İçeriğe atla

Anadolu Böbrek Vakfı

Anadolu Böbrek Vakfı
Kuruluş1995
TürSTK
Yasal statüVakıf
MerkezAnkara
Konum
Resmî dillerTürkçe
LiderProf. Dr. Ayla SAN
Ana organYönetim Kurulu
Resmî siteanadolubv.org.tr

Anadolu Böbrek Vakfı, 1995 yılında kurulan, Ankara merkezli, böbrek ve nefroloji ile ilgili çalışmalar yapan bir vakıf. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kurulan Kronik Böbrek Hastalıkları Tedavi Vakfı'nın devamıdır.

Tarihçe

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1967 yılında mezun olan Ayla San, 1973 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Nefroloji Bilim Dalı’nı kurdu. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde Nefroloji ve Hemodiyaliz eğitimi gören San, 1975 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde ilk hemodiyaliz işlemini gerçekleştirdi. Ayla SAN, üniversitede düzenli hemodiyaliz uygulamalarına 1978 yılında başladı.

Üniversitede hemodiyaliz merkezinde karşılaşılan sorunları aşabilmek için 1980 yılında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Kronik Böbrek Hastalıkları Tedavi Vakfı kuruldu.

Vakfın desteği ile 1984 yılında üniversiteden bağımsız bir diyaliz merkezi hizmete açıldı. Vakıf, 1985 yılında “İkinci Nefroloji Kongresi”ni düzenleyerek Türkiye'de uzun süreden beri yapılamayan Nefroloji Kongrelerinin devamı sağlandı. San, 17 sene bu çalışmalarını tek başına yürüttü. Özellikle Gümüşhane ve Kars'ta çok sayıda diyaliz merkezinin açılmasına şahsı ve vakfı aracılığı ile katkıda bulunmuştur. Bu merkezlere doktor, hemşire ve teknisyen yetiştirerek yıllarca Doğu Anadolu Bölgesi’nin diyaliz sorumluluğunu yürüttü.

1992 yılında Doku Tiplendirme Laboratuvarı, 1993'te de Nefroloji ve Hipertansiyon Polikliniği açtı.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde hizmetler vermiş olan Atatürk Üniversitesi Kronik Böbrek Hastalıkları Tedavi Vakfı, 1995 yılında Anadolu Böbrek Vakfı adını alarak Ankara'da çalışmalarına devam etmiştir.

Faaliyetleri

Hizmetlerini uluslararası alana taşımıştır. Vakıf sağlık, eğitim, araştırma merkezi ve böbrek hastalıkları ve hipertansiyon polikliniği kurmuştur. Pilot bölge olarak seçtiği Gümüşhane'de böbrek sağlığı taraması yapmaya başladı. Halk sağlığı alanında danışma bürosu görevi yapmaya başladı.

Prof. Dr. Ayla San, iki kitap yazdı; “Ülkemizde Dünden Bugüne Diyaliz”, “Ülkemizde Diyaliz ve Transplantasyon”. Bu kitaplardan “Türk Nefroloji Tarihi”ni tamamlamış olup İngilizce özetini de çıkartmıştır.

Vakıf, Nefroloji ile ilgili daha önce yapılmayan dallarda sempozyumlar, kongreler, paneller düzenlemiş, “Kronik Böbrek Yetmezliğinde Kalite Kongreleri”, “Kronik Böbrek Yetmezliğinde Beslenme”, “ Nefroloji'de Erken Teşhis ve Önleme”, “Nefroloji'de Yoğun Bakım” gibi kongreleri organize etmiştir.

Türkiye'de Nefroloji alanında yayınlanan ilk bilimsel gazete olan Renaliz dört ayda bir vakıf tarafından çıkartılmaktadır.

Vakıf, gerek Renaliz gazetesinde, gerekse halka açık toplantılarda organ bağışı konusunda halkı bilgilendirmektedir. 1990 yılından 2008 yılına kadar çıkartmış olduğu takvimlerde ve Renaliz Gazetesi'nde gerek organ bağışı, gerekse diğer sağlık konularında halkı uyarıcı sloganlara yer vermektedir.

2000 yılından beri yapılan Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonu (International Federation of Kidney Foundations - IFKF) yıllık toplantılarına Anadolu Böbrek Vakfı adına Prof. Dr. Ayla San poster çalışmaları ile katılmaktadır.

16. Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonu (International Federation of Kidney Foundations - IFKF) yıllık toplantısı 9-12 Temmuz 2015 tarihleri arasında Tokyo-Japonya düzenlenmiştir. Federasyon tarafından verieln "2015 IFKF Joel D. Kopple Ödülü"nü Prof. Dr. Ayla San kazanmıştır.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. Onen K. Nefroloji, Unat E. K. Dünyada ve Türkiye'de 1850 Yılından Sonra Tıp Dallarındaki İlerlemelerin Tarihi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Vakfı Yayınları: 4, s. 310-316, İstanbul, 1988.
  2. Türk Nefroloji Derneği Kayıtları, 1990-1995.
  3. San A. Ülkemizde Dünden Bugüne Diyaliz, Ankara, 1998.
  4. San A., Oktenli C. Ülkemizde Diyaliz ve Transplantasyon, Ankara, 2000.
  5. San A. Türk Nefroloji Tarihi, Ankara, 2002.
  6. San A. Turkish History of Nephrology A Summary, Ankara, 2003.
  7. 7. San A, Nephrological knowledge in Turkey during the 18th, 19th and early 20th centuries, Journal of Nephrology, Timeline for a humanistic nephrology, reports from the 8th IAHN Congress- Ancient Olympia- Patra (Greece), 11-14 September 2013, Guest Editors: De Santo Natale G., Di lorio B, Diamandopouos A. A, Bellinghieri G., Rutkowski B, Vol. 26/ Suppl. 22, November-December 2013, Pages: 164-169

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Başkent Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Başkent Üniversitesi, 13 Ocak 1994 tarihinde Ankara'da Türkiye Organ Nakli ve Yanık Tedavi Vakfı ile Haberal Eğitim Vakfı tarafından kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Başkent Üniversitesi Türkiye'de kurulan üçüncü vakıf üniversitesidir, kurucusu Prof. Dr. Mehmet Haberal'dır.

Böbreklerin sağlığı ve hastalıklarıyla ilgilenen iç hastalıklarına bağlı bir bilim dalıdır, dahili tıp bilimlerinden birinin uygulama alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Haberal</span> Türk cerrah, akademisyen, Başkent Üniversitesinin kurucusu

Mehmet Haberal, Türk cerrah, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Diyaliz</span>

Böbrek diyalizi böbrekleri artık bu işlevleri doğal olarak yapamayan kişilerde fazla su, çözünen maddeler ve toksinlerin kandan uzaklaştırılması işlemidir. İlk başarılı diyaliz 1943 yılında gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Böbrek yetmezliği</span> böbreklerin kandaki atık ürünleri yeterince filtreleyemediği hastalık

Son dönem böbrek hastalığı (ESRD) olarak da bilinen böbrek yetmezliği, böbreklerin artık kandaki atık maddeleri yeterince filtreleyemediği ve normal seviyelerin %15'inden daha azında çalıştığı tıbbi bir durumdur.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi İbni Sina Araştırma ve Uygulama Hastanesi</span>

Ankara Üniversitesi İbni Sina Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı bir hastane.

<span class="mw-page-title-main">Türk Nefroloji Derneği</span>

Türk Nefroloji Derneği, İstanbul'da yerleşik bir sivil toplum kuruluşudur.

Fokal segmental glomerüloskleroz, kısaca FSGS, bir böbrek glomerül hastalığıdır.

ISO 9001:2008 kalite yönetim sistemi sertifikasyonuna sahip olan Türk Böbrek Vakfı, İstanbul'da Ahmet Ermiş Diyaliz Merkezi, Tekirdağ'da, Tekirdağ Hacı Hüseyin terzi Diyaliz Merkezi, Malkara'da Kadriye – Kenan Tunalı Diyaliz Merkezi ve Çerkezköy Kapaklı Diyaliz Merkezi ile kronik böbrek hastalarına diyaliz hizmetinin yanı sıra diyaliz, beslenme, yaşam kalitesinin sürekliliği, kişisel hijyen ve ilaç kullanımı gibi pek çok konuda eğitim hizmeti sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek İhtisas Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Yüksek İhtisas Üniversitesi (YİÜ), Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi Vakfı ile Türkiye Devlet Hastaneleri Vakfı tarafından 2011 yılında Ankara'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 3 Mart 2011 tarihli ve 27863 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. 12/7/2013 tarihli ve 6495 sayılı Kanunun 11 inci maddesiyle bu üniversitenin adı Ankara Bilge Üniversitesi iken Yüksek İhtisas Üniversitesi şeklinde değiştirilmiştir. Balgat, 100.Yıl ve Bağlum olmak üzere üç ayrı lokasyonda hizmet veriyor.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi bir eğitim hastanesi'dir. Çanakkale ilinde kurulu bölgenin tek üçüncü basamak hastanesidir. ÇOMÜ Hastanesi, Tıp Fakültesi Hastanesi veya Üniversite Hastanesi olarak da bilinir. Hastane faaliyetlerini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne (ÇOMÜ) bağlı olarak sürdürmektedir.

Mehmet Emin Yılmaz, 1952 yılında Siverek'te doğdu. 1971-1977 yılları arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesinde tıp doktoru eğitimimi tamamlayarak Sağlık Bakanlığına bağlı kuruluşlarda görev aldı. 1984-1988 yılları arasında Dicle Üniversitesi Tıp fakültesinde İç Hastalıkları ihtisasını tamamlayarak 1988 yılında İç Hastalıkları Uzmanı oldu. 1990 yılında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalında Yardımcı Doçent Doktor unvanıyla göreve başladı. 1995 yılında Doçent, 2005 yılında ise Profesör olarak atandı.

Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir eğitim ve araştırma hastanesiydi. 2019 yılında, tüm personel ve tıbbi ekipmanlarıyla birlikte Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'ne taşınarak kapatılmıştır.

Melih Tahsinoğlu, Türk patoloji uzmanıdır. Dünya tıp ve diş hekimliği literatürüne tanıttığı bir çene tümörü olan “Ameloblastik dentinosarkoma” ile tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kronik böbrek hastalığı</span>

Kronik böbrek hastalığı, böbrek yapısında veya işlevinde 3 aydan uzun süreli anormalliklerin görüldüğü bir rahatsızlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Hidronefroz</span> İdrar yollarındaki sıvı akışının durması sonucu oluşan tablo

Hidronefroz (hydronephrosis) ve obstrüktif üropati, idrar yollarındaki sıvı akışının durması sonucu ortaya çıkan bir tablodur. Sıvı akışının bozulmasındaki en büyük etken idrar yollarının tıkanmasıdır; bu nedenle, “obstrüktif üropati” olarak nitelendirilirler. Uzun süren tıkanmalarda böbrek dokusuna yüklenen sıvı basıncı atrofiye neden olur (basınç atrofisi).

<span class="mw-page-title-main">Polikistik böbrek hastalığı</span>

Polikistik böbrek hastalığı, böbreklerin görece sık karşılaşılan kistik hastalıklarındandır. 2 tip polikistik böbrek hastalığı vardır;

  1. Otosomal dominant polikistik hastalık
  2. Otosomal resesif polikistik hastalık
<span class="mw-page-title-main">Barbara Murphy (hekim)</span>

Barbara Murphy, İrlandalı nefrolog.

Hacettepe Erişkin Hastanesi; Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri bünyesinde Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı olarak hizmet veren bir üniversite hastanesidir. Bünyesinde hizmet veren yaklaşık 800 hekim ve 730 yatak kapasitesi ile Ankara'daki en büyük sağlık kuruluşlarından biridir. Ayda ortalama 60.000 hastanın başvurduğu hastanede dünya standartlarına uygun olarak kalp, karaciğer ve böbrek nakli yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cengiz Utaş</span>

Cengiz Utaş Eski Erciyes Üniversitesi rektörü.