İçeriğe atla

Amy Rosenzweig

Amy Rosenzweig
EğitimAmherst Koleji, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü
ÖdüllerMacArthur Fellows Program
Kariyeri
DalıBiyokimyacı
Çalıştığı kurumlarNorthwestern Üniversitesi

Amy C. Rosenzweig Amerikalı biyokimyacı, Northwestern Üniversitesinde Kimya, Biyokimya, Moleküler Biyoloji ve Hücre Biyolojisi profesörüdür.[1][2][3]

O Amherst Koleji ile a B.A. 1988 yılında ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ile a Ph.D. 1994 yılında mezun olmuştur.

Ödülleri

  • 2003 MacArthur Fellows Program

Çalışmaları

  • Lieberman, R. L & Rosenzweig, A. C. "Crystal structure of a membrane-bound metalloenzyme that catalyses the biological oxidation of methane", Nature 2005, 434, 177-182.
  • Lieberman, R. L., Kondapalli, K. C., Shrestha, D. B., Hakemian, A. S., Smith, S. M., Telser, J., Kuzelka, J., Gupta, R., Borovik, A. S., Lippard, S. J., Hoffman, B. M., Rosenzweig, A. C., & Stemmler, T. L. "Characterization of the particulate methane monooxygenase metal centers in multiple redox states by X-ray absorption spectroscopy". Inorg. Chem. 2006, 45, 8372-8381.
  • Sazinsky, M. H., Mandal, A. L, Argüello, J. M., & Rosenzweig, A. C. "Structure of the ATP binding domain from the Archaeglobus fulgidus Cu1+-ATPase". J. Biol. Chem.. 2006, 281, 11161-11166.
  • Yatsunyk, L. A. & Rosenzweig, A. C. "Copper binding and transfer by the N-terminus of the Wilson disease protein", J. Biol. Chem.. 2007, 282, 8622-8631.
  • Rosenzweig, Lippard, "Structure and Biochemistry Methane Monooxygenase Enzyme Systems" 18 Mayıs 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Geçiş metalleri mikrobiyal metabolizma, Düzenleyenler Günther Winkelmann, Carl J. Carrano, CRC Press, 1997, ISBN 978-90-5702-220-3
  • Rosenzweig, Feng, Lippard, "Studies of Methane Monooxygenase and Alkane Oxidation Model Complexes" 18 Mayıs 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., enzim biyoteknolojisi, Düzenleyenler Jeffery W. Kelly, Thomas O. Baldwin, Springer, 1991, ISBN 978-0-306-44095-3

Kaynakça

  1. ^ "Amy Rosenzweig :: Faculty :: IBiS Graduate Program". 6 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2016. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2016. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">RNA</span> nükleotitlerden oluşan polimer

Ribonükleik asid (RNA), bir nükleik asittir, nükleotitlerden oluşan bir polimerdir. Her nükleotit bir azotlu baz, bir riboz şeker ve bir fosfattan oluşur. RNA pek çok önemli biyolojik rol oynar, DNA'da taşınan genetik bilginin proteine çevirisi (translasyon) ile ilişkili çeşitli süreçlerde de yer alır. RNA tiplerinden olan mesajcı RNA, DNA'daki bilgiyi protein sentez yeri olan ribozomlara taşır, ribozomal RNA ribozomun en önemli kısımlarını oluşturur, taşıyıcı RNA ise protein sentezinde kullanılmak üzere kullanılacak aminoasitlerin taşınmasında gereklidir. Ayrıca çeşitli RNA tipleri genlerin ne derece aktif olduğunu düzenlemeye yarar.

Hetero nükleroprotein parçacıkları ökaryotik hücrelerde yeni sentezlenen bir RNA'nın transkripsiyon sonrası değişime uğrayana kadar proteinlerle kaplanmış halidir. Bu RNA/protein komplekslerinde bulunan başlıca proteinler protein K ve polipirimidin dizisi bağlanma proteinidir. PTB, splisozomun polipirimidin dizilerine bağlanmasına engel olarak ekson birleşmesini durdurur.

Hepatik trigliserit lipaz veya hepatik triasilgliserol lipaz, yaygın adıyla da Hepatik lipaz, karaciğer, adrenal bezler ve yumurtalıkta, ayrıca makrofajlarda bulunan bir lipazdır. LIPC geni tarafından kodlanan hepatik lipazın iki işlevi vardır: trigliserit lipaz ve reseptör aracılıklı lipoprotein alımı.

Sterol O-asiltransferaz (SOAT) veya asil-KoA kolesteril asil transferaz, EC 2.3.1.26 asil transferaz sınıfı bir enzimdir. İnsanda iki tip ACAT enzimi vardır, ACAT1 ve ACAT2 enzimleri SOAT1 ve SOAT2 adlı genler tarafından kodlanır. Bu enzimler kolesterol metabolizmasında ve safra tuzu biyosentezinde önemli rol oynarlar. ACAT1 enziminin geni için ACAT1 kullanılmamalıdır çünkü ACAT1 kısaltması ketotiyolaz aktivitesine sahip asetil-Koenzim A asetiltransferaz 1 enziminin genine aittir.

<span class="mw-page-title-main">Michael Smith (kimyager)</span>

Michael Smith, CC, OBC Britanya asıllı Kanadalı biyokimyacı. Kary B. Mullis ile birlikte, 1993 yılında "DNA-bazlı kimya dahilindeki metotların gelişimine yaptıkları katkılar için" Nobel Kimya Ödülü'ne nail görülmüştür. Smith; "oligonükleotid-bazlı, bölgesel yönlendirilmiş mutagenezin tespiti ve bunun protein araştırmaları için geliştirilmesi için yaptığı önemli katkıları için" bu ödülü kazanırken, Smith ile beraber aynı yıl ödül alan Kary Mullis ise "polimeraz zincir tepkimesi (PCR) metodunu icat ettiği için" ödüle nail görülmüştür. Smith ödül gerekçesindeki konudaki ilk makalesini 1978 tarihinde yayımlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">RAD51</span>

RAD51, bir insan genidir, bu genin ürünü olan ve aynı isme sahip olan protein DNA çift iplikçikli kesiklerini tamir eder. Bu protein RAD51 protein ailesinin üyelerinden biridir. RAD51 protein ailesi üyeleri bakteriyel RecA ve maya Rad51 ile homologdur. Protein, mayadan insana kadar çoğu ökaryotta korunmuştur.

Chargaff kuralları, Avusturyalı biyokimyacı Edwin Chargaff tarafından 1949-1951'de yayımlanan, DNA'daki çeşitli azotlu bazların miktarları arasındaki ilişkileri ifade eden empirik kurallardır.

<span class="mw-page-title-main">Elias James Corey</span> Amerikalı kimyager

Elias James "E.J." Corey (12 Temmuz 1928) Amerikalı organik kimyacı. 1990 yılında "organik sentez üzerine geliştirdiği teori ve metodolojilerden dolayı Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Yaşayan en büyük kimyagerlerden biridir. Çok sayıda sentetik reaktifler, metodolojiler geliştirmiş ve organik sentez biliminin gelişmesine katkıda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Alfred G. Gilman</span> Nobel Fizyoloji ödülü sahibi Amerikan farmakolojist

Alfred Goodman Gilman, ABD vatandaşı farmakolojist. 1994 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü bir diğer Amerikalı biokimyager Martin Rodbell'le paylaşmıştır. Gilman ve Rodbell bu ödülü birbirinden bağımsız olarak yaptıkları araştırmalar sonucu keşfettikleri G proteini nedeniyle kazanmışlardır.

Başkalaşım kümesi 80 ; T hücrelerinin uyarımı ve yaşaması için yardımcı uyarıcı bir uyartı sağlayan, B hücreleri ile monositlerde bulunan bir proteindir. T lenfositinin yüzeyinde bulunan iki ayrı protein için liganddır, bu proteinler ise CD28 ve CTLA-4 proteinleridir. CD80 başlıca T hücrelerine CD86 ile birlikte çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Ksenon tetroksit</span> Bir ksenon atomu, dört oksijen atomunun reaksiyonuyla oluşan soy gaz bileşiği

Ksenon tetroksit, kimyasal formülü XeO4 olan, ksenon ile oksijen elementlerinin reaksiyonuyla meydana gelen soy gaz bileşiğidir. Ksenon tetroksit, -35,9 °C sıcaklıkta kristal yapıda ve sarı renkli bir katı hâlde olup, daha sıcak ortamlarda ksenon ve oksijen (O2) elementlerine çözünmeye yatkındır.

Teta<sup>1</sup> Orionis E

Teta1 Orionis E, Avcı takımyıldızı bölgesinde yaklaşık olarak 1.280 ışık yılı uzaklıkta bulunan spektroskopik ikili yıldızdır. Orion Bulutsusu'nun kalbinde bulunan Trapezium açık yıldız kümesi'nin bir üyesidir ve θ1 Orionis A'nın 4' kuzeyinde yer alır. Her iki bileşen de çok benzer anakol öncesi yıldızlardır. Birkaç onda bir büyüklüğünde zayıf tutulmalar gösterirler.

Enzimolojide bir nikotin dehidrojenaz aşağıdaki kimyasal reaksiyonu katalize eden bir enzimdir:

(S) -nikotin + akseptör + H2O (S) -6-hidroksinikotin + indirgenmiş akseptör
<span class="mw-page-title-main">ARHGAP1</span> insanlarda bulunan protein kodlama geni

Rho GTPaz etkinleştirici protein 1, insanlarda ARHGAP1 geni tarafından kodlanan bir enzimdir.

<span class="mw-page-title-main">ARL2</span>

ADP-ribozillenme faktörü benzeri protein 2, insanlarda ARL2 geni tarafından kodlanan bir proteindir.

<span class="mw-page-title-main">Arrestin beta 1</span>

Arrestin beta 1 , insanlarda ARRB1 geni tarafından kodlanan bir proteindir.

<span class="mw-page-title-main">Majör bazik protein</span>

Eozinofil majör bazik proteini veya genellikle kısaltılmış olarak majör bazik protein, insanlarda PRG2 geni tarafından kodlanmaktadır.

NADPH oksidaz 1, insanlarda NOX1 geni tarafından kodlanan bir enzimdir.

NOX5, insanlarda NOX5 geni ile kodlanan protein.

<span class="mw-page-title-main">CD81</span>

CD81 molekülü, ayrıca 81. Başkalaşım Kümesi olarak da bilinir, insanların 11. kromozomunda yer alan CD81 geni tarafından kodlanan bir proteindir.