İçeriğe atla

Anar Memmedli

Anar Memmedli
Doğum1978
Yevlah, Azerbaycan
MilliyetAzeri
Mezun olduğu okul(lar)Azerbaycan Diller Üniversitesi
Meslekinsan hakları aktivisti
Tanınma nedeniinsan hakları aktivizmi
ÖdüllerVáclav Havel İnsan Hakları Ödülü (2014)

Anar Memmedli (d. 1978, Yevlah), Azerbaycan'ın önde gelen insan hakları aktivistlerinden biridir. Anar Memmedli, seçimleri gözlemleme ve izleme konusunda aktiftir ve Azerbaycan'daki yetkililerin seçimleri yapmasını defalarca eleştirmiştir. 16 Aralık 2013'te Memmedli, Ekim 2013'teki cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik açık sözlü eleştirilerin ardından tutuklandı ve hapse atıldı.[1] Uluslararası protestolara rağmen, Memmedli Mayıs 2014'te 5 yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldı. 29 Eylül 2014 tarihinde, halen gözaltındayken, Memmedli, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi[2] tarafından insan haklarının savunulmasında "olağanüstü" eylemlerinden ötürü Václav Havel İnsan Hakları Ödülü'ne layık görüldü.

Aktivizmi

Memmedli eylemciliğine 1990'ların sonlarında başladı. 1997'de Beşir Süleymanlı ve diğer genç kurucularla birlikte Seküler İlerleme Gençlik Örgütü'nü kurdu. 2001 yılında Anar Memmedli Seçim İzleme Merkezi'nin kurulmasına katıldı. 2008 Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinden beş ay önce, bu örgütün tescili, resmi dosyalardaki teknik bir teknik nedeniyle 14 Mayıs 2008 tarihinde Hatai Bölge Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir.[1] Buna karşılık, Anar Memmedli ve Beşir Süleymanlı, Aralık 2008'de Seçim İzleme ve Demokrasi Çalışmaları Merkezi'ni (EMDS) kurdu.[1]

Memmedli, aktivizminin yanı sıra gazetecilik yaptı, 1998-2002 yılları arasında “Merkez”, “Hürriyet” ve “Bugün” gazetelerinde muhabirlik, yorumculuk, editörlük ve yazı işleri müdür yardımcılığı gibi çeşitli görevlerde bulundu. Memmedli, Azerbaycan Diller Üniversitesi'nden mezun oldu.

Tutuklanması

9 Ekim 2013 tarihinde yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik sesli eleştirilerin ardından, EMDS kendisini artan bir baskı altında buldu. EMDS seçimlerle ilgili raporunda, özgür ve demokratik bir oylama için koşulların karşılanmadığını söyleyerek bir dizi usulsüzlüğün altını çizmişti.[3]

EMDS'nin raporunu yayınlamasından kısa bir süre sonra, Azerbaycan Cumhuriyeti Başsavcılığı Memmedli'ye karşı ceza davası açtı ve 16 Aralık 2013'te tutuklandı. 26 Mayıs 2014 tarihinde Memmedli, Bakü Ağır Suçlar Mahkemesi kararıyla 5 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Memmedli, yasadışı girişimcilik, vergi kaçakçılığı, seçim sonuçlarını etkilemek için resmi makamın kötüye kullanılması, Memmedli ve avukatları tarafından reddedilen suçlamalarla suçlandı.[4] Yargılama ve verilen ceza birçok uluslararası kuruluş ve insan hakları grubu tarafından eleştirildi.[5] Uluslararası Af Örgütü, Memmedli'yi bir vicdan mahkûmu olarak görüyor ve bazı ülkeler onun serbest bırakılması için çağrıda bulundu.

Eylül 2014'te Memmedli, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından Václav Havel İnsan Hakları Ödülü'ne layık görüldü. Bu ödülle Avrupa Konseyi, "insan haklarının savunulmasında olağanüstü sivil toplum eylemini" onurlandırmak istiyor.[6] Memmedli, yaklaşık 2,5 yıl hapis yattıktan sonra 17 Mart 2016'da Azerbaycan Cumhurbaşkanı tarafından bir dizi yüksek profilli siyasi mahkûmun affedildiği afla serbest bırakıldı.[7]

Kaynakça

  1. ^ a b c European Stability Initiative. "Anar Mammadli". 26 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2014. 
  2. ^ RFE/RL (29 Eylül 2014). "PACE Awards Annual Havel Prize To Azerbaijani Activist". Radio Free Europe/Radio Liberty. 30 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2014. 
  3. ^ Election Monitoring and Democracy Studies Center (10 Ekim 2013). "Preliminary Statement on Observation of Presidential Elections" (PDF). 9 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2014. 
  4. ^ "Archived copy". 18 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2014. 
  5. ^ Gogia, Giorgi (23 Haziran 2014). "Dispatches: A Plea to Free Azerbaijan Rights Defender". 26 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2014. 
  6. ^ Parliamentary Assembly of the Council of Europe. "Václav Havel Human Rights Prize 2014 awarded to Anar Mammadli". PACE-Net. 16 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2014. 
  7. ^ "Anar Mammadli pardoned after almost 2,5 years in prison". epde.org englisch (İngilizce). 11 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Recep Tayyip Erdoğan</span> 12. Türkiye cumhurbaşkanı (2014–görevde)

Recep Tayyip Erdoğan, Türk siyasetçi, Türkiye Cumhuriyeti'nin 12. ve şu anki cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi'nin genel başkanıdır. Daha önce 1994-1998 yılları arasında İstanbul büyükşehir belediye başkanı ve 2003-2014 yılları arasında Türkiye başbakanı olarak görev yapmıştır. Cumhurbaşkanını halkın seçmesi referandumu sonrası 2014'te ilk defa doğrudan halk oyuyla cumhurbaşkanı olmuştur. 2018'de ikinci defa ve son kez 2023'te üçüncü defa cumhurbaşkanı seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Michelle Bachelet</span> Şilili siyasetçi

Verónica Michelle Bachelet Jeria, Şilili siyasetçi. Şili'nin ilk kadın başkanı.

<span class="mw-page-title-main">İlham Aliyev</span> 4. Azerbaycan cumhurbaşkanı

İlham Haydar oğlu Aliyev, Azerbaycanlı siyasetçi ve iş insanıdır. 2003'ten itibaren Azerbaycan'ın dördüncü ve mevcut cumhurbaşkanıdır. Önceki Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in oğludur. Ayrıca Yeni Azerbaycan Partisinin genel başkanlığını yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Václav Havel</span> Çek Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı

Vaclav Havel,, Çek tiyatro yazarı, düşünce insanı, siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Nicolas Sarkozy</span> 23. Fransa cumhurbaşkanı

Nicolas, Paul, Stéphane Sarközy de Nagy-Bocsa veya Nicolas Sarkozy, Mayıs 2007'den Mayıs 2012'ye kadar Fransa Cumhuriyeti cumhurbaşkanı olarak görev yapmıştır. Sarkozy, 2008 yılının ikinci yarısında Avrupa Konseyi başkanlığı görevini yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Elnur Memmedli</span>

Elnur Memmedli, Azeri judocu. 1.75 m boyunda, 73 kg.dır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi</span>

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi ('AKPM), Avrupa Konseyi'nin parlamenter koludur.

<span class="mw-page-title-main">2013 Azerbaycan cumhurbaşkanlığı seçimi</span>

2013 Azerbaycan cumhurbaşkanlığı seçimi, 9 Ekim 2013 tarihinde Azerbaycan'da yapılmış olan cumhurbaşkanlığı seçimidir.

<span class="mw-page-title-main">Arnaud Montebourg</span> Fransız siyasetçi

Arnaud Montebourg, Fransız siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Philippe Martin</span> Fransız devlet memuru ve siyasetçi (d. 1953)

Philippe Martin, Fransız sosyalist siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">77 Bildirgesi</span> Komünist Çekoslovakyada 1976 ve 1992 arasında varlığını sürdürmüş sivil muhalif inisiyatif

77 Bildirgesi yahut Bildirge 77. Adını, Ocak 1977'de bir grup Çekoslovak aydının yayınladığı bildiriden alan, komünist Çekoslovakya'da 1976 ve 1992 yılları arasında varlığını sürdürmüş sivil muhalif inisiyatif. Kurucuları Jiří Němec, Václav Benda, Ladislav Hejdánek, Václav Havel, Jan Patočka, Zdeněk Mlynář, Jiří Hájek, Martin Palouš ve Pavel Kohout'tur. Bu tip bir bildirinin yayınlanması, dönemin komünist rejimi tarafından suç olarak kabul edilmekteydi. 1989 yılındaki Kadife Devrim'den sonra, bu oluşumun birçok üyesi Çek ve Slovak siyasi yaşantısında çok önemli rol oynadılar.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan cumhurbaşkanı</span> Azerbaycanın devlet başkanı

Azerbaycan cumhurbaşkanı, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin başıdır. Cumhurbaşkanı, vatandaşların seçimi sonucu yedi yıl için belirlenir. Azerbaycan Anayasası, cumhurbaşkanının yürütme gücünün somutlaşmışı, başkomutan, "Azerbaycan'ın iç ve dış politikadaki temsilcisi" olacağını ve" dokunulmazlık hakkına sahip olacağını belirtir. Başkan, bir grup sekreter ve departman bakanından oluşan Başkanlık İdaresi olan icra dairesi aracılığıyla yönetir. Ek olarak, ekonomik ve sosyal politikayla ilgili bir Bakanlar Kurulu ve dış, askeri ve adli konularda bir Güvenlik Konseyi bulunmaktadır.

Çoğu Azerbaycanlı, çeşitli bilgiyi zorunlu olarak hükûmet yanlısı ve hükûmet kontrolü altındaki televizyondan yayınlarından alıyor. Bir STK olan "Gazeteciler Özgürlüğü ve Güvenliği Enstitüsü (IRFS)" 2012 raporuna göre Azerbaycan vatandaşları Azerbaycan'daki insan hakları konuları ile ilgili nesnel ve güvenilir haberlere erişememekte ve halk kamu yararına olan konularda yetersiz bilgilendirilmektedirler. Yetkili güçler, ülke içindeki medya özgürlüğünü kısıtlamak için bir dizi kısıtlama getirmektedirler. Muhalefet, bağımsız medya kuruluşları ve gazetecilerin matbaalara ve dağıtım araçlarına erişimleri sınırlıdır. Bu kişiler uydurma suçlamalardan dolayı hapis cezası dahil olmak üzere hükûmetin susturma taktiklerine maruz kalabilmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Leyla Yunus</span> Azerbaycanlı aktivist

Leyla İslam kızı Yunusova veya Leyla Yunus, Barış ve Demokrasi Enstitüsü müdürü olarak görev yapan Azeri insan hakları aktivistidir. Özellikle, adına birkaç küçük protesto düzenlediği Bakü'de zorla tahliyelerden etkilenen vatandaşlara yardım ettiği çalışmalarıyla bilinmektedir. Temmuz 2014'te Azerbaycan makamları Yunus'u, geniş çapta şüpheli görülen suçlamalarla dolandırıcılık ve vergi kaçakçılığı iddialarıyla hapse attı. 13 Ağustos 2015'te 8,5 yıl hapis cezasına çarptırılan Leyla Yunus, sağlık durumunun kötüleşmesi nedeniyle 9 Aralık 2015'te tahliye edildi ve mahkeme, cezasını ertelendi.

<span class="mw-page-title-main">Asım Mollazade</span>

Asım Nazım oğlu Mollazade, siyasetçi, Demokratik Islahatlar Partisi kurucu genel başkanı, Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi 2., 3., 4., 5. ve 6. dönem milletvekili, Azerbaycan Halk Cephesi Partisi eski genel başkan yardımcısı (1994-2005), tıp bilimleri doktoru.

<span class="mw-page-title-main">İkbal Ağazade</span> Azeri siyasetçi

İkbal Fehruz oğlu Ağazade, Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi 2., 3. ve 4. dönem milletvekili, Birinci Karabağ Savaşı gazisi, Azerbaycan Ümit Partisi 2. Genel Başkanı (2002-), 2008 ve 2013 Azerbaycan cumhurbaşkanlığı seçiminde cumhurbaşkanı adayı.

<span class="mw-page-title-main">Serdar Celaloğlu</span>

Serdar Celaloğlu veya Serdar Mammadov, Azerbaycanlı siyasetçi, Azerbaycan Demokratik Partisi Kurucu (1992-1996) ve şimdiki Genel Başkanı (2007-), Hürriyet Gazetesi kurucusu, Nahçıvan Halk Cephesi ilk Yönetim Kurulu Üyesi, 2008, 2013 ve 2018 Azerbaycan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı.

<span class="mw-page-title-main">Resul Caferov</span>

Resul Caferov Azeri avukat ve önde gelen insan hakları savunucusu.

<span class="mw-page-title-main">Arif Yunus</span> Azerbaycanlı insan hakları aktivisti

Arif Yunusov bilinen adıyla Arif Yunus Azeri yazar, tarihçi ve insan hakları aktivisti. Barış ve Demokrasi Enstitüsü Çatışma ve Göç Dairesi başkanıdır. Arif Yunusov, eşi Leyla ile birlikte Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki Dağlık Karabağ sorununun barışçıl çözümünün destekçileridir. 28 Nisan 2014'te Arif Yunus ve eşi Leyla, Ermenistan adına casusluk yaptıkları iddiasıyla haraç ve vatana ihanet suçlarından hapse atıldılar. Arif Yunus gözaltına alındıktan sonra 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı; eşi Leyla Yunus 8,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 15 ay sonra cezaları ertelendi ve çiftin Hollanda'ya gitmesine izin verildi.

18 Mart 2009 yılında Azerbaycan'da anayasa referandumu yapıldı. 29 değişiklik içeren anayasa değişikliği teklifinde, cumhurbaşkanlığı için dönem sınırın kalkmasını öngören ve basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddelerin olması tartışmalara yol açtı. Seçmen katılımın 71.08% olduğu oylamada anayasa değişikliği 89.45% oy oranıyla kabul edilmiştir.