İçeriğe atla

Anayasa Partisi (Amerika Birleşik Devletleri)

Anayasa Partisi
The Constitution Party
Genel başkanJim Clymer
Kuruluş tarihi1999
Merkez23 North Lime St., Lancaster, PA 17602
Üyelik (2021)artış 137,367[1]
İdeolojiHristiyan sağ[2]
Muhafazakârlık[3]
Mali muhafazakârlık[2]
Paleomuhafazakârlık[4][5]
Sosyal muhafazakârlık[2]
Siyasi pozisyonAşırı sağ[6][7][8][9][10]
Resmî renkler      Kırmızı, beyaz ve mavi
Senato
0 / 100
Temsilciler Meclisi
0 / 435
Valilikler
0 / 50
İnternet sitesi
Amerika Birleşik Devletleri

Anayasa Partisi, ABD'deki muhafazakâr görüşlü siyasi partilerden biridir. 1992 yılında Vergi Mükellefleri Partisi adı altında kurulmuş, 1999 yılında adını değiştirerek Anayasa Partisi adını almıştır.

Anayasa Partisi'nin 2021 yılı itibarıyla 137,367 kayıtlı üyesi bulunmaktadır. Demokratik Parti ve Cumhuriyetçi Parti'nin ardında üçüncü büyük parti durumundadır. Anayasa Partisi, Amerikan Bağımsızlık Bildirisi'nin ilkelerini yansıtan bir program izlediğini öne sürmektedir.

Parti, sosyal liberalizme ve onun bir türevi olan Amerikan modern liberalizmine sert olarak karşı çıkar. Benzer olarak Liberteryen Parti gibi laissez faire bir ekonomiyi savunur. Anayasa Partisi; kürtaj, eşcinsel evlilik, yasa dışı göçe karşı çıkar ve bireysel silahlanma hakkını savunur. Bu gibi konularda Cumhuriyetçi Parti'ye benzer bir siyaset izlemektedir.

Partinin genel görüşleri

Federal hükûmetin küçülmesi ve eyaletlere katı müdahalede bulunmaması Anayasa Partisi'nin ana ilkelerinden biridir. Anayasa Partisi'nin ortaya attığı daha küçük bir federal hükûmet modeli; hem hükûmette daha az çalışan kişi olmasını, hem de hükûmetin ulus içinde daha az rol ve sorumluluğa sahip olmasını kapsar.

Anayasa Partisi, partinin önsözünde Hristiyan bir parti olduğunu açıkça ortaya koyar ve Hristiyan sağ ilkelere fiilen yer verir. İsa'yı "Evrenin ve Amerika Birleşik Devletleri'nin esas yaratıcısı, koruyucusu ve hakimi" olarak tanımlar. Amerikan halkının ve vatandaşlarının doğuştan sahip olduğu hakların yaratıcı kaynağını Kitab-ı Mukaddes olarak görür. Parti önsözü, Amerika Birleşik Devletleri'nin "Kitab-ı Mukaddes yasalarına dayanan" bir cumhuriyet olduğunu belirtir ve bu da içtihatların Kitab-ı Mukaddes temellerine uygun olarak geri döndürülmesi anlamına gelir. Anayasa Partisi, Kitab-ı Mukaddes'deki ahlaki ilkelere dayanarak her türlü eşcinsel ilişkilere, eşcinsel evliliklere ve kürtaj uygulamasının her çeşidine karşı çıkıyor. Ancak Anayasa Partisi, bu Kitab-ı Mukaddes hükümleri çerçevesinde suçluların idam cezasını da onaylamaktadır. Partinin bu gibi konularda Cumhuriyetçi Parti'ye benzer Amerikan muhafazakârlığı görüşlerine sahiptir.

Amerika Birleşik Devletleri anayasasının 10. değişikliği, özel biçimde ulusal hükûmete verilmeyen tüm yetkilerin eyaletlere veya vatandaşlara ayrıldığını belirtmektedir. Anayasa Partisi'nin 10. değişikliğe ilişkin yorumuna göre; federal hükûmet eğitim, sağlık, barınma ve diğer birçok kategorideki politikaları halka dayatma yetkisine sahip değildir. Parti, federal hükûmetin çeşitli eyaletlerin iç işlerinden uzak durması ve onları egemen bir siyasi statüye tam olarak geçirilmesini savunuyor. Anayasa Partisi, asgari ücretin ve federal gelir vergisinin yükseltilmesine bir nebze karşı çıkıyor, çünkü bu kavramlar onlara federal hükûmetin sınırlarını aştığına dair bir algı yaratıyor.

Anayasa Partisi, ABD'yi dış savaşlara sokacak yabancı ittifaklara ve anlaşmalara karşı çıkarak müdahaleci olmayan bir dış politikayı benimsiyor. Parti, Donald Trump'ın başkanlığı sürecinde uygulanan izolasyonist dış politikalara da olumlu yaklaştı ve Demokrat Parti'ye karşı çıktı. Bunun yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri'nin Birleşmiş Milletler ve diğer dünya hükûmet oluşumlarının üyeliğine karşı çıkmaktadır çünkü bu durumun Amerika Birleşik Devletleri'nin millî egemenliğine olumsuz yönde etki ettiğine inanmaktadır.[11]

Kaynakça

  1. ^ "March 2021 Ballot Access News Print Edition". ballot-access.org. 29 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2022. 
  2. ^ a b c "Ideological Third Parties and Splinter Parties". Boundless. 16 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2015. 
  3. ^ Cox, Vicki (2007). The History of Third Parties. Infobase Publishing. s. 79. 
  4. ^ Kleefeld, Eric (26 Temmuz 2010). "Tancredo's New Home In The Constitution Party: A Paleoconservative Group Without Much Electoral Success". Talking Points Memo. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2015. 
  5. ^ "Constitutionally Contentious". The American Spectator. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2016. 
  6. ^ Rudin, Ken. "Election 2010 Scorecard". National Public Radio. 21 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2013. 
  7. ^ Joyce, Kathryn (2010). Quiverfull: Inside the Christian Patriarchy Movement. Beacon Press. ss. 7, 28. ISBN 978-0807010730. 
  8. ^ Cohen, Nancy L. (2012). Delirium: The Politics of Sex in AmericaÜcretsiz kayıt gerekli. Counterpoint. s. 321. ISBN 978-1582438016. 
  9. ^ Lovell, Jarret S. (2009). Crimes of Dissent: Civil Disobedience, Criminal Justice, and the Politics of Conscience. New York University Press. s. 50. ISBN 978-0814752272. 
  10. ^ Smith, Ben (4 Mayıs 2010). "Goode joins Constitution Party". Politico. 6 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2015. 
  11. ^ "What Does the Constitution Party Believe In?". classroom.synonym.com. 9 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyetçi Parti (Amerika Birleşik Devletleri)</span> Amerikada iki büyük siyasi partiden biri

Cumhuriyetçi Parti, kısaltması ile GOP, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki iki büyük çağdaş siyasi partiden biridir. Demokrat Parti'nin ana siyasi rakibi olarak 1850'lerin ortalarında ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Demokrat Parti (Amerika Birleşik Devletleri)</span> Amerikada iki büyük siyasi partiden biri

Demokratik Parti, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki iki büyük partiden biri. Diğeri Cumhuriyetçi Partidir. Demokratlar, ABD'de "modern liberalizm" olarak bilinen sosyal liberal ideolojinin temsilcisidir; bu ideoloji sivil özgürlük ve sosyal eşitlik kavramlarını karma bir liberal ekonomi desteğiyle harmanlar.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri'nin eyaletleri</span> Liste maddesi

Amerika Birleşik Devletleri'nin eyaletleri veya Amerika Birleşik Devletleri'nin devletleri, 50 tane olup birbirleriyle politik bir birlik oluştururlar. Her bir eyalet, bir coğrafi bölgede idari yetkiye sahiptir ve egemenliğini federal hükûmetle paylaşır. Egemenliğin her bir eyalet ile federal hükûmet arasında paylaşılmasından dolayı Amerikalılar hem federal cumhuriyetin, hem ikamet ettikleri eyaletin vatandaşıdır. Eyalet vatandaşlığı ve ikamet esnektir ve bir eyaletten diğerine taşınmak için herhangi bir hükûmet iznine gerek yoktur. Şartlı tahliyeyle serbest kalmış hükümlüler ve velayeti paylaşan boşanmış ebeveynlerin çocukları gibi belirli bir mahkeme kararıyla bu hakkı sınırlandırılmış kişiler, anılan kuralın istisnasını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Siyasi parti</span> politik hayatın en önemli ögesi olan ve belli bir siyasi görüşü temsil eden siyasal örgüt

Siyasi parti, belirli bir ülkenin seçimlerinde yarışacak adayları koordine eden bir örgütlenmedir. Bir parti üyelerinin genellikle politika konusunda benzer fikirlere sahip olması yaygındır ve partiler belirli ideolojik veya politika hedeflerini destekleyebilir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi</span> ABD Kongresinin alt kanadı

Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi, Amerika Birleşik Devletleri Kongresinin alt kanadıdır. Toplam sandalye sayısı 435 olan Temsilciler Meclisi, her iki yılda bir yapılan seçimlerle yenilenir. Temsilciler Meclisinin üyeleri federal halkı temsil ederler. Her eyaletten seçilen üyelerin sayısı o eyaletin nüfusuna bağlıdır. Her 10 yılda bir yapılan nüfus sayımına göre eyaletlerin Temsilciler Meclisine yolladıkları üye sayısı değişebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Whig Partisi (Amerika Birleşik Devletleri)</span>

Whig Partisi, Amerika Birleşik Devletleri'nde Jackson demokrasisi döneminde mevcut olmuş bir siyasi partiydi. İkinci parti sistemine entegre olan parti 1832 yılından 1856 yılına kadar hizmet etmiştir. Partinin kuruluş amacı Başkan Andrew Jackson'un ve Demokrat Parti'nin politikalarına karşı gelmekti. Genelde Whigler kongrenin üstün gücüne ve ayrı bir kongre bölümünün modernizasyon ve ekonomik gelişim için uğraşmasına inanıyorlardı. İsimlerini 1776'da bağımsızlık için savaşan Amerikan Whig'lerinden almaktadır. Whig Partisi'nin üyeleri arasında Daniel Webster, William Henry Harrison ve Henry Clay'in yanı sıra; daha sonraki dönemlerde Zachary Taylor, Winfield Scott ve Abraham Lincoln de bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Halk Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Cumhuriyet Halk Partisi, 9 Eylül 1923 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "CHP" şeklindedir. Simgesi Altı Ok'tur. TBMM'de 128 milletvekili ile ana muhalefeti temsil eden partidir. Genel başkanı Özgür Özel'dir.

Eşcinsel evlilik, hemcins evliliği veya evlilik eşitliği, aynı cinsiyetten bireylerin evlenmesi ve karşı cinsiyetten bireylerin evliliği ile eşit haklara ve statüye sahip olması durumu.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Anayasası</span> Amerika Birleşik Devletleri Anayasası Hakkında

Amerika Birleşik Devletleri Anayasası, Amerika Birleşik Devletleri'nin en yüksek yasasıdır. Önsöz, 7 madde ve 27 yasa değişikliğinden oluşur. Yetkiyi ulusal ve eyalet hükûmetleri arasında bölerek, federal bir sistem kurar. Anayasa'nın ilk üç maddesi kuvvetler ayrılığı ilkesiyle federal hükûmeti üç bağımsız organa ayırır: Yasama organı, iki meclisli Kongre'den oluşur ve federal yasaları yapmakla yükümlüdür ; Yürütme organının başı olarak Başkan, ulusal yasaların uygulanmasından sorumludur ; ve Yargı organı olarak Yüksek Mahkeme ve diğer federal mahkemeler, kanunları yorumlayarak ve uygulayarak federal mahkemelerde görülmekte olan davaları karara bağlamakla görevlidir.

Merkez sağ, siyasi spektrumun sağında yer alırken merkeze daha yakındır. Merkez sağ partiler genellikle liberal demokrasiyi, kapitalizmi, piyasa ekonomisini, özel mülkiyet haklarını ve az ölçekte bir refah devletini destekler. Merkez sağ oluşumlar muhafazakârlığı ve ekonomik liberalizmi desteklerken sosyalizm ve komünizme karşı çıkarlar.

<span class="mw-page-title-main">Liberteryen Parti (Amerika Birleşik Devletleri)</span> Siyasi parti

Liberteryen Parti, sivil özgürlükleri, müdahale karşıtlığını ve laissez faire tarzı kapitalist ekonomiyi destekleyen, sınırlı devlet anlayışının ve sosyal devlet anlayışının kaldırılmasını savunan ABD'deki liberteryen politik partidir. Parti, tüm bireylerin kendi hayatları üzerinde egemen olduğu ve başka insanların çıkarları için bireyin kendi değerlerini feda etmeye zorlanmadığı bir dünya istediğini belirtir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri federal hükûmeti</span> ABD federal yönetimi

Birleşik Devletler'in federal yönetimi, Amerika Birleşik Devletleri'ni oluşturan 50 eyaletin ait olduğu anayasal cumhuriyetin millî yönetimidir. Federal hükûmet, üç organdan oluşur: yasama, yürütme ve yargı. Bu organlar ve onların güçleri Amerika Birleşik Devletleri Anayasası içinde belirtilmiştir. Güçler hakkında daha çok ayrıntı, Kongre tarafından yürürlüğe konulan kanunlarda belirtilir.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Demokrasisi için Birlik</span>

Fransız Demokrasisi için Birlik Fransa'da eski merkez siyasi partidir.

Liberal muhafazakârlık, özel mülkiyet, serbest ekonomi girişimciliği ile halkın geleneksel, kültürel ve ahlaki değerlerini yönetime dahil eden; anayasal ve temsili hükûmeti savunan muhafazakâr bir siyasi ideolojidir.

<span class="mw-page-title-main">1916 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri</span> Seçim

1916 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri, Avrupa'daki I. Dünya Savaşı'nın sürekli gündemde bulunduğu 7 Kasım 1916 tarihinde gerçekleşmiştir. Demokratik Parti'nin adayı önceki seçimi de kazanmış ve önceki görev süresinde özellikle savaş karşıtı duruşu ve emek dostu reformlarıyla sevilen Woodrow Wilson'dı. Cumhuriyetçi Parti'nin adayı 1910 yılından adaylığına kadar ABD Yüce Mahkemesi'nde yargıç olan Charles Evans Hughes'dı. Eski başkan Theodore Roosevelt ise Hughes'ın adaylığı için bu seçime aday olmamayı tercih etti.

Merkezcilik, toplumsal eşitliğin yanı sıra belirli bir sosyal hiyerarşinin kabul edilmesini veya desteklenmesini içeren siyasi bir bakış açısı veya duruştur. Bununla birlikte, merkezcilik, önemli ölçüde sağ veya sol yanlısı politika değişikliklerine karşı çıkar.

Hristiyan sağ, Avrupa ve Amerika'daki Hristiyan nüfusun çoğunluk olduğu ülkelerde dindar sağ olarak da adlandırılan, siyasi yelpazenin sağ cenahındaki hizipleri ifade etmektedir. Bu görüşü benimsemiş siyasi hareketler toplumsal olarak muhafazakâr tercihleri ve politikaları savunurlar. Hristiyanlık içindeki öğreti ve değerleri siyasette de uygulamayı ilke edinen Hristiyan sağ, esas olarak bu öğretilerin toplumsal düzenlemeler ve hukuk kuralları oluşturulurken öncelikli olarak dikkate alınmasını savunurlar.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri'nde siyaset</span> Amerikan siyasal sistemi

Amerika Birleşik Devletleri Amerikan Anayasası tarafından federal hükûmete verilen güçlerin Amerikan Başkanı, Amerikan Kongresi ve Amerikan Federal Yargısı tarafından paylaşıldığı bir Federal cumhuriyettir. Aynı zamanda Federal hükûmet, egemenliğini eyalet hükûmetleri ile paylaşır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Yeşiller Partisi</span>

Bazen Avrupa Yeşilleri olarak anılan Avrupa Yeşiller Partisi (EGP), yeşil politikayı destekleyen siyasi partiler federasyonu olarak Avrupa çapında faaliyet gösteren bir Avrupa siyasi partisidir. Avrupa Serbest İttifakı (EFA), Avrupa Korsan Partisi ve Volt Europa ile birlikte 'Yeşiller/Avrupa Özgür İttifakı' adı altında Avrupa Parlamentosu'nda siyasi bir grup olarak ittifak kurarlar.

<span class="mw-page-title-main">James F. Byrnes</span> Amerikalı siyasetçi (1882 – 1972)

James Francis Byrnes, Güney Karolina eyaletinden Amerikalı yargıç ve politikacıdır. Demokrat Parti'nin bir üyesi olan Byrnes, Amerika Birleşik Devletleri Kongresinde, yürütme kolunda ve Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesinde görev yaptı. Aynı zamanda Güney Carolina'nın 104. valisi idi ve onu Amerikan federal hükûmetinin her üç şubesinin en üst kademelerinde görev yaparken aynı zamanda eyalet hükûmetinde de faal olan çok az sayıda politikacıdan biri yaptı.