçi (1897-1967)

Sir John Douglas Cockcroft İngiliz fizikçi. Ernest Walton ile birlikte ilk kez atom çekirdeğini parçalayarak, nükleer çağın başlamasını sağlayan iki bilim insanından biri oldu. Bu deneyleri sayesinde 1951 yılında Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldüler. Cambridge Üniversitesinin 1960'ta kurulan Churchill Koleji'nin ilk yöneticisi oldu. Ölümünden sonra Cambridge Üniversitenin mezarlığına gömüldü. Eşi Elizabeth ve 1929'da iki yaşında ölen oğlu John da aynı yere gömüldüler.

<span class="mw-page-title-main">Salomon August Andrée</span>

Salomon August Andrée, İsveçli mühendis, fizikçi, balon pilotu ve Kuzey Kutbu kâşifi.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Antlaşması (1573)</span>

İstanbul Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu ile Venedik Cumhuriyeti arasında 5 Mart 1573'te imzalanan ve taraflar arasındaki 1570-73 Savaşını sona erdiren ahidnâme.