İçeriğe atla

Andire

Koordinatlar: 37°50′11″K 24°53′53″D / 37.83639°K 24.89806°D / 37.83639; 24.89806
Andros
Περιφερειακή ενότητα / Δήμος
Άνδρου
Andros kasabası
Koordinatlar: 37°50′11″K 24°53′53″D / 37.83639°K 24.89806°D / 37.83639; 24.89806
ÜlkeYunanistan
BölgeGüney Ege
BaşkentAndros (kasaba)
Yüzölçümü
 • Toplam380 km²
Nüfus
 (2011)
 • Toplam9.221
Zaman dilimiUTC+02.00 (DAS)
 • Yaz (YSU)UTC+03.00 (DAYS)
Plaka koduEM
Resmî site
androsweb.gr

Andros veya Türkçe adıyla Andre (YunancaΆνδρος, Yunanca telaffuz: [ˈanðros]), Eğriboz Adası'nın yaklaşık 10 km (6 mi) güneydoğusunda ve İstendil'in yaklaşık 3 km (2 mi) kuzeyinde, Kiklad Adaları'nın en kuzeyde bir adadır. Yaklaşık 40 km (25 mi) uzunluğundadır ve en uzun genişliği 16 km (10 mi) civarındadır. Verimli ve iyi sulanan birçok vadiye sahip, çoğunlukla dağlıktır.[1] Andros adasını ve birkaç küçük, ıssız adayı içeren belediye 380 km2 (146,719 sq mi) alana sahiptir.[2] En büyük şehirler Andros (kasaba), Gavrio, Batsi ve Ormos Korthiou'dur.

Antik başkent olan Palaeopolis, dik bir yamaçta inşa edilmiştir ve limanındaki dalgakıran hala su altında görülebilmektedir. Apoikia köyünde, suyun yontulmuş bir aslan başından aktığı kayda değer Sariza pınarı vardır.

Önemli kişiler

  • Andreas Embirikos (1901–1975), Yunan sürrealist şair ve ilk Yunan psikanalist
  • Michael Dertouzos (1936–2001), Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde Profesör ve1974'ten 2001'e M.I.T. Bilgisayar Bilimleri Laboratuvarı (LCS) direktörü.
Batsi köyü

Kaynakça

  1. ^ Chisholm 1911.
  2. ^ "Population & housing census 2001 (incl. area and average elevation)" (PDF) (Yunanca). National Statistical Service of Greece. 21 Eylül 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 

Konuyla ilgili yayınlar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Belgrad Kuşatması (1456)</span> Osmanlı tarafından Belgradı 2. kez ele geçirme girişimi

Belgrad Kuşatması, 1456 yılında Osmanlı İmparatorluğu padişahı Fatih Sultan Mehmed'in bizzat komuta ettiği başarısız seferdir. Macaristan Krallığı'nın elinde olan Belgrad'ın Osmanlılar tarafından ikinci kez ele geçirme girişimidir. İlk kuşatma Osmanlı sultanı II. Murad tarafından gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">V. Martinus</span>

Papa V. Martinus, 1417'den 1431'e kadar Papalık yapmıştır. Seçilmesi 1378 ile 1417 yılları arasında yaşanan Katolik Bölünmesini sona erdirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Trablus Kuşatması</span>

Trablus Kuşatması, 1551 yılında gerçekleştirilen ve Osmanlı İmparatorluğu'nun, Malta Şövalyeleri'nin elinde bulunan Trablus şehrine yaptığı kuşatma. 14-15 Ağustos 1551 tarihinde, Osmanlı İmparatorluğu'nun Trablus'u ele geçirmesiyle sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Balear Adaları'na Osmanlı saldırıları</span>

Balear Adaları'na Osmanlı saldırıları, İspanyol İmparatorluğu'nun kontrolündeki Balear Adaları'nın bir kısmına, 1558 yılında Osmanlı İmparatorluğu tarafından yapılan saldırılar.

<span class="mw-page-title-main">Izabela Jagiellonka</span>

Izabela Jagiellonka, Doğu Macaristan Kralı I. János'un eşi.

<span class="mw-page-title-main">İtalya Savaşı (1551-1559)</span> 1550lerde Fransa ve Kutsal Roma İmparatorluğu arasındaki savaş

İtalya Savaşı veya diğer adıyla Habsburg–Valois Savaşı, 1551-1559 yılları arasında gerçekleşen ve Fransa Krallığı'nın İtalya Yarımadası'nda egemenlik kurmak istemesiyle başlayan bir savaştır. Savaşın sonucunda İspanyollar, Güney İtalya'yı ele geçirmiştir.

Weißenburg Antlaşması veya diğer kullanımıyla Karlsburg Antlaşması, Avusturya Arşidüklüğü ile Macaristan Krallığı arasında 19 Temmuz 1551 tarihinde, Alba Iulia'da imzalanan antlaşma. Avusturya Arşidükü I. Ferdinand ile Macaristan Kralı II. János'un naibesi olan annesi Izabela Jagiellonka arasında imzalanan anlaşmayla birlikte Ferdinand'ın, Osmanlı İmparatorluğu'nun kontrolündeki Macaristan ve Erdel toprakları üzerindeki hakimiyeti kabul edilmiş olmaktaydı. Bunun karşılığında ise János ve Izabela'ya Opole Dükalığı'nın yönetimi verilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Frankokrasi</span>

FrankokrasiLatinokrasi olarak da bilinir ve Venedik'teki etki alanı için Venetokrasi denir, Yunanistan tarihindeki Dördüncü Haçlı Seferi'nden (1204) sonraki dönemdir. Bir dizi Fransız ve İtalyan Haçlı devletleri dağılmış Bizans İmparatorluğu topraklarında kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Haçlı Seferi</span>

İzmir Haçlı Seferi 1343–1351 yılları arası Papa VI. Clemens tarafından İzmir şehrini elinde bulunduran Aydınoğulları beyliğine karşı düzenlenen iki büyük Haçlı seferidir. Bizans imparatoru III. Andronikos’un ölümünden (1341) sonraki devirde Umur Bey idaresindeki Aydınoğulları, Türk beyliklerinin en güçlülerinden biri olmuştu. Eğriboz, Mora, Girit, Rodos ve bütün Trakya sahilleri Umur Bey’den çekinmekteydi. Umur Bey'in Bizans'a yardım için Rumeliye geçtiği sırada Latinler Papaya başvurarak bir Haçlı seferi düzenlenmesini istediler. Bu seferin nedeni ticariydi. Umur Bey ticari anlaşmaları bozarak gümrük vergisini yükseltmiş, hububat ihracını azaltmıştı. Seferin diğer sebebi de Bizans imparatoriçesi Anna'nın Katolik ve Ortodoks kiliselerinin birleşeceğini vadetmesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Akçahisar Kuşatması (1450)</span> Osmanlının Leş Birliğinin tuttuğu Akçahisarı kuşatması; Kesin Leş Birliği Zaferi

Birinci Akçahisar Kuşatması, 14 Mayıs-23 Kasım 1450 tarihleri arasında Leş Birliği'nin kontrolündeki Akçahisar'ın Osmanlı ordusu tarafından kuşatılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Andronikos Paleologos (II. Manuil'in oğlu)</span> Bizans valisi

Andronikos Paleologos ya da Andronicus Palaeologus Bizans prensi ve 1408 ile 1423 yılları arası despot (despotēs) unvanı taşıyan Selanik'in son valisi.

Poimanenon Muharebesi ya da Poemanenum, Bizans İmparatorluğu'nun ana ardılı iki devletin, Latin İmparatorluğu ile Yunan İznik İmparatorluğu, güçleri arasında 1224'ün başlarında gerçekleşen mücadeledir. Taraflar, Kuş Gölü yakınlarında Misya'da Kyzikos'un güneyinde Poimanenon'da karşılaştılar.

<span class="mw-page-title-main">Negroponte Triarşisi</span> Eski devlet

Negroponte Triarşisi, Dördüncü Haçlı Seferi ardından Bizans İmparatorluğu'nun parçalanmasından sonra Eğriboz Adası'na kurulmuş bir Haçlı devletidir. Birbiri ile ilişkili birkaç Lombard aile tarafından yönetilen Üç baronluğa (terzieri) bölünmüştür, ada kısa süre sonra Venedik Cumhuriyeti etkisine girmiştir. Yaklaşık 1390'dan itibaren, ada, Negroponte Krallığı olarak düzenli Venedik kolonisi oldu.

Kenneth Meyer Setton, Amerikalı tarihçi ve akademisyendir. Orta Çağ üzerine çalışmalarda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kandiye Krallığı</span> Venedik Giriti (1212-1669)

Kandiye Krallığı ya da Kandiye Dükalığı, 1205-1212'deki Venedik fethinden, 1645-1669'deki Girit'in Osmanlılar tarafından fethine kadarki döneminde, Venedik Cumhuriyeti'nin denizaşırı kolonisi olarak Girit adasının resmi adıdır. Ada, o zamanlardan modern çağın başlarına kadar başkenti Kandiye veya Chandax ile aynı isimle anılırdı. Modern Yunan tarih yazımında dönem, Venetokrasi olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Davia Muharebesi</span>

Davia Muharebesi, Turahan Bey komutasındaki Osmanlı birliğinin 1423 yılında Mora Despotluğu'na karşı askerî harekâtı sırasında, Tripoliçe civarındaki Davia kasabası yakınlarında Arnavut-Yunan birliklerine karşı askerî çarpışması.

<span class="mw-page-title-main">Michel de Codignac</span> Fransız diplomat (d. 1505)

Mişel de Kodignak, 1553-1556 yılları arasında Fransa'nın Osmanlı İmparatorluğu Büyükelçisi ve Gabriel de Luetz'un halefiydi.

Selymbria Antlaşması, 3 Eylül 1411'de Venedik Cumhuriyeti ile Osmanlı İmparatorluğu'nun Avrupa kısmının (Rumeli) hükümdarı olan Osmanlı prensi Musa Çelebi arasında Selymbria'da imzalanan bir anlaşmadır. Antlaşma, Venedik ve Osmanlı hükümdarları arasındaki önceki anlaşmaları büyük ölçüde tekrarladı aynı zamanda Yunanistan ve Arnavutluk'ta Cumhuriyetin mallarını tanıdı.

<span class="mw-page-title-main">Kefalonya Kuşatması</span>

Saint George Kalesi Kuşatması, 8 Kasım 1500'den 24 Aralık 1500'e kadar süren kuşatmadır. Türklerin Venediklilere karşı aldığı zaferlerden sonra gelen bir reaksiyondur. Kaptan Gonzalo Fernández de Córdoba komutasındaki İspanyol-Venedik ordusu Kefalonya'daki Türk kalesini ele geçirmeyi başarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ahaya Prensliği</span> Eski ülke

Mora ya da Achaea Prensliği, Dördüncü Haçlı Seferi'nde Konstantinopolis'in ele geçirilmesi ile Bizans İmparatorluğu'nun yerini alan Latin İmparatorluğu'nun üç vasal devletinden biridir. Epir Despotu Theodoros 1224 yılında Selanik'i ele geçirene kadar Atina Dükalığı ile beraber Selanik Krallığı'nın vasalı oldu. Bundan sonra, Achaea, Yunanistan'ın baskın gücü oldu.