İçeriğe atla

Anadolu Notları

Anadolu Notları
Kapak resmi
YazarReşat Nuri Güntekin
ÜlkeTürkiye
KonuAnadolu Seyahatleri Esnasında Gelişen Hadiseler
TürGezi yazısı aynı zamanda anı yazısı
YayımCilt 1: 1936 Cilt 2:1966
Yayımcıİnkılap Yayınevi
Sayfa287
ISBN9751002850

Anadolu Notları, Reşat Nuri Güntekin'in gezi yazısı eseridir. Birinci cildi 1936'da, ikinci cildi 1966'da ilk defa basılan 2 ciltten oluşmaktadır.[1] Reşat Nuri, İkinci Dünya Savaşı öncesinde, millî eğitim müfettişi olarak Anadolu'nun pek çok yerini dolaşmış ve bu seyahatlerinde karşılaştıkğı, yaşadığı ve gözlediği olay ve kişileri anılar hâlinde yazmıştır.[2]

Kitabın konusunda Anadolu seyahatlerinde bu dönemde yaşananları anlatmaktadır. Kitabın ilk kısmında da yazarın belirttiği gibi, yer, tarih ve zaman belli değildir. Bu nedenle bu eser anı yazılarının özelliklerini de barındırır. Yazar Anadolu halkının tutumunu, kültürünü ve hatta düşüncelerini bu kitapta inceler. Gezi yazılarının ve anılarının alt yapısında yeri geldiğinde halkı takdir eder yeri geldiğinde eleştirir. Örneğin Anadolu'da sık sık rastlanan tuluat tiyatrolarına değinir; oynanan oyunların seçilmesini ve halkın bu tiyatrolara ve tiyatro oyunlarına karşı tutumu ve davranışları ele alınır.

Kaynakça

  1. ^ Güntekin, Reşat Nuri (2003). Anadolu notları. 25. baskı. İstanbul: İnkılâp. ISBN 978-975-10-0285-3. 
  2. ^ "KİTAP | Efendi Anadolulu…Boşuna yorulma - Serbestiyet". web.archive.org. 6 Ağustos 2023. 6 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Reşat Nuri Güntekin</span> Türk roman, öykü ve oyun yazarı

Reşat Nuri Güntekin, Milli Edebiyat Döneminde önemli bir yeri olan Çalıkuşu, Yeşil Gece, Yaprak Dökümü ve Anadolu Notları gibi eserlere imza atmış Türk roman, öykü ve oyun yazarıdır. Müfettişlik görevi ile Anadolu'da gezdiği için Anadolu insanını yakından tanımıştır. Eserlerinde Anadolu'daki yaşamı ve toplumsal sorunları ele almış; insanı insan-çevre ilişkisi içinde yansıtmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jules Verne</span> Fransız yazar (1828 – 1905)

Jules Gabriel Verne, Fransız romancı, şair ve oyun yazarıydı. Yayıncı Pierre-Jules Hetzel ile yaptığı işbirliği, Dünyanın Merkezine Seyahat (1864), Denizler Altında Yirmi Bin Fersah (1870) ve Seksen Günde Devr-i Alem (1872) gibi çok satan macera romanları serisi olan Voyages extraordinaires'in yaratılmasına yol açtı. Her zaman iyi belgelenmiş olan romanları, dönemin teknolojik ilerlemeleri dikkate alınarak genellikle 19. yüzyılın ikinci yarısında geçmektedir.

<i>Çalıkuşu</i> (roman) Reşat Nuri Güntekinin romanı

Çalıkuşu, Reşat Nuri Güntekin'in ilk defa 1922'de tefrika edilmeye başlanıp 1923'te kitap olarak yayımlanan, 1937'de büyük değişikliklerle tefrika edilen romanıdır.

<i>Yaprak Dökümü</i> Reşat Nuri Güntekin tarafından yazılan roman

Yaprak Dökümü, Reşat Nuri Güntekin'in ilk baskısı 1930 yılında yapılan toplumsal romanı.

<span class="mw-page-title-main">Halit Fahri Ozansoy</span> Türk şair, gazeteci, oyun yazarı ve öğretmen (1891-1971)

Halit Fahri Ozansoy, Türk şair, gazeteci, oyun yazarı ve öğretmendir.

Recep Bilginer, Türk gazeteci ve oyun yazarı.

<i>Seyahatnâme</i> (Evliya Çelebi) Osmanlı seyyahı evliya çelebi tarafından yazılan eser

Seyahatname veya Evliya Çelebi Seyahatnamesi, Evliya Çelebi tarafından 17. yüzyılda yazılmış olan gezi yazısı kitabıdır. On ciltten oluşur. Seyâhatnâme ilk olarak 1848’de Kahire Bulak Matbaasında Müntehâbât-ı Evliya Çelebi adıyla yayımlanmıştır. İkdam Gazetesi sahibi Ahmed Cevdet Bey ile Necib Asım Bey, Pertev Paşa Kütüphanesindeki nüshayı esas alarak 1896 senesinde İstanbul’da basmaya başlamışlardır. 1902 senesine kadar ancak ilk altı cildi yayımlanabilmiştir. Yedinci ve sekizinci ciltleri 1928’de Türk Tarih Encümeni, dokuz ve onuncu ciltleri ise 1935-1938 yılları arasında yeni harflerle Türkiye Cumhuriyeti Maarif Vekâleti tarafından yayımlanmıştır. Seyahatname’nin 1814 yılında Hammer tarafından keşfedilmesinden sonra birçok yabancı bilim insanı Çelebi hakkında araştırmalar yapmış eseri birçok dile çevrilmiş ve yayımlanmıştır. Orhan Şaik Gökyay, Seyahatname'nin birinci cildini Latin alfabesine çevirmiş ve böylece eser daha çok kişi tarafından incelenmeye başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mark Twain</span>

Samuel Langhorne Clemens, daha çok takma adı Mark Twain olarak bilinir, Amerikalı mizahçı, satirist, roman yazarı, yazar ve öğretmen.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Osmanlı İmparatorluğu döneminde (1914) Dârülbedâyi adıyla kurulmuş olan tiyatro 1934 yılında İBB Şehir Tiyatroları adıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi bütçesine bağlanan bir tiyatro kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Alexandre Dumas</span> Fransız yazar (1802 – 1870)

Alexandre Dumas, Fransız yazardır. Adaş oğluyla karıştırılmaması için Alexandre Dumas père adıyla da bilinir. Macera türündeki tarihi romanlarıyla ünlüdür. Eserlerinin 100 dile çevrilmesi sayesinde en çok okunan Fransız yazarlardan biri olmayı başardı. Monte Kristo Kontu, Üç Silahşorlar, Yirmi Yıl Sonra ve Demir Maskeli Adam gibi romanlarından bazıları dizi şeklinde yayınlanmıştı. Yirminci yüzyılın başlarından beri romanları yaklaşık 200 kadar filme uyarlandı. Dumas'ın öldüğü için bitiremediği son romanı Le Chevalier de Sainte-Hermine bir uzman tarafından tamamlandı ve 2005'te okuyuculara sunulduğunda en çok satanlara girdi. Roman Türkiye'de 2010'da Son Şövalye adıyla basıldı.

<i>Dudaktan Kalbe</i> (dizi, 2007)

Dudaktan Kalbe, Ay Yapım imzalı, yazar Reşat Nuri Güntekin’in aynı adlı romanından uyarlanan, 2007-2009 yılları arasında Show TV'de yayımlanan dram türündeki Türk televizyon dizisidir. Başrollerini Aslı Tandoğan, Burak Hakkı, Özge Özder, Yiğit Özşener ve Fadik Sevin Atasoy paylaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Refik Ahmet Nuri Sekizinci</span> Türk tiyatro yazarı, gazeteci, oyuncu, dramaturg

Refik Ahmet Nuri Sekizinci veya İbn-ür Refik Ahmet Nuri Sekizinci, Osmanlı tiyatro oyuncusu, oyun yazarı, bürokrat ve 12. Fenerbahçe SK başkanıdır. En sevdiği oyunu "Sekizinci" olduğu için sonradan soyadı olarak almıştır. Edebiyat dünyasında daha çok uyarlamalarıyla tanınmaktadır.

Nuri Pakdil,, Türk şair, mütefekkir, deneme ve oyun yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Seyahatnâme</span>

Gezi yazısı ya da diğer adıyla seyahatname bir yazarın gezdiği, gördüğü yerleri edebi bir üslûpla anlattığı yazı türü. Genellikle yazılan bu tür yazılarda betimleme tekniği kullanılır. Yazarın kendi düşüncesi çok önemli olan bir faktördür Türk edebiyatındaki ilk örneği Seydi Âli Reis'in Mir'atü'l-memalik adlı eseridir. Bu türün Türk Edebiyatı'ndaki en bilinen örneği ise Evliya Çelebi'nin Seyahatnâme adlı eseridir.

Sarıpınar 1914, Turgut Özakman’ın 1967’de yazdığı iki perdelik güldürüdür. Reşat Nuri Güntekin’in, Değirmen adlı romanından uyarlanmıştır.

Tanrıdağı Ziyafeti, Reşat Nuri Güntekin'in 1954'te yazdığı tiyatro oyunu.

<i>Yeniden Çalıkuşu</i>

Yeniden Çalıkuşu, Reşat Nuri Güntekin'in aynı adlı eserinden uyarlanan 2005 yapımı Star TV'de yayımlanan drama türündeki Türk televizyon dizisidir. Dizi, 7. bölümü ile ekranlara veda etti. Başrollerinde Tuba Ünsal, Burak Hakkı ve Kaan Urgancıoğlu yer almıştır. Dizinin ilk versiyonu sinema filmi olarak 1966'da, ikinci versiyonu da TV dizisi olarak 1986'da TRT'de yayınlandı.

Çalıkuşu, 2013-2014 yılları arasında Kanal D'de yayımlanan, Reşat Nuri Güntekin'in aynı adlı eserinden üçüncü kez uyarlanan drama türündeki Türk televizyon dizisidir. daha önce Çalıkuşu ve Yeniden Çalıkuşu adıyla televizyonlarda yayınlanmış diziler ile karıştırılmamalıdır. Dizinin başrollerinde Burak Özçivit ve Fahriye Evcen yer almaktadır. Dizi, 30. bölümü ile final yaparak sona erdi.

Ali Süha Delilbaşı, Türk yazar ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Zeyniler, Yıldırım</span>

Zeyniler, Türkiye'nin Bursa ilinin Yıldırım ilçesine bağlı küçük bir mahalle.