Buteo ya da yaygın adıyla Şahin, Accipitridae (atmacagiller) familyasına bağlı bir yırtıcı kuş cinsidir.
Şeritli engerek, engerekgiller (Viperidae) familyasından sırt bölgesi genel olarak kül renginde ya da grimsi kahverengi bir engerek türü.
IUCN Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi ve bitki ve hayvan türlerinin dünyadaki en kapsamlı Küresel Koruma durumu envanteridir. IUCN Kırmızı Listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından sürdürülmektedir.
Toros kurbağası, Ranidae familyasından ortalama boyları 6 cm ile 7.5 cm arasında değişen Türkiye'de endemik bir kurbağa türüdür. Ayrıca dünyada ötmeyen tek kurbağa türü de toros kurbağasıdır. Yalnızca Orta Toroslar'da bulunan Bolkar Dağlarındaki Çiniligöl ve Karagöl'de yaşadığı sanılırken, 2007 yılında yapılan bir araştırma ile bu dağın yaklaşık 3000 m. yüksekliğinde Eğrigöl mevkiinde de yaşamakta olduğu ilk kez tespit edilmiştir.
Ova kurbağası, Ranidae familyasına ait bir kurbağa türü.
Kuyruksuz kurbağalar, Yunancadaki "yokluk" ön eki olan ἀ(ν)- an- ile yine Yunancada "kuyruk" anlamına gelen οὐρά ourá sözcüklerinden yapay türetilmiş bir terimdir ve "kuyruksuz" demektir.
Türkiye'de yaşayan amfibiler: Türkiye faunasında bulunan türlerin yarısı Urodela yarısı da Anura takımındadır. Amphibia sınıfından hayvanlar Reptilia (Türkiye'deki sürüngenler listesi) sınıfından hayvanlarla birlikte biyoloji içinde herpetoloji adı verilen alt bölümde incelenir.
- (T) nesli tehlikede olanları göstermektedir.
- (E) Türkiye'ye özgü endemik olanları gösterir
Asgari endişe (LC), IUCN kırmızı listesinde nesli tehlikede olmayan türleri içine alan bir kategoridir. Yaygın bulunan türlerin çoğunluğu asgari endişe altında olarak sınıflandırılmıştır.
Çamkoru Tabiat Parkı, Çamlıdere ilçesi sınırları içinde, Ankara'nın 110 km kuzeybatısında bir tabiat parkıdır. Tabiat parkında ayrıca Çamkoru Göleti bulunur. 215 hektar büyüklüğünde olan tabiat parkını Eski Ankara-Bolu devlet kara yolu park sahasını ikiye böler.
Rana macrocnemis veya Uludağ kurbağası, Rana cinsine bağlı bir hayvan türüdür. Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, İran, Türkiye ve Rusya'ya özgüdür.
Ranidae veya Su kurbağasıgiller, Anura takımına bağlı güneybatı Antarktika hariç bütün dünyada yayılım gösteren bir kurbağa familyasıdır. Bacakları oldukça uzun olup, dilleri ağız tabanına ön taraftan bağlanmıştır, arka ucu serbest ve çoğunlukla çatallıdır. Kulak zarı daima mevcuttur. Sucul kurbağalardır.
Toprak kurbağası, Pelobatidae familyasından, Doğu Avrupa ile Batı Asya'da ve Türkiye'de yaşayan, boyu en fazla 8–9 cm olan bir kurbağa türüdür.
Siğilli kurbağa, Bufonidae familyasından, İrlanda ve İzlanda hariç Avrupa'nın tamamında, Kuzey Asya'nın batısında, Kuzeybatı Afrika'nın küçük bir kısmında ve Türkiye'de yaşayan, boyu en fazla 15 cm olan bir kurbağa türüdür. En yaygın kara kurbağası türüdür ve derileri bol siğilli olduğundan bu adı almıştır
Şeritli kurbağa, Ranidae familyasından, Orta Doğu yaşayan, en fazla 9 cm boyunda bir kurbağa türüdür. Temporal şeritten başka genelde sırtın orta kısmında açık renkli vertebral şerit bulunur ve adını da buradan alır. Kimilerine göre Rana macrocnemis türünün sinonimidir.
Rana tavasensis veya Tavas kurbağası, Rana cinsine bağlı bir hayvan türüdür. Güneybatı Türkiye'ye özgüdür.
Levanten ova kurbağası ya da Levant bataklık kurbağası , Ranidae familyasından, güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Türkiye'de yaşayan, en fazla 15 cm boyunda olan bir kurbağa türüdür. Önceleri Pelophylax caralitanus türü de bu tür altında sınıflandırılıyordu.
Pelophylax, Ranidae familyasına bağlı bir hayvan cinsidir.
Pyxicephalus adspersus, Pyxicephalidae familyasına ait bir kurbağa türüdür. Latince kökenine göre Peri Kurbağası olarak da bilinir. Angola, Botsvana, Kenya, Malavi, Mozambik, Namibya, Güney Afrika, Esvatini, Tanzanya, Zambiya, Zimbabve ve Kongo DC kapsayan bölgelerde yaşamaktadırlar.
İrlanda'ya özgü üç amfibi türü vardır.
Jacques Vladimir von Bedriaga, bazen Bedryagha, Voronezh yakınlarındaki bir köy olan Kriniz'in yerlisi olan Rus herpetolog.