İçeriğe atla

Anastasia (IV. Konstantinos'un karısı)

Anastasia (IV. Konstantinos'un karısı)
Bizans İmparatorluğu İmparatoriçesi
Doğumy. 650
Ölüm711 sonrası
Konstantinopolis
DefinHavariyyun Kilisesi
Eş(ler)iIV. Konstantinos
Çocuk(lar)ıII. Justinianos
Herakleios
HanedanHerakleios Hanedanı

Anastasia (y. 650 – 711 sonrası), IV. Konstantinos'ın eşi olarak Bizans İmparatoriçesi.[1]

İmparatoriçe

661'de kayınpederi II. Konstans, Konstantinopolis'ten ayrılıp, hükümdarlığının geri kalanında ikametgâhını belirlediği Siraküza'ya gitti. Ancak IV. Konstantinos Konstantinopolis'te kaldı. 15 Eylül 668'de, II. Konstans, banyosunda, oda görevlisi tarafından öldürüldü. Anastasia, 668 yılında kocası IV. Konstantinos tahta geçtiğinde tarihi kayıtlara girdi.

Anastasia, suikast haberi saraya ulaşmasıyla kıdemli İmparatoriçe eşi oldu. İlk oğlu II. Justinianos'un doğumunun, Günah Çıkartıcı Theofanis ve Konstantinopolis Patriği I. Nikiforos'un vakianamelerine göre 668/669 olarak tahmin edilir. VII. Konstantinos tarafında yazılan De Ceremoniis adlı eserde yer alan referansa göre doğum Kıbrıs'ta gerçekleşmiştir.

Bahsedilen diğer oğlu Liber Pontificalis'te Herakleios olarak adlandırılmıştır. Papa II. Benedictus hakkındaki yazıda (26 Haziran 684 - 8 Mayıs 685), Papa'nın muhtemelen babalarının bir iyi niyet göstergesi olarak hem Justinianos'tan hem de Herakleios'tan saç tokası aldığından bahseder.[2]

IV. Konstantinos Eylül 685'te dizanteri nedeniyle öldü. Anastasia'nın yirmi yıldan fazla bir süre hayatta kaldığı bilinmektedir.

Sonraki hayatı

Justinianos tahta çıktı ve aşırı sertliği nedeniyle ün kazandı. Justinianos'un inşaat projeleri için paraya ihtiyacı vardı ve Logothetis tu geniku (devletin vergilerinden sorumlu) Farslı Stefanos'un herhangi bir şekilde bu parayı bulmasına izin verdi. Hem Theofanis hem de Nikiforos, Stefanos'un gerekli parayı toplamaya çalışırken bedensel ceza veya basit işkence uyguladığını iddia eder.

Theofanis, 693/694'te Anastasia'nın Stefanos'un emriyle kamçılamaya maruz kaldığı bir olay kaydeder. O sırada Justinianos yoktu. Olay, imparatorun annesi ile en sevdiği kişi arasında kalıcı bir düşmanlık olduğunu gösterebilir.[1]

Artan vergilendirme ve tahsilatta kullanılan yöntemler, Justinianos'un halk arasında giderek daha az popüler hale getirdi. 695'te Leontios idaresindeki bir coup d'état ile tahttan indirildi. Leontios (h. 695-698) ve III. Tiberios'un (h. 698-705) kısa hükümdarlık dönemlerinde Anastasia'nın nerede olduğu ve durumu bilinmemektedir. Oğlu 705'te tahtı geri aldı ve 711'e kadar hüküm sürdü.

Justinianos, Filippikos ismini alan Stratigos Bardanes idaresinde bir isyanla karşı karşıya kaldı. Justinianos yakalandı ve Konstantinopolis kapılarının dışında hızla idam edildi. Anastasia, altı yaşındaki torunu Tiberios'un hayatını korumaya çalışırken kayıtlarda yeniden ortaya çıkar. Çocuğu Blakernai'deki Meryem Ana Kilisesi'ne götürdü. Ancak Filippikos'un yandaşları tarafından takip edildiler. Oğlan sunaktan zorla çıkarılırken Anastasia hala çocuğun canı için yalvarıyordu. Anastasia'nın tüm çabasına rağmen çocuk idam edildi.[1]

Oğlu ve torunundan sonra ne kadar hayatta kaldığı bilinmemktedir. Simeon Metafrastis, kocasının yanında Havariyyun Kilisesi'ne gömüldüğünden bahseder.

Kaynakça

Özel
  1. ^ a b c Lynda Garland (University of New England, New South Wales) (15 Temmuz 2000). "Anastasia, wife of Constantine IV" (İngilizce). 24 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2019. 
  2. ^ Lynda Garland (University of New England, New South Wales) (15 Temmuz 2000). "Anastasia (Wife of Constantine IV)" (İngilizce). 24 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2019. Heraclius' existence is only known from the fact that a letter was sent by Constantine to Pope Benedict II (684-85) together with locks of his children's hair. (Liber Pontificalis (Book of Pontiffs) 83: 'Like the clergy and army he [Benedict] received locks of the hair of the lord Justinian and of Heraclius, the clement emperor's sons, and also a mandate in which he intimated he had sent the hair'; Stratos 4.5-6.) 
Genel
Kraliyet Unvanları
Önce gelen
Fausta
Bizans İmparatoriçesi
668–685
Sonra gelen
Eudokia

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Filippikos</span> 711-713 arasında Bizans imparatoru

Filippikos Bardanes,. Asıl adı Vardan (???? –ö. 713). 711-713 arasında Bizans imparatoru. Hükümdarlığı sırasında papalık ile anlaşmazlığa düşmüş, imparatorluk topraklarını Bulgar ve Arap istilacılara karşı savunmakta başarısız kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">II. Konstans</span>

II. Konstans yahut "Sakallı(Pogonatos) Konstantine", 641 ile 668 arasında Bizans imparatoru olmuştur. 642'de Konsül olup tarihte Roma Konsülü unvanı verilen son Bizans imparatordur. Vaftiz ismi Herakleios idi ve imparatorluk yaparken resmî ismi Konstantinos idi. Konstans ismi bu imparatora verilen indirgen bir lakaptır. Bizans tarih yazmalarında bu lakap isim olarak kullanılmış ve modern tarihçiler tarafından da bu lakap isim olarak kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">IV. Konstantinos</span> Bizans imparatoru

IV. Konstantinos (Yunanca adi: Κωνσταντίνος Δ', Kōnstantinos IV, ; 668 – Eylül 685 döneminde Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">II. Justinianos</span>

II. Justinianos veya II. Jüstinyen, ilk defa 685-695 ve ikinci defa 705-711 arasında saltanat süren Herakleios Hanedanı mensubu son Bizans imparatoru olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Leontios</span>

Leontios veya Leontius, ,, 695 ile 698 döneminde Bizans imparatorluğu imparatoru olmuştur. Bir gaspçı hanedansız imparator olarak II. Justinianos'a karşı bir isyanla ile imparator olmuş ve bir donanma komutanı olan III. Tiberios tarafından isyanla tahttan indirilmiştir. Leontias'in asıl adı ve tahtta iken kullandığı adı Leo olup zamanındaki ve sonraki Bizanslı tarihçiler onu Leontias diye anmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">III. Tiberios</span>

III. Tiberios, , 698 ile 705 döneminde Bizans imparatoru. Hanedansız imparator olarak Leontios'a karşı bir isyanla ile imparator olmuştur. On yıl önce bir isyanla tahttan indirilmiş Herakleios Hanedanı mensubu II. Justinianos, Justinianos'un Kırım'da sürgününden sonra ona destek veren bir Bulgar ordusunun yardımı ile Konstantinopolis'e gelip şehri ele geçirmesi ile tahttan indirilmiş ve idam edilerek öldürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Herakleios Hanedanı</span>

Herakleios (Heraklius) Hanedanı, 610-717 arasında Bizans İmparatorluğu'nu yöneten hanedan. Hanedanın kurucusu Herakleios 610-641 arasında başta kaldı. Herakleios Hanedanı ile Bizans İmparatorluğu Doğulaşmaya başladı ve Batı'dan kopuşta önemli bir evre başladı. Kimi müellife göre Doğu Roma'nın gerçek başlangıcı bu hanedan ile oldu. Latince yerine Grekçe'nin resmi dil olması ve Ortodoksluğun yükselmesi Batı'dan kopuşta başat nedenlerdi.

Theodora, Bizans İmparatoru II. Justinianos'un ikinci eşidir. Hazar Hanı Busir'in kızkardeşidir. Ancak geleceğin Bizans İmparatoriçesi Çiçek'in babası olan bir başka Hazar hükümdarı Bihar ile bağı bilinmemektedir.

Çiçek, Hazar Kağanı Han Bihar'ın kızı ve Bizans İmparatoru V. Konstantinos'un ilk eşidir.

Eudokia Bizans İmparatoru V. Konstantinos'un üçüncü eşidir. Günah Çıkartıcı Theofanis'in Vakainamesinde, Anatolikon Theması strategos'u Mihail Melissenos'un baldızıdır. Eudokia'nın kızkardeşi ve eniştesi Konstantinopolis patriği I. Theodotos'un ebeveynidir.

<span class="mw-page-title-main">Bizans isyan ve iç savaşları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Doğu Roma ya da Bizans İmparatorluğu (330-1453) tarihi boyunca gerçekleşmiş iç savaş ya da diğer iç huzursuzlukların listesidir. Tanım, Bizans İmparatorluğu sınırları içerisinde en az bir muhalefet liderinin iktidara karşı gerçekleştirdiği herhangi bir ihtilaftır. Harici ihtilaflar için, Bizans savaşları listesine bakınız.

<span class="mw-page-title-main">Yirmi Yıllık Anarşi</span> Bizans İmparatorluğunda 20 yıl süren istikrarsızlık dönemi

Yirmi Yıllık Anarşi, Bizans İmparatorluğu'nda 20 yıl süren istikrarsızlık dönemi, 695 yılında II. Justinianos'un ilk tahttan indirilişi ile başlar, İsaurya Hanedanı'nın başladığı III. Leon'nın 717 yılında tahta çıkmasıyla biter.

Gregoria III. Konstantinos'un eşi. 641 yılında Oğlu II. Konstans'ın küçük naip hükûmetine katılmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Herakleios (yaşlı)</span> Bizans generali

Herakleios (yaşlı) Doğu Roma (Bizans) generali ve Bizans İmparatoru Herakleios'un babasıdır. Olası Ermeni kökene sahip olan Yaşlı Heraclius 580'lerde Sasani İmparatorluğu'na karşı savaşta kendisini fark ettirdi. Herakleios, bir ast general olarak, Solachon Muharebesi sırasında Filippikos komutasında ve muhtemelen Sisarbanon Muharebesi sırasında Comentiolus komutasında hizmet etti. Yaklaşık 595'te Yaşlı Herakleios'un, İmparator Mauricius tarafından Samuel Vahewuni ve Atat Khorkhoruni tarafından yönetilen bir Ermeni isyanını bastırmak üzere magister militum per Armeniam olarak gönderildiğinden bahsedilir. Yaklaşık 600'da Afrika Eksarhı olarak atandı ve 608'de Yaşlı Herakleios oğluyla birlikte gaspçı Phocas'a isyan etti. Kuzey Afrika'yı bir üs olarak kullanan genç Herakleios, Phocas'ı devirerek, yüzyıl boyunca Bizans İmparatorluğu'nu yönetecek olan Herakleios Hanedanı başlattı. Yaşlı Herakleios, oğlunun Bizans tahtına çıkmasının haberinden kısa bir süre sonra öldü.

Eudokia ya da Eudocia, asıl ismi Fabia idi. Herakleios'un 610 ile öldüğü 612 yılına kadar ilk eşiydi. Günah Çıkartıcı Theofanis'e göre Afrika Eksarhlığı'nda toprak sahibi Rogas'ın kızıdır.

Martina, Herakleios'un ikinci eşi olan Bizans İmparatoriçesi ve 641 yılında oğlunun naibesi. Herakleios'un kızkardeşi Maria ile Martinus isimli birinin kızıdır. Günah Çıkartıcı Theofanis'e göre Herakleios ve Maria Yaşlı Herakleios ile karısı Epiphania'nın çocuklarıdır.

Ino, Aelia Anastasia ismini almıştır,, Bizans imparatorluğu'nun imparatoru II. Tiberius'un eşi ve 578 yılından ölümüne kadar augustadır.

<span class="mw-page-title-main">Herakleios (II. Konstans'ın oğlu)</span> Bizans ortak imparator

Herakleios 659'dan 681'e kadar Bizans Ortak İmparatordur. İmparator II. Konstans ile Fausta'nın oğludur, babası İtalya'ya gitmeden önce 659'da ortak İmparator olmuştur. Konstans'ın ölümünden sonra, Herakleios'un erkek kardeşi IV. Konstantinos kıdemli imparator olarak tahta çıktı. Konstantinos, Herakleios ve Tiberios'u ortak imparatorluk görevinden almaya teşebbüs etti ve bu da 681'de bir halk isyanı başlattı. Konstantinos, isyancıların taleplerini kabul etme sözü, onları eve göndererek, ancak liderlerini Konstantinopolis'e getirerek isyanı sona erdirdi. Oraya vardıklarında, Konstantinos onları idam ettirdi, ardından Tiberios ve Herakleios'u hapse attı ve onları sakat bıraktı, bu noktadan sonra tarih sahnesinden silindiler.

<span class="mw-page-title-main">Tiberios (II. Konstans'ın oğlu)</span> Bizans ortak imparator

Tiberios 659'dan 681'e kadar Bizans Ortak İmparatordur. İmparator II. Konstans ile Fausta'nın oğludur, babası İtalya'ya gitmeden önce 659'da ortak İmparator olmuştur. Konstans'ın ölümünden sonra, Tiberios'un erkek kardeşi IV. Konstantinos kıdemli imparator olarak tahta çıktı. Konstantinos, Tiberios ve Herakleios'u ortak imparatorluk görevinden almaya teşebbüs etti ve bu da 681'de bir halk isyanı başlattı. Konstantinos, isyancıların taleplerini kabul etme sözü, onları eve göndererek, ancak liderlerini Konstantinopolis'e getirerek isyanı sona erdirdi. Oraya vardıklarında, Konstantinos onları idam ettirdi, ardından Tiberios ve Herakleios'u hapse attı ve onları sakat bıraktı, bu noktadan sonra tarih sahnesinden silindiler.

Fausta, II. Konstans'ın eşi olarak Bizans İmparatoriçesi.