İçeriğe atla

Amsterdam Uluslararası Belgesel Film Festivali

Amsterdam Uluslararası Belgesel Film Festivali (İngilizce: International Documentary Film Festival Amsterdam) 1988 yılından bu yana her yıl Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da düzenlenen dünyanın en büyük belgesel festivalidir.

Festival öncelikle Amsterdam şehir merkezinde bulunan Leidsplein'da düzenlenmekteydi. Daha sonraları festival kapsamı büyüdükçe diğer mekanlarda festival kapsamına girdi. Festivalin düzenlendiği diğer merkezler ve sinemalar; de Balie, Pathé City Theater, Filmmuseum Cinerama, Stadsschouwburg Amsterdam, Paradiso, the Ketelhuis, the Hotel American, Tuschinski Cinema, Pathé De Munt multiplex, Theatercompagnie and Arti et Amicitiae olarak sayılabilir.

Festivalin amacı yaratıcı belgeselleri desteklemek ve bu belgeselleri olabildiğince fazla seyirciyle buluşturmaktır. Festival ilk ortaya çıkışında küçük bir festival olarak düzenlesede yıllar içerisinde gelişerek 11 güne yayılan 200'den fazla belgeselin gösterildiği festivalde yaklaşık 120.000 izleyici bu belgeselleri seyretmektedir.

Uluslararası film programından ayrı olarak, değişik türler ve birçok Avrupa ve dünya filminin galaları düzenlenmektedir. Filmlerle ilgili tartışmalar, forumlar, çalışma toplantıları düzenlenmrktedir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali, 1998'den beri gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk kadın filmleri festivalidir.

Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) 1964 yılından 1985 yılına kadar Antalya Belediyesi önderliğinde gerçekleştirilen Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne kurumsal bir kimlik kazandırmak amacıyla 1995 yılında kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Uluslararası Film Festivali</span>

Ankara Uluslararası Film Festivali veya Ankara Film Festivali, Ankara'da her yıl düzenlenen uluslararası bir film festivalidir. Türkiye'nin en köklü film festivallerinden biri olarak anılan Ankara Uluslararası Film Festivali, ilk olarak 1988 yılında "Ankara Film Şenliği" adıyla Ankara'nın ilk film festivali olarak ortaya çıktı. Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen festival, her yıl çeşitli kategorilerde ödüller dağıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Film Festivali</span> Film Festivali

İstanbul Film Festivali, eskiden (1984-88) Uluslararası İstanbul Sinema Günleri ve Uluslararası İstanbul Film Festivali, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından 1982'den beri düzenlenmekte olan festival. Her sene nisan ayı içinde çeşitli sinemalarda gerçekleştirilir, ayrıca festivalin içeriğinde ulusal ve uluslararası olarak iki ayrı yarışma barındırır. Festivalin direktörlüğünü 2015 yılı itibarıyla Kerem Ayan üstlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Berlin Uluslararası Film Festivali</span>

Berlin Uluslararası Film Festivali, Venedik ve Cannes festivalleri ile birlikte Avrupa'nın önde gelen film festivallerindendir. Berlinale olarak da bilinir. 1951 yılından beri düzenlenmektedir. Her yıl Şubat ayında gerçekleştirilir. Ödüller Altın ve Gümüş ayılardır.

<span class="mw-page-title-main">Türk sineması</span> Türkiyede sinemaya genel bakış

Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.

Ankara Uluslararası Film Festivali ödülleri, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından Ankara'da düzenlenen Ankara Uluslararası Film Festivali bünyesinde ulusal belgesel film, ulusal kısa film ve ulusal uzun film dallarında yarışan festival ödülleri listesidir. Kategorilerine göre kazananların listesi şöyledir:

San Francisco Uluslararası Film Festivali, ilk defa Aralık 1957'de düzenlenmiş film festivalidir. San Francisco'da gerçekleştirilen festival, Amerika'nın hâlâ devam etmekte olan en eski film festivali olma özelliğine sahiptir. San Francisco Film Topluluğu tarafından organize edilir. 26 Nisan - 10 Mayıs 2007 tarihleri arasında, festivalin 50. yılı kutlandı. Graham Leggat 17 Ekim 2005'te festivalin yürütücü yapımcısı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Viyana Uluslararası Film Festivali</span>

Viyana Uluslararası Film Festivali kısaca Viennale Avusturya'nın başkenti Viyana'da 1960 yılından beri her ekim ayında düzenlenen film festivalidir. Ortalama ziyaretçi sayısı 75.000 kişidir. Festivalin sonunda Viyana Film ödülü sahiplerine verilir. Festival kapsamında ulusal ve uluslararası pek çok filmin galası yapılır. Yeni film gösterimlerinin yanı sıra belgeseller, kısa-filmler de festival kapsamında gösterilmektedir. Her yıl Avusturya Film Müzesinde geçmişte yapılan çalışmalar izlenir. Avusturyalı Der Standard gazetesi festival kapsamında ödül vermektedir. Ayrıca festivalde uluslararası film yıldızlarıyla yerel ziyaretçilerin buluşabildiği toplantılar düzenlenmektedir.

Londra Film Festivali Birleşik Krallık'ta düzenlenen en büyük film organizasyonudur. Festival kapsamında 60 ülkeden 300'ü aşkın film gösterilir. Festival 50 yılı aşkındır her yıl düzenlenirken, festivalin günümüzdeki sponsoru The Times gazetesidir. 2008 Londra Festivali 15 Ekimde başlamış, 30 Ekimde sona ermiştir. Festivalde dünya sinemasından yeni filmler gösterilirken, forumlar, ünlü röportajları da düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pelin Esmer</span>

Pelin Esmer, Türk yönetmen, senarist ve yapımcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Saraybosna Film Festivali</span>

Saraybosna Film Festivali, 1995 yılından bu yana Saraybosna'da gerçekleştirilen film festivalidir.

AFM Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali veya daha yaygın olarak !f İstanbul olarak bilinen tüm dünyadan bağımsız filmlere adanmış, her yıl bir defaya mahsus Şubat ayında düzenlenen ve 11 gün süren uluslararası film festivali. Festival ilk yıllar İstanbul'da AFM Sinemaları'nda yapılmıştır. Ayrıca festival 2004 yılından beri Ankara'da ve 2012 yılından itibaren de İzmir'de İstanbul ayağının sona ermesinin hemen ardından gerçekleştirilmektedir.

<i>Çırak</i> (film, 2014) 2014 filmi Tayfun Belet tarafindan

Çırak, 2014 yapımı bir Tayfun Belet filmi.

Message to Man 1988 yılında Sovyetler Birliği'nde kurulan uluslararası belgesel, kısa film ve animasyon film festivali. Günümüzde Sankt-Peterburg'da hâlen her yıl Eylül ayında düzenlenmektedir.

Mumbai Uluslararası Film Festivali Hindistan'ın Mumbai şehrinde her yıl düzenlenen uluslararası bir film festivalidir.

<span class="mw-page-title-main">28. Ankara Uluslararası Film Festivali</span>

28. Ankara Uluslararası Film Festivali, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından Halkbank ana sponsorluğunda, "Körleşme" temasıyla 20 - 30 Nisan 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilen film festivalidir. Festivalde, her yıl olduğu gibi ulusal uzun, ulusal kısa ve ulusal belgesel yarışmaları düzenlendi. Yönetmen, Onur Ünlü'nün başkanlığını gerçekleştirdiği jüride, yazar Emrah Serbes, oyuncu Nihal Yalçın, film yapımcısı Olena Yershova ve akademisyen Prof. Dr. Hasan Akbulut yer aldı.

Leeds Uluslararası Film Festivali (LIFF), Londra'nın dışında İngiltere'deki en büyük film festivalidir. 1987'de beri yapılmakta ve her yıl kasım ayında Batı Yorkshire'ın Leeds kentindeki çeşitli mekanlarda düzenlenmektedir. Festival, 2015 yılında 40.000'den fazla ziyaretçiyi ağırladı ve dünya çapında üç yüzden fazla ticari ve bağımsız film ve kısa filmler gösterildi. Leeds Uluslararası Film Festivali'nin otuzuncu yıldönümü 3-17 Kasım 2016 tarihlerinde gerçekleşti.

Kosova'nın başkenti Priştine dünyaca ünlü çok sayıda film festivaline ev sahipliği yapıyor. Film festivalleri genellikle Kosova Ulusal Tiyatrosu'nda düzenlenmektir. Her yıl düzenlenen festivallere dünyanın dört bir yanından tanınmış sanatçılar geliyor. Bu festivaller, kentin yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekmesini sağlamakta ve böylece kent yaşamını daha dinamik hale getirmektedir.

Dünya Mavidir Tıpkı Portakallar Gibi, 2020 yılı yapımı bir belgesel film. Yönetmen ve senaristliğini Iryna Tsilyk'in yaptığı film, yönetmenlik kategorisinde 2020 Sundance Film Festivali'nde "Dünya Sineması Belgesel" ödülünü kazandı.