
Lefkoşa, Kıbrıs adasının ortasında yer alan, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti. Kıbrıs'ın en kalabalık kenti ve en önemli kültür, sanayi, ticaret ve ulaşım merkezidir. Lefkoşa, 35°10' kuzey, 33°21' doğuda bulunur.
Enosis 1930'lu senelerde Birleşik Krallık idaresinde bulunan Kıbrıs adasının "Yunanistan'a bağlanması" anlamında kullanılmıştır. Genel anlamı ise politika açısından "bir ülkenin sınırlarına dahil olma, birleşme" anlamına gelmektedir.

Erenköy veya Koççina, Kıbrıs adasında, sivil nüfusa sahip olmayan bir köydür. De jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasına, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Lefke ilçesine bağlıdır. Dillirga yöresinin köylerindendir. Erenköy ile Kuzey Kıbrıs'ın kalanı arasında kara bağlantısı bulunmamaktadır ve köy Birleşmiş Milletler kontrolündeki Ara Bölge ile çevrilidir.

Gönyeli, Kıbrıs'ta Lefkoşa'yla birleşik olan bir kasaba. de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa Bölgesi'nde ve de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefkoşa İlçesi'nde yer alır. 2022 yılına kadar yönetimi Gönyeli Belediyesi'ne aitti. 2022'de meclisten geçen bir yasaya göre belediye Alayköy Belediyesi ile birleştirilerek Gönyeli-Alayköy Belediyesi olarak yönetilmeye başlanmıştır. Gönyeli Spor Kulübü maçlarını kasabadaki Ali Naci Karacan Stadı'nda yapmaktadır. Gönyeli Belediyesi her yıl yabancı ülkelerden ekiplerin katıldığı ve dans, spor ve konser etkinliklerinin de kapsamında gerçekleştirildiği Gönyeli Belediyesi Halk Dansları Festivali'ni düzenlemekteydi.

Britanya Kıbrısı, Birleşik Krallık'ın 1878-1960 tarihleri arasında Kıbrıs'ta kurduğu idaredir.

Doğancı veya Elye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefke ilçesinde bulunan bir köydür. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kontrolü dışında olarak, Lefkoşa kazasında resmiyette varlığını sürdürmektedir. 2006 yılı itibarı ile toplam nüfusu 1291'dir. Fasulyeleriyle ünlüdür.

Taşköy veya Petre, fiilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefke ilçesinde, hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasında bulunan bir köydür. Geçmişte Rum ve Türk nüfusu barındıran bir köy olan Taşköy, günümüzde terk edilmiştir. Köy, Birleşmiş Milletler'in kontrolündeki Yeşil Hat'ın hemen kuzeyinde bulunur. Köyün kendisi askeri bölge olup Çamlıköy, Doğancı ve Taşpınar'dan olan üç girişi de kapalıdır. Tarlaları sulak olan köyün kuzeydeki arazileri zeytinliktir.

Bağlıköy veya Ambeligu de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa Kazası'nda, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs'ın Lefke İlçesi'nde bulunan bir köydür. 2006 yılı itibarı ile toplam nüfusu 222'dir. Köyün Türkçe ismi 1958'de verilmiştir.

Peristerona, Kıbrıs'ın Lefkoşa Kazası'nda bulunan bir köydür. Konum olarak Lefkoşa'dan 32 kilometre batıda, Astromerit'ten 4 kilometre doğuda ve Omorfo'dan 10 kilometre güneydoğudadır. Köy, bir dere kenarına inşa edilmiştir; bu dere Masari'deki barajda Akaça'dan gelen bir diğer dere ile birleşir ve Omorfo üzerinden denize dökülür. Tarihi değer taşıyan Peristerona Camii ve Medresesi, Osmanlı döneminden kalmadır.

Akaça, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa Kazası'nda bulunan bir köydür. Konum olarak Lefkoşa'dan 20 kilometre ve Omorfo'dan 15 kilometre mesafededir. Batısında Peristerona, kuzeyinde Avlona bulunur. Köyün içinden aynı adla bir dere geçer, bu dere Peristerona'dan gelen diğer bir dere ile Masari'deki barajda birleşir, oradan da Omorfo'ya ve denize dökülür.

Dizdarköy, Kıbrıs'ın Lefkoşa kazasında köydür.

Lakadamya, Kıbrıs'ın başkenti Lefkoşa'nın güney kesiminin dışta kalan semtlerinden biridir. 2011 itibarıyla nüfusu 38.345'tir. Tarihsel olarak Aşağı Lakadamya ve Yukarı Lakadamya isimli iki köyden oluşmaktaydı. Yukarı Lakadamya'da sadece Kıbrıslı Rumlar yaşamaktaydı, 1960 nüfusu 929'du. Aşağı Lakadamya karma bir köydü; ancak 1958'deki toplumlararası çatışmalar sırasında köydeki tüm Türkler Kuzey Lefkoşa'ya kaçtı. Burasının 1960 nüfusu da 1.128'di. 1974'teki Kıbrıs Harekâtı sonrası Antupolis bölgesi başta olmak üzere bölgeye kuzeyden göçmen olan Rumların yerleşmesi ve Lefkoşa şehrinin genel olarak büyümesi sonucu bölge şehirleşti ve iki köy birleşti.
Akkavuk Mescidi, Lefkoşa'nın kuzeyinde, Akkavuk mahallesinde yer alan bir mescittir.
Yeni Cami, Lefkoşa, KKTC'de yer alan bir mahalle, pariş, semt ya da bölgedir ve adını merkezinde yer alan camiden alır. Yunancada Γενί Τζαμί olarak da bilinen alan Türkçede "yeni cami" anlamına gelir.

Görneç, Kıbrıs'ta köy. Beşparmak Dağları'nın güneybatısında, fiilî olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa ilçesinde bulunur.

Yeniceköy, Kıbrıs'ta köy. Fiilî olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefkoşa ilçesinde, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasında bulunur.

Bozdağ veya Aytotoro Aşağı Pirgo'nun batısında, Kıbrıs'ın Lefkoşa kazasında bulunan bir köydür. 1960 yılında, tamamı Kıbrıslı Türk olmak üzere 232 kişilik bir nüfusa sahipti.

Selçuklu Erenköy yakınlarında, Kıbrıs'ın Lefkoşa kazasında Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından kontrol edilen bölgede bulunan terk edilmiş bir köy. 1960 yılında, tamamı Kıbrıslı Türk olmak üzere 66 kişilik bir nüfusa sahipti.

Haspolat, Kıbrıs'ın başkenti Lefkoşa'nın dış mahallelerinden biridir. Tarihsel olarak ayrı bir köy olan yerleşim, de facto olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefkoşa ilçesinde, de jure olarak ise Kıbrıs Cumhuriyeti'nin aynı isimli kazasında yer alır.

Balyomedoş, Kıbrıs'ın Lefkoşa kazasında bulunan bir köydür. 2011 sayımına göre nüfusu 4145'tir. Köy Goççinodrimitya ve Aytrimitya üzerinden Lefkoşa'ya, Menigo ve Akaça üzerinden Omorfo ve Trodos Dağlarına bağlanır.