İçeriğe atla

Amsterdammertje

Amsterdammertje
Frans Koppelaar'ın Backlight Langestraat (1993) adlı tablosunda Amsterdammertjes'in yer aldığı bir sokak

Amsterdammertje, Amsterdam'da kaldırımı caddeden ayırmak için kullanılan, kahverengi-kırmızı renkteki çelik trafik bariyeri. Amsterdammertje, Felemenkçe "Amsterdam'lı ufaklık" anlamına gelmektedir. Bariyerlerde, Amsterdam armasındaki üç Aziz Andrew Haçı bulunmaktadır.

1980'lerden beri belediye meclisi, Amsterdammertjes'leri kaldırmaktadır ve satmaktadır.[1]

Tarihi

1800'lü yıllarda, Amsterdam'da pek çok kişi evlerinin önündeki kaldırımı korumak için bariyerleri kullanmaya başladı. Bu direkler metal, taş veya tahtadan yapılmaktaydı. 19. yüzyılın sonlarında ilk dökme demir direkler yapıldı.

1915'ten itibaren Amsterdam'ın armasındaki üç Aziz Andrew Haçı içeren 70 kg ağırlığında dökme demirden bariyerler standartlaştı. Bu bariyerler, günümüzdekilere kıyasla daha ince ve daha ağır olmasına rağmen, modern Amsterdammertje'lere benzemekteydi.[2]

1972'den itibaren Amsterdammertjes artık pahalı ve ağır dökme demirden değil, yaklaşık 1,35 m yüksekliğinde[3] ve yalnızca 20 kg ağırlığındaki çelik plakalardan yapılmıştı. Bu tür şu anda şehirde kullanılmaktadır; tüm 1915 tipi bariyerler değiştirildi veya kaldırıldı. 1984'te yaklaşık 100.000 tane Amsterdammertjes vardı.[2]

Kamyonlar Amsterdammertjes'i giderek daha sık geçtikçe arabalar aralarından geçebiliyordu ve bariyerler artık etkisiz hale geliyordu. Onların yerine kaldırımlar, 2000'lerde biraz yükseltildi. Her yıl yaklaşık iki bin Amsterdammertjes kaldırılmaktadır. 2003'te 37.616 Amsterdammertjes kalmıştı.[2]

Ayrıca bakınız

  • Trafik konisi

Kaynakça

  1. ^ "Verkoop Amsterdammertje". www.loket.amsterdam.nl (Felemenkçe). City of Amsterdam. 3 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2007. 
  2. ^ a b c "Het Amsterdammertje". www.amsterdam.nl. City of Amsterdam. 22 Mart 2006. 26 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2007. 
  3. ^ "Amsterdammertje kopen". amsterdamtourist.nl. Amsterdams tourisme- & congresbureau. 28 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2007. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hollanda</span> Karayiplerde toprakları bulunan Kuzeybatı Avrupada bir ülke

Hollanda, Batı Avrupa'da ve kısmen Karayipler'de bulunan bir ülkedir. Hollanda Krallığı'nı meydana getiren dört ülkeden en büyüğüdür. Hollanda, Avrupa'da doğuda Almanya'ya, güneyde Belçika'ya ve kuzeybatıda Kuzey Denizi'ne komşu olan on iki vilayetten ve Karayipler'de Bonaire, Sint Eustatius ve Saba adaları olmak üzere üç özel belediyeden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Amsterdam</span> Hollandanın başkenti ve en büyük şehri

Amsterdam, Hollanda'nın başkenti ve ülkenin en yüksek nüfuslu şehridir. Ancak Hollanda, hükûmetin ve meclisin bulunduğu Lahey'den yönetilir. Şehir, ülkenin batısında, Kuzey Hollanda eyaletinde yer almaktadır. 12. yüzyılda Amstel ırmağının kıyısında bir balıkçı köyü olarak kurulan Amsterdam, Hollanda'nın kişi sayısı bakımından en büyük, kültürel ve parasal yönden de en önemli kentidir. Şehir merkezinde 2018 sayımına göre 872.680 kişi yaşasa da, şehir sınırları içinde bu sayı 1.558.755 ve metropoliten bölgede 2.480.394'tür.

<span class="mw-page-title-main">Kardemir</span> Karabük ilinde bulunan demir-çelik işletmesi ve Türkiyenin ilk ağır sanayi fabrikası

Karabük Demir-Çelik Fabrikaları veya kısaca Kardemir, Karabük ilinde bulunan demir-çelik fabrikası. Türkiye'nin ilk ağır sanayi fabrikası olan Kardemir'in temelleri 3 Nisan 1937'de Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı ile dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Demir</span> sembolü Fe ve atom numarası 26 olan kimyasal element

Demir, simgesi Fe ve atom numarası 26 olan kimyasal bir elementtir.

<span class="mw-page-title-main">Köprü</span> iki yakayı birbirine bağlayarak yolu bir yandan ötekine eriştirmek için yapılan yapı

Köprü, nehir ve vadi gibi geçilmesi güç bir engelin iki kıyısını bağlayan veya herhangi bir engelle ayrılmış iki yakayı birbirine bağlayan veya trafik akımının, başka bir trafik akımını kesmeden üstten geçmesini sağlayan yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çelik</span>

Çelik, demir elementi ile genellikle %0,02 ila %2,1 oranlarında değişen karbon miktarının bileşiminden meydana gelen bir alaşımdır. Çelik alaşımındaki karbon miktarları çeliğin sınıflandırılmasında etkin rol oynar. Karbon genel olarak demir'in alaşımlayıcı maddesi olsa da demir elementini alaşımlamada magnezyum, krom, vanadyum ve tungsten gibi farklı elementler de kullanılabilir. Karbon ve diğer elementler demir atomundaki kristal kafeslerin kayarak birbirini geçmesini engelleyerek sertleşme aracı rolü üstlenirler. Alaşımlayıcı elementlerin, çelik içerisindeki, değişen miktarları ve mevcut bulundukları formlar oluşan çelikte sertlik, süneklilik ve gerilme noktası gibi özellikleri kontrol eder. Karbon miktarı yüksek olan çelikler demirden daha sert ve güçlü olmasına rağmen daha az sünektirler.

Demir Çağı, demirin çeşitli alet ve silah yapımında esas malzeme olarak kullanıldığı bir arkeolojik devirdir.

<span class="mw-page-title-main">Lokomotif</span> Demiryollarında vagon dizisini çekmede kullanılan buharla ya da motorla çalışan makine

Lokomotif, raylar üstünde bir vagon dizisini çekmede kullanılan buharla ya da bir motorla çalışan makinedir. Fransızcadaki locomotive sözünden alınmıştır.

Vinç, genellikle bir halat, tel halat veya zincirlerle donatılmış, malzemeleri hem kaldırmak hem indirmek hem de yatay olarak hareket ettirmek için kullanılabilen bir makine türüdür. Ağır nesneleri kaldırmak ve başka yerlere taşımak için kullanılır. Vinçler, bir veya daha fazla basit makine kullanarak mekanik avantaj yaratır ve böylece insanların normal kapasitesinin ötesinde yükleri taşır. Vinçler, nakliye için yüklerin yüklenmesi ve boşaltılması, inşaat için malzemelerin hareketi ve ağır ekipmanların montajı için sanayide yaygın olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık bayrağı</span> Ulusal bayrak

Birleşik Krallık bayrağı veya Birliğin Bayrağı Birleşik Krallık devletinin resmî bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Millau Viyadüğü</span>

Millau Viyadüğü, Tarn Nehri'nin bulunduğu vadiden geçen ve Millau ile Güney Fransa’yı birbirine bağlayan kablo destekli bir asma köprüdür. İnşaat mühendisi ve Mimar Norman Foster tarafından tasarlanan köprü dünyanın üzerinden taşıt geçen en yüksek köprüsü unvanına sahiptir. 343 metre yüksekliği ile Eyfel Kulesi’nden biraz daha yüksek ve Empire State Binası’ndan 37 metre daha kısadır. Köprü saatte 225 km. hıza ulaşan rüzgâr hızına dayanıklı biçimde üretilmiştir. 14 Aralık 2004 günü açılış töreni gerçekleşen köprü iki gün sonra araç trafiğine açıldı. Köprünün kullanım süresi 120 yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Sveti Stefan Kilisesi</span> İstanbulda bir kilise

Sveti Stefan Kilisesi bilinen adıyla Demir Kilise, İstanbul, Fatih'te, Balat'la Fener semtleri arasında Haliç kıyısında yer alan, Bulgar Eksarhhanesi'ne bağlı kilise. 25 Ekim 1859 senesinde İstefanaki Bey adına inşa edilen kilise, 2018'de yedi yıllık restorasyonun ardından tekrar hizmete girdi.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Bayrağı Meydanı (Bakü)</span>

Devlet Bayrağı Meydanı Bayıl, Bakü, Azerbaycan'da şehrin ana meydanında bulunan bayraktır. 162 metre uzunluğundaki bayrak Guinness Rekorlar Kitabı'na "En Uzun Bayrak" olarak geçmiştir. Bu rekor sonradan Duşanbe, Tacikistan'da 165 metreyle kırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">World's Strongest Man</span> Spor müsabakası

World's Strongest Man, güce ve dayanıklılığa dayalı, uluslararası bir spor müsabakası. TWI ve IMG Media tarafından her sene Aralık ayında düzenlenir. Bazı otoritelerce alanında dünyanın en saygın yarışması kabul edilir. 30 sporcu altışar kişilik 5 grupta eleme turlarına katılır. Her grubun en yüksek puana sahip ilk 2 sporcusu 10 kişilik finalde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Stahlhelm</span>

Stahlhelm, Almanca "çelik miğfer" anlamındadır. Alman İmparatorluk Ordusu, 1916'da, I. Dünya Savaşı sırasında geleneksel haşlanmış deriden yapılan Pickelhaube'yi Stahlhelm ile değiştirmeye başladı. Stahlhelm terimi, hem genel bir çelik miğferi, hem de daha belirgin şekilde Alman tasarımına atıfta bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Demir zırhlı savaş gemisi</span>

Demir zırhlı savaş gemisi, 19. yüzyılın ikinci yarısının başlarında kullanılan buhar motorlu dövme demir veya çelikten yapılmış zırh plakalarıyla korunan savaş gemisi türü. Zırhlı korvet ve zırhlı fırkateyn olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Maybach HL230</span>

Maybach HL230, Maybach tarafından tasarlanan su soğutmalı 60° V12 23 litre hacminde benzinli motor. Bu motor II. Dünya Savaşı sırasında ağır Alman tankları Panther, Jagdpanther, Tiger II, Jagdtiger ve sonraki sürümlerinde Tiger I ve Sturmtiger modellerinde kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Federal Köprü Brüt Ağırlık Formülü</span>

Federal Köprü Formülü B veya Federal Köprü Formülü olarak da bilinen Federal Köprü Brüt Ağırlık Formülü, Amerika Birleşik Devletleri'nde kamyon şoförleri ve Ulaştırma Bakanlığı (DOT) yetkilileri tarafından bir ticari araç için uygun maksimum brüt ağırlığı belirlemek için kullanılan matematiksel bir formüldür. aks sayısına ve aralığına göre motorlu araç (CMV). Formül, eyaletler arası ticari trafiğe ilişkin federal ağırlık ve boyut düzenlemelerinin bir parçasıdır. Formül, ağır araçların yollara ve köprülere zarar vermesini önlemek için gereklidir. CMV'ler genellikle traktör römorkları veya otobüslerdir, ancak formül, kamyon sürücülerinin araçlarının sıklıkla taşıdığı ağır yükler nedeniyle kamyon sürücüleri için önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Puddling (metalurji)</span>

Puddling, bir pota veya fırında yüksek dereceli demir üretim aşamasındaki bir adımdır. Sanayi Devrimi sırasında Büyük Britanya'da icat edilmiştir. Erimiş pik demir, bir oksitleyici ortamda, bir yankı fırınında karıştırılarak dövme demir elde edilmiştir. Kömür kullanmadan ilk kayda değer miktarda değerli ve kullanışlı çubuk demirin yapılması en önemli süreçlerden birisidir. Sonunda, fırın küçük miktarlarda özel çelikler yapmak için kullanılacaktır.

Sementit veya demir karbür, bir demir ve karbon bileşiğidir, daha iyi bir ifadeyle Fe3C formülüne sahip bir ara geçiş metal karbürdür. Ağırlık olarak %6.67 karbon ve %93,3 demirden oluşmaktadır. Sementitin kimyasal bileşimi Fe3C olmasına rağmen, kristal yapısı hücre başına 12 demir atomu ve 4 karbon atomu ile ortorombik kristal yapıya sahiptir. Normalde saf haliyle seramik olarak sınıflandırılan sert, kırılgan bir malzemedir ve demir metalurjisinde sıklıkla bulunan ve önemli bir bileşendir. Çoğu çelik ve dökme demirde sementit bulunurken alternatif demir yapım teknolojileri ailesine ait olan demir karbür prosesinde hammadde olarak üretilir.