İçeriğe atla

Ana kart emulatörü

Ana kart emulatörü (İngilizce: Host card emulation veya HCE), yalnızca çeşitli yazılımları kullanarak çeşitli elektronik kimliğin (erişim, transit ve bankacılık) kartların tam sanal olarak temsil edilmesini sağlayan yazılım mimarisi. HCE mimarisi öncesinde, NFC işlemleri çoğunlukla güvenli öğeler kullanılarak gerçekleştirildi.[1]

CyanogenMod işletim sistemi, libnfc-nxp olarak bilinen NXP NFC yığını ile, Doug Yeager'in NFC hizmet yöneticisi ve işletim sistemi API'lerini değiştirme çabasıyla HCE'yi destekleyen bir mobil aygıt işletim sistemiydi. OS API'leri, terminal veya PCD standartları olarak bilinen ISO_PCDA ve ISO_PCDB olarak adlandırılan iki yeni etiket türünü içerecek şekilde uyarlandı.

Microsoft şirketi, Windows 10'daki HCE NFC ödemeleri için yeni destek duyurdu. Bu, iyileştirilmiş ödeme entegrasyon akışlarına izin verecek ve HCE'nin Windows 10 ve Windows 10 Mobile'daki UICC tabanlı güvenli öğelerle bir arada olmasını sağlayacaktır.[2]

HCE, desteklenen işletim sistemlerinde çalışan mobil uygulamaların, üçüncü şahıslardan bağımsız olarak ödeme kartı ve erişim kartı çözümleri sunmasına, ayrıca fiziksel olarak güvenli bir öğeye ihtiyaç duymadan geleneksel olarak donanım tabanlı güvenli öğeler tarafından kullanılan şifreleme süreçlerini kullanmasına olanak tanır.[3] Bu teknoloji, tüccarlara temassız ödeme çözümleri aracılığıyla daha kolay ödeme kartı çözümleri sunmalarına, ödeme kartlarının gerçek zamanlı dağıtımı yapmalarına ve daha taktiksel olarak, ödemenin içindeki yazılımda değişiklikler yapılmasını gerektirmeyen kolay bir dağıtım senaryosuna olanak tanımasına olanak tanır.

HCE, mobil aygıtlar ve diğer kimlik bilgisi edinme aygıtları arasında işlem yapılmasına izin vermek için kullanılır. Bu cihazlar, diğer mobil cihazları, temassız satış noktası terminalleri, transit turnikeler veya çeşitli erişim kontrol dokunmatik yüzeyleri içerebilir.[4] Örneğin, Android geliştiricileri, bir mobil uygulamayı transit kart olarak etkinleştirmek için HCE'yi kullanabilir.

Tarihi

18 Aralık 2014'te, Visa ve Mastercard'ın HCE'ye verdiklerini ilan ettikten on aydan daha az bir süre sonra, Royal Bank of Canada (RBC), HCE teknolojisini kullanarak mobil ödemelerin ticari bir uygulamasını başlatan ilk Kuzey Amerika finans kuruluşu oldu.[5]

HCE'nin Android tarafından benimsenmesinden sonra Google, HCE'yi dünyanın en büyük mobil işletim sistemine dahil ederek (bu zamana kadar piyasanın% 80'ini kapladı), Android ödeme ekosistemini daha fazla büyümek için bir şans olarak sunmayı umdu.[6] Google'ın kendilerinin Google Wallet mobil şebeke operatörü ekosisteminde daha kolay dağıtmalarına izin veriyor. Bununla birlikte, Android 4.4'te (Android KitKat) HCE'nin dahil edilmesiyle bile, bankalar hala HCE'yi desteklemek için önemli kart ağlarına ihtiyaç duydu. Dört ay sonra, Mobile World Congress 2014'te VISA ve MasterCard, HCE teknolojisini destekleme konusunda kamuoyuna açıkladılar.[7]

HCE'nin yaygın bir şekilde benimsenmesinin bir sonucu olarak, bazı şirketler genellikle HCE'nin iletişim kanalı için ek güvenlik sağlamaya odaklanan değiştirilmiş uygulamalar sunuyor. Böyle bir uygulamaya HCE + denir.[8]

NFC, altyapı eksikliği (terminaller) ve Secure Element yaklaşımı, ön cephedeki sermaye maliyetleri ve karmaşık ortak ilişkileri nedeniyle cep ödemelerine katılma arzusundaki kuruluşları engelleyerek kabul sorunlarıyla karşı karşıya kaldı.

Google, Android 4.4'te HCE'yi destekleyerek, NFC teknolojisinden fayda sağlayabilecek herhangi bir kuruluşu nispeten düşük bir maliyetle kullanabildi. Yeni HCE mimarisinde destekleyebilecek bazı alanlar arasında ödemeler, sadakat programları, kart erişimi ve transit geçişi sayılabilir .

Ana Bilgisayar Kartı Emülasyonu, bir NFC kartı ile NFC radyo bilgisini değiştirmek üzere yapılandırılmış bir terminal ile bir NFC kartın işlevsel yanıtlarını taklit etmek üzere hareket eden bir mobil cihaz uygulaması arasında Yakın Alan İletişimi (NFC) bilgi aktarımının gerçekleşebilmesidir.[9] HCE, NFC protokolünün yalnızca başka bir işlevsellik olmaksızın yalnızca bir kart olarak yanıt verecek şekilde yapılandırılmış bir yerel donanım tabanlı Güvenli Eleman (SE) yongasına yönlendirilmeden mobil aygıtın ana işletim sistemine yönlendirilmesini gerektirir.

Android 4.4 sürümünden bu yana Google, Android işletim sisteminde HCE'yi uyguladı. Google ödemeler, sadakat programları, kart erişimi, geçiş işlemleri ve diğer özel hizmetler için HCE aracılığıyla güvenli NFC tabanlı işlemler için platform desteği sundu. HCE ile bir Android 4.4 cihazındaki herhangi bir uygulama, kullanıcıların kendi seçtikleri bir uygulama ile işlem başlatması için dokunma fırsatını veren bir NFC akıllı kart taklit edebilir.[10] Uygulamalar, HCE kartları ve diğer NFC tabanlı işlemler için okuyucular olarak davranacakları şekilde yeni bir Okuyucu Modu da kullanabilirler.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2018. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2018. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2018. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2018. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2018. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2018. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2018. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2018. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2018. 
  10. ^ "Host Card Emulation in Android: What Does it Mean?". SlideShare (İngilizce). 12 Aralık 2013. 24 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Akıllı telefon, cep telefonunun sağladığı klasik özelliklere, bilgisayar dünyasının bir ürünü olan PDA’lerin özelliklerinin de eklenmesiyle tasarlanan gelişmiş mobil iletişim cihazıdır. Akıllı telefonlarda mobil işletim sistemleri bulunur bu sayede birçok farklı amaç için daha aktif bir şekilde kullanılabilir ve neredeyse her iş için bir uygulama bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Android</span> Mobil işletim sistemi

Android, Google ve Open Handset Alliance tarafından, cep telefonları, tabletler ve televizyonlar için geliştirilmekte olan, Linux tabanlı, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Sistem açık kaynak kodlu olsa da, kodlarının ufak ama çok önemli bir kısmı Google tarafından kapalı tutulmaktadır. Google tarafından ücretsiz sunulmasının sebebi, sistemin daha hızlı ve çabuk gelişmesi, birçok popüler marka tarafından kullanılması ve bu sayede reklamlarının daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamaktır. Google, Android sistemi üzerinde çalışan Google Play marketteki oyun ve uygulamalar üzerinde aldığı reklamları yayınlayarak para kazanmaktadır. Android'in desteklenen uygulama uzantısı ".apk"dır.

<span class="mw-page-title-main">Google ürünleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Google ürünleri listesi Google tarafından satın alınan tüm ana masaüstü, mobil ve çevrimiçi ürünleri içerir. Bu ürünler son ürün ya da beta sürümler olabilir. Liste ayrıca kullanımdan kaldırılmış, birleştirilmiş ya da tekrar isimlendirilmiş ürünleri de içerir. Ürünlerin içinde olan özellikler ayrıca listelenmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">HTC Dream</span> HTC üretimi android cep telefonu

HTC Dream HTC tarafından geliştirilen bir akıllı telefondur. İlk kez Eylül 2008'de piyasaya çıkan Dream, Linux tabanlı Android işletim sistemini piyasaya süren ve Google ve Open Handset Alliance tarafından daha da geliştirilen ve zamanın diğer önemli akıllı telefon platformlarına açık bir rakip yaratan ilk cihaz oldu. İşletim sistemi, özelleştirilebilir bir grafik kullanıcı arayüzü, Gmail gibi Google hizmetleri ile entegrasyon, uygulamalar tarafından gönderilen son iletilerin bir listesini gösteren bir bildirim sistemi ve ek uygulamalar indirmek için Android Market sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bankalararası Kart Merkezi</span> kâr amacı gütmeyen kuruluş

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Türkiye'de ödeme sistemleri içerisinde nakit kullanımı gerekmeksizin her türlü ödemeyi veya para transferini sağlayan veya destekleyen sistem, platform ve altyapıları oluşturmak, işletmek ve geliştirmek amacıyla çalışan, kâr amacı gütmeyen bir kurumdur. 1990 yılında 13 kamu ve özel Türk bankasının ortaklığıyla kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Android KitKat</span> android işletim sisteminin 4.4 sürümü

Android KitKat veya Android 4.4 - 4.4.4 KitKat Android sürümünün Google tarafından geliştirilen 11. sürümüdür. Sürümün ilk 4.4 sürümü 31 Ekim 2013 yılında kullanıcılara tanıtılmıştır. Sürüm Linux kernel 3.10 bazında yaratıldı.

<span class="mw-page-title-main">Malzeme Tasarımı</span>

Material Design Google tarafından 2014 yılında geliştirilen bir tasarım dilidir. Google 2014 Google I/O konferansında, 25 Haziran 2014 tarihinde Materyal Tasarımı açıkladı. Origamiden ilham alan düzen, Microsoft'un "Metro" temasının daha pastel ve kâğıtlaşmış halini andırıyor. Bu, Google Now-da tanıtılan "Kart" motifleri üzerine genişlenir. Materyal Tasarımında grid tabanlı düzenleri, duyarlı animasyonlar ve geçişler, dolgu ve aydınlatma ve gölgeler gibi derinlik etkileri daha liberal kullanır. Tasarımcı Matías Duarte bunu "gerçek kâğıt gibi, dijital malzeme genişletmek ve akıllıca reform olabilir" gibi, belirtti. Malzemenin fiziksel yüzeyleri ve kenarları vardır. Dikişler ve gölgeler dokunmada neler yapabileceğiniz hakkında anlam vermektedir. "Google, yeni tasarım dilinin kâğıt ve mürekkepe dayandığını belirtiyor. Google, Mayıs 2021'de Android 12 sistemini piyasaya sürerken, artırılmış animasyonu, daha büyük düğmeleri ve kullanıcının duvar kağıdından özel UI temalarının oluşturulabilmesini vurgulayan "Material You" olarak bilinen bir konsepti açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Windows Phone 8</span> Microsoft tarafından geliştirilen mobil cihazlar için piyasaya sürülen işletim sistemi

Windows Phone 8, Microsoft'un Windows Phone mobil işletim sisteminin ikinci nesildir. İlk sürüm olan Windows Phone 7'nin devamı olarak yaratıldı. Bu, 29 Ekim 2012 tarihinde serbest bırakıldı ve selefi gibi, bu Metro tasarım diline dayanan düz bir kullanıcı arayüzü sunuyor. Bu sürümün yerini 2 Nisan 2014 yılında açılan Windows Phone 8.1 mobil işletim sistemine bıraktı. Sürümün mobil medya yazılım ve dağıtım platformu Windows Phone Store-dir. Güncellenme yöntemi ise ilk sürümden farklı, Zune yazılım ile değil, "Firmware over the air" aracılığı iledir.

<span class="mw-page-title-main">Android Pay</span> dijital cüzdan platformu

Android Pay, Google tarafından geliştirilen, mobil cihazlarda uygulama içi ve dokunuşla ödeme alımlarını çalıştırmak için dijital cüzdan platformudur. 8 Ocak 2018 tarihinden itibaren, Google Wallet ile, Google Pay adı verilen tek bir ödeme sistemi haline getirilmiştir. Kullanıcılara Android telefonlar, tabletler veya saatler ile ödeme yapmalarını sağlar. Android Pay perakendeciye fon transferi kolaylaştıran kartı bilgilerini iletmek için yakın saha iletişimi (NFC) kullanır. Bu ödeme terminallerinde kredi kartı veya banka kartı EMV veya manyetik şeritli karta kullanıcıya bunları Android Pay cüzdanına yüklemeye olanak sağlayarak değiştirir. Çok faktörlü kimlik doğrulama ilavesi ile, zaten birçok ülkede kullanılan temassız ödemelerine benzer. Hizmet Android cihazlara bir yakın alan iletişimi (NFC) anteni, ana bilgisayar tabanlı kart emülasyonu (HCE) ve Android'in güvenliğini kullanarak kablosuz satış sistemleri noktası ile iletişim kurmasına olanak tanır.

<span class="mw-page-title-main">Nokia X platform</span>

Nokia X platform, Bir Linux tabanlı mobil işletim sistemi ve yazılım platformudur. ilk olarak Nokia, sonradan Microsoft Mobile tarafından tarafından geliştirildi. C, C++, Java dilinde yazılmıştır. 24 Şubat 2014 tarihinde tanıtılan sistem Android'den çatallıdır ve Nokia X ailesinin tüm cihazlarında kullanılır.

Microsoft Pay, Microsoftun mobil ödeme ve dijital cüzdan hizmetidir, kullanıcılara belirli cihazlarda ödemeler ve sadakat kartları yapmalarına olanak sağlar. Hizmet şu anda Microsoft Lumia 950, Lumia 950 XL ve Lumia 650 ile desteklenir. Microsoft Pay mevcut temassız terminalleri ile çalışabilir. Android Paya benzer şekilde, Pay ödeme yapmak için ana kart emülasyonu (HCE) kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Temassız ödeme</span>

Temassız ödeme, kullanıcı ödeme aracı ve POS cihazı arasında temas olmadan yapılan ödeme işlemlerine verilen isimdir. Temassız ödeme işleminde, kullanıcı temassız kartını veya temassız ödeme yapabilen telefonunu işyeri POS cihazına yakın mesafede tutar ve ödeme bilgileri kablosuz olarak gönderilir. Samsung Pay, Apple Pay, Google Pay, Fitbit Pay veya herhangi bir banka mobil uygulaması kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Mobil ödeme</span>

Mobil ödeme mobil bankacılık'da en yaygın ödeme şekilleri'nden biridir. Genel olarak finansal düzenlemeler altında işletilir. Dijital cüzdanın ana sınıfı olarak mobil cihazdan veya bir mobil cihaz aracılığıyla gerçekleştirilir. Nakit ödeme, çek ya da kredi kartları yerine, geniş bir hizmet yelpazesi, dijital ya da sabit mallar için akıllı telefon kullanabilir. Madeni para temelli para sistemleri kullanmanın konseptinin uzun bir geçmişi olmasına rağmen, sadece bu tür sistemleri destekleyen teknoloji yaygın olarak kullanılmaya başlanır.

Dijital cüzdan bir çevrimiçi cüzdan, çevrimiçi hizmet sağlayıcı veya bilgisayar programıdır. Bir kişinin elektronik işlem yapmasına izin veren bir elektronik cihaz anlamına gelir. Bir tarafın diğer tarafla mal ve hizmetler için dijital para birimi takası yaparak elektronik işlemler yapmasına izin verir. Bir kişinin banka hesabı da dijital cüzdanla bağlantılı olabilir. Ayrıca, sürücü belgesi, sağlık kartı, sadakat kartı ve diğer kimlik belgelerini telefonda saklayabilirler. Kimlik bilgileri, yakın alan iletişimi (NFC) aracılığıyla bir tüccarın terminaline kablosuz olarak aktarılabilir. Giderek, dijital cüzdanlar yalnızca temel finansal işlemler için değil, sahibinin kimlik bilgilerini doğrulamak için de yapılmaktadır. Örneğin, bir dijital cüzdan, potansiyel olarak alkol satın alırken mağazanın yaşını doğrulayabilir. Sistem, dijital cüzdanların "cüzdan mobilleri" olarak bilindiği Japonya'da zaten popülaritesini kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">HTC HD2</span>

HTC HD2 HTC tarafından üretilmiş dokunmatik bir Windows Mobile aygıtıdır. HTC Touch ailesine dahildir. HTC HD2'nin söylentileri Eylül 2009'da ortaya çıkmaya başlamıştı. HD2 doğal olarak Windows Mobile 6.5 işletim sistemini çalıştırıyor ve Kasım 2009'da Avrupa'da, Aralık 2009'da Hong Kong'da ve Mart 2010'da Kuzey Amerika da dahil olmak üzere diğer bölgelerde yayımlandı. HTC Touch ve HTC Touch HD'nin devamı niteliğindeki telefonun ardılı, Windows Phone sistemli HTC HD7 modelidir.

Google Wallet, Google tarafından geliştirilen bir dijital cüzdan uygulamasıdır. 11 Mayıs 2022 tarihinde Google I/O etkinliğinde duyurulan uygulama Android ve Wear OS işletim sistemlerinde mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">POS terminal</span> ödeme kartı ile arayüzleşen bir bilgisayar terminali ve cihaz

POS terminal, Elektronik Fon Transferi yapmak için ödeme kartı ile arayüzleşen bir bilgisayar terminali ve cihazdır. POS, Point of Sale'in kısaltmasıdır. Bu cihazlar POS cihazı veya POS aleti olarak da bilinir. Banka kartı veya kredi kartlarının işlem yapabilmesi için bu cihazlara sokulması gerekir. Son zamanlarda temassız ödeme de yaygındır. Terminal tipik olarak PIN girmek için güvenli bir tuş takımı, ekran, ödeme kartlarından bilgi alma aracı ve yetkilendirme için ödeme ağına erişebilen bir ödeme sisteminden oluşur. Ingenico, Verifone, PAX Technology gibi üreticiler bununmakdadır. Ödeme zamanı MasterCard, VISA, American Express gibi sistemler kullanılır. Kredi kartı üreten her bankanın müşterilerine kolaylık olması amacıyla, üye iş yerleri aracılığıyla POS cihazı ile hizmet vermesi gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mobil bankacılık</span>

Mobil bankacılık, bir banka veya başka bir finans kurumu tarafından sunulan bir hizmettir. Akıllı telefon veya tablet bilgisayar gibi bir mobil cihazı kullanarak müşterilerinin uzaktan finansal işlem yapmalarını sağlar. İnternet bankacılığının aksine, bu amaç için finansal kurum tarafından sağlanan uygulama ve yazılım kullanır. Dijital bankacılık da bir mobil bankacılık türüdür. Mobil bankacılık genellikle 24 saat açıktır.

<span class="mw-page-title-main">Sony Xperia acro S</span>

Sony Xperia acro S ; Sony Mobile Communications tarafından üretilmiş ve geliştirilmiş, Sony Xperia ailesine ait Android işletim sistemini kullanan, toza ve suya dayanıklı olan bir akıllı telefondur. Sony Ericsson Xperia acro'nun halefi, Sony Xperia V'nin selefidir.

Sony Xperia TX ; Sony Mobile Communications tarafından 29 Ağustos 2012'de tanıtılmış, Android işletim sistemini kullanan üst seviye bir akıllı telefondur; Xperia TX, Japonya'da Mayıs 2012'de satışa çıkarılan Sony Xperia GX SO-04D'nin bir modelidir. Cihaz, Qualcomm'un Snapdragon S4 (MSM8260A) platformunu kullanan ilk Sony akıllı telefonudur. Xperia TX; Ekim 2012'de siyah, beyaz ve pembe olmak üzere üç tane renk seçeneğiyle resmi olarak satışa çıkarılmıştır.