İçeriğe atla

Andalouse Sos

* Belçika Patates Kızartması üzerinde Andalouse Sos

Andalouse[1] Sos[2]

  • Andalouse sos, Belçika ve Fransa mutfağına ait bir soğuk sostur. Genellikle kızartma yemek çeşitleriyle[3] ve et ürünleriyle tüketilir. En popüler tüketim şekli ise, Belçika patatesi[4] ile tüketmektir. Andalouse sos aynı zamanda Fransa'da da yaygın olarak tüketilmektedir. Andalouse sos, mayonez, yumurta, domates, hardal ve çeşitli baharatların karışımından oluşur. Sosun, turuncuya yakın bir rengi vardır. 1903 yılında Andalouse sos, Fransız Escoffier[5] tarafından ilk kez yapılmıştır. Andalouse sosun, ilk fabrikasyon üretimi Belçika'da 1960 yılında, Londerzeel'deki[6] Belçikalı şirket La William[7] tarafından başlatılmıştır. La William şirketi tarafından üretilen Andalouse sosun içinde hardal, kapari ve avrupa hamsisi bulunmaktadır. Andalouse sosunun yapımında, Gazpaço çorbasından esinlenilmiştir.

Fotoğraflar

Kaynakça

  1. ^ "Andalouse Sauce". 9 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Sos". 13 Eylül 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Belgian Fried Meals". 11 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2022. 
  4. ^ "Belgian Fries". 19 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Auguste Escoffier". 30 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2022. 
  6. ^ "Londerzeel". 14 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2022. 
  7. ^ "La William". 26 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aşçılık</span> yemek yapma

Aşçılık, besinlerin çeşitli yöntemlerle yemeye hazır duruma getirilmesine denir. Ahçılık olarak da bilinir. Ev ekonomisi'nin temel bileşenlerinden biridir. Şef, aşçı, yardımcı şef, pasta şefi, mutfak şefi, fırıncı, gastronomcu, çikolatacı gibi mesleklerle sıkı ilgilidir. Birçok ülkelerde aşçılık mesleği öğrenmek için aşçılık okulu, aşçılık fakültesi, aşçılık akademileri bulunmaktadır. Aşçılığın en temel yöntemi pişirmedir. Ama "aşçılık" terimi, pişirmenin yanı sıra kurutma, isleme, dondurma ya da salamura gibi başka yöntemleri de kapsar. Besinler birkaç nedenden dolayı pişirilir. Bazı besinleri çiğ yeme düşüncesinden hoşlanmayız. Belirli besinleri pişirerek yemeye alışık olduğumuzdan, pişirmenin besinlere iyi bir tat kazandırdığına inanırız. Öte yandan pişirildiklerinde besinlerde değişiklikler oluşur ve bu da bazı besinlerin yenmesini ve sindirilmesini kolaylaştırır. Moleküler gastronomi, fizik ve kimya perspektifinden beslenmenin bilimsel yaklaşımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Salata</span>

Salata, genellikle sebze veya meyvelerden oluşan sade karışım ya da üzerine yoğurt ya da salata sosu dökülmesiyle hazırlanan ve yemeklere eşlik eden yiyecek karışımı. Kimi zaman içine et ya da peynir gibi yiyecekler de konulur. Mevsimine ve yapıldığı yöreye özgü sayısız çeşidi yapılır. Antik Çağda Romalılar, Yunanlar ve Persler ot ve yeşillikleri karıştırarak karışık salata benzeri bir yemek yapmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Yahni</span>

Yahni, sebze, et, baharat veya deniz ürünlerinin, et suyu veya kemik suyu ya da sos ile pişirilmesiyle yapılan ana yemektir.

<span class="mw-page-title-main">Mayonez</span>

Mayonez, İspanya ve Fransa kökenli soğuk sos. 18. yüzyılda Fransız yemek kitaplarında 'Mayonez' adı verilen sos görünmeden önce, İspanya ve Fransa'da benzer sosların çeşitli versiyonları vardı. Asıl ününü 1756'da Richelieu Dükünün Menorca'yı işgal etmesinden sonra, dükün aşçısının "aioli bo" isimli yerel sosu Fransa'da orijinal tarifte bulunan sarımsağı çıkararak kullanmaya başlaması ile kazanmıştır. İsminin ise dükün işgal ettiği Mahon limanından geldiğine inanılır. Mayonez doypack ve kavanozlarda satışa sunulur. Hellmann's, Unilever, Duke's Mayonnaise, Kewpie, Sir Kensington’s, Boar's Head, McCormick & Company gibi markalardır.

<span class="mw-page-title-main">Patates kızartması</span> yağda kızartılmış patates dilimleri

Patates kızartması, dilimlenmiş patatesin kızgın yağda kızartılmasıyla yapılan bir yiyecek.

<span class="mw-page-title-main">Fast food</span> hızlı servis edilen yemek

Fast food, hazır yemek ya da ayaküstü yemek, kısa sürede hazırlanan ve seyyar satıcılarda, büfelerde ve restoranlarda hemen tüketmek veya paket yapılmak üzere satışa sunulan yiyecek. İngilizce fast food kavramı Türkçeye birebir çabuk/ivedi yemek olarak çevrilir. TDK tarafından hazır yemek karşılığı önerilmiştir. Oktay Sinanoğlu tarafından önerilen "tezyemek" söyleyişe daha uygun olmasına rağmen kabul görmemişti. Hazır halde satışa sunulan ekmek arası döner, hamburger, patates kızartması, pizza gibi pek çok yiyecek fast food olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Belçika</span>

Belçika, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 1956 yılında, VRT ve RTBF isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Belçika, Almanya, Fransa, Hollanda, İsviçre, İtalya ve Lüksemburg ile birlikte yarışmaya ilk katılan yedi ülkeden birisi olmuştur. Belçika yarışmaya en fazla katılan dördüncü ülkedir. İlk üç ülke Almanya (61), Birleşik Krallık (60) ve Fransa (60)'dır. Belçika 1994, 1997 ve 2001 yılları olmak üzere üç kez yarışmaya katılmamıştır. Katılmamasının nedeni ise kurallar gereği bir önceki yılda aldığı kötü sonuç almasıdır. Belçika 1986 yarışması'nı kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Biftek</span>

Biftek, dana etinden dilim şeklinde kesilmiş, genellikle ızgara veya kızartma amacıyla hazırlanan et parçalarına verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Alman mutfağı</span> Alman ulusunun yemek tarzı

Alman mutfağı, Alman ulusunun yemek tarzından ileri gelmektedir. Yüzyıllar boyunca bölgeden bölgeye gerçekleşen sosyal ve politik değişiklikler etkisiyle mutfak gelişimini sürdürmüştür. Almanya'nın güney bölgeleri olan Bavyera ve Svabya, birçok ortak yemek kültürünü paylaşmaktadır. Malzeme ve yemekler eyaletlere göre değişmektedir. Hem ulusal, hem bölgesel nitelikte birçok önemli yöresel yemek bulunmaktadır. İlk zamanlar yöresel haldeki birçok yemek, günümüzde değişiklikler geçirerek ülke çapına yayılmışlardır. Alman mutfağı heterojen toplum yapısı ve karışık kültürü ile çeşitlilik göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aşçı</span>

Aşçı restoranlar gibi ortamlarda gıda endüstrisinde tüketime yiyecek hazırlayan bireyler için bir meslektir. Aşçılık dünyasında terimler birbirinin yerine geçmese de, bazen aşçı denir. Aşçıların sorumlulukları arasında yemek hazırlamak, yemek istasyonlarını yönetmek, mutfağı temizlemek ve şeflere yardım etmek var. Restoranlar belirlenen istasyonlarına göre aşçılara unvan verir. Örnekler piliç aşçıları, kızartma aşçıları, kiler aşçıları ve sos aşçılarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Midye tava</span> yağda kızartılıp özel sosu ile yenen midye yemeği

Midye tava, midyelerin kızartılması ile hazırlanan bir meze, tava türüdür.Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn'de tarifi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Dana dili</span>

Dana dili veya sığır dili, dana veya sığır dilinden yapılan bir et yemeğidir. Dana dili çok yağlı bir yemektir ve içerdiği kalorinin %75'i bu yağdan kaynaklanır. Kanada'nıın özellikle Alberta eyaleti başta olmak üzere bazı ülkeler sığır dili ihraç etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Poşet</span>

Poşet, kâğıt, alüminyum folyo, plastik film veya başka tür bir paketleme malzemesinden yapılmış, genellikle tek kullanımlık miktarlarda yiyecek veya ketçap veya şampuan gibi tüketim mallarını içermek için kullanılan küçük bir torba veya kesedir. Paketler, paketin bir kısmında küçük bir yırtılma veya açılma ve daha sonra, içeriğin sıkılması ile açılır.

<span class="mw-page-title-main">Ranch sos</span> Çeşni tarzı

Ranch sos, Amerikan mutfağı kökenli bir salata sosu. Sos genellikle yayıkaltı, tuz, sarımsak, soğan, hardal, otlar ve baharatların, mayonez ya da başka bir yağ emülsiyonu sos ile karıştırılmasından elde edilir. Ekşi krema ve yoğurt bazen yayıkaltı ve mayonezin yanında veya yerine kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Fish and chips</span>

Fish and chips, bulamaç kaplı kızarmış balığın patates kızartması ile servis edildiği sıcak yemektir. Yemek İngiltere'de ortaya çıkmıştır ve iki ana bileşeni göçmenler tarafından getirildiği için füzyon mutfağının bir örneğidir. Fish and chips, Birleşik Krallık'ta ve diğer birçok ülkede, özellikle de İngilizce konuşulan ve İngiliz Milletler Topluluğu ülkelerinde yaygın tüketilir.

<span class="mw-page-title-main">Kapsalon</span>

Kapsalon, 2003'te Rotterdam'da yaratılmış bir Hollanda yemeğidir. metal bir tür tepsi içinde patates kızartması, döner, eritilmiş gouda peyniri ve göbek salata ile yapılır. Daha sonra çeşitli soslar eklenir. Kapsalon Felemenkçe berber dükkanı anlamına gelmektedir. Yemeğin Hollanda'nın çokkültürlülüğünü yansıttığı söylenir.

<span class="mw-page-title-main">Tkemali</span>

Tkemali esas olarak kiraz eriğinden, bazen aluça veya diğer erik çeşitlerinden yapılan bir Gürcü sosudur. Sosun yapımında hem kırmızı hem de yeşil erik çeşitleri kullanılmaktadır. Sosun tadı değişkenlik göstermekle birlikte, genellikle keskin ve ekşi olma eğilimindedir. Sosun ekşiliğini azaltmak için sosun hazırlanışı sırasında daha tatlı erik türleri kullanılır. Sosun yapımında geleneksel olarak erik dışında sarımsak, yarpuz, kimyon, kişniş, dereotu, acı biber ve tuz da kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Senegal mutfağı</span>

Senegal mutfağı, Kuzey Afrika, Fransız ve Portekiz mutfağından etkilenen ve ülkenin en büyüğü Wolof olan birçok etnik gruptan türeyen bir Batı Afrika mutfağıdır. Bölgeye ilk kez 11. yüzyılda nüfuz eden İslam, mutfakta da rol oynuyor. Senegal, 1960'a kadar Fransa'nın bir kolonisiydi. Kolonizasyonundan bu yana, göçmenler Senegal mutfağını diğer birçok bölgeye getirdiler.

<span class="mw-page-title-main">Düğün kızartması</span> Osmanlı mutfağındaki kızartmalar

Düğün kızartması veya kızartma yağlı etten yapılan kızartmadır. Osmanlı döneminde düğünlerde yapılırdı.

<span class="mw-page-title-main">Kuzu kızartması</span>

Kuzu kızartması kuzu etinden yapılan kızartmadır.