İçeriğe atla

Amundsen-Scott Güney Kutbu İstasyonu

Koordinatlar: 90°00′G 139°16′B / 90.000°G 139.267°B / -90.000; -139.267
Anatarktika haritasında istasyonun konumu (Yuvarlak içine alınmış yer)
2007-2008 yaz sezonunda Amundsen-Scott Güney Kutbu İstasyonu. Yeni yükseltilmiş Amundsen-Scott Güney Kutbu İstasyonu tamamlandı. Ön planda Güney Kutbu ve Antarktika Antlaşması, orijinal 12 imzacı ülkenin bayrakları bulunmaktadır.
Güney Kutbu'nda bulunan Amundsen-Scott Güney Kutbu İstasyonu'ndan Aurora Australis (Güney kutup ışığı)'in görünümü. Bu fotoğraf 25 saniye açık bırakılarak çekildi (Temmuz 2005).

Amundsen-Scott Güney Kutbu İstasyonu Güney Kutbu, Antarktika'da bulunan ABD araştırma istasyonudur.

Tasviri

Amundsen-Scott Güney Kutbu İstasyonu dünyada sürekli yaşamaya elverişli en güneydeki yerdir. İstasyonun adı Güney Kutbu'nda 1911'de araştırma yapan Roald Amundsen ve Robert F. Scott'dan gelmektedir.

İstasyon 1956 yılının Kasım ayında Uluslararası Jeofizik Yılı'nı desteklemek amacıyla inşa edilmiştir ve inşa edildiğinden beri çalışmaya devam etmektedir. Coğrafik Güney Kutbu'nun 100 metrelik kısmı içinde bulunmaktadır. İstasyon bir buzulun üstünde durmaktadır ve yılda 10 metre kaymaktadır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Antarktika</span> kutup kıtası

Antarktika, Güney Yarımküre'nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu'nu içeren kıta. Afrika ve Okyanusya'nın güneyinde olan ve içinde ülke bulunmayan tek kıta. Dünyanın en kurak yeridir, kıtanın bazı yerlerine 2 milyon sene yağmur yağmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Roald Amundsen</span> Norveçli kâşif

Roald Engelbregt Gravning Amundsen, Güney Kutbu'na ulaşan ve Kuzeybatı Geçidi'ni aşan ilk denizci olan Norveçli bir kâşiftir. Arkadaşları arasında ''Viking'' lakabıyla tanınıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Robert Falcon Scott</span> İngiliz kaşif, Antarktika seferlerinin önderi

Kaptan Robert Falcon Scott, Antarktik yörelerinde iki sefere öncülük eden Kraliyet Donanması subayı ve kâşifi: 1901–04 Keşif Seferi ve tâlihsiz 1910–13 Terra Nova Seferi. Bu ikinci girişim sırasında Scott, Ronald Amundsen'in Norveç seferinden önce olmuşlar diye yalnızca bulmak için 17 Ocak 1912 tarihinde Güney Kutbu'na ulaşan beş kişilik bir ekibe önderlik etti. Dönüş yolculukları esnasında Scott ve yol arkadaşları, takâtsizlik, açlık ve aşırı soğuktan bütünüyle donarak hayatlarını kaybettiler.

<span class="mw-page-title-main">Beardmore Buzulu</span>

Beardmore Buzulu, Antarktika'da bulunan bir buzuldur. Adını William Beardmore'dan alır.

<span class="mw-page-title-main">Vostok İstasyonu</span>

Vostok İstasyonu eski Sovyetler Birliği'nin, Güney Kutbuna yakın bir noktadaki araştırma merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Ernest Shackleton</span>

Sir Ernest Henry Shackleton 20. yüzyılın başlarında yaptığı Antarktika keşifleriyle tanınan İrlandalı-İngiliz kâşif.

<span class="mw-page-title-main">Marie Byrd Toprakları</span>

Marie Byrd Toprakları, Antarktika'nın batısındaki topraklardır. Coğrafi olarak, batısında Ross Buz Sahanlığı ve Ross Denizi, doğusunda Ellsworth Toprakları ve Ronne Buz Sahanlığı, kuzeyinde Amundsen Denizi ve Pasifik Okyanusu bulunmaktadır. 158 ° batı ve 103 ° 24' batı boylamları arasında uzanır. Rockefeller Yaylası ve Eights Sahili arasındaki alanı da içeren bölge, 1928-1941 yılları arasında Amiral Richard E. Byrd liderliğinde düzenlenen seferlerde keşfedilmiştir. Amiral Byrd'ın 1929 yılında bölgenin kuzeybatısında kalan kısma eşinin adını vermiş olmasından dolayı bölgeye Marie Byrd Toprakları denilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Jeofizik Yılı</span>

Uluslararası Jeofizik Yılı, 1 Temmuz 1957 tarihinde başlayıp 31 Aralık 1958'ye kadar süren uluslararası bilimsel proje. Batı Bloku ve Doğu Bloku'nun oluştuğu ve bilimsel değişimin ciddi kesintiye uğradığı Soğuk Savaş döneminde, 1953 yılında Sovyetler Birliği lideri Joseph Stalin'in ölümünden meydana gelen ve Barış içinde bir arada yaşama olarak isimlendirilen yumuşama döneminde işbirliği için yeni bir dönem açıldı. Çin'in Çin Cumhuriyeti (Tayvan)'ın katılımını protesto için katılmadığı proje, 67 ülkenin katılımıyla gerçekleşti. Doğu ve Batı ilgili uluslararası örgütün genel sekreteri olarak Belçikalı Marcel Nicolet'i seçtiler.

<span class="mw-page-title-main">Antarktik</span>

Antarktik, bir kutup bölgesidir, özellikle dünyanın güney kutbu etrafındaki alanı tanımlamak için kullanılır, kuzey kutbunun çevresini ifade eden Arktika'nın zıttıdır. Antarktik tanımı, Antarktika Kıtası'nı ve Güney Okyanusu'nda yer alan buzulları, suyu ve ada topraklarını 60. güney enleminin güneyini tamamen içerir. Güney Yarımküre topraklarının %20'sini kaplayan alanın %5.5'lik kısmı kıta topraklarının yüz ölçümüne denk gelir.

<span class="mw-page-title-main">Antarktika Platosu</span>

Antarktika Platosu ya da Kutup Platosu, yaklaşık 1000 kilometre çapında boyunca uzanarak Doğu Antarktika'nın en büyük alanıdır ve coğrafi Güney Kutbu ve Amundsen-Scott Güney Kutbu İstasyonu bölgesini içerir. Bu büyük kıta plato ortalama yüksekliği 3,000 metre 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Antarktika Programı</span>

Amerika Birleşik Devletleri Antarktika Programı, Antarktika'da bulunan, Amerika Birleşik Devletleri hükûmetine bağlı bir organizasyon. 1959 yılında kurulmuştur. Antarktika'nın yanı sıra Güney Okyanusu'ndaki gemilerden ABD'nin bilimsel araştırmalarını ve ilgili lojistik hizmetlerini yönetmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İmparatorluk Trans-Antarktika Seferi</span>

İmparatorluk Trans-Antarktika Seferi (1914-1917), Antarktika'nın Keşfi'nde Kahramanlık Çağı'nın son büyük seferi olarak kabul edilmektedir. Sir Ernest Shackleton'ın planladığı keşif gezisi, Antarktika kıtasındaki ilk arazi geçişini yapmak için yapılan bir girişimdi. 1911'de Güney Kutbu'nun Roald Amundsen tarafından keşfinden sonra, bu geçiş, Shackleton'un sözleriyle "Antarktika yolculukların en büyük ana nesnesi" olarak kaldı. Seferi bu amaca ulaşamadı, fakat destansı bir dayanıklılığa dönüştü.

<span class="mw-page-title-main">Terra Nova Seferi</span>

Terra Nova Seferi, 1910-1913 yılları arasında Robert Falcon Scott önderliğinde gerçekleştirilen bir Antarktika'ya keşif seferiydi. Scott, 1901-04'teki Antarktika'ya düzenlediği Discovery Seferi ile başlattığı bilimsel çalışmaya devam etmek istedi. Ayrıca, coğrafi Güney Kutbu'na ilk erişen kişi olmak istiyordu. Scott ve dört arkadaşı, 17 Ocak 1912'de kutba vardı ve burada Roald Amundsen liderliğindeki Norveçli araştırma grubunun kendilerinden 34 gün önce geldiğini tespit ettiler. Scott'ın tüm takımı kutuptan dönüş yolculuğunda öldü. Bedenleri, dergileri ve fotoğraflarının bir kısmı sekiz ay sonra bir arama grubu tarafından bulundu.

<span class="mw-page-title-main">McMurdo Üssü</span>

McMurdo Üssü Amerika Birleşik Devletleri'nin Antarktika araştırma merkezidir. Ross Adası'nın güney burnunda, Yeni Zelanda'nın hak iddia ettiği Ross Bölgesinde, McMurdo Koyunun kıyısında bulunur. Amerika Birleşik Devletleri Antarktika Programı (USAP) tarafından yürütülmektedir. Antarktika'daki en büyük topluluktur, 1258 kişiye kadar barınak sağlayabilir. Amundsen-Scott Güney Kutbu İstasyonu'na giden bütün kargo ve personel McMurdo'dan geçer. Adını Archibald McMurdo'nun adlandırdığı McMurdo Koyu'ndan alır.

<span class="mw-page-title-main">Christina Koch</span> Amerikalı astronot, mühendis

Christina Hammock Koch, Amerikalı mühendis ve NASA astronotu.

Tilav Buz Yalağı, Antarktika'nın Victoria Toprakları'nda bulunan bir buz yalağıdır. Buz yalağı, Cruzen Dağları'nda yer almakta olup adını Antarktika Muon ve Nötrino Dedektör Dizisini (AMANDA) destekleyen ABD Antarktika Programı saha ekibi üyesi ve 1991-2005 yılları arasında dokuz saha mevsimi için Amundsen-Scott Güney Kutbu İstasyonu'nda kozmik ışın çalışmaları gerçekleştiren Türk bilim insanı Serap Tilav'dan almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Concordia İstasyonu</span>

Concordia İstasyonu, Antarktika'da bulunan bir Fransız-İtalyan araştırma istasyonudur. İstasyon, 2005 yılında açılmış olup coğrafi Güney Kutbu'ndan 1,670 km uzaklıkta Antarktika Platosu'ndaki Dome C adı verilen bir yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Comandante Ferraz Antarktika İstasyonu</span> araştırma istasyonu

Comandante Ferraz Antarktika İstasyonu, Antarktika'da bulunan bir Brezilya araştırma istasyonudur. İstasyon, 6 Şubat 1984 tarihinde açılmış olup Birleşik Krallık'a ait eski G Üssü arazisi üzerine inşa edildi. Antarktika Yarımadası'nın kuzeyinde Güney Shetland Adaları'nda bulunan Kral George Adası'nda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Antarktika Buz Örtüsü</span>

Doğu Antarktika Buz Örtüsü, Antarktika'daki iki büyük buz tabakasından biridir ve tüm gezegendeki en büyüğüdür. Bu coğrafi oluşum, uzunlamasına olarak 45° batı ve 168° doğu boylamları arasında uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Kutup keşfi</span>

Kutup keşfi, Dünya'nın kutup bölgelerinin –Arktika ve Antarktika– özellikle Kuzey Kutbu'na ve Güney Kutbu'na ulaşma hedefiyle keşfedilmesi sürecidir. Bu, tarihsel olarak kaşiflerin bu bölgelerde genellikle yaya veya kızakla yaptıkları kutup keşif gezileri diye bilinen zorlu yolculuklarla gerçekleştirilmiştir. Son zamanlarda keşifler, teknoloji yardımıyla özellikle uydu görüntülerinden yararlanılarak gerçekleştirilmektedir.