İçeriğe atla

Andorra Ulusal Kütüphanesi

Andorra Ulusal Kütüphanesi
Biblioteca Nacional d'Andorra
Harita
ÜlkeAndorra
TürUlusal kütüphane
Kuruluş1930
WebsiteResmi site


Andorra Ulusal Kütüphanesi (KatalancaBiblioteca Nacional d'Andorra) 1930'da kuruldu ve 1974'te yeniden açıldı.[1] 2020'den beri Encamp'taki eski Hotel Rosaleda'da yer almaktadır.

Diğer fonksiyonların yanı sıra, Andorra için yasal mevduat ve telif hakkı kütüphanesidir.[2]

Tarihi

Andorra Ulusal Kütüphanesi, 8 Eylül 1930'da [1] Andorra vadilerindeki insanlara kitap ödünç verme hizmetleri sağlamak amacıyla kuruldu. Başlangıçta Casa de la Vall'daki (Andorra Genel Konseyi'nin merkezi) kayıp adımlar salonunda (sala dels passos perduts) bulunuyordu. Kuruluşu, Andorra Barselona Sakinleri Derneği'nin (Sociedat Andorrana de Residents a Barcelona) girişimi ve çeşitli kişilerin katkılarıyla sonuçlandı ve Katalanca Eğitimi Koruma Derneği gibi diğer sosyo-kültürel kuruluşların kurulmasını ardından getirdi.[1]

Yeni kütüphane 1974 yılında Lídia Armengol i Vila'nın yardımıyla kuruldu. Yaklaşık 2.500 ciltlik ilk koleksiyon, esas olarak Casa de la Vall kütüphanesinden geldi, ancak aynı zamanda Katalan Kitap Sergisi'nin bağışlarını, çeşitli yayınevlerinden bağışları ve Andorra Genel Konseyi tarafından satın alınan eserleri de içeriyordu.[1]

Kütüphane, 1986 yılında çeşitli lokasyonlara yerleştirildikten sonra Prada Casadet adı verilen binaya taşındı. Bu bina o zamanlar hem Ulusal Kütüphane'yi hem de Andorra Hükûmeti Halk Kütüphanesi'ni barındırıyor olsa da, küçük bir oda yalnızca ulusal koleksiyona ayrılmıştı.[1]

2020 yılında kütüphane, ulusal kültürel öneme sahip bir bina olan Encamp'taki eski Hotel Rosaleda'ya taşındı. Bu, kurumun büyüyen koleksiyonları için mevcut alanı daha da artırmasına ve aynı zamanda kullanıcılarına tamamen erişilebilir bir tesis sunmasına olanak tanıdı. Andorra Kültür Bakanlığı da kütüphane ile aynı binada bulunmaktadır.

Andorra Ulusal Kütüphanesi, diğer rollerine ek olarak 1987'den bu yana Andorra'nın ulusal ISBN ajansı olarak da görev yapmaktadır.[3]

Ulusal bibliyografya

Andorra Ulusal Kütüphanesi, ulusal bibliyografyasını her yıl "Ex Libris Casa Bauró" başlığı altında derledi ve 1998'den günümüze kadar olan bilgileri dijitalleştirerek kütüphanenin web sitesinde kullanıma sundu.[4]

Andorra Ulusal Kütüphanesi'nin ulusal bibliyografyasında şu anda 3957 girdiden oluşan bir koleksiyon bulunmaktadır.[5]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e "La Biblioteca Nacional". Biblioteca Nacional d'Andorra. 15 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2011.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "BibHist" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  2. ^ "Dipòsit legal". Biblioteca Nacional d'Andorra. 15 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2011. 
  3. ^ "Agència d'Andorra de l'ISBN". Biblioteca Nacional d'Andorra. 15 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2011. 
  4. ^ "Revista Ex-libris Casa Bauró". www.cultura.ad. 30 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2022. 
  5. ^ "Andorra National Bibliography". IFLA (İngilizce). 16 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kütüphane</span> kitaplar, el yazmaları, ses kayıtları veya filmler gibi edebi, müzikal, sanatsal veya referans materyallerinin koleksiyonuyla ilgilenen bir kurum

Kütüphane anlamına gelen ve genellikle Batı dünyasında yaygın olarak kullanılan ‘bibliothek’ kelimesinin aslı Eski Yunancadır ve biblion kitap, baskılı ürünlerin saklandığı yer demektir. Türkçedeki kütüphane ise, Farsça ve Arapça kökenli kütüb (kitaplar) ile Farsça hane (ev) sözcüklerinden türemiştir ve kitapların evi anlamına gelmektedir. Her iki dilde de kütüphane terimi, kitapların saklandığı yer anlamında kullanılmaktadır.“Kütüphaneler, elde edilen bilginin toplanması, depolanması ve dağıtılması fonksiyonlarını gören hizmet işletmeleridir” Toplumsal gereksinimleri karşılamak için kurulan kütüphaneler, her türlü kayıtlı bilgi kaynağını bilgi gereksinimi olan kullanıcıya etkin biçimde sunar böylece bağlantı işlevini sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa İnan Kütüphanesi</span> Sarıyer ilçesinde bir akademi kütüphanesi

İTÜ Mustafa İnan Kütüphanesi, İTÜ Ayazağa yerleşkesinde yer alan kütüphanedir. Tüm İTÜ Kütüphaneleri ve Kütüphane Hizmetleri'nin yönetim ve koordinasyon merkezidir. 1797 yılında Mühendishane-i Bahri Hümayun'da açılan matbaada basılan kitaplar kütüphanenin temelini oluşturmuştur. Kütüphane adını eski İnşaat Fakültesi dekanı ve eski İTÜ rektörü olan Mustafa İnan'dan alır. Kütüphane, 500.000 civarında kitap ve tez içeriği ile Türkiye'nin teknik anlamda en geniş kütüphanelerindendir. 2013 yılı itibarıyla 161 veritabanıyla Türkiye'de en fazla veritabanına sahip akademik kütüphanedir. 7 gün 24 saat açıktır Türkiye'nin ilk 7 gün 24 saat açık olan Akademik Kütüphanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kongre Kütüphanesi</span> ABDnin ulusal kütüphanesi

Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi, ABD'nin ulusal kütüphanesidir. Dünyanın en büyük ve en önemli kütüphanelerinden olan kongre kütüphanesi Washington'da bulunmaktadır. Ayrıca ABD'de yer alan en eski federal kültür yapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Millî Kütüphane (Türkiye)</span> ulusal kütüphane

Millî Kütüphane, dünyada var olan benzerleri gözetilerek 1946 Ankara'da kurulmuş olan Türkiye'nin ulusal kütüphanesi.

Selçuk Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Selçuk Üniversitesi'nin Alaaddin Keykubat Yerleşkesi'nde bulunan merkezi, yerleşik, akademik kütüphanesi. Kütüphane 1977'de kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Fransa Millî Kütüphanesi</span> Pariste bulunan ulusal kütüphane

Fransa Millî Kütüphanesi, Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan ulusal kütüphanedir. Birkaç yüzyıl boyunca yapılan koleksiyonları koruyan ve Fransa'da yayımlanan tüm yayınları toplamaktan sorumlu olan Fransız kurumudur. 1994 yılında şu anki adıyla yeniden teşkil edilen BnF, kamu kurum statüsüne sahiptir. Gallica adlı internet kütüphanesi vardır. Fransa'nın en önemli kütüphane olan BnF, aynı zamanda dünyanın en önemli kütüphanelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Beyazıt Devlet Kütüphanesi</span> Osmanlı İmparatorluğu ulusal kütüphanesi

Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Bayezid Camii ve tarihî Sahaflar Çarşısı yakınında, Beyazıt Meydanı'na bakan iki tarihi binada 1884 yılından beri araştırmacılara hizmet veren kütüphanedir.

<span class="mw-page-title-main">İspanya Millî Kütüphanesi</span>

Biblioteca Nacional de España, İspanya'nın en büyük kütüphanesidir. Madrid'de bulunan yapı 1712'de V. Felipe tarafından kurulmuştur. Kütüphanenin adı 1836'da Biblioteca Nacional olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Millî Diyet Kütüphanesi</span> Tokyoda kütüphane

Japonya Millet Meclisi Kütüphanesi, Japonya'nın millî kütüphanesidir. Kütüphane, 1948 yılında Millet Meclisi tarafından toplumsal sorunlara çözüm arayışına yardımcı olmak amacıyla kurulmuştur. Kütüphane, dünyanın en büyük altıncı kütüphanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Millî Kütüphane (Polonya)</span>

Polonya Ulusal Kütüphanesi - Varşova'da Polonya Kültür ve Ulusal Miras Bakanlığı'na bağlı merkez kütüphanedir.

<span class="mw-page-title-main">Vasconcelos Kütüphanesi</span> Meksikada bir kütüphane

Vasconcelos Kütüphanesi veya basın tarafından kullanılan adıyla Megabiblioteca (Megakütüphane), Meksika'nın başkenti Meksiko'da, Cuauhtémoc beldesinin Buenavista mahallesinde bulunan kütüphanedir. Adını José Vasconcelos'tan alan kütüphane, 2006'da kurulmuştur. 38.000 m² (409.000 ft²'lik alanda yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Andorra'da turizm</span>

Andorra, Avrupa'da popüler bir turizm merkezi haline gelmiştir. Andorra, Soldeu / El Tarter ve Pal / Arinsal dahil olmak üzere birçok önemli kayak merkezine sahiptir. Bunlar İspanya, Fransa ve İngiltere'den gelen turistler arasında oldukça popülerdir, çünkü özellikle nispeten yumuşak eğimleri, aileler kadar az deneyimli insanlar için de idealdir. Andorra'lı kayak okulları, Avrupa'nın en büyükleri arasındadır. Andorra, Avrupa Birliği üyesi olmadığı için alkol, parfüm ve sigara dahil olmak üzere çok çeşitli gümrüksüz ürünler satabilir. Bunlar komşu ülkelere göre çok daha ucuz ve ülke için kazançlı bir gelir kaynağıdır. Andorra'da ayrıca, karların çözüldüğü yaz aylarında keşfedilebilecek birçok yürüyüş parkuru da vardır.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda Kraliyet Kütüphanesi</span> Hollandanın ulusal kütüphanesi

Hollanda Kraliyet Kütüphanesi, 1798 yılında kurulan Hollanda'nın Lahey merkezli ulusal kütüphanesidir. KB, Orta Çağ edebiyatından günümüz yayınlarına kadar Hollanda içinde yayımlanan ve hakkında olan her yayını koleksiyonunda toplamaktadır. Deposunda kitaplar, gazeteler ve dergiler dahil olmak üzere yaklaşık 7 milyon yayın saklanmaktadır. KB ayrıca ulusal çevrimiçi kütüphane ve Delpher gibi birçok dijital hizmet sunmaktadır. KB, 2015'ten bu yana halk kütüphanesinin ağının koordinasyonunu üstlenmektedir.

Andorra'nın Kültürel Mirası Andorra kültürel ve tarihi değerlerinin dikkate ulusal binaları ve anıtlarını koruyan bir organizasyondur.

AMEA Merkez Bilim Kütüphanesi, 1923 yılında Azerbaycan'ın Bakü şehrinde kurulan kütüphane.

<span class="mw-page-title-main">Malatestiana Kütüphanesi</span>

Cesena Malatesta Kütüphanesi, on beşinci yüzyılın ortalarında, kentin valisi Domenico Malatesta ve binalarında kitap koleksiyonunu barındıran yerel manastırın Fransisken rahiplerinin ortak çabaları sayesinde kuruldu. MalatestaKütüphanesi sivil bir kurum olarak kurulduğu için ülkedeki o dönemki kütüphanelerden farklıydı. İtalya'daki ilk devlet kütüphanesi olarak modern çağda ünü ve önemi giderek arttı. Fransız işgali sırasında oldukça zarar gören ve yağmalanan kütüphane bu dönemde şehir sakinlerinin çabaları sayesinde kütüphanenin kışlaya dönüştürülmekten kurtuldu. Fransız birliklerinin çekilmesiyle 1807'de Malatestiana kütüphanesi yeniden kuruldu. O zamandan beri devlet yönetimi altında kala kütüphane on dokuzuncu yüzyılda alan ve koleksiyon açısından kademeli olarak genişleyerek İtalya'nın en önemli kütüphanelerinden biri haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Parlamentosu Millî Kütüphanesi</span>

Gürcistan Parlamentosu Ulusal Kütüphanesi Gürcistan Parlamentosu'na bağlı bir devlet dairesidir. Gürcistan'ın başlıca kitap muhafaza mekânı ve aynı zamanda en önemli kültür, eğitim, bilim, enformasyon ve metodolojik merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Şili Millî Kütüphanesi</span>

Şili Millî Kütüphanesi Şili'nin Millî kütüphanedir. Santiago'daki Avenida Libertador General Bernardo O'Higgins'de, 1925'te tamamlanan bir binada bulunmaktadır, ancak tarihi, şu anki yerine taşınmadan önce on dokuzuncu yüzyılın başlarına kadar uzanmaktadır.

Katalonya Adı ve Unvan Yetkili Kataloğu (CANTIC), Katalonya Üniversiteleri Birliği Kataloğu (CCUC) içinde yer alan ve Biblioteca de Catalunya tarafından yönetilen bir yetki birliği kataloğudur. Amacı bibliyografik kataloglardaki erişim noktalarını standart hale getirmek, kataloglar arasındaki iletişimi geliştirmek ve temel olarak bilgi araştırma ve erişimini kolaylaştırmaktır. CANTIC, Katalan kültürü ile ilgili isim ve unvanlara özel muamele yapar. Bu makamlar tam yetki alır ve sonunda Enciclopèdia Catalana'ya erişim sağlar.

Romanya Millî Kütüphanesi Romanya'nın millî kütüphanesidir. Romanya'da yayınlanan her şeyin deposu olması amaçlanmıştır. İnşaat maliyeti 110 milyon Euro'dur.