İçeriğe atla

Anadolu Meydanı

Anadolu Meydanı
Tandoğan meydanından bir görünüm. (2009)
Harita
Haritadaki yeri
Eski adıTandoğan Meydanı
Adını verenNevzat Tandoğan
TürüMeydan
SağlayıcıAnkara Büyükşehir Belediyesi
Trafik durumuAraç ve yaya
Trafik akışıSağ
Koordinatları39°56′06.3″K 32°50′14.5″D / 39.935083°K 32.837361°D / 39.935083; 32.837361
Metro bağlantısı Anadolu/Anıtkabir

Anadolu Meydanı ya da eski adıyla Tandoğan Meydanı, Ankara'da Bahçelievler semtinin alt kısmında bulunan, Yenimahalle ve Çankaya ilçelerinin kesişiminde yer alan kent meydanı. Meydan'da kendi ile aynı adı taşıyan Ankaray istasyonu yer almaktadır.

İsim

Meydanın ilk ismi, dönemin Ankara valisi Nevzat Tandoğan'ın anısını yaşatmak amacıyla "Nevzat Tandoğan Meydanı" olarak belirlendi. Uzun yıllar boyunca Ankara halkı tarafından bu isimle benimsenmiş olmasına karşın, 2012 senesinde başındaki 'Nevzat' ismi kaldırılarak resmiyette "Tandoğan Meydanı"na dönüştürüldü. 14 Nisan 2015 tarihinde, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nde yapılan bir oylama sonucunda ise AK Parti'li üyelerin baskısıyla meydanın adı tamamen değiştirilerek "Anadolu Meydanı" ismini aldı.[1]

Bu isim değişikliği, yerel siyasette farklı tepkilerle karşılandı. Dönemin TMMOB Ankara Şubesi başkanı Tezcan Karakuş Candan, böylesi bir isim değişikliğinin ideolojik gerekçelerle yapıldığını iddia ederek kent kimliğinin ve sivil belleğin kasıtlı olarak yıkıma uğratıldığını dile getirdi.[2] CHP'li Mustafa Sarıgül de bu isim değişikliğinin kişisel bir mesele olduğunu dile getirerek Ankara'nın sembollerinden biri olan bir meydanın bu şekilde isminin değiştirilemeyeceğini söyledi. MHP'nin grup başkanvekili Ramazan Şimşek ise isim değişikliğine karşı olunmadığını, ancak bunun Ankara halkına sorulduktan ve onay aldıktan sonra yapılması gerektiğini dile getirdi.[3]

İsim değişikliğinin ardından meydanla bağlantısı bulunan tüm güzergah levhalarında "Anadolu Meydanı" olarak güncelleme yapılmasına rağmen, bölgedeki hiçbir ticari işletme ve kuruluşun yeni ismi kullanmayı tercih etmediği görüldü.[4] Yapılan bir kamuoyu araştırmasında ise Ankara halkının büyük çoğunluğunun isim değişikliğinden haberdar olmasına rağmen Tandoğan Meydanı ismini kullanmaya devam ettiği ortaya çıktı.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Tandoğan Meydanı'nın adı değişti, Anadolu Meydanı oldu". T24. 14 Nisan 2015. 18 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2022. 
  2. ^ "Mimarlar Odası'ndan 'Tandoğan' tepkisi: Belleklerimizi sıfırlamaya çalışıyorlar". Diken. 14 Nisan 2015. 17 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2022. 
  3. ^ Koç, Mert Gökhan (16 Nisan 2015). "Tandoğan Meydanı'nın adı 'Anadolu' oldu". Hürriyet. 1 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2022. 
  4. ^ Koç, Mert Gökhan (11 Ağustos 2015). "Tabelada Anadolu dillerde Tandoğan". Hürriyet. 1 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2022. 
  5. ^ Selin Turan; Özge Yalçıner Ercoşkun (Kasım 2017). "Meydanlardaki İsim Değişikliklerinin Kent Belleğine Etkisi: Ankara Örneği". Mimarlık Bilimleri ve Uygulamaları Dergisi. 1 (2). Süleyman Demirel Üniversitesi. ss. 55-68. doi:10.30785/mbud.337234. ISSN 2548-0170. 1 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Java</span> açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, zeminden bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, adım adım işletilen bir programlama dili

Java, Sun Microsystems mühendislerinden James Gosling tarafından geliştirilmeye başlanmış açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, platform bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, hem yorumlanan hem de derlenen bir dildir.

<span class="mw-page-title-main">Kızılay Meydanı</span> Ankara Yenişehirde meydan

Kızılay Meydanı ya da 15 Temmuz Kızılay Millî İrade Meydanı, Türkiye'nin başkenti Ankara'nın merkezindeki kent meydanı. Doğudan Ziya Gökalp Caddesi, batıdan Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, kuzey-güney ekseninde ise Atatürk Bulvarı yollarının kesişimindedir. Ankara'nın her tarafından ulaşımı oldukça kolay olan meydanda hem metro hem de Ankaray istasyonu bulunmaktadır. Çok sayıda büro, mağaza, kafe ve park bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Galatlar</span> Antik bir ulus

Galatlar, MÖ 280-274 yıllarında Balkanlar ve Batı Anadolu'da yaşadıktan sonra Orta Anadolu'da Ankara ve Çorum, Yozgat yöresine yerleşen Orta Avrupa kökenli Kelt kavmine mensup Galyalılara, Yunanların ve Romalıların verdiği ad. Galatların yerleştiği bölgeye Antik Çağ'da Galatya adı verildi. Aşiret yapısına dayanan Galat krallıkları Roma İmparatorluğu'nun egemenliği altına girdikleri MÖ 1. yüzyıla kadar bu bölgede varlıklarını sürdürdüler. Orta Anadolu'da Galat dilinin MS 7. yüzyıla dek konuşulduğuna dair belirtiler vardır.

<span class="mw-page-title-main">Demokrat Parti (2007)</span> Türkiyede bir siyasi parti

Demokrat Parti, 23 Haziran 1983 tarihinde kurulan, 27 Mayıs 2007 tarihinde Demokrat Parti adını alan, Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "DP" şeklindedir. Simgesi kırattır. TBMM'de 3 milletvekili ile temsil edilmektedir. Genel Başkanı Gültekin Uysal'dır. Yargıtay kayıtlarına göre Türkiye'de kayıtlı olan en eski kuruluşlu siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Nevzat Tandoğan</span> Türk bürokrat

Abdullah Nevzat Tandoğan, Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Opera Meydanı</span> Ankarada bir meydan

Opera Meydanı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir kent meydanı. Atatürk Bulvarı üzerinde, Sıhhiye ve Ulus Meydanlarına eşit mesafede bulunur. Eskiden ev sahipliği yaptığı pek çok fabrika, atölye ve üretim tesisi sayesinde bir dönem şehrin sanayi merkezlerinden birisi olan meydan; son yıllarda daha çok Gençlik Parkı, PTT Pul Müzesi, Melike Hatun Camii ve diğer tarihi binalarıyla şehrin turistik noktalarından biri haline gelmiştir. Ayrıca; birçok ulaşım arterinin de kesişme noktasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Atatürk Lisesi</span> Ankarada köklü bir Anadolu lisesi

Ankara Atatürk Lisesi, Ankara'nın Sıhhiye semtinde bulunan bir Anadolu lisesidir. Okul, Ankara İdadisi adıyla 1886 yılında kurulmuş, 1908'de ismi Ankara Sultanisi olarak değiştirilmiştir. Cumhuriyetin kurulması ile birlikte 1924'te Ankara Erkek Lisesi adını almıştır. Türkiye'de Atatürk'ün adını alan ilk lisedir. Mustafa Kemal Atatürk 30 Aralık 1919'da Ankara Sultanisini ziyaret etmiş ve burada bir konuşma yapmıştır. Okul kuruluş tarihi itibarıyla Türkiye'nin ilk on lisesinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Gökhan Özen</span> Türk şarkıcı

Ahmet Gökhan Özen, Türk şarkıcı-şarkı yazarı, oyuncu, aranjör, müzik direktörü, prodüktör ve eski radyo/tv programcısıdır. 1990'ların sonunda radyo programcılığı ve 2000'lerin başında çıkardığı Duman Gözlüm albümüne ait "Aramazsan Arama", "Tabir-i Caizse" gibi şarkılarla tanınmıştır. Albümlerindeki birçok şarkının söz, müzik ve düzenlemesini kendisi yapmaktadır. Aynı zamanda gitar, piyano gibi enstrümanları çalmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hitit Güneş Kursu Anıtı</span>

Hitit Güneş Kursu Anıtı, 1978 yılında Heykeltıraş Nusret Suman tarafından yapılan ve Sıhhiye Meydanı'na konulan anıt.

<span class="mw-page-title-main">Ali Koç</span> Türk iş insanı ve spor yöneticisi

Yıldırım Ali Koç, Türk iş insanı ve spor yöneticisidir. Mevcut Kulüpler Birliği ve Fenerbahçe Başkanı, Ford Otosan, Yapı Kredi Bankası, Koçtaş, Otokar ve Setur Yönetim Kurulu Başkanı, Koç Holding Yönetim Kurulu başkan vekilidir. 1907 Fenerbahçe Derneğinin kurucularından olan Koç, 2004-2017 yılları arasında başkanlığını yapmıştır.

<i>Su Perileri</i>

Su Perileri; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir heykeldir.

Türkiye Türklerindir, 8 Kasım 1949'dan beri Hürriyet gazetesinin mottosu olan söz.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu/Anıtkabir</span> Ankara Metrosu istasyonu

Anadolu/Anıtkabir Metro İstasyonu, eskiden Anadolu Metro İstasyonu, daha da eskiden Tandoğan Metro İstasyonu, Ankara Metrosunun A1 Hafif Raylı Sistemi hattında yer alan ve 30 Ağustos 1996'da hizmete giren yer altı metro istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Garı Saldırısı</span> IŞİDin gerçekleştirdiği bombalı intihar saldırısı

Ankara Garı saldırısı ya da Ankara Garı Katliamı, 10 Ekim 2015'te yerel saatle 10:04 civarında Ankara ilinin Altındağ ilçesinin Ulus semtindeki Ankara Garı kavşağında düzenlenen bombalı intihar saldırısıdır. 109 kişinin ölmesi ile modern Türkiye tarihindeki en ölümcül intihar saldırısı olmuştur. Saldırı sonrası RTÜK tarafından yayın kuruluşlarına geçici yayın yasağı getirildi ve internet servis sağlayıcıları tarafından bazı sosyal medya sitelerine erişim engeli uygulandı.

<span class="mw-page-title-main">Ulus Meydanı</span>

Ulus Meydanı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir kent meydanıdır. Anafartalar, Çankırı ve Cumhuriyet Caddesi ile Atatürk Bulvarı'nın kesişim noktasında yer alır. Cumhuriyet'in ilanından sonra hayata geçirilen imar uygulamaları doğrultusunda Ankara şehir merkezinde oluşturulmuş ilk modern kamusal mekan olmasıyla bilinir. Merkezinde konumlandırılmış olan Zafer Anıtı, Anıtkabir'in inşa edilmesine kadar geçen süreçte ülke genelinde kutlaması yapılan milli bayramların veya resmi devlet törenlerinin ana mekanı olmuştur. Meydanın çevresinde bulunan I. ve II. Türkiye Büyük Millet Meclisi binaları ile Türkiye İş Bankası ve Sümerbank'ın genel müdürlük yapıları; buranın geçmişte hem siyasi hem de iktisadi açıdan önemli bir merkez olduğunun göstergesidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de yerleşim isimlerinin değiştirilmesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'de yerleşim isimlerinin değiştirilmesi, 1913'ten günümüze Türk hükûmetlerinin Türkçe olmayan yer isimlerine karşı devam ettirdiği bir politika. Osmanlı İmparatorluğu ve sonradan Türkiye Cumhuriyeti'ndeki binlerce yer ismi bu politikayla resmî kayıtlardan silindi ve Türkleştirme çabası sonucunda daha çok kullanılan tarihsel isimler terk edilerek bilinen veya yeni düzenlenmiş Türkçe isimlerle değiştirildi. Hükûmetler bu tür isimlerin "yabancı veya bölücü" olduğu iddiasıyla isim değişikliklerini gerçekleştirdi. Değiştirilen isimler genellikle Arapça, Bulgarca, Ermenice, Gürcüce, Kürtçe, Çerkesçe, Lazca, Süryanice, Yunanca ve Zazaca dillerindeydi.

<span class="mw-page-title-main">İstiklâl Sahası</span> İstiklâl Sahası Nerededir

İstiklâl Sahası, Ankara'daki eski futbol sahası. Günümüzde yerinde Tandoğan Meydanı vardır.

Müze Evliyagil, Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde bulunan bir sanat müzesi ve sergi evidir. İş insanı Sarp Evliyagil tarafından 2015 yılında kurulan müze, toplamda 750 m²'lik bir sergi alanı, üç boyutlu sanat eserlerinin sergilendiği bir bahçe, film salonu ve kütüphaneden oluşan oldukça kapsamlı bir kültür kompleksi içinde yer alır. Ayrıca müzenin İstanbul Beyoğlu'nda da Evliyagil Dolapdere adıyla bir şubesi bulunmaktadır. Özel müze statüsünde olup, denetimleri Etnografya Müzesi Müdürlüğünce yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Keçiören Belediyesi SigortaShop SK</span> Ankara merkezli voleybol takımı

Keçiören Belediyesi SigortaShop Kadın Voleybol Kulübü, Misli.com Sultanlar Ligi'nde mücadele eden profesyonel kadın voleybol takımıdır. Takım, 2021-2022 sezonunda Misli.com Sultanlar Ligi'nde Mert Grup Sigorta ismi ile mücadele etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Muşspor (2015)</span>

Muşspor, 2015 yılında Muş ilinde kurulmuş olan bir futbol takımı. 3. Lig'de mücadele etmektedir.