İçeriğe atla

Anayasa Anma Günü

   Anayasa Anma Günü
憲法記念日
ÜlkeJaponya
TürüUlusal
ÖnemiJaponya'nın savaş sonrası
anayasasının
yürürlüğe girdiği
günü anmak
Başlama3 Mayıs
Japonya yaşası

Anayasa Anma Günü (Japonca憲法記念日 Kenpō Kinenbi), Japonya'da her yıl 3 Mayıs'ta savaş sonrası anayasasının yürürlüğe girdiği günün kutlandığı bir tatil günüdür. Anayasa Günü, Altın Hafta tatil döneminin bir parçasıdır.[1]

Anayasa Günü, genellikle demokrasinin ve Japonya hükûmetinin anlamı üzerine düşünmek için bir gün olarak seçilir. Örneğin, 2003 yılında bir dizi gazetede anayasanın ülkeyi pasifist bir ulus olarak ilan eden 9. maddesi ile ilgili başyazılar yayınlanmıştır.[2]

Kaynakça

  1. ^ Indiana University East Asian Studies Center: Japanese Holidays & Celebrations 11 Eylül 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 7 Kasım 2020 tarihinde erişilmiştir.
  2. ^ World Press: Japan: Constitutional Controversy 1 Nisan 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (July 2003), 7 Kasım 2020 tarihinde erişilmiştir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Japonya Anayasası</span>

Japonya Anayasası, Japonya’nın 1947 yılından itibaren temel kuruluş belgesidir. Anayasa, parlamenter yönetim biçimini kabul eder ve temel insan haklarını garanti altına alır. Buna göre Japon İmparatoru “devletin ve halkın birliğinin simgesidir” ve egemenlik hakkı olmaksızın sadece törensel bir rol oynar. Bu yüzden diğer kraliyet ailelerinde olduğu gibi devletin başı değildir. Anayasaya aynı zamanda “Barış Anayasası” denmesinin sebebi 9.maddesinde açıkça savaşın uluslararası sorunların bir çözüm yolu olarak reddedilmesidir. Anayasa II. Dünya Savaşı'nın ardından ülke ABD işgali altındayken yazılmış ve Japonya’nın önceki askeri monarşi olan yönetim sistemi liberal demokrasiyle değiştirilmiştir. Belge hâlen geçerliliğini korumaktadır ve kabul edilmesinden sonra önemli bir değişiklik yapılmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Matsumoto, Nagano</span> Chubu, Japonyadaki özel şehir

Matsumoto, Japonya'nın Nagano prefektörlüğünde bulunan bir şehirdir. Yüzölçümü 61.33 km² olan şehrin nüfusu 1 Temmuz 2012 tarihi itibarı ile 243,571'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kaika (imparator)</span>

İmparator Kaika, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre dokuzuncu imparatorudur.

<span class="mw-page-title-main">Sujin (imparator)</span>

İmparator Sujin, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 10. imparatorudur.

<span class="mw-page-title-main">Ōjin (imparator)</span> Japonyanın 15. imparatoru

İmparator Ōjin, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 15. imparatorudur. İmparatorun yaşamı ve saltanatı hakkında fazla bilgi bulunmamasına karşın saltanatının MS 270'ten 310 yılında ölümüne kadar sürdüğü düşünülmektedir.

İmparator Seinei, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 22. imparatorudur. İmparatorun yaşamı ve saltanatı hakkında fazla bilgi bulunmamasına karşın saltanatının MS 480'den 484 yılında ölümüne kadar sürdüğü düşünülmektedir.

İmparator Richū, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 17. imparatorudur. İmparatorun yaşamı ve saltanatı hakkında fazla bilgi bulunmamasına karşın saltanatının MS 400'den 405 yılında ölümüne kadar sürdüğü düşünülmektedir.

İmparator Hanzei, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 18. imparatorudur. İmparatorun yaşamı ve saltanatı hakkında fazla bilgi bulunmamasına karşın saltanatının MS 406'dan 410 yılında ölümüne kadar sürdüğü düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ingyō</span> Japonya imparatoru

İmparator Ingyō, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 19. imparatorudur. İmparatorun yaşamı ve saltanatı hakkında fazla bilgi bulunmamasına karşın saltanatının MS 412'den 453 yılında ölümüne kadar sürdüğü düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ankō (imparator)</span> Japonyanın geleneksel veraset düzenine göre 20. imparatoru

İmparator Ankō, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 20. imparatorudur. İmparatorun yaşamı ve saltanatı hakkında fazla bilgi bulunmamasına karşın saltanatının MS 453'ten 456 yılında ölümüne kadar sürdüğü düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kenzō (imparator)</span>

İmparator Kenzō, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 23. imparatorudur. İmparatorun yaşamı ve saltanatı hakkında fazla bilgi bulunmamasına karşın saltanatının MS 485'ten 487 yılında ölümüne kadar sürdüğü düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ninken (imparator)</span>

İmparator Ninken, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 24. imparatorudur. İmparatorun yaşamı ve saltanatı hakkında fazla bilgi bulunmamasına karşın saltanatının MS 488'den 498 yılında ölümüne kadar sürdüğü düşünülmektedir.

Altın Hafta, Japonya'da birkaç tatil içeren dönem için kullanılan bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'da turizm</span>

Japonya'da turizm, ülkenin hızla büyüyen sektörlerinden biridir. Japonya, 2016 yılı itibarı ile yaklaşık 24 milyon turisti ağırlamıştır.

Meiji Anayasası veya Japonya İmparatorluğu'nun Anayasası, 11 Şubat 1889'da ilan edilen ve 29 Kasım 1890'dan 2 Mayıs 1947'ye kadar yürürlükte kalan Japonya İmparatorluğu'nun anayasasıydı. 1868'de Meiji Restorasyonu'ndan sonra yürürlüğe giren kanun, karma anayasal ve mutlak monarşiyi, Prusya ve İngiliz modelleri üzerinden ortaklaşa şekillendirilen bir formdaydı.

Japonya'daki resmî tatiller, 1948 Resmî Tatil Kanunu ile belirlenmiştir. Kanunun bir hükmü, bir ulusal bayram Pazar gününe denk geldiğinde, bir sonraki iş gününün furikae kyūjitsu olarak bilinen bir resmi tatil olacağını belirlemektedir. Ek olarak, diğer iki ulusal bayram arasına düşen herhangi bir gün, kokumin no kyūjitsu olarak bilinen bir bayram olarak kutlanmaktadır. 3 Mayıs Anayasa Günü ile 5 Mayıs Çocuk Bayramı arasında sıkışan 4 Mayıs, 2007'de Yeşillik Günü ile değiştirilene kadar böyle bir bayramın yıllık bir örneğiydi.

Şova Günü, Japonya'da her yıl 29 Nisan'da 1926-1989 yılları arasında saltanatı süren İmparator Hirohito'nun doğum gününün kutlandığı bir tatil günüdür. Shō (昭) parlayan veya parlak anlamına gelirken wa (和) ise vatandaşların aldığı aydınlanmış barış" anlamına gelen barış anlamına gelir. Eski Japonya Demokratik Partisi'ne göre, tatilin amacı Hirohito'nun 63 yıllık çalkantılı hükümdarlığı hakkında kamuoyunun düşüncesini teşvik etmektir.

Japonya Anayasası'nın 9. maddesi, Japonya Anayasası'nda, devleti ilgilendiren uluslararası anlaşmazlıkları çözmek için savaşı yasaklayan bir maddedir. Anayasa, II. Dünya Savaşı'nın ardından 3 Mayıs 1947'de yürürlüğe girdi. Metinde, devlet savaştan resmi olarak feragat etmekte ve adalet ve düzene dayalı bir uluslararası barışı hedeflemektedir. Maddede ayrıca, bu amaçlara ulaşmak için savaş potansiyeli olan silahlı kuvvetlerin muhafaza edilmeyeceği belirtilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Deniz Günü</span>

Deniz Günü, Japonya'da okyanusların bereketlerini ve Japonya'nın denizciliğinin ekonomik refahının onurlandırıldığı kutlandığı bir tatil günüdür. Tatilin amacı, okyanusların kutsamalarına şükran ve okyanusun Japonya için bir ada ülkesi olarak önemini düşünmektir.

<span class="mw-page-title-main">Kültür Günü</span>

Kültür Günü, Japonya'da her yıl 3 Kasım'da kültür, sanat ve akademik çabayı teşvik etme amacıyla kutlandığı bir tatil günüdür. Festivaller tipik olarak seçkin sanatçılar ve akademisyenler için sanat sergileri, geçit törenleri ve ödül törenlerini içermektedir.