İçeriğe atla

Andiler

Andi
къӀваннал
Önemli nüfusa sahip bölgeler
Dağıstan,Rusya
16,768

Andiler (Andi dilinde къӀваннал, Avar dilinde ГӀандал), Rusya'nın Dağıstan bölgesinde yaşayan yerli bir halktır. Andi halkının nüfusu yaklaşık 40.000 kişi olarak tahmin edilmektedir.[1] Andi dili konuşurlar ve Sünni Müslümandırlar.[2]

Demografi

1938 yılında Andi halkının nüfusu 9.750 iken, 1990 yılına gelindiğinde nüfus 10.600'e ulaşmıştır. 2002 yılı itibarıyla Andi nüfusu 21.808 kişiydi. Andiler, 1926 sayımında ayrı bir milliyet olarak sayılmış, ancak sonraki Sovyet nüfus sayımlarında Avarlar ile birlikte sayılmışlardır.[1]

Dilsel Akrabalık

Andi dili, Kuzeydoğu Kafkas dilleri ailesinin bir dalı olan Avar–Andi dilleri grubuna aittir. Kadınlar ve erkekler arasında belirli fonetik, sözcüksel ve stilistik özelliklerle ayrılan konuşma farklılıkları bulunmaktadır.[2]

Ayrıca bakınız

  • Andi köyü
  • Andi dili
  • Andi Koysu Nehri
  • Andi Kapıları
  • Andi Sıradağları

Kaynakça

  1. ^ a b "Национальный состав населения Российской Федерации согласно переписи населения 2021 года". Rosstat. 8 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2023. 
  2. ^ a b Shirin Akiner (1986). Islamic Peoples Of The Soviet Union. Routledge. s. 247. ISBN 978-1-136-14274-1. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sivrice, Of</span>

Sivrice, Trabzon ilinin Of ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Saylan, Ünye</span>

Saylan, Ordu ilinin Ünye ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Avarlar (Kafkasya halkı)</span>

Avarlar veya Kafkasya Avarları, Kafkasya halklarından biridir. Rusya'nın Dağıstan Cumhuriyeti'nde yaşayan çeşitli etnik gruplar arasında baskın olan Kuzeydoğu Kafkasya yerli etnik grubudur. Avarlar, Karadeniz ile Hazar Denizi arasında Kuzey Kafkasya olarak bilinen bir bölgede yaşarlar. Kuzey Kafkasya bölgesindeki diğer etnik grupların yanı sıra Kafkas Avarları, deniz seviyesinden yaklaşık 2.000 m yükseklikte bulunan eski köylerde yaşarlar. Kafkas Avarları tarafından konuşulan Avar dili, Kuzeydoğu Kafkas dilleri ailesine aittir ve Nah-Dağıstan grubu olarak da bilinir. İslam, 13. yüzyıldan beri Avarların hakim dini olmuştur. Çoğunluğu Dağıstan'da yaşamakta ve Dağıstan nüfusunun % 29.6'sıyla en kalabalık etnik grubunu oluşturmaktadır. Avarların ezici çoğunluğu Sünni Müslüman olup dilleri ise Kuzeydoğu Kafkas dillerine bağlı bir dil olan Avarcadır.

<span class="mw-page-title-main">Yakutlar</span>

Yakutlar ya da Sahalar, Rusya içindeki Saha Cumhuriyeti'nde yaşayan Türk halkı.

Avarca, çoğunluğu Dağıstan'da yaşayan ve Sünni Müslüman olan Avarların konuştuğu bir Kuzeydoğu Kafkas dili. Avarca, bu aile içerisinde Dağıstan dillerinin Avar-Andi-Tsez dilleri koluna mensuptur. Kiril alfabesi ile yazılır.

<span class="mw-page-title-main">Göbü, Ünye</span>

Göbü, Ordu ilinin Ünye ilçesine bağlı bir mahalledir. Ordu ili büyükşehir belediyesi olmadan önce köy statüsü taşıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Kuşdoğan, Ünye</span>

Kuşdoğan, Ordu ilinin Ünye ilçesine bağlı bir kırsal mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Nurettin, Ünye</span>

Nurettin, Ordu ilinin Ünye ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Taflancık, Ünye</span>

Taflancık, Ordu ilinin Ünye ilçesine bağlı bir kırsal mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Yaycı, Ünye</span>

Yaycı, Ordu ilinin Ünye ilçesine bağlı bir kırsal mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Sarışeyh, Kelkit</span>

Sarışeyh, Gümüşhane ilinin Kelkit ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Sütveren, Kelkit</span>

Sütveren, Gümüşhane ilinin Kelkit ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Akmescit, Maçka</span>

Akmescit, Trabzon ilinin Maçka ilçesine bağlı bir mahalledir.

Dargince, bir Kafkas halkı olan Dargiler tarafından kullanılan ve Kuzeydoğu Kafkas dil ailesine mensup bir dil. Dil, Lakça, Avarca, Andi, Dido, Lezgice ve Tabasaranca gibi diğer Dağıstan dilleriyle aynı köke dayanmaktadır.

Teleütler, Televütler ya da Teleutlar, Rusya'nın orta güney bölgesindeki Kemerovo Oblastında yaşayan Türk halklarından Altayların yaklaşık 2700 kişilik kabilesi. UNESCO'ya göre dilleri ve kültürleri yok olma tehlikesindedir.

Telengitler (Rusça: Теленги́ты ve телесы — Rusya'nın denetimindeki bir Türk ülkesi Altay Cumhuriyeti'nde yaşayan bir Güney Sibiryalı Türk halkıdır. Altay Türklerini oluşturuan topluluklar arasında geçer. Dilleri Altayca'nın bir lehçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Andi dilleri</span>

Andi dilleri, Kuzeydoğu Kafkas dilleri öbeğine bağlı dil topluluğu. Bu grup içerisinde Avar ve Tsez dilleriyle birlikte Avar-Andi dilleri grubunu oluşturur. Andice, Ahvahça, Karataca, Botlihçe, Godoberice, Çamalalca, Bagvalalca ve Tindice Andi grubuna mensup dillerdir.

<span class="mw-page-title-main">Keşköy, Ünye</span> Orduda bir mahalle

Keşköy, Ordu ilinin Ünye ilçesine bağlı bir kırsal mahalledir.

2002 nüfus sayımına göre Tataristan'ın nüfusu 3.779.265'tir. Haziran 2010 itibarıyla bu rakam 3.780.400 olarak kaydedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nanaylar</span>

Nanaylar ya da Hezhelar, Çin ve Rusya'da bulunan bir Tunguz halkı. Nanaylar geleneksel olarak Amur Havzası merkezinde, Amur, Songhua ve Ussuri nehirleri boyunca yaşar.