İçeriğe atla

Andorra'da izcilik

Andorra, Dünya'da izcilik teşkilatı bulunmayan 4 bağımsız ülkeden bir tanesidir. Nüfus bakımından, izcilik teşkilatını sürdürmek için yeterli yoğunluk bulunsa da (2011 yılındaki verilere göre, 78.115 kişilik nüfusuyla mikrodevletler içerisinde 5.sırada bulunmaktadır), herhangi bir izcilik girişimi bulunmamaktadır. Ülkedeki tek izcilik faaliyeti, Pireneler merkezli olarak yürütülen Scouts d'Andorra birliğidir. Fakat birlikte 80'li yıllardan bugüne kadar herhangi bir faaliyet kaydedilmemiştir.

Andorra 2007 yılında, İzcilik teşkilatının 100.Yılı sebebiyle Fransız ve İspanyol posta teşkilatlarıyla ortak olarak pul yayınlamıştır.[1] Katalanca izci sloganı "Sempre a punt" şeklindedir. Kelime anlamı olarak "Daima Hazır" anlamına gelmektedir.

Bir Katalan İzcilik organizasyonu olan Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, 2007 yazında Andorra'daki izci grupları için imkanlar üzerine bir araştırma yayınladı. Bunun üzerine başlayan faaliyetler, 2008 yılında beri devam etmekte ve Dünya İzcilik Teşkilatı - Avrupa Bölgesi tarafından denetlenmektedir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Andorra / Europa Stamps / Centenary Stamps / Media Centre / Information & Events / Home - World Organization of the Scout Movement". web.archive.org. 23 Temmuz 2011. 23 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2021. 
  2. ^ "Wayback Machine" (PDF). web.archive.org. 23 Temmuz 2011. 23 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İzcilik</span>

İzcilik ; gençlere kendi kendine yetme ve doğada hayatta kalma eğitimi vererek, gençlerin karakterlerini ve fiziksel gelişimlerini destekleme amacı güden uluslararası bir harekettir. İzcilik din, dil, ırk, cinsiyet, cinsel yönelim ve benzeri hiçbir ayrım gözetmeyen; herkese açık; gönüllülük esasına dayalı, politik hedefleri olmayan, eğitim amaçlı bir gençlik hareketidir. İzci gruplarının kendine has üniformaları bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye İzcilik Federasyonu</span> Türkiyede bir izcilik federasyonu

Türkiye İzcilik Federasyonu Türkiye'nin ulusal izcilik federasyonudur. Türkiye'deki izcilik kulüplerini bünyesinde toplayan bu federasyon uluslararası izcilik kuruluşları olan WOSM ve WAGGGS örgütlerine üyedir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Kız İzcileri Derneği</span>

Dünya Kız İzcileri Derneği ; 150 ülkede etkinlik gösteren bir izcilik teşkilatıdır. 1928 yılında Macaristan'da kurulmuş olup, genel merkezini Londra, İngiltere'de bulundurur. Dünya İzcilik Teşkilatı'nın kız izciler için kurulmuş karşılığıdır.

Almanya'da izcilik hareketi, 150 kadar izci derneği ve federasyonu ile 260 000 kadar izciden oluşmaktadır. Almanya'da izcilik tarihi 1909'da başlar.

Arnavutluk İzci Derneği, orijinal adıyla Beslidhja Skaut Albania ya da Organizata Skautiste Shqiptare Beslidhja Skaut Albania, Arnavutluk'da bir izcilik derneğidir. 2004 yılında kurulmuş, 2005 yılında Dünya İzcilik Teşkilatı'na katılmış, 2014 yılında üyeliği sonlandırılmıştır. Dernek, 2011 yılında 1730 üyeye sahiptir.

Scout method veya izci metodu, izciler tarafından kullanılan resmi olmayan eğitim sistemidir. İzciliğin amacı; katılımcıların bağımsız ve yardımsever olmalarına ve böylece "sağlıklı, mutlu, faydalı vatandaşlar" olmalarına yardımcı olmak amacıyla eğitmektir.

<span class="mw-page-title-main">İzci kampı</span>

İzci Kampı, izcilik metotları ve prensipleri doğrultusunda yapılan uygulamalardır. En az bir gece, iki gün; en çok 10 gündür.

Dünya izcilik sembolü, Dünya İzcilik Teşkilatı'nın amblemidir ve dünya çapındaki izciler ve izci liderleri tarafından üyeliklerini belirtmek için takılır.

Azerbaycan İzci Derneği (ASA) 11 Ekim 1997'de, derneğin eski başkanı Namık Jafarov önderliğinde, Nabran'da yer alan izci kampının yapılanmasıyla kurulmuş ve 20 Ağustos 2000'de Dünya İzcilik Teşkilatı, Avrasya izcilik kolu'na tam üye olmuştur. ASA, Dünya İzcilik Teşkilatı'nın amaçlarına, ilkelerine, yasalarına ve düzenlemelerine tabidir. Azerbaycan İzcilik Teşkilatı'nın, Şeki, Berde, Nahçıvan, İsmayıllı, Haçmaz, Zakatala, Ağcabedi, Gence ve Yevlah şehirlerinde şubeleri bulunmaktadır.

Savez izviđača Bosne i Hercegovine, Bosna-Hersek devlet İzcilik örgütüdür. 17 Aralık 2011'de, selefinin üç kurucu örgütü olan Bosna-Hersek'teki İzci Dernekleri Konseyi'nin birleşmesiyle kurulmuştur. 1999'dan beri Dünya İzcilik Teşkilatı (WOSM) üyesidir. Bosna-Hersek'teki İzci Dernekleri Karma Eğitim Konseyi'nin 2011 itibarıyla 1.250 üyesi bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre'de izcilik</span>

İsviçre'deki en büyük izcilik teşkilatı İsviçre İzci Hareketi'dir (SGSM) (Pfadibewegung Schweiz, Mouvement Scout de Suisse, Movimento Scout Svizzero, Moviment Battasendas Svizra ve İsviçre'de 1987 yılında kurulmuş bir ulusal İzcilik kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya'da izcilik</span>

Finlandiya'da faaliyet gösteren en büyük teşkilat Suomen Partiolaiset ve Finlandiya'nın ulusal izcilik teşkilatıdır.

<span class="mw-page-title-main">İsveç'te izcilik</span>

İsveç'in en büyük izcilik teşkilatı Scouterna'dır. Örgüt 2012 yılında Svenska Scoutförbundet'in yeniden yapılandırılmasıyla kuruldu ve 2013 yılında Dünya Kız İzcileri Derneği ve Dünya İzcilik Teşkilatı tarafından Svenska Scoutrådet'in halefi olarak kabul edildi. 70.000 üyesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">San Marino'da izcilik</span>

Associazione Guide Esploratori Cattolici Sammarinesi, San Marino'nun ulusal İzcilik derneğidir. San Marino'da İzcilik İtalyan organizasyonlarında başladı ve 1973'te bağımsız oldu. 1990 yılında Dünya İzcilik Teşkilatı'na üye oldu. Aynı zamanda Dünya Kız İzciler Derneği'nin ortak üyesidir. Dernek 152 erkek izci ve 120 kız izci ile hizmet vermektedir.

Bulgaristan'ın izci hareketi, birkaç dernekten oluşur. Bu dernekler:

Beyaz Rusya İzciler Birliği, Dünya Kız İzcileri Derneği'nin Beyaz Rusya üye kuruluşudur.

"Romanya'nın İzcileri" veya "Romen İzciler", tam adıyla; Organizația Națională Cercetaşii României - "Romanya İzcilerinin Ulusal Örgütü": Romanya'nın başlıca ulusal İzcilik organizasyonudur. 1913 yılında kurulmuş, 1993 yılında Dünya İzcilik Teşkilatı'na (WOSM) üye olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İtalya'da izcilik</span>

İtalya'da izcilik, 225.000'den fazla erkek ve kız izcinin dahil olduğu çeşitli dernek ve federasyonlardan oluşur.

Macar İzci Derneği Macaristan'ın ulusal İzcilik organizasyonu, 1912'de kurulmuş ve 1922'de Dünya İzcilik Teşkilatı'na üye olmuş, 1948 yılında İzcilik faaliyetlerinin yasaklanması sonrası, 1990'da ülkede İzciliğin yeniden doğuşu ile birlikte tekrar üye olmuştur. Derneğin başlıca kurucuları, Alajos Izsóf, Béla Megyercsy, Gyula Papp ve Sándor Sík sayılmaktadır. 1 Ekim 2020 itibarıyla MCSSZ bünyesinde 13.000 üzerinde izci bulunmaktadır.