İçeriğe atla

Ancyra (Frigya)

Ancyranus (veya Ancyra, Ankyra), Frigya'nın kuzey kısmında bir antik şehirdir.

Tarihçi Strabo, Ancyra'nın Blaudos yakınında, Lidya tarafında "küçük bir şehir veya kale" olarak ondan bahseder. Verdiği tariflerden günümüzde Susurluk Çayı'nın kaynağı olan Simav gölünün kıyılarında Boğazköy (eski adı ile Kilise Köy)'deki kalıntıların Ancyra olması gerektiği anlaşılmaktadır. Eski çağlarda Ancyra gölün kıyısındaydı.[1]

Ancyra, batı Frigya'da Abbaitis bölgesinin baş şehriydi ve M.Ö. 2. yüzyılda üzerinde ΜΥΣΩΝ ΑΒΒΑΙΤΩΝ yazan paraların basıldığı yerdir. Uzun bir süre sonra, Nero zamanında, Ancyra kendi adını taşıyan paralar basmaya başladı, muhtemelen şehre Julia onursal adının verildiği dönemde (ΙΟΥΛΙΕΩΝ ΑΝΚΥΡΑΝΩΝ yazan Nero ve Poppaea parası). Daha sonra basılan paralarda sadece ΑΝΚΥΡΑΝΩΝ yazar. Ancyra paraları, Nero döneminden Philips döneminde kadar, yaklaşık 200 yıl sürer. Bazı paraların üzerinde bir gemi çapası tutan Zeus resmi bulunur.[2]

Ancyra, Türkler zamanında Angir adıyla anılıyordu.[3]

Kaynakça

  1. ^ William Smith (1854). Dictionary of Greek and Roman Geography. Walton & Maberly. s. 133. 
  2. ^ British Museum Dept. of Coins and Medals (1906). A Catalogue of the Greek Coins in the British Museum. s. xxix. 
  3. ^ "Germiyanoğulları Beyliği". 6 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2008. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gözleve</span>

Gözleve, Ukrayna'nın Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde yer alan bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Enki</span>

Enki, su, bilgi (gestú), zanaatlar (gašam) ve yaratılışla (nudimmud) ilgili Sümer tanrısıdır. Anunnaki grubunun bir üyesidir. Daha sonra Akad (Asur-Babil) dininde Ea veya Ae olarak anılmıştır. Bazı bilim insanları tarafından Kenan dinindeki Ia ile özdeşleştirilir. İsmi Yunan kaynaklarında Aos olarak geçer.

<span class="mw-page-title-main">Miyane</span>

Miyane,, İran'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Pontus Krallığı</span> Devlet

Pontus Krallığı ya da Pontus İmparatorluğu, Karadeniz'in güney kıyısında kurulan Helenistik Dönem devletlerinden biridir. Krallık önceleri Pontus Kapadokyası, sonra yalnız Pontus olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Göllüce, İznik</span>

Göllüce, eski ismi Balarım, Bursa ilinin İznik ilçesine bağlı bir mahalledir.

Akmonya, Uşak'ın Banaz ilçesinin Ahat Köyü'nde bulunan bir antik yerleşim birimidir. Aynı zamanda Roma Katolik Kilisesi hiyerarşisi içerisinde Akmonya bir ünvansal piskoposluktur, yalnız Akmonya Piskoposluğu'na 1962 yılından beri herhangi bir atama yapılmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara (isim)</span> Ankara şehrinin adının etimolojik tarihçesi

Ankara, tarih boyunca pek çok değişik isimle anılmıştır. Şehir, Frigler, Galatlar ve Romalılar tarafından gemi çapası anlamına gelen Ἄγκυρα olarak adlandırıldı; bu ad Latin harfleri ile Batılı kaynaklarda Ankyra ve Ancyra olarak yazılmıştır. Ankara, Arapça kaynaklarda "Beldei-el Selasil", "Mamuriye" ve "Ma'muriye-i Selâse" olarak geçer. Klasik Yunanca "Anküra" şeklinde telaffuz edilen şehrin adı, Araplar tarafından korunmuştu. Türkler'in Anadolu'ya gelmesinden sonra bu ad "Ankara" ve "Engürü" olarak değişime uğradı, batı dillerine de "Angora" olarak geçti. "Engürü" adı, Arapça ekiyle Engüriye olmuştur. Ankara'yı egemenliğinde tutan devletler tarafından basılan sikkelerde kullanılan resmî ad, Selçuklular'da "Ankara", İlhanlılar döneminde "Engürü" ve "Engüriye", Osmanlı Devleti'nde "Engürü" ve "Ankara" olmuştur. Osmanlılar'da 16. yüzyıldan itibaren şehrin adı resmen Ankara (آنقره) olmasına rağmen, halk arasında "Engürü", Batılılar arasında ise "Angora" şeklinde kullanılmaya devam etmiştir. Türkiye'nin kuruluşundan sonra diğer adların kullanımı son bulmuş ve Ankara adı evrenselleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rostov</span>

Rostov Rusya'daki en eski ve turistik şehirlerden biridir. Yaroslavl Oblastı'da Nero Gölü'nün kıyısında bulunur. 2010 nüfus sayımına göre nüfusu 31.791'dir.

I. Mithridatis, Anadolu'daki Pontus Krallığının kurucusudur. Aynı zamanda ktistes yani kurucu lakabıyla bilinmektedir.).

<span class="mw-page-title-main">Tripoliçe Katliamı</span> Tripoliçeyi kuşatan Yunan ayrılıkçıların Türk halkı topluca katletmesi

Tripoliçe Katliamı, Yunan Bağımsızlık Savaşı'ndaki Tripoliçe kuşatması esnasında 23 Eylül 1821 günü şehrin düşmesi ile Müslümanların ve Yahudilerin katledilme olaylarıdır. İngiliz asker ve tarihçi Thomas Gordon, katledilen sivillerin sayısını 8.000 olarak tahmin ederken, 8.000 de Osmanlı askerinin öldürüldüğünü belirtmektedir. J. M. Wagstaff ise 10.000 - 15.000 sivilin katledildiğini yazmıştır. Yunan tarihi üzerinde uzman olan tarihçi ve yazar William St. Clair öldürülen sivillerin sayısının 10.000 üzerinde olduğunu belirtmiştir. Katledilenlerin içinde kadınların da olduğu görülmüştür.

Bizans para sistemi, Batı'nın yıkılmasından sonra Doğu Roma İmparatorluğu'nda kullanılan para çoğunlukla iki tür sikkeye aitti: altın solidus ve açıkça değer verilen bronz para çeşitleri. İmparatorluğun sona ermesiyle para birimi sadece gümüş stavrata ve küçük bakır paralar ile altın para basılmadı.

II. Mithridatis, Pontus kralı. Babası Ariobarzanis'in ölümünün ardından üçüncü Pontus kralı olarak tahta çıkmıştır. Buna karşın Antiohos İeraks ile ittifak kurup II. Seleukos'a karşı savaşmış, Ankyra Muharebesi'nde muzaffer olmuştur.

Arsamosata Fırat kenarında bugün ki Elazığ kentinin yakınlarında kurulmuş Ermeni Sophene'de antik bir şehirdir. Orontid Hanedanı'ndan Kral I. Arsames tarafından M.Ö. 3.yüzyılda kurulmuştur. Kentin Orta Çağ'daki adı Ashmushat idi, Roma ve Bizans zamanında Armosota (Ἀρμόσοτα) ve Arsamosota (Ἀρσαμόσοτα) isimleriyle anıldı.

<span class="mw-page-title-main">Myus</span>

Myus, Aydın'nın Söke Ovası'nda, tarihi Karya bölgesinde yer alan bir Antik Yunan kenti. Yerleşke, İyon Birliği'ni oluşturan 12 İyon kentinden biridir. Ayrıca, Miletus ve Priene ile birlikte İyonca alt lehçesini konuşan üç şehirden biriydi. Bu üç şehir de Anadolu'nun batı kıyısının ortasında, Maeander Nehri'nin ağzına yerleştirilmiş İyon kolonileriydi.

<span class="mw-page-title-main">Heryshaf</span> Antik Mısır tanrısı

Mısır mitolojisinde, Heryshaf veya Hershef, Yunanca'da Harsaphes veya Arsaphes olarak revize edilmiştir, kült merkezi Herakleopolis Magna'da bulunan eski bir koç tanrısıydı. O, antik Mısır dininde Ra ve Osiris ile ve yorumlamada Dionysos veya Herakles ile özdeşleştirildi. Herakles ile özdeşleşme, daha sonraki zamanlarda isminin bazen ḥrj-šf.t "Aşırı güçlü olan" olarak yeniden analiz edilmesiyle ilgili olabilir. Unvanlarından biri "Nehir Kıyısının Hakimi" idi. Heryshaf, ilkel sulardan doğan bir yaratıcı ve bereket tanrısıydı. Bir koç ya da koç başlı bir adam olarak resmedildi.

Temnos veya Temnus, antik Aeolis'te bulunan küçük bir Yunan polisi idi. Daha sonra Anadolu'nun batı kıyısında bulunan Roma'nın Asya eyaletine dahil oldu.

Dioclea veya Dioklea, Dioclia, Dioklia, Diocleia veya Diokleia, Roma ve Bizans dönemlerinde iskan edilen bir antik Frigya kasabasıydı.

Birgena, antik Frigya'da bulunan Roma ve Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olan bir şehirdi. Adı eski yazarlarda geçmez, ancak epigrafik ve diğer kanıtlardan anlaşılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arundel Kafası</span>

Arundel Kafası, şu anda British Museum'da bulunan MÖ 2.-1. yüzyıllara tarihlenen, Anadolulu bir oyun yazarı veya kralın Helenistik bronz portresidir. Heykel, adını ünlü İngiliz klasik eser koleksiyoncusu 21. Arundel Earl'ü Thomas Howard'dan alır.

Amelas, antik Likya'da yer alan antik kentti. Burada madeni paralar basılmış olup, bazıları British Museum'da sergilenmektedir. Amelas'ın konumu günümüzde bilinmemektedir.