İçeriğe atla

Anadolu Hisarı (mahalle)

Anadolu Hisarı
Harita
Mahallenin haritadaki yeri
Koordinatlar: 41°05′11″N 29°04′17″E / 41.0864°K 29.0713°D / 41.0864; 29.0713
Ülke Türkiye
İlİstanbul
İlçeBeykoz
Bulunduğu yerAnadolu Yakası Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Kıyısı olduğuİstanbul Boğazı Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Ad babasıAnadolu Hisarı Bunu Vikiveri'de düzenleyin
İdare
 • YöneticiMuhtar[1]
İhtiyar heyeti[1]
Yüzölçümü
 • Toplam0.99 km²
Nüfus
 (2023)
2.499[2]
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu216[3] Bunu Vikiveri'de düzenleyin
İl plaka kodu34[4] Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Posta kodu34810[5] Bunu Vikiveri'de düzenleyin
İstatistiki bölgeİstanbul alt bölgesi (TR10) Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Seçim çevresiİstanbul 1. seçim çevresi[6] Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Anadoluhisarı İstanbul ilinin Beykoz ilçesinde İstanbul Boğazı kıyısında bir semttir. Kuzeyinde Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Kanlıca, güneyinde Kandilli bulunur. Adını 1395'te Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan Anadolu Hisarı'ndan alır. Karşısında Rumeli Hisarı bulunur.

Hisarın hemen yanıbaşından Göksu Deresi boğaza dökülür. Göksu ile güneyinde denize dökülen Küçüksu Deresi arasında kalan eski çayır alana Küçüksu çayırı denir. Bu alanda Abdülmecid tarafından Nikoğos Balyan'a yaptırılmış olan Küçüksu Kasrı bulunmaktadır. Kasrın hemen yanıbaşında da Küçüksu Çeşmesi olarak da bilinen Mihrişah Valide Sultan Çeşmesi bulunur.

Anadolu Hisarın önemli binaların arasında Amcazade Yalısı ve Zarif Mustafa Paşa Yalısı bulunur.

Nüfus

Yıl Değişim Nüfus Tespit Yöntemi
20072.514ADNKS
2008 1%2.477ADNKS
2009 12%2.769ADNKS
2010 1%2.805ADNKS
2011 11%2.490ADNKS
2012 2%2.439ADNKS
2013 1%2.410ADNKS
2014 3%2.485ADNKS
2015 1%2.506ADNKS
2016 5%2.643ADNKS
2017 0%2.644ADNKS
2018 2%2.584ADNKS
2019 3%2.656ADNKS
2020 1%2.637ADNKS
2021 3%2.561ADNKS
2022 2%2.612ADNKS
2023 4%2.499ADNKS

Ulaşım

Ulaşım için hem Şehir Hatları hem İstanbul Deniz Otobüsleri iskeleleri vardır.

Galeri

Kaynakça

  • Belge, Murat (2000). İstanbul Gezi Rehberi. İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları. ISBN 975-333-002-2. 
  1. ^ a b "5393 sayılı Belediye Kanunu" (PDF). mevzuat.gov.tr. 3 Temmuz 2005. s. 3. 1 Haziran 2024 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2024. Madde 9- Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir. 
  2. ^ "Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi". Türkiye İstatistik Kurumu. Erişim tarihi: 9 Nisan 2024. 
  3. ^ "Coğrafi Numaralar". Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu. 19 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2024. 
  4. ^ "İl bilgileri Haritası". Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı. 27 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2024. 
  5. ^ "PTT posta kodu sorgulama". PTT. Erişim tarihi: 9 Haziran 2024. 
  6. ^ "Yüksek Seçim Kurulu Kararı" (PDF). Yüksek Seçim Kurulu. 3 Mart 2023. 3 Mart 2023 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sarıyer</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Sarıyer, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda yer alan ilçedir. Güneyden Beşiktaş ve Kâğıthane, batıdan Eyüpsultan ilçeleri ile doğudan İstanbul Boğazı ve kuzeyden Karadeniz ile çevrilidir. Sarıyer ilçesi toplam 38 mahalleden oluşmaktadır. Bahçeköy Belediyesi'nin 2009 yılında feshedilerek Sarıyer ilçesinin bir mahallesi olması, 2012 yılında da Şişli sınırları içinde yer alan Ayazağa, Maslak ve Huzur mahallelerinin bu ilçeye dahil edilmesiyle son halini alan ilçe İstanbul'un en kuzeydeki ilçelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Beykoz</span> İstanbul ilçesi (Anadolu Yakası)

Beykoz, İstanbul ilinin bir ilçesidir. Çatalca-Kocaeli bölümünün Kocaeli Yarımadası batısında yer almakta olup; batıdan İstanbul Boğazı, doğudan Şile ilçesi, kuzeyden Karadeniz ve güneyden de Çekmeköy, Üsküdar ve Ümraniye ilçeleri ile çevrelenmiştir. Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren yapılan sanayi ağırlıklı çalışmaların etkisiyle fabrikaların çoğalması sonucu genelde işçi kesimin tercih ettiği yerleşim yeri olan Beykoz, son yıllarda üst gelir seviyesi kesimden de talep görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kanlıca</span> Beykoz, İstanbul, Türkiyede mahalle

Kanlıca, İstanbul ilinin Beykoz ilçesinin mahallesidir. Anadoluhisarı ile Çubuklu arasında bulunur. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün Anadolu yakasındaki ayağının kuzey tarafındadır.

<span class="mw-page-title-main">Üsküdar</span> İstanbul ilçesi (Anadolu Yakası)

Üsküdar, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda yer alan ilçedir. Kocaeli Yarımadası'nın batı kesiminde yer alan Üsküdar, kuzeyden Beykoz, kuzeydoğudan Ümraniye, doğudan Ataşehir, güneyden Kadıköy ilçeleri ve batıdan İstanbul Boğazıyla çevrilidir. İlçe 33 tane mahalleden oluşmaktadır. 2015 yılında gerçekleştirilen İstanbul'da Yaşam Kalitesi Araştırması'nda tüm ilçeler arasında 7. sırada yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Hisarı</span> İstanbulun Beykoz ilçesindeki bir hisar

Anadolu Hisarı, Anadolu Hisarı Kalesi veya diğer adıyla Güzelce Hisarı, İstanbul'un Beykoz ilçesinin Anadoluhisarı semtinde, Göksu Deresi'nin İstanbul Boğazı'na döküldüğü yerde yer alan bir Osmanlı kalesi.

<span class="mw-page-title-main">Boğaziçi</span> İstanbul Boğazı ile iki kıyısını içine alan kent parçası

Boğaziçi, İstanbul Boğazı ile iki kıyısını içine alan kent parçası.

<span class="mw-page-title-main">Küçüksu Kasrı</span> İstanbul’da bulunan tarihi yapı

Küçüksu Kasrı veya Göksu Kasrı, İstanbul'un Küçüksu semtinde, Göksu Deresi ile Küçüksu Deresi arasında, Boğaziçi'nde Üsküdar-Beykoz sahilyolu üzerinde yer alan kasır. Sultan Abdülmecid tarafından Nigoğos Balyan'a yaptırılmış, inşaatı 1856 yılında tamamlanmıştır. Eski adı "Göksu Kasrı" olan bu yapı, padişahların, Boğaziçi kıyılarındaki biniş kasırlarından biridir. Kasırlar sadece hünkârların malı sayılan ve sarayların haricinde inşa edilen, köşkten büyük binalardır. Devamlı ikamet için kullanılmayan kasırlar, padişahların dinlenmeleri için vakit geçirdikleri yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Ortaköy, Beşiktaş</span> Beşiktaş, İstanbul, Türkiyede mahalle

Ortaköy, Boğaziçi'nin Avrupa yakasında, Beşiktaş ilçesine bağlı mahalle ve semt. Ortaköy ve Mecidiye mahallelerinden oluşan Ortaköy semti, sahile açılan vadi boyunca yamaçlara kurulmuş bir yerleşmedir. Kuruçeşme, Ulus, Levazım, Balmumcu ve Yıldız mahalleriyle çevrili olan semtin kuzey sınırı Defterdarburnu'dur. Ortaköy Camii semtin sembolüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kandilli</span> Üsküdar, İstanbul, Türkiyede mahalle

Kandilli İstanbul ilinin Üsküdar ilçesinin en kuzeyinde Boğaziçi'i kıyısında bulunan bir semttir. Anadoluhisarı ile Vaniköy arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Bebek, Beşiktaş</span> Beşiktaş, İstanbul, Türkiyede semt

Bebek, İstanbul ilinin Beşiktaş ilçesinde, Boğaziçi'nin Avrupa yakasında semt. Rumeli Hisarı ile Arnavutköy arasında yer alan ve genelde yüksek gelirlilerin oturduğu semt, aynı adı taşıyan bir deniz koyuna da sahiptir.

Göksu Deresi, İstanbul'un Anadolu yakasında Beykoz'a bağlı Anadoluhisarı ile Göksu mahalleleri arasında İstanbul Boğazı'na dökülen dere.

Küçüksu Deresi, İstanbul'un Anadolu yakasında, Beykoz'a bağlı Kandilli ile Göksu mahalleleri arasında İstanbul Boğazı'na dökülen deredir.

<span class="mw-page-title-main">Rumelihisarı, Sarıyer</span> Sarıyer, İstanbul, Türkiyede mahalle

Rumelihisarı, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Sarıyer ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında kuzeyinde Baltalimanı; kuzeybatısında Fatih Sultan Mehmet; batısında Beşiktaş ilçesine bağlı Etiler; güneyinde yine Beşiktaş ilçesine bağlı Bebek mahalleleri; doğusunda ise İstanbul Boğazı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Beylerbeyi, Üsküdar</span> Üsküdar, İstanbul, Türkiyede mahalle

Beylerbeyi, Boğaziçi'nin Anadolu kıyısında, Kuzguncuk ile Çengelköy arasında yer alan en eski Boğaz köylerinden birisidir. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün Anadolu yakasındaki ayaklarının hemen dibinden başlayarak geniş bir sahil boyunca tepelere kadar uzanır. 1960'lara kadar Üsküdar'a bağlı bir bucak iken sonraki idari değişiklikler sırasında semt olarak doğrudan Üsküdar ilçesine bağlanmıştır. Zamanında Boğaziçi Köprüsü yapımı nedeniyle günümüzde köprünün Anadolu gişelerinin bulunduğu bölgedeki Fıstıklı Mahallesi çok sayıda ahşap yapıyı barındırmasına rağmen istimlak edilmiştir. Son değişimler ile "mahalle" statüsüne düşürülen semt halen Abdullahağa (Istavroz), Küplüce ve Burhaniye mahallelerini barındırmaktadır.

Kavacık, İstanbul ilinin Beykoz ilçesinde bulunan mahalledir.

Küçüksu, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda bulunan Üsküdar ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında kuzeyinde Beykoz ilçesine bağlı Yenimahalle ve Göksu; batısında Kandilli; kuzeybatısında Kuleli; güneyinde Çengelköy; doğusunda Bahçelievler mahalleleri ile komşudur.

Ortaçeşme, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda bulunan Beykoz ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında kuzeyinde Tokatköy; batısında Çamlıbahçe; doğusunda Yalıköy; güneydoğusunda Merkez mahalleleri; doğusunda ise Akbaba mahallesi bulunmaktadır.

Göksu, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda bulunan Beykoz ilçesine bağlı bir mahalledir. Adını mahallenin ortasından geçen Göksu Deresi'nden alır. İdari sınırlarına bakıldığında kuzeyinde Anadoluhisarı; doğusunda Göztepe; güneydoğusunda Yenimahalle; güneyinde Üsküdar ilçesine bağlı Küçüksu ve Kandilli mahalleleri; batısında ise İstanbul Boğazı bulunmaktadır.

Göztepe, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda bulunan Beykoz ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında kuzeyinde Kavacık; kuzeybatısında Anadoluhisarı; doğusunda Rüzgârlıbahçe; batısında Göksu; güneyinde ise Yenimahalle bulunmaktadır.

Fatih Sultan Mehmet, İstanbul ilinin Ümraniye ilçesine bağlı bir mahalledir. İstanbul'un Anadolu yakasısda bulunur. Balkan Caddesi üzerinde yapılan alışveriş merkezleri sonrası çok fazla kişiyi özellikle hafta sonları buraya çekmektedir.Ayrıca büyük yapılanmalar gayrimenkul sektöründe de burayı cazip hale getirmiştir.