İçeriğe atla

Anastasius Bibliothecarius

Anastasius Bibliothecarius ya da Kütüphaneci Anastasius (y. 810 – y. 878), Roma Kilisesi'nin bibliothecarius (kelime anlamı "kütüphaneci") ve baş arşivcisi ve aynı zamanda kısa bir süre papalık iddiasında bulunmuştur.

Erken dönem hayatı

Papalık temsilcisi olarak önemli görevler yürüten Orte Piskoposu Arsenius'un yeğenidir. Anastasius, Yunancayı Doğu Roma keşişlerinden öğrenmiş ve dönemi için alışılmadık bir eğitim almış, öyle ki 9. yüzyılda Roma'nın en bilgili din adamı gibi görünmektedir.[1]

Santa Maria Başkeşişliği ve Papa I. Nicolaus'un sekreterliği

Papa I. Nicolaus'un (858–867) papalığı sırasında Anastasius, Tiber'in uzak tarafındaki Trastevere'de bulunan Santa Maria'nın başrahibiydi. Papa tarafından çeşitli konularda görevlendirildi. Ayrıca yazar olarak da faaldi ve Yunanca eserleri Latince'ye çevirdi. Bunlar arasında, I. Nicolaus'a adadığı Merhametli Aziz John'un biyografisi de vardır.

Nicolaus'un halefi, Papa II. Hadrianus (867–872), Anastasius'u Papalık sarayında kendisine daha fazla etki sağlayan Lateran Sarayı'ndaki önemli bir ofis olan Roma Kilisesi'nin bibliothecarius'u (arşiv başkanı) olarak atadı.[1]

Konstantinopolis'e elçiliği

869'da Kutsal Roma İmparatoru II. Ludwig tarafından, Frank İmparatorluğu'nda yüksek rütbeli iki adamla birlikte Konstantinopolis elçisi olarak, Doğu Roma imparatoru I. Basileios'un en büyük oğlu VI. Leon ile Louis'in tek çocuğu Ermengard'ın evliliğini görüşmek üzere gönderildi.

Elçiler Konstantinopolis'e vardıklarında, Dördüncü Konstantinopolis Konsili hala oturumdaydı ve son oturuma (Şubat 870) katılan Anastasius, papalık davasını gayretle savundu ve papalık elçilerine çok hizmet etti.

Eve dönerken papalık elçileri soyuldu ve çalınanlara arasında konseyin "Kararlar" da vardı. Ancak, Yunan piskoposlarının itaat beyanlarının çoğunu, "Kararlar" metninin bir kopyasına sahip olan Anastasius'a vermişler ve böylece bu belgeleri Papaya getirebilmişlerdir. Papanın emriyle "Kararlar" metnini Latinceye çevirdi. Yunanca orijinaller kayboldu.

Devam eden etki

Hadrianus'un halefi, Papa VIII. Ioannes'de (872-882) Anastasius'un kütüphanecilik makamını onayladı, önemli işleri ona emanet etti ve onu daha fazla edebiyat çalışması için cesaretlendirdi.

Anastasius, tahttan indirilen Bizans patriği Fotios ile yazışmaların içindeydi ve patrik ile papa arasında arabuluculuk yapmaya ve Kutsal Ruh üzerindeki tartışmayı Latinlerin Kutsal Ruh'un processio (procession/kafile) Oğul'dan missio (transmission/iletim) varsayarak yatıştırmaya çalıştı.

Antipapa Anastasius ile varsayılan kimlik

Eğer Hincmar'ın annallarında yer alan bir pasaj gerçekse[2] ve Hincmar iki kişiyi karıştırmadıysa, o zaman bibliothecarius Anastasius 874'te Aziz Marcellus'un sadece unvan olarak rahibi olan Romalı papaz Anastasius ile özdeştir. Bu Anastasius, çeşitli şehirlerde ikamet etmek için 848'de Roma'dan kaçmıştır. Kaçışının bir sonucu olarak 850'de bir Roma sinodu tarafından aforoz edildi ve geri dönmediği için 853'te başka bir sinod tarafından Anathema sit ilan edildi ve görevden alındı.

855 yılında Papa IV. Leo'nun ölümünden sonra, imparatorluk hizbi tarafından antipapa seçildi fakat haklı olarak seçilen Papa III. Benedictus üstünlüğü kazandı ve gaspçıya karşı nazik davrandı.

Papa II. Hadrianus'un papalığı sırasında Anastasius, 868'de kardeşi Eleutherius'un Papa'nın kızını zorla alıp götürdüğü ve kısa bir süre sonra onu ve annesini öldürdüğü zaman ciddi zorluklar yaşadı. Eleutherius idam edildi ve cinayetin azmettiricisi sayılan Anastasius aforoz edilip, görevden alındı. İmparatorluk sarayında yaşadı ve İmparator'un müdahalesiyle kendisini Papa'nın önünde aklamak için fırsat aradı. Joseph Hergenröther, bibliothecarius ve papaz Anastasius'un (antipapa) tek ve aynı kişi olduğunu ve antipapa ile ilgili tüm ifadeleri Anastasius'un biyografisine koyarken,[3] Joseph Langen ise onları farklı kişiler olarak gördüğünü ileri sürer.[4] Ağustos 879'da Anagni'li Zacharias, Roma Kilisesi arşivlerinin başı olarak belirdi, bu nedenle Anastasius bu tarihten kısa bir süre önce ölmüş olmalı.

Ayrıca bakınız

  • 1059 öncesi papa seçimleri

Kaynakça

  1. ^ a b Kirsch, Johann Peter. "Anastasius Bibliothecarius." The Catholic Encyclopedia 27 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Vol. 16 (Index). New York: The Encyclopedia Press, 1914. 13 December 2018
  2. ^ Monumenta Germaniae Historica: Scriptores, I, 447.
  3. ^ Photius, II, 230–240.
  4. ^ Geschichte der römischen Kirche, III, 270 sqq.
 Bu madde şu anda kamu malı olan yayından metin içerir:  Herbermann, Charles, (Ed.) (1913). "makale adı gerekli". Katolik Ansiklopedi (İngilizce). New York: Robert Appleton Company. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Katolik Kilisesi</span> Hristiyanlığın bir mezhebi

Katolik Kilisesi, ruhanî başı Roma Başpiskoposu (Papa) olan, en fazla cemaate sahip Hristiyan mezhebi. Dünyada yaklaşık 1,2 milyar mensubu vardır. Katolikler yoğun olarak Güney Amerika'da ve Avrupa'nın güneyinde bulunurlar.

<span class="mw-page-title-main">Papa</span> Katoliklerin dinî lideri ve Vatikan Şehir Devletinin hükümdarı

Papa, Roma Başpiskoposu ve bu nedenle Roma Katolik Kilisesi'nin dünya çapındaki lideri. Katoliklere göre Havari Petrus'un halefidir.

<span class="mw-page-title-main">IV. Hadrianus</span>

Papa IV. Hadrianus, asıl adı Nicholas Breakspear ; 4 Aralık 1154 – 1 Eylül 1159) döneminde papa. Tarihteki tek İngiliz asıllı papa.

<span class="mw-page-title-main">İrini (Bizans imparatoriçesi)</span>

İrini İrini Sarantapechaina veya Atinalı İrini, olarak da anılan ve tam yetkili imparatorluk gücü ile 797-802 döneminde hüküm süren Bizans İmparatorluğu İmparatoriçesidir.

<span class="mw-page-title-main">I. İgnatius</span>

Aziz İgnatius ya da İgnatios, 4 Temmuz 858'den 23 Ekim 867'ye ve 23 Kasım 867'den öldüğü 23 Ekim 877'ye kadar Konstantinopolis Patriği. Yortusu 23 Ekimdir.

<span class="mw-page-title-main">V. Nicolaus</span>

Papa V. Nicolaus. Doğum adı Tommaso Parentucelli. 6 Mart 1447'den 24 Mart 1455'teki ölümüne dek papalık yapan İtalyan din adamı.

<span class="mw-page-title-main">Dördüncü Konstantinopolis Konsili (Katolik Kilisesi)</span>

Dördüncü Konstantinopolis Konsili , 5 Ekim 869 ile 28 Şubat 870 tarihleri arasında Konstantinopolis'te gerçekleşen sekizinci Katolik Kilisesi Ekümenik konsilidir. 102 kardinal, 3 papa temsilcisi ve 4 patrik katılmıştır. Konsil, Ekim 869 ile Şubat 870 arasında 10 oturum gerçekleştirmiştir ve 27 canon yayınlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">II. Hadrianus</span> Papa

II. Hadrianus -, 14 Aralık 867 tarihinden 14 Aralık 872 tarihine kadar Papa. Romalı soylu bir aileye mensuptur. Çok ileri yaşında papa olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">XVII. Ioannes</span>

Papa XVII. Ioannes, 16 Mayıs 1003'ten 6 Kasım 1003'te ölümüne kadar Papalık yapmıştır. Öncülü Papa II. Silvester ve sonraki papa XVIII. Ioannes'dir.

<span class="mw-page-title-main">Cornelius (papa)</span>

Cornelius 6 ya da 13 Mart 251'den 253'teki ölümüne kadar papalık görevinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">V. Gregorius</span>

V. Gregorius, doğum adıyla Carinthialı Bruno 3 Mayıs 996'dan 999 yılındaki ölümüne kadar Papa olarak görev yapmıştır.

Liber Pontificalis (Latince: Papalık Kitabı) veya Papaların Kitabı) Petrus'dan başlayarak 15. yüzyıla kadar giden papaların biyografilerinin anlatıldığı kitaptır. Orijinal Liber Pontificalis Papa II. Hadrianus (867-872) veya Papa V. Stephanus (885-891) ile birlikte durdurulmuştu ancak daha sonrasında farklı bir stil ile Papa IV. Eugenius (1431-1447) ve daha sonra Papa II. Pius (1458-1464) ile birlikte devam edildi. Eleştirilmeden 8 ile 18. yüzyıl arasında öğretilmişse de daha sonrasında modern bilim eleştirisinin altına girmiştir. Fransız rahip Louis Duchesne ve diğerleri temelde yatan bazı yanlış yönlendirmeler olduğunu ve bu şekilde asıl kıymetini kaybettiğini söylemiştir. O zamanın önemli yazar ve rahipleri bu kitabın diğer baskıları için "Gayriresmî Papalık Propagandası" eleştirisini yapmışlardır ancak kitabın orijinale bağlı kalmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">I. Mihail (Konstantinopolis patriği)</span> Konstantinopolis Ekümenik Patriği

I. Mihail Kirularios, Cærularius ya da Cerularius 1043'ten 1059'a kadar İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi Ekümenik Patriği olarak görev yapmıştır. Papa IX. Leo ile karşılıklı birbirlerini aforoz etmeleri büyük ayrılmaya neden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">IV. Stephanus</span> 97. Katolik Kilisesi papası (770-817; pd. 816-817)

IV. Stephanus ; 816 yılının Haziran ayından öldüğü 817 yılına dek papalık yapmış İtalyan din adamı, papa.

<span class="mw-page-title-main">Konstantinopolis Kilisesi</span>

Konstantinopolis Kilisesi, ilk Hristiyan kiliselerinden ve Pentarşi'nin sözde "Bizans" bileşenlerinden biriydi. 7. yüzyıldan kalma efsaneye göre, Konstantinopolis'in ilk piskoposu MS 38 civarında havari Andreas tarafından kutsandı.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan'ın Hristiyanlaşması</span>

Bulgaristan'ın Hristiyanlaşması 9. yüzyıl Orta Çağ Bulgaristan'ının Hristiyanlığa geçiş sürecidir. Dini olarak bölünmüş Bulgar devleti içinde birlik ihtiyacını ve ayrıca Hristiyan Avrupa'da uluslararası sahnede eşit kabul ihtiyacını yansıtıyordu. Bu süreç, Bulgaristan kralı I. Boris'in Doğu Frank Krallığı ve Bizans İmparatorluğu ile değişen siyasi ittifaklarının yanı sıra Papa ile diplomatik yazışmalarıyla nitelendirilmiştir.

Christopher, Ekim 903'ten Ocak 904'e kadar papalık üzerinde hak iddia etti. 20. yüzyılın ilk yarısına kadar çoğu modern papa listesinde meşru bir papa olarak yer almasına rağmen, papalığı elde ettiği görünüşte kanonik olmayan yöntem, Papalıktan ve papaların yarı resmi listesi, Annuario Pontificio'dan çıkarılmasına yol açtı. Bu nedenle, şimdi Katolik Kilisesi tarafından bir antipapa olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">IV. İoannis (patrik)</span> Konstantinopolis patriği

İoannis Nisteftis olarak da bilinen IV. İoannis, 11 Nisan 582 – 595 arasında Konstantinopolis'in 33. piskoposu veya Patriğiydi. Ekümenik Patrik unvanını alan ilk kişi odur. Doğu Ortodoks Kilisesi tarafından bir aziz olarak kabul edilir, yortusu 2 Eylül'dür.

<span class="mw-page-title-main">II. Gelasius</span>

Papa II. Gelasius, doğum ismi Giovanni Caetani veya Giovanni da Gaeta, 24 Ocak 1118'den 1119'da ölümüne kadar Katolik Kilisesi'nin başı ve Papalık Devleti'nin hükümdarıdır. Bir Monte Cassino rahibi ve Papa II. Paschalis'in şansölyesi olan Caetani, oybirliğiyle onun yerine seçildi. Bunu yaparken, İmparator V. Heinrich ile yetki verme konusundaki çatışmayı da miras aldı. Gelasius, kısa papalığının önemli bir bölümünü sürgünde geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Fotios bölünmesi</span>

Fotios bölünmesi, Roma ve Konstantinopolis'in piskoposluk makamları arasında 863 ile 867 yıları arasında toplam dört yıl devam eden ayrılıktır. Konu, Bizans İmparatoru'nun papalığın onayı olmadan patriği görevden alma ve atama hakkı üzerindedir.