İçeriğe atla

Anatoli Fomenko

Anatoly Fomenko
Анато́лий Тимофе́евич Фоме́нко
Doğum13 Mart 1945 (79 yaşında)
Stalino, Ukrayna, SSCB
VatandaşlıkSovyetler Birliği - Rusya
EğitimMoskova Devlet Üniversitesi Mekanik ve Matematik Fakültesi
Mezun olduğu okul(lar)Moskova Devlet Üniversitesi
Tanınma nedeniNew Chronology, History: Fiction or Science
ÖdüllerState Prize of the Russian Federation, VDNKh bronz madalya, Honorary Academician of VRAL
Resmî sitechronologia.org
Kariyeri
DalıMatematik, Topoloji
Çalıştığı kurumMoskova Devlet Üniversitesi
TezThe decision of the multidimensional Plateau problems on Riemannian manifolds (1972)
Doktora
danışmanı
Petr Konstantinovich Rashevskii, Valentin Vitalievich Rumyantsev[1]
Doktora öğrencileriAlexander Olegovich Ivanov, Alexander Sergeevich Vorontsov, Alexander Vladimirovich Belyaev, Alexei V. Bolsinov, Alexey Alexandrovich Borisenko, Alexey Vladislavovich Tyrin, Andrey Alexandrovich Oshemkov, Andrey Ivanovich Pluzhnikov, Andrey Vladimirovich Brailov, Andrey Yurievich Moskvin, Boris Kruglikov, Elena Nikolaevna Selivanova, Elena Valerievna Anoshkina, GhorbanAli HaghighatDoost, Hong Van Le, Inga Vyacheslavovna Ptitsyna, Irina Sergeevna Novikova, Khossein Khorshidi, Konstantin M. Zuev, Krystyna Shvaya, Lada Stanislavovna Polyakova, Maria Mikhailovna Derkach, Nathalia Valentinovna Korovina, Ngok Tieyen Le, Olga Evgenievna Orel, Pavel Valerievich Morozov, Petar Topalov, Sergei Semenovich Anisov, Syed Akhmed Kamil El Mahi, Trong Thi Dao, Varerii Vladimirovich Trofimov, Vassily Olegovich Manturov, Vladimir S. Matveev, Vyacheslav Vladimirovich Kalashnikov, Yury Andreevich Brailov
Anatoli Timofeyeviç Fomenko'nun baba tarafından soyağacı.

Anatoli Timofeyeviç Fomenko (RusçaАнато́лий Тимофе́евич Фоме́нко) (d. 13 Mart 1945, Stalino), bir Sovyet ve Rus komplo teorisyeni, matematikçi, Moskova Devlet Üniversitesi'nde profesör, iyi bir topolog olarak bilinir ve Rusya Bilimler Akademisi üyesidir. Rus-Sovyet yazar ve mason Nikolay Aleksandroviç Morozov'un eserlerine dayanan Yeni Kronoloji (New Chronology) olarak bilinen bir teorinin yazarıdır.[2] Aynı zamanda Rusya Doğa Bilimleri Akademisi (1991) üyesidir. 1996 yılında matematik dalında Rusya'nın devlet ödülünü almıştır.

Hayatı

Fomenko, bir endüstri mühendisi olan Timofey Grigoryeviç Fomenko (RusçaТимофей Григорьевич Фоме́нко) ile bir filolog ve Rus dili ve edebiyatı öğretmeni Valentina Polikarpovna (RusçaВалентина Поликарповна Маркова)'nın oğludur. Ailesi daha sonra 1983 ve 1996 yıllarında tarih üzerine çalışmalarının ortak yazarlığını yapacaktı. Donetsk'te doğdu, burası daha sonra Stalino olarak adlandırıldı, Magadan'da büyüdü ve eğitim gördü. 1959'da ailesi Doğu Ukrayna'ya döndü ve Fomenko'nun 1 No'lu Ortaokula gittiği Luhansk şehrine yerleşti. 26. Ortaokulda, Fomenko matematikle ilgili birçok yarışmaya katıldı ve bunun sonucunda birkaç madalya kazandı. Yine 1959'da "Pionyerskaya pravda" dergisi, bilinen ilk bilimkurgu öyküsü olan "Samanyolu'nun Gizemi (The Mystery of the Milky Way)" adlı eseri yayınladı.

Fomenko, 1967 yılında Moskova Devlet Üniversitesi Mekanik ve Matematik Fakültesi'nden mezun oldu ve 1969'da söz konusu fakültede diferansiyel geometri bölümünde çalışmaya başladı. 1970'te "Riemann homojen uzaylarında ani olmayan döngüleri gerçekleştiren tamamen jeodezik manifoldların sınıflandırılması (Classification of totally geodesic manifolds realizing nontrivial cycles in Riemannian homogeneous spaces)" tezini savundu ve 1972'de "Riemann manifoldları üzerinde çok boyutlu Plato problemlerinin çözümü (The decision of the multidimensional Plateau problems on Riemannian manifolds)" adlı doktora tezini savundu. Aralık 1981'de yüksek geometri ve topoloji bölümünde profesör oldu ve 1992'de diferansiyel geometri bölümünün başkanı oldu.

Fomenko, birkaç Rusça matematik dergisinin editörü olarak hizmet vermiş ve kendi alanındaki tezleri denetleyen birçok konseyin üyesidir. 1996 yılında matematikte mükemmellik için Rusya Federasyonu Devlet Ödülü'nü kazandı.

Matematik çalışmaları ve kariyeri

Fomenko, Rusya Bilimler Akademisi'nin (1994), Uluslararası Yüksek Öğrenim Bilimler Akademisi'nin (1993) ve Rusya Teknolojik Bilimler Akademisi'nin (2009) tam üyesidir, ayrıca fizik ve matematik doktorudur (1972), profesör (1980) ve Moskova Devlet Üniversitesi Matematik ve Mekanik Fakültesi Diferansiyel Geometri ve Uygulamalar Bölüm Başkanıdır (1992). Fomenko, integrallenebilir bir Hamilton sisteminin topolojik değişmezleri teorisinin yazarıdır. Matematik üzerine 180 bilimsel yayının, 26 monografın ve ders kitabının yazarı, geometri ve topoloji, varyasyonel analiz, simplektik topoloji, Hamilton geometrisi ve mekaniği ve hesaplamalı geometri uzmanıdır. Fomenko aynı zamanda yeni ampirik-istatistiksel yöntemlerin geliştirilmesi ve bunların tarihi vakayinamelerin analizi ile antik çağ ve Orta Çağ kronolojisine uygulanması üzerine bir dizi kitabın yazarıdır.

Fomenko, orijinal matematik alanlarında kapsamlı yazıların yazarıdır ve ayrıca topolojik nesnelerden ve yapılardan esinlenen orijinal çizimleriyle tanınır.

Fomenko, tarihsel kronolojiyi manipüle eden bir kavramın yazarlarından biridir. Yeni Kronoloji olarak bilinir. Fomenko, birçok tarihi olayın, meydana geldikleri varsayılan tarihlerle matematiksel olarak uyuşmadığını keşfettiğini iddia ediyor. Bundan yola çıkarak tüm antik tarihin (Yunanistan, Roma ve Mısır tarihi dahil) sadece Orta Çağ'da meydana gelen olayların bir yansıması olduğunu ve tüm Çin ve Arap tarihinin 17. ve 18. yüzyıl Cizvitlerinin uydurması olduğunu iddia eder.

Ayrıca İsa'nın 12. yüzyılda yaşadığını ve Yeşu Tepesi'nde çarmıha gerildiğini; Truva Savaşı ve Haçlı Seferlerinin aynı tarihsel olay olduğunu ve Cengiz Han ve Moğolların aslında Rus oldukları, şu anda Amerikan Batı ve Orta Batı'sını oluşturan 13 koloninin batısındaki toprakların, 1775'te dağılmadan önce "Sibirya-Amerikan İmparatorluğu"nun uzak doğu kısmı olduğu ve diğer birçok, en hafif tabirle geleneksel tarih yazımıyla çelişen, teoriler iddia ediyor. Kitapları arasında Anlatı Materyalinin Ampiriko-istatistiksel Analizi ve Uygulamaları (Empirico-statistical Analysis of Narrative Material) ve Tarih: Kurgu mu Bilim mi? (Its Applications and History: Fiction or Science) yer almaktadır.

Çoğu Rus bilim adamı ve dünya çapındaki tarihçi, Fomenko'nun tarihî eserlerinin ya sahte bilimsel ya da bilim karşıtı olduğunu düşünüyor.[3][4][5]

Sanatsal çalışmaları

Fomenko, çalışmaları çoğu zaman topoloji ile ilgili olan matematikten nesneleri tasvir eden başarılı bir ressam ve illüstratördür.[6]

Yayınları

Matematiksel

  • A.V.Bolsinov and A.T. Fomenko : Integrable Hamiltonian Systems: Geometry, Topology, Classification (Hardcover) 8 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 0-415-29805-9
  • B. A. Dubrovin, S. P. Novikov, A.T. Fomenko Modern Geometry. Methods and Applications. Springer-Verlag, GTM 93, Part 1, 1984;[7] GTM 104, Part 2, 1985.[8] Part 3, 1990, GTM 124.
  • A.T. Fomenko, V. V. Trofimov Integrable Systems on Lie Algebras and Symmetric Spaces. Gordon and Breach, 1987.
  • A.T. Fomenko Differential Geometry and Topology Plenum Publishing Corporation. 1987. USA, Consultants Bureau, New York and London.[9]
  • A.T. Fomenko Integrability and Nonintegrability in Geometry and Mechanics. Kluwer Academic Publishers, The Netherlands, 1988.
  • A.T. Fomenko Tensor and Vector Analysis: Geometry, Mechanics and Physics. – Taylor and Francis, 1988.
  • A.T. Fomenko Symplectic Geometry. Methods and Applications. Gordon and Breach, 1988. Second edition 1995.
  • A.T. Fomenko, S. P. Novikov The basic elements of differential geometry and topology. Kluwer Acad. Publishers, The Netherlands, 1990.
  • Mathematical Impressions, by A. T. Fomenko and Richard Lipkin, American Mathematical Society, 1990, 184 pp. 0-8218-0162-7
  • A.T. Fomenko The Plateau Problem (vols. 1, 2). Gordon and Breach, 1990. (Studies in the Development of Modern Mathematics.)
  • A.T. Fomenko Variational Principles of Topology. Multidimensional Minimal Surface Theory. Kluwer Academic Publishers, The Netherlands, 1990.[10]
  • A.T. Fomenko Topological variational problems. – Gordon and Breach, 1991.
  • A.T. Fomenko, Dao Chong Thi Minimal surfaces and Plateau problem. USA, American Mathematical Society, 1991.
  • A.T. Fomenko, A.A.Tuzhilin Geometry of Minimal Surfaces in Three-Dimensional Space. USA, American Mathematical Society. In: Translation of Mathematical Monographs. vol.93, 1991.
  • A.T. Fomenko Topological Classification of Integrable Systems. Advances in Soviet Mathematics, vol. 6. USA, American Mathematical Society, 1991.
  • A.T. Fomenko Visual geometry and topology. Springer-Verlag, 1994.[11]
  • A.T. Fomenko, S.V.Matveev Algorithmic and Computer Methods for Three-Manifolds. Kluwer Academic Publishers, The Netherlands, 1997.
  • A.T. Fomenko, T.L. Kunii Topological Modeling for Visualization. – Springer-Verlag, 1997.
  • A.T. Fomenko, A. V. Bolsinov Integrable Hamiltonian Systems: Geometry, Topology, Classification. Taylor and Francis, 2003.

Sözde-tarihsel

  • Fomenko A.T. «Some new empirico–statistical methods of dating and the analysis of present global chronology»,— London: The British Library, Department of printed books. Cup. 918/87, 1981.
  • A.T. Fomenko, V. V Kalashnikov., G. V. Nosovsky Geometrical and Statistical Methods of Analysis of Star Configurations. Dating Ptolemy's Almagest. – CRC-Press, USA, 1993.
  • A.T. Fomenko Empirico-Statistical Analysis of Narrative Material and its Applications to Historical Dating 14 Nisan 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Vol.1: The Development of the Statistical Tools. Vol.2: The Analysis of Ancient and Medieval Records. – Kluwer Academic Publishers. The Netherlands, 1994.
  • A.T. Fomenko New Methods of Statistical Analysis of Historical Texts. Applications to Chronology. Antiquity in the Middle Ages. Greek and Bible History. Vols.1, 2, 3. – Edwin Mellen Press. USA. Lewiston. Queenston. Lampeter, 1999.
  • Fomenko A.T. «Antiquity in the Middle Ages. Greek and Bible History»,— USA, Lewiston, Queenston, Lampeter: The Edwin Mellen Press, (Scholarly Monographs in the Russian Language), 1999.
  • A.T. Fomenko et al.: History: Fiction or Science? Chronology 1 25 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Introducing the problem. A criticism of the Scaligerian chronology. Dating methods as offered by mathematical statistics. Eclipses and zodiacs. 2-913621-07-4
  • A.T. Fomenko et al.: History: Fiction or Science? Chronology 2 12 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The dynastic parallelism method. Rome. Troy. Greece. The Bible. Chronological shifts. 2-913621-06-6
  • A.T. Fomenko et al.: History: Fiction or Science? Chronology 3 11 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Astronomical methods as applied to chronology. Ptolemy’s Almagest. Tycho Brahe. Copernicus. The Egyptian zodiacs. 2-913621-08-2
  • Nosovsky G.V., Fomenko А.Т. «Russia. Britain. Byzantium. Rome. History: Fiction or Science? Chronology vol. IV»,— Paris, London, New York: Mithec, Delamere Resources LLC, 2008, 727 pp.

Kaynakça

  1. ^ Mathematics Genealogy Project'te Anatoly Timofeevich Fomenko
  2. ^ "From Marcus Warren in Moscow". The Daily Telegraph. 14 Haziran 2001. 25 Mayıs 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Bulletin "In defence of science" #1" (Rusça). Rus Bilimler Akademisi. 15 Mart 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
    "PDF olarak indir". 28 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Bulletin "In defence of science" #2" (Rusça). Rus Bilimler Akademisi. 15 Mart 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
    "PDF olarak indir". 28 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "A critical look at Fomenko's linguistics" (Rusça). 17 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ Fomenko, Anatoly. "Anatoly Fomenko Art". Anatoly Timofeevich Fomenko. 28 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2018. 
  7. ^ Berger, Melvyn S. (1985). "Review: Modern geometry (Souremennaya geometriya)". Bull. Amer. Math. Soc. (N.S.). 13 (1): 62-65. doi:10.1090/s0273-0979-1985-15366-2. 19 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2021. 
  8. ^ Berger, Melvyn S. (1988). "Review: Modern geometry—methods and applications. Part II, The geometry and topology of manifolds". Bull. Amer. Math. Soc. (N.S.). 18 (1): 112-114. doi:10.1090/s0273-0979-1988-15626-1. 19 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2021. 
  9. ^ Kirwan, Frances C. (1988). "Review: Differential geometry and topology". Bull. Amer. Math. Soc. (N.S.). 19 (1): 340-343. doi:10.1090/s0273-0979-1988-15664-9. 19 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2021. 
  10. ^ Almgren, Fred (1992). "Review: Variational principles of topology". Bull. Amer. Math. Soc. (N.S.). 26 (1): 188-192. doi:10.1090/s0273-0979-1992-00256-2. 23 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2021. 
  11. ^ Banchoff, Thomas (1997). "Review: Visual geometry and topology". Bull. Amer. Math. Soc. (N.S.). 34 (1): 35-38. doi:10.1090/s0273-0979-97-00694-0. 19 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Diferansiyel geometri</span>

Diferansiyel geometri türevin tanımlı olduğu Riemann manifoldlarının özellikleriyle uğraşan matematiğin bir alt disiplinidir. Başka bir deyişle, bu manifoldlar üzerindeki metrik kavramlarla uğraşır. Eğrilik, eğriler için burulma ve yüzeyler için değişik eğrilikler, araştırılan özellikler arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">George David Birkhoff</span> Amerikalı matematikçi (1884 – 1944)

George David Birkhoff en çok, şu anda ergodik teorem olarak adlandırılan şeyle tanınan Amerikalı matematikçi. Birkhoff, döneminde Amerikan matematiğinin en önemli liderlerinden biriydi ve yaşadığı süre boyunca birçok kişi tarafından önde gelen Amerikalı bir matematikçi olarak kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Voyevodski</span> Rus matematikçi (1966 – 2017)

Vladimir Alexandrovich Voevodsky bir Rus - Amerikalı matematikçiydi. Cebirsel varyeteler için bir homotopi teorisi geliştirme ve motifsel kohomolojiyi formüle etme çalışmaları, 2002'de Fields Madalyası ödülüyle sonuçlandı. Ayrıca Milnor varsayımının ve motifsel Bloch-Kato varsayımlarının ispatı ve matematiğin ve homotopi tip teorisinin tek değerlikliğin temelleri ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Temsil teorisi</span>

Temsil teorisi soyut cebirdeki cebirsel yapıları, daha somut olan matematiksel nesnelerin dönüşümleri olarak tasvir etmeye çalışan bir matematik dalıdır. Örneğin soyut bir grubunu bir vektör uzayı 'nin eşyapı dönüşüm grubunun() içinde görmeye çalışır. Böyle temsillere doğrusal temsil denir, çünkü bu temsil aslında grubundan genel lineer grup 'ye bir morfizma yazmak demektir. Böyle bir temsil bulmaktaki amaç, grubunu çalışmak için lineer cebir kullanmaktır. Soyut gruplardaki çarpma işlemi, özellikle bir bilgisayar için matris çarpmasından daha zordur. Soyut bir grubun doğrusal temsillerini kullanarak, gruptaki kimi hesaplamaları bilgisayara yaptırmak daha kolay olur.

<span class="mw-page-title-main">Boris Dubrovin</span> Rus matematikçi

Boris Anatolyeviç Dubrovin, Rus matematikçi, Fizik ve Matematik Bilimleri Doktorudur.

Gorō Shimura , Princeton Üniversitesi'nde sayı teorisi, otomorfik formlar ve aritmetik geometri alanlarında çalışan Japon matematikçi ve Michael Henry Strater Matematik Fahri Profesörü idi. Abelyen varyetelerin ve Shimura varyetelerinin karmaşık çarpımı teorisini geliştirmesinin yanı sıra, sonuçta Fermat'ın Son Teoreminin kanıtına yol açan Taniyama-Shimura varsayımını ortaya koymasıyla biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Arnold</span> Sovyet-Rus matematikçi

Vladimir İgoreviç Arnold Sovyet-Rus matematikçi. En iyi entegre sistemlerin stabilitesi ile ilgili Kolmogorov-Arnold-Moser teoremi ile tanınmasına rağmen, dinamik sistem teorisi, cebir, felaket teorisi, topoloji, cebirsel geometri, sezgisel geometri, diferansiyel denklemler, klasik mekanik dahil olmak üzere birçok alanda önemli katkılarda bulunmuştur., Hidrodinamik ve tekillik teorisi, ADE sınıflandırma problemini ortaya çıkarmak da dahil olmak üzere, ilk ana sonucundan bu yana - 19 yaşında 1957'de Hilbert'in on üçüncü probleminin çözdü. İki yeni matematik dalı kurdu: KAM teorisi ve topolojik Galois teorisi öğrencisi Askold Hovanskiy ile).

<span class="mw-page-title-main">Jacques Hadamard</span> Fransız matematikçi (1865 – 1963)

Jacques Salomon Hadamard ForMemRS sayı teorisi, karmaşık analiz, diferansiyel geometri ve Kısmi diferansiyel denklemlere önemli katkılarda bulunan Fransız matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">George Pólya</span> Macar matematikçi (1887 – 1985)

George Pólya Macar matematikçi. 1914-1940 yılları arasında ETH Zürih'te ve 1940-1953 yılları arasında Stanford Üniversitesi'nde matematik profesörüydü. Kombinatorik, sayı teorisi, sayısal analiz ve olasılık teorisine temel katkılarda bulundu. Sezgisel analiz ve matematik eğitimindeki çalışmalarıyla da tanınır. Marslılardan biri olarak tanımlandı.

<span class="mw-page-title-main">Felix Klein</span> Alman matematikçi, Erlangen Programının yazarı (1849-1925)

Christian Felix Klein, grup teorisi, karmaşık analiz, Öklid dışı geometri ve geometri ile grup teorisi arasındaki ilişkiler üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Alman matematikçi ve matematik eğitimcisi. Klein'ın geometrileri temel simetri gruplarına göre sınıflandıran 1872 Erlangen programı, döneminin matematiğinin büyük kısmının etkili bir senteziydi.

<span class="mw-page-title-main">Israel Gelfand</span> Sovyet matematikçi (1913 – 2009)

Israel Moyseyovich Gelfand, Yahudi asıllı ünlü bir Sovyet matematikçisiydi. Grup teorisi, temsil teorisi ve fonksiyonel analiz dahil olmak üzere matematiğin birçok dalına önemli katkılarda bulundu. Lenin Nişanı ve ilk Kurt Ödülü de dahil olmak üzere birçok ödülün sahibi, Kraliyet Cemiyeti'nin Yabancı Üyesi ve Moskova Devlet Üniversitesi'nde profesördü ve 76. doğum gününden kısa bir süre önce Rutgers Üniversitesi'nde Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti ve yaşamının sonuna dek orada kaldı.

Leonard Eugene Dickson, Amerikalı bir matematikçiydi. Soyut cebir, özellikle sonlu alanlar ve klasik gruplar teorisi alanındaki ilk Amerikalı araştırmacılardan biriydi ve aynı zamanda üç ciltlik bir sayılar teorisi tarihi kitabı ile hatırlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Pierre Serre</span> Fransız matematikçi (d. 1926)

Jean-Pierre Serre cebirsel topoloji, cebirsel geometri ve cebirsel sayı teorisine katkıda bulunan Fransız matematikçidir. 1954'te Fields Madalyası, 2000'de Wolf Ödülü ve 2003'te açılış Abel Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Max Dehn</span>

Max Wilhelm Dehn geometri, topoloji ve geometrik grup teorisindeki çalışmaları ile ünlü, Alman matematikçidir. Almanya'da Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Dehn'in hayatının ilk yılları ve kariyeri Almanya'da geçti. Ancak, 1935'te emekli olmaya zorlandı ve sonunda 1939'da Almanya'dan kaçtı ve Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti.

<span class="mw-page-title-main">Marston Morse</span> Amerikalı matematikçi (1892 – 1977)

Harold Calvin Marston Morse en çok varyasyonlar hesabı üzerine yaptığı geniş çapta çalışmayla tanınan Amerikalı bir matematikçi; bu konu şu anda Morse teorisi olarak bilinen diferansiyel topoloji tekniğini tanıttı. Mors teorisinin temel sonuçlarından biri olan Morse-Palais lemması, birçok uygulama içeren sonsuz bir ikili dizi olan Thue-Morse dizisi gibi onun adını almıştır. 1933'te matematiksel analiz alanındaki çalışmaları için Bôcher Anma Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">David Eugene Smith</span> Amerikalı matematikçi (1860 – 1944)

David Eugene Smith Amerikalı bir matematikçi, eğitimci ve editördü.

<span class="mw-page-title-main">Jun-Muk Hwang</span> Güney Koreli matematikçi

Jun-Muk Hwang, cebirsel geometri ve karmaşık diferansiyel geometri konusunda uzmanlaşmış Güney Koreli bir matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Yuri Manin</span> Rus matematikçi (1937–2023)

Yuri İvanoviç Manin, cebirsel geometri ve diyofant geometri alanındaki çalışmaları ve matematiksel mantıktan teorik fiziğe kadar birçok açıklayıcı çalışmasıyla tanınmış bir Rus matematikçidir. Ayrıca Manin, 1980 yılında Computable and Uncomputable adlı kitabıyla kuantum bilgisayar fikrini ilk önerenlerden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Michael Freedman</span> Amerikalı matematikçi

Michael Hartley Freedman, Santa Barbara California Üniversitesi'nde bir araştırma grubu olan Microsoft Station Q'da çalışan Amerikalı matematikçidir. 1986'da, 4 boyutlu genelleştirilmiş Poincaré varsayımı üzerine yaptığı çalışmalardan dolayı Fields Madalyası kazanmıştır. Freedman ve Robion Kirby, egzotik ℝ4 manifoldun var olduğunu gösterdiler.

<span class="mw-page-title-main">Solomon Lefschetz</span> Amerikalı matematikçi (1884 – 1972)

Solomon Lefschetz, cebirsel topoloji, cebirsel geometri uygulamaları ve doğrusal olmayan adi diferansiyel denklem teorisi üzerine temel çalışmalar yapmış Amerikalı bir matematikçiydi.