İçeriğe atla

Amphimedon queenslandica

Amphimedon queenslandica
Yetişkin bir Amphimedon queenslandica
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Porifera
Sınıf:Demospongiae
Takım:Haplosclerida
Familya:Niphatiidae
Cins:Amphimedon
Tür: A. queenslandica
İkili adlandırma
Amphimedon queenslandica
Hooper & Van Soest, 2006
Amphimedon queenslandica, embriyoları kuluçka odasında saklar.[1] Görüntü yaklaşık 4 mm genişliğindedir.

Amphimedon queenslandica (eski adıyla Reniera sp.[1]), Great Barrier Reef'e özgü bir süngerdir. Onun genomu dizilenmiştir.[2] Metazoan gelişiminin evrimi üzerine çeşitli çalışmalara konu olmuştur.[3]

A. queenslandica ilk olarak 1998 yılında Sally Leys tarafından Heron Adası Resifi'nde sünger türleri üzerinde yapılan bir araştırma sırasında keşfedildi,[4] ve resmi olarak 2006 yılında John Hooper ve Rob van Soest tarafından tanımlanmıştır.[5] Çoğu sünger gibi, iki fazlı bir yaşam döngüsüne sahiptir, larva iken planktonik bir aşamadan geçer, ancak daha sonra bentik bir sakin haline gelir. Hermafrodittir ve sperm dökümü yumurtlaması yoluyla çoğalır[2] yani spermi suya bırakır, ancak dahili olarak döllenen yumurtaları tutar.[6] Embriyolar kuluçka odalarında belirli bir büyüklüğe ulaşana kadar gelişir, daha sonra parankimella larvaları olarak dağılır. Bu larva aşamasında, karanlık için güçlü bir tercihleri vardır. Süngerin esaret altında tutulması zor veya imkansızdır.

Genetik

Amphimedon queenslandica'nın genomu,[2] evrimi hakkında bilgi sağlamak için 2009 yılında dizilendi ve dizilenen ilk sünger oldu. Daha sonraki araştırmalar, tatlı su süngeri Ephydatia muelleri'nin genomunu da sıraladı.[7]

Kaynakça

  1. ^ a b Adamska (2007). "Wnt and TGF-beta expression in the sponge Amphimedon queenslandica and the origin of metazoan embryonic patterning". PLOS ONE. 2 (10): e1031. doi:10.1371/journal.pone.0001031. PMC 2000352 $2. PMID 17925879. Adamska, M.; Degnan, S.; Green, K.; Adamski, M.; Craigie, A.; Larroux, C.; Degnan, B.; Fraser, J. (2007).
  2. ^ a b c Srivastava (2010). "The Amphimedon queenslandica genome and the evolution of animal complexity". Nature. 466 (7307): 720-726. doi:10.1038/nature09201. PMC 3130542 $2. PMID 20686567. 
  3. ^ Tompkins-Macdonald (2009). "Expression of a poriferan potassium channel: insights into the evolution of ion channels in metazoans". The Journal of Experimental Biology. 212 (Pt 6): 761-767. doi:10.1242/jeb.026971. PMC 6518305 $2. PMID 19251990. 
  4. ^ Degnan (2008). "The Demosponge Amphimedon queenslandica: Reconstructing the Ancestral Metazoan Genome and Deciphering the Origin of Animal Multicellularity". Cold Spring Harbor Protocols. 2008 (13): pdb.emo108. doi:10.1101/pdb.emo108. PMID 21356734. 
  5. ^ Hooper, John N.A.; Rob W.M. Van Soest (2006-09-14). "A new species of Amphimedon (Porifera, Demospongiae, Haplosclerida, Niphatidae) from the Capricorn-Bunker Group of Islands, Great Barrier Reef, Australia: target species for the 'sponge genome project'" 22 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (PDF). Zootaxa. Magnolia Press. 1314: 31–39. doi:10.11646/zootaxa.1314.1.2. hdl:11245/1.265031. Retrieved 2010-04-07.
  6. ^ Bishop (2006). "The third way: spermcast mating in sessile marine invertebrates". Integrative and Comparative Biology. 46 (4): 398-406. doi:10.1093/icb/icj037. PMID 21672752. 
  7. ^ Kenny (27 Temmuz 2020). "Tracing animal genomic evolution with the chromosomal-level assembly of the freshwater sponge Ephydatia muelleri". Nature Communications. 11 (3676): 3676. doi:10.1038/s41467-020-17397-w. PMC 7385117 $2. PMID 32719321. 6 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Süngerler</span> gerçek dokulardan yoksun hayvan şubesi

Süngerler [Porifera; Latince, porus (delik) ve ferre (taşımak)], omurgasız hayvanlar şubesi. Eumetazoa'nın kardeş grubudur. Su diplerinde kayalara, hayvan kabuklarına veya zemine yapışarak yaşar. Süngerler suyu içine alıp filtre eder, böylece suyu temizler ve filtreledikleri suda bulunan mikroorganizmalar ile beslenir. Gelişmiş sistemleri yoktur. Dolaşım sisteminin görevini vücut içinde bulunan delikler arasından geçen su akıntıları ile gerçekleşir. Sindirim vücut arasından dolaşan küçük parçacıkları her hücrenin kendi yakalaması ile olur. Boşaltımda bu aradan geçen akıntıda her hücrenin çevreye salgıladığı atıklar vasıtasıyla olur. Kısacası tek başına hayatta kalabilecek ökaryot hücrelerin belli bir simetriyle yığın oluşturması olarak özetlenebilir. Yani kısaca özelleşmiş bir organ sistemi yoktur ama her hücresinde sistemlerin işlevini basit bir şekilde yapacak durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Knidliler</span>

Knidliler, Sölenterler veya Haşlamlılar (Cnidaria) ( ), hem tatlı su hem de deniz ortamlarında bulunan 11.000'den fazla tür içeren Animalia krallığı altındaki bir filumdur, Genelde biyoloji konularında Porifera şubesinden sonra bahsedilen şubedir.

<span class="mw-page-title-main">Placozoa</span> hayvan şubesi

Placozoa, Radiata altâlemine bağlı bir hayvan şubesidir.

<span class="mw-page-title-main">DNA dizileme</span> moleküler biyolojide bir teknik

DNA dizilemesi, bir DNA molekülündeki nükleotit bazlarının sırasının belirlenmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Eutheria</span> memeli kladı

Eutheria, keselilere göre etenelilerle daha yakından ilişkili olan tüm doğurgan memelileri (Theria) kapsayan bir kladdır.

Ortak ata, evrimsel süreçte, birden fazla canlı türünün ortak genetik öncülü olan canlı. Modern biyolojide, Dünya üzerinde yaşayan ya da soyu tükenmiş birçok canlının, diğer alt canlı türlerinin ortak atası olduğu kabul edilir. Ayrıca tüm canlıların "evrensel bir ortak ata"dan ya da "ortak gen havuzu"ndan geldiği kabul edilir. Evrensel ortak ata kavramı, ilk kez 1859'da Charles Darwin'in Türlerin Kökeni kitabında ortaya atılmıştır.

Candida Auris maya olarak büyüyen bir tür mantardır. Asklı mantarlar şubesinin üyesidirler. İnsanlarda enfeksiyona neden olan candida türlerindendir. Candida Auris yüksek salgın potansiyeline sahiptir ve halihazırda birçok hastane salgınına neden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Neoaves</span>

Neoaves, Paleognathae ve Galloanserae hariç tüm modern kuşları içeren bir kladdır. Bilinen yaklaşık 10.000 modern kuş türünün neredeyse %95'i Neoaves kladına dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Ecdysozoa</span>

Ecdysozoa, bir protostom hayvan grubu olup Arthropoda'nın da içinde bulunduğu, Nematoda ile birkaç küçük şubeyi içerir. İlk olarak Aguinaldo ve ark. 1997'de, esas olarak 18S ribozomal RNA genleri kullanılarak inşa edilen filogenetik ağaçlara dayanıyordu. Dunn ve ark. tarafından 2008'de yapılan büyük bir çalışma, Ecdysozoa'yı bir klad, yani ortak bir atadan ve onun tüm soyundan gelen bir grup olarak güçlü bir şekilde destekledi.

<span class="mw-page-title-main">Sauropsida</span> dört üyeli omurgalılar grubu

Sauropsida, büyük ölçüde Reptilia sınıfına eşdeğer olan bir amniyot grubudur. Sauropsida, memelileri içeren amniyotların kladı olan Synapsida'nın kardeş taksonudur. Erken sinapsidler tarihsel olarak "memeli benzeri sürüngenler" olarak anılsa da, tüm sinapsidler, herhangi bir modern sürüngenden çok memelilerle daha yakından ilişkilidir. Sauropsidler ise memelilerden çok modern sürüngenlerle daha yakından ilişkili tüm amniyotları içerir. Buna, Linnaean taksonomisinde başlangıçta ayrı bir sınıf olarak adlandırılmasına rağmen, şu anda arkosauriyen sürüngenlerinin bir alt grubu olarak tanınan Aves (kuşlar) dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Sauria</span> diapsid kladı

Sauria, arkozorların ve lepidosaurların en son ortak atalarını ve tüm soyundan gelenleri içeren bir sürüngen kladıdır. Kaplumbağaların Sauria içinde bulunduğunu varsayarsak, grup diapsidlerin taç grubu veya genel olarak sürüngenler olarak düşünülebilir. Son genomik çalışmalar ve fosil kayıtlarındaki kapsamlı araştırmalar ile kaplumbağaların daha önce düşünüldüğü gibi Saurian öncesi parareptillerle değil, arkozorlarla yakından ilişkili olduğu öne sürülüyor. Sauria, tüm modern sürüngenleri ve çeşitli soyu tükenmiş grupları içerir. Sauria, sürüngenlere memelilerden daha yakın akraba olan çeşitli kök sürüngenleri de içeren Sauropsida grubu içinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Viridiplantae</span>

Viridiplantae, yaklaşık 450.000-500.000 tür içeren ve hem karasal hem de sucul ekosistemlerde önemli roller oynayan ökaryotik canlılar grubudur. Öncelikle sucul olan yeşil algler ve içlerinden çıkan kara bitkilerinden oluşurlar. Yeşil algler, geleneksel sınıflandırmada kara bitkilerini içermez ve bu da yeşil algleri parafiletik bir grup yapar. Kara bitkilerinin yeşil alglerin içinden çıktığının anlaşılmasından bu yana, bazı yazarlar bitkileri de yeşil alglere atıyorlar. Hücre duvarlarında selüloz bulunan hücrelere ve klorofil a ve b içeren ve fikobilin içermeyen siyanobakterilerle endosimbiyozdan türetilen birincil kloroplastlara sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">Bayağı süngerler</span>

Bayağı süngerler (Demospongiae), Porifera şubesindeki en çeşitli sınıftır. Dünya çapında yaklaşık 8.800 tür içeren tüm sünger türlerinin yaklaşık %76,2'sini oluştururlar. Kalsiyum karbonattan oluşan sert, genellikle masif bir iskeleti örten yumuşak gövdeli süngerlerdir. Yapıları olarak ağırlıklı olarak lökonoiddirler. Bayağı süngerlerin iskeletleri, protein spongin, mineral silika veya her ikisinin liflerinden oluşan dikenlerden oluşur. Silika spiküllerinin mevcut olduğu yerler cam süngerlerdekinden farklı bir şekle sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Holozoa</span>

Holozoa, hayvanları ve en yakın tek hücreli akrabalarını içeren ancak mantarları hariç tutan bir canlı grubudur. Holozoa ayrıca tunik cinsi Distaplia için kullanılan eski bir isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Filasterea</span>

Filasterea, Ministeria ve Capsaspora'yı içeren önerilen bir bazal Filozoan kladıdır. Choanoflagellatea ve Hayvanların grubu olan Choanozoa'nın kardeş grubudur. İlk 2008'de olarak Shalchian-Tabrizi ve diğerleri tarafından, düzinelerce gen ile filogenomik bir analize dayanarak önerilmiştir. Filasterea'nın Opisthokonta'da Metazoa ve Choanoflagellata'dan oluşan klanın kardeş grubu olduğu bulundu; bu bulgu, ek, daha fazla takson açısından zengin, filogenetik analizlerle daha da doğrulandı.

<span class="mw-page-title-main">Boreoeutheria</span> memeli kladı

Boreoeutheria, plasentalı memelilerin bir kladıdır. Grup iki kardeş taksondan oluşur: Laurasiatheria ve Euarchontoglires.

<span class="mw-page-title-main">Atlantogenata</span> memeli kladı

Atlantogenata, Xenarthra ve Afrotheria kladlarını içeren, önerilmiş bir plasentalı memeli grubudur. Bu gruplar, muhtemelen Kretase'de sırasıyla Güney Amerika ve Afrika kıtalarında ortaya çıkmış ve yayılmıştır. Boreoeutheria ile birlikte Placentalia'yı oluştururlar. Bu gruplandırmanın monofilisi, bazı genetik kanıtlarla desteklendi.

<span class="mw-page-title-main">Parahoxozoa</span> klad

ParaHoxozoa, Bilateria, Placozoa ve Cnidaria'dan oluşan bir hayvan kladıdır. Bu kladın diğer iki hayvan soyu olan Ctenophora ve Porifera ile ilişkisi tartışmalıdır. Bazı filogenomik çalışmalar, Ctenophora'nın Parahoxozoa'nın kardeş grubu, Porifera'nın da diğer hayvanlarla kardeş grubu olduğunu destekleyen kanıtlar sunmuştur (örn.). Bazı araştırmalar, Porifera'nın Parahoxozoa'nın ve Ctenophora'nın diğer hayvanların kardeş grubu olduğunu destekleyen kanıtlar sunmuştur (örn.).

<i>Olfactores</i>

Olfactores, Vetulicolia, Tunicata (Urochordata) ve Vertebrata'yı içeren kordalılar içinde bir daldır. Olfactores, Chordata şubesinin ezici çoğunluğunu temsil eder, çünkü Cephalochordatlar, dalda yer almayan tek kordalılardır.

<span class="mw-page-title-main">Paleoproterozoyik</span>

Paleoproterozoyik, 2,5 milyar yıl öncesinden, 1,6 milyar yıl öncesine uzanan, Proterozoyik Üst Zaman'ın üç bölümünden ilki olan jeolojik zamandır. Paleoproterozoyik yerkürenin jeolojik tarihindeki en uzun zamandır. Kıtalar ilk kez bu zamanda stabilize oldu.