İçeriğe atla

Analık Şanı Nişanı

Analık Şanı Nişanı
Madalyanın önden görünüşü
 Sovyetler Birliği tarafından verilir
TürOnur Madalyası
Olası Hak
Sahipleri
SSCB Vatandaşları
GerekçeBu madalya annelere verilirdi.
Tanım8 Temmuz 1944
İstatistikler
İlk Verilişi6 Aralık 1944
Toplam Verilişi1.derece - 753,000
2.derece - 1,508,000
3.derece - 2,786,000

Analık Şanı Nişanı (RusçaОрден «Материнская слава») 8 Temmuz 1944 yılında yaratılmış ve annelere verilen madalyadır. Statüsü, Sovyet'in 18 Ağustos 1944 kararıyla ve daha sonra 16 Eylül 1947, 28 Mayıs 1973 ve 28 Mayıs 1980 kararlarıyla değiştirildi. Yerel Sovyet başkanlık kararlarıyla SSCB Yüksek Sovyet Başkanlığı adına ödüllendirildi. Madalya üç sınıfa ayrıldı: 1., 2. ve 3. sınıf (en yüksek 1. sınıf).[1]

Şunlara verildi:

  • 1. sınıf: 9 çocuk taşıyan ve yetiştiren anneler;
  • 2. sınıf: 8 çocuk sahibi ve yetiştiren anneler;
  • 3. sınıf: 7 çocuk sahibi ve yetiştiren anneler.

Sipariş, nitelikli sayıya (doğal veya evlat edinilmiş) ulaşması gereken diğer çocukların hayatta kalması koşuluyla, son çocuğun ilk doğum gününde verildi. Mesleki hastalıklar da dahil olmak üzere, kahramanca, askeri veya diğer saygılı koşullar altında ölmüş çocuklar da sayılmıştır. Ödül Kahraman Anne Madalyası (Rusça: Мать-героиня, 10 ve daha fazla çocuklar için) ve Anneler Nişanı (Rusça: Медаль материнства, 5 ve 6 çocuklar için) ile eş zamanlı olarak oluşturuldu ve aralarında yer aldı. Sanatsal projenin yazarı, ressam Goznaka'ydı.

Ödülün verilmesine ilişkin ilk kararname 6 Aralık 1944'te birinci sınıf emri 21 kadın, ikinci sınıf 26, üçüncü 27 için verildi. Toplam 753.000 vesileyle birinci sınıf emri, 1.508.000 vesile ile 2. vesikalık, 2.786.000 vesileyle 3.lük ödülü verilmiştir.

Nişan

Birinci sınıf madalyalar tamamen dışbükey yumurta şeklindeki gümüşlerdi. 36 mm yüksekliğinde ve 29 mm genişliğindeydi. Madalyanın üst kısmında Материнская слава (Maternal Glory) ve sınıfını gösteren Roma rakamı ile kırmızı emaye bayrağı vardı. Bayrak altında "CCCP" (USSR) yazısı bulunan beyaz bir emaye kalkan vardı. Kalkanın üst kısmı beş köşeli bir yıldızla, alt kısmı çekiç ve orak sembolüyle süslenmiştir. Sol tarafta, kollarında bir oğlan tutan bir annenin figürü vardı, en alt kısımda gül ile örtülü figür vardı. Madalyanın alt kısmı, bayrak kenarı ve harfler yaldızlıdır. İkinci sınıf madalyalarda bayrağın mine koyu maviydi ve yaldızlı parçalar yoktu, oysa 3. sınıfta mine bayrak, kalkan ve yıldızdan kayboldu. Madalya sırtında beyaz emaye vardı. Birinci sınıf madalyalar tek bir açık-mavi saçakla askıya alınırken 2. sınıfda iki açık-mavi saçak vardı.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2016. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lenin Nişanı</span>

Lenin Nişanı, SSCB'nin ülke gelişiminde katkıda bulunan; sanat, bilim, spor, askeri alanlarda başarılı olan kişilere, organizasyonlara, şehirlere verdiği nişandır. Ortasında bronz Lenin kabartması bulunur, diğer kısımları altındır. 6 Nisan 1930'da çıkarılan kanunla tedavüle girmiştir. İlk olarak Komsomol-Pravda gazetesine verilmiştir. Sovyetler Birliği'ndeki en üst madalya olan Sovyet Kahramanlık Madalyası'nı alan herkese ayrıca Lenin Nişanı da verilmiştir. Mareşal Dmitri Ustinov nişanı en çok alan kişi olmuştur. Tedavülde olduğu sürece 431.418 adet verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Bayrak Nişanı</span>

Kızıl Bayrak Nişanı Sovyetler Birliği'nin 16 Eylül 1918 yılında İç savaş yıllarında yürürlüğe soktuğu nişanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kahraman Anne Madalyası</span>

Kahraman Anne Madalyası Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliğinde 10 ve daha fazla çocuk yetiştiren annelere verilen bir unvan ve madalyadır. Bu madalyanın maksadı yalnızca anneleri onurlandırmak olmayıp aynı zamanda anne-çocuk sağlığı konusunda kalkınmak ve hamileler, büyük aileler veya tek yaşayan kadınlara mali destek sağlamaktı. Bu madalyadan küçük olan Anneler Nişanı beş ya da altı çocuklu annelere verilirken, bunlardan fazla, yani 7, 8 ve 9 çocuklara sahip annelere Analık Şanı Nişanı nişanı verilirdi.

<span class="mw-page-title-main">Vatanseverlik Savaşı Nişanı</span>

Vatanseverlik Savaşı Nişanı, II. Dünya Savaşı sırasında başarı göstermiş tüm Kızıl Ordu mensubu asker ve Sovyet partizanlarına verilmiş Sovyetler Birliği nişanı. 1985 yılında 9 Mayıs zaferinin 40. yıl kutlamaları sırasında tüm gazilere verilmesine karar verilmiştir. Toplamda 9 344 283 adet verilmiştir: 1. sınıf 2 627 899 adet, 2. sınıf 6 716 384 adet.

<span class="mw-page-title-main">Suvorov Nişanı</span>

Suvorov Nişanı, II. Dünya Savaşı sırasından itibaren verilmiş Sovyetler Birliği nişanı. Toplamda 7 267 adet verilmiştir: 1. sınıf 391 adet, 2. sınıf 2 863 adet, 3. sınıf 4 012 adet.

<span class="mw-page-title-main">Şeref Nişanı (Sovyetler Birliği)</span>

Şeref Nişanı Yüksek Sovyet Prezidyumu'nun 8 Kasım 1943 tarihli kararıyla ihdas olunan, SSCB tarafından verilen askeri madalya. Kızıl Ordu astsabuyları ve Havacı teğmenlerine, düşman karşısında gösterdikleri cesaret sebebiyle verilmekteydi. SSCB'nin dağılmasıyla, madalya artık verilmemektedir. Bu nişan yerine, 1992 yılından bu yana, astsubaylara ve diğer ordu mensuplarına verilmek üzere Aziz Yorgi Haçı ihdas olundu.

<span class="mw-page-title-main">Uşakov Nişanı</span>

Uşakov Nişanı, SSCB ve Rusya vatandaşlarına verilen,, Savaşı hiçbir zaman kaybetmeyen ve Rus Deniz Kuvvetleri'nin koruyucu azizi ilan edilen Amiral Fyodor Uşakovun (1744-1817) onuruna verilen, Rusya Federasyonu'nun askeri bir süslemesidir. Donanma görevlilerine olağanüstü bir liderlik için komuta etmesi önerilir. Sipariş, 2 Mart Dünya Savaşı sırasında, 3 Mart 1944 SSCB Yüksek Sovyet Başkanlığı kararı ile kuruldu. Fikir, Amiral Nikolay Kuznetsov tarafından 1943 yazında Joseph Stalin'e verildi. SSCB'nin 1991 yılında dağılmasının ardından, Ushakov Siparişleri, 20 Mart 1992'deki 2557 numaralı Rusya Federasyonu Yüksek Sovyeti Kararı ile değişmeden kaldı ancak bu formda verilmez. 7 Eylül 2010 tarihli 1099 Sayılı Kararnameyi Kapsayan karar Modernize edilmiş ve Rusya'nın tüm ödül sistemini Sovyet geçmişinden uzaklaştıracak şekilde yeniden düzenleyen nişanda, bugünkü biçiminde, kurdele tek sınıflı bir Düzen'e değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Annelik Nişanı</span>

Annelik Nişanı 8 Temmuz 1944 yılında yaratılmış ve annelere verilen madalyadır. İki derecesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Vatanseverlik Savaşı Partizanları Madalyası</span>

Vatanseverlik Savaşı Partizanları Madalyası 2 Şubat 1943 yılında yaratılmış ve partizanlara verilen madalyadır. Düşman hatlarının çok gerisinde olan Nazi işgalcilere ait Sovyet Anavatanını kurtarma mücadelesinde ev cephesindeki partizanların tutkusu ve cesaretini tanımak amacıyla verildi. Tüzüğü, 26 Şubat 1947'de SSCB Yüksek Sovyet Başkanlığının bir başka kararı ile değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Seçkin Askerî Hizmet Madalyası</span>

Seçkin Askerî Hizmet Madalyası(Rusça: Медаль «За отличие в воинской службе») Sovyetler Birliği tarafından ve daha sonra Rusya Federasyonu tarafından, Savunma Bakanlığı askerî personeline, iç birliklere ve SSCB ve Rusya Federasyonu sınır birliklerine layık görüldüğü askerî bir madalya idi.

<span class="mw-page-title-main">SSCB Seçkin Pilot Madalyası</span>

SSCB Seçkin Pilot Madalyası Sovyetler Birliği devlet sivil ödülü olarak 30 Eylül 1965'te SSCB № 3993-VI Yüksek Sovyet Başkanlığı Kararı ile sivil havacılığın mükemmelliği için başladı. SSCB Seyrüseferci Madalyası ile ilişkilidir. 22 Ağustos 1988'de Yüksek Sovyet Presidyum № 9441-XI Kararı ile kaldırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetler Anavatana Hizmet Nişanı</span>

SSCB Silahlı Kuvvetler Anavatana Hizmet Nişanı "Anavatana Hizmet Nişanı" olarak da bilinen askerî personele mükemmellik için üç derste verilen Sovyet askeri düzenidir.

<span class="mw-page-title-main">Askerî Kahramanlık Madalyası (Sovyetler Birliği)</span>

Askerî Kahramanlık Madalyası SSCB'nin dağılmasını takiben Sovyet ödül sisteminden alıkoyulan Rusya Federasyonu devlet dekorasyonudur. Cesaret Madalyası, 17 Ekim 1938'de SSCB Yüksek Sovyetinin Başkanlığı kararı ile yaratılmıştır. Sosyalist düşmanlara karşı savaşlarda sergilenen kişisel cesaret ve cesaret için Sovyet Ordusu, donanma, sınır ve iç birliklerinde SSCB devlet sınırını korurken, yaşamı tehdit eden koşullarda askerî görevlerin icrası sırasında SSCB vatandaşları ve SSCB vatandaşları olmayan kişilere verildi.

<span class="mw-page-title-main">Askerî İşbirliğini Güçlendirme Madalyası</span>

Askeri Kahramanlık Madalyası 25 Mayıs 1979'da Yüksek Sovyet Presidyum Kararı ile kurulan Sovyetler Birliği'nin askeri bir ödülüydü. Tüzüğü daha sonra teyit edilmiş ve 18 Temmuz 1980 tarih ve 2523-X Yüksek Sovyet Başkanlığı Kararname ile hafifçe değiştirildi. Çeşitli Varşova Paktı ülkelerinin ya da diğer dostça sosyalist devletlerin farklı servisler ve silahlı kuvvetler arasındaki olağanüstü iş birliğinin farkına varılmıştı.

SSCB Test Seyrüseferci Madalyası, SSCB vatandaşlarına verilen bir askeri madalyadır. 1. sınıf pilot havacılık sanayi ve Savunma Bakanlığı için atanmıştır. Deney havacılığındaki cesareti ve olağanüstü hizmeti tanımak amacıyla verildi. SSCB Seçkin Test Pilotları Onur Madalyası ile ilişkilidir. Tüzüğü 22 Ağustos 1988'de Yüksek Sovyet № 9441-XI Presidyum Kararı ile teyit edildi. Sovyetler Birliği'nin Aralık 1991'de dağılmasından sonra başlık unvanını kaybetti.

<span class="mw-page-title-main">SSCB Seyrüseferci Madalyası</span>

SSCB Seyrüseferci Madalyası Sovyetler Birliği devlet sivil ödülü olarak 30 Eylül 1965'te SSCB № 3993-VI Yüksek Sovyet Başkanlığı Kararı ile sivil havacılığın mükemmelliği için başladı. SSCB Seçkin Pilot Madalyası ile ilişkilidir 22 Ağustos 1988'de Yüksek Sovyet Presidyum № 9441-XI Kararı ile kaldırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kusursuz Hizmet Madalyası</span>

Kusursuz Hizmet Madalyası, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Biriliği'nde Silahlı Kuvvetler, İçişleri Bakanlığı ve Komunist Parti Genel Sekreterliği personeline 10, 15 ve 20 yıllık hizmet karşılığı verilen bir madalya idi.

<span class="mw-page-title-main">Nahimov Madalyası</span>

Nahimov Madalyası, SSCB ve Rusya vatandaşlarına verilen askeri bir madalyadır.

<span class="mw-page-title-main">Uşakov Madalyası</span>

Uşakov Madalyası, 1991'den sonra SSCB ödül sisteminden alınmış Rusya Federasyonu devlet dekorasyonu.

<span class="mw-page-title-main">Leningrad'ın 250. Yıldönümünü Kutlama Jübile Madalyası</span> Sovyetler Birliğinde bir anma madalyası

Leningrad'ın 250. Yıldönümünü Kutlama Jübile Madalyası, 16 Mayıs 1957'de Leningrad şehrinin 250. yıldönümünü anmak için SSCB Yüksek Sovyet Başkanlığı kararı ile kurulan Sovyetler Birliği devletinin hatıra madalyasıydı. Büyük Yurtsever Savaş gazileri de dahil olmak üzere Sovyet toplumunun önde gelen üyelerine ödül verilmiş, savaş zamanı ve barış zamanında Leningrad Şehri'ne silahlı kuvvetler mensuplarına hizmet verilmiştir.