İçeriğe atla

Anatoli Berezovoy

Anatoli Berezovoy
Doğum 11 Nisan 1942(1942-04-11) Enem, Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti, Sovyetler Birliği
Ölüm 20 Eylül 2014 (72 yaşında) Moskova, Rusya
Ülkesi Sovyetler Birliği, Rusya
Rütbesi Albay (Sovyet Hava Kuvvetleri
Meslek Kozmonot, pilot
Görev adı Soyuz T-5, Soyuz T-7
Uzayda geçirdiği süre 211 gün 9 saat 4 dakika
Toplam EVA 2 saat 33 dakika
Ödülleri Sovyetler Birliği Kahramanı,

Anatoli Nikolayeviç Berezovoy (RusçaАнато́лий Никола́евич Березово́й; 11 Nisan 1942 - 20 Eylül 2014) Adige Cumhuriyeti doğumlu Sovyet kozmonottur.

Hayatı

Berezovoy, Enem, Adige bölgesi, Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nde Ukraynalı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Evli ve iki çocuk babasıydı. Hava Kuvvetleri Akademisi'nden mezun oldu.

27 Nisan 1970'te kozmonot olarak seçildi. 1982'deki ilk görevinde, Soyuz T-5 Komutanı olarak Salyut 7 uzay istasyonuna uçtu, 211 gün 9 saat sonra Soyuz T-7 ile dünyaya döndü. 31 Ekim 1992 tarihinde yaşından dolayı emekli oldu. 1992 yılından 1999 yılına kadar, Roskosmos'un başkanlığını yapmıştır. 19 Eylül 2014'te Moskova'da öldü.[1]

Ödüller

Anatoli Berezovoy ve Valentin Lebedev, 1983 Sovyet posta pulunda "uzaydaki 211 günlük çalışma"

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yuri Gagarin</span> Sovyet pilot ve kozmonot, uzaya çıkan ilk insan (1961)

Yuri Alekseyeviç Gagarin, Sovyetler Birliği pilotu ve kozmonotudur. Yuri Gagarin 12 Nisan 1961'de Vostok uzay aracıyla uzaya çıkarak Dünya yörüngesinde turunu tamamladı. Böylece uzaya çıkan ilk insan olmayı başarmış oldu ve bu başarısıyla birlikte uzay çağını başlattı.

<span class="mw-page-title-main">Valentina Tereşkova</span> Sovyet kozmonot, uzaya çıkan ilk kadın (1963)

Valentina Vladimirovna Tereşkova, emekli Sovyet kozmonotu ve siyasetçidir. Uzaya çıkan ilk kadın ve ilk sivildir. 16 Haziran 1963 yılında, Vostok 6 pilotluğu için 400'ü aşkın başvuru ve 5 finalist arasından Tereşkova birinci seçildi. Uzayda, Dünya'nın yörüngesinde 48 tur atarak yaklaşık 3 gün geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Kahramanı</span>

"Sovyetler Birliği Kahramanı", Sovyetler Birliği'nin en yüksek dereceli onur madalyası.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Krikalyov</span> Sovyet ve Rus kozmonot

Sergey Krikalyov veya doğum adıyla Sergey Konstantinoviç Krikalyov, Rus kozmonot ve makine mühendisi.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Kozmonotları Madalyası</span>

SSCB Kozmonotları Madalyası Sovyet Uzay Ajansı için uçan tüm kozmonotlara sunulan Sovyetler Birliği devlet ödülü idi. Genellikle bu ayrıma eşlik eden şey, devletin hizmetindeyken kahramanca işler yapması için bir Sovyet vatandaşına verilebilecek en yüksek unvan olan SSCB Kahramanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Gorbatko</span>

Viktor Vasilyevich Gorbatko, Sovyet-Rus kozmonot. Soyuz 7, Soyuz 24 ve Soyuz 37 uzay araçlarının misyonlarında görev aldı. Sovyetler Birliği Kahramanı ve Lenin Nişanı ödüllerini iki kez ödül aldı. Azul-Karadeniz Krai, Gulkevichsky Bölgesi'nde doğdu.

<span class="mw-page-title-main">Georgi Greçko</span> Sovyet kozmonot

Georgi Mihayloviç Greçko Soyuz 17, Soyuz 26 ve Soyuz T-14'te dâhil olmak üzere birçok uzay uçuşunda yer alan Sovyet kozmonot.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Gubarev</span> Sovyet kozmonot

Aleksei Aleksandrovich Gubarev, iki uzay uçuşuna çıkmış olan bir Sovyet kozmonottur. Çıktığı görevlerin adı "Soyuz 17" ve "Soyuz 28"dir.

<span class="mw-page-title-main">Konstantin Feoktistov</span>

Konstantin Petrovich Feoktistov, Sovyet kozmonot ve seçkin bir uzay mühendisidir. Feoktistov, uzay teknolojisi ve keşif üzerine birkaç kitap da yazmıştır. Aydaki Feoktistov kraterine adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Valeri Kubasov</span> Sovyet kozmonot

Valeri Nikolayeviç Kubasov Sovyet/Rus kozmonottur. İki Soyuz programı'nda uçuş mühendisi olarak görev almıştır: Soyuz 6 ve Soyuz 19 ve Interkosmos programında Soyuz 36'nın kaptanlığını yapmıştır. 21 Temmuz 1975'te, ASTP için kullanılan Soyuz 7K-TM modülü 17:51 saatlerinde Kazakistan'a indi, modülden ilk Kubasov çıktı. Kubasov, Georgi Şonin ile birlikte uzaydaki ilk kaynak deneylerini yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Pavloviç Aleksandrov</span>

Aleksandr Pavlovich Aleksandrov, eski Sovyet kozmonottur ve iki kez Sovyetler Birliği Kahramanı ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yuri Glazkov</span>

Yury Nikolayevich Glazkov Sovyet Hava Kuvvetleri görevlisi ve bir kozmonot idi. Glazkov, Rusya Hava Kuvvetleri'nde Tümgeneral rütbesine yükselmiştir.

Yevgeni Vasilyeviç Hrunov Soyuz 5 ve Soyuz 4 görevlerinde uçan Sovyet kozmonottur.

<span class="mw-page-title-main">Georgi Beregovoy</span> Sovyet kozmonot (1921-1995)

Georgiy Timofeyevich Beregovoy 1968 yılında Soyuz 3 görevine liderlik eden Sovyet kozmonottur. Uçuşu sırasında Beregovoy 47 yaşındaydı. Bu onu yörüngeye çıkmış en erken tarihte doğmuş insan yapmaktadır, eski rekorun sahibi John Glenn'den üç ay ve üç gün önce doğmuştur, ama daha sonra X-15 pilotu Joe Walker bu rekoru kırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lev Dyomin</span> Sovyet kozmonot

Lev Stepanovich Dyomin 1974 yılında Soyuz 15 uzay uçuşu ile uçan bir Sovyet kozmonottur. Bu uzay uçuşu uzay istasyonu Salyut 3'ün içine girmesi için tasarlandı, ancak başarısız oldu.

Anatoli Vasilieviç Filipçenko, Ukrayna kökenli Sovyet komzonottur. Soyuz 7 ve Soyuz 16 görevlerinde uçmuştur. Uzaya olan ilk yolculuğu, Viktor Gorbatko ve Vladislav Volkov'la birlikte, Ekim 1969'da Soyuz 7 görevinin komutanlığını yaparak gerçekleştirdi. Soyuz 8'e binme ve mürettebatı bir gemiden diğerine aktarma görevi başarısızlığa uğradı. Soyuz 6, yakın mesafeden bu geçişi filme çekmekle görevliydi. Ekipman arızaları nedeniyle, kuplaj ve aktarım yapılamadı. İkinci görevi olan Soyuz 16, SSCB ve ABD arasındaki ortak Apollo-Soyuz programının sınama göreviydi.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr İvançenkov</span> Sovyet kozmonot

Aleksandr Sergeyeviç Ivançenkov uzayda 147 gün, 12 saat ve 37 dakika dakika geçirmiş, Soyuz 29 ve Soyuz T-6'da uçuş mühendisi olarak yer almış emekli Sovyet kozmonottur.

<span class="mw-page-title-main">Musa Manarov</span>

Musa Kiramanoviç Manarov, eski Sovyetler Birliği pilot ve kozmonotu, uzaya ilk çıkan Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti vatandaşı ve Kafkasya'dan ilk kişidir. Uzayda 541 gün geçirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Serebrov</span> Sovyet ve Rus kozmonot

Aleksandr Aleksandrovich Serebrov, Sovyet kozmonottur. 1967 yılında Moskova Fizik ve Teknoloji Enstitüsünden mezun oldu ve 1 Aralık 1978'de kozmonot olarak seçildi. 10 Mayıs 1995'te emekli oldu.

<span class="mw-page-title-main">Valeri Ryumin</span> Sovyet ve Rus kozmonot

Valery Victorovich Ryumin Sovyet kozmonot.