İçeriğe atla

Ampütasyon

Ampütasyon, bir uzvun tamamının ya da bir kısmının kesilip atılması. Yaralanma, hastalık ve ameliyat yoluyla gerçekleşebilir.

18.yy amputasyon rehberi

Ameliyatta yapıldığında hayat kurtarıcı etkiye sahip olabilir; kangrenin yayılmasını (örneğin diyabetik hastalarda), enfeksiyon yayılmasıyla beraber kan kaybını engellemek amaçlı yapılabilir.[1] Bunun dışında uzvun kemiği veya kaslarında bir tümör, uzvun şekli itibarıyla kullanılamaz durumda olması veya soğuk ısırması nedeniyle gerçekleştirilebilir.[2][3]

Afganistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Brunei, İran ve Suudi Arabistan gibi Şeriat ile yönetilen İslam ülkelerinde amputasyon, hırsızlık gibi suçların cezalandırılmasında kullanılır.

Türleri

Bacak

Alt ekstremite amputasyonları iki geniş kategoriye ayrılabilir: minör ve majör amputasyonlar. Küçük amputasyonlar genellikle parmakların ampütasyonuna atıfta bulunur. Majör amputasyonlar genellikle diz altı veya diz üstü ampütasyonlardır. Daha az yaygın bir majör amputasyon, Van Nes rotasyonu veya rotasyonplasti, yani ayak bileği ekleminin dizin işlevini devralmasına izin vermek için ayağın dönmesi ve yeniden takılmasıdır.

Amputasyon türleri şunları içerir:

  • kısmi ayak amputasyonu: ayak bileği ekleminin distalindeki alt ekstremite amputasyonu
  • ayak bileği dezartikülasyonu: ayak bileği ekleminde alt ekstremite amputasyonu
  • transtibial amputasyon: Genellikle diz altı amputasyonu olarak adlandırılan, diz eklemi ile ayak bileği eklemi arasındaki alt ekstremite amputasyonu
  • diz dezartikülasyonu: diz ekleminde alt ekstremite amputasyonu
  • transfemoral amputasyon: Kalça eklemi ile diz eklemi arasındaki alt ekstremite amputasyonu, genellikle diz üstü ampütasyon olarak adlandırılır
  • kalça dezartikülasyonu
  • kalça ekleminde alt ekstremite amputasyonu
  • transpelvik dezartikülasyon
  • hemipelvektomi: pelvisin tamamı veya bir kısmı ile birlikte tüm alt uzuv amputasyonu

Kol

Üst ekstremite amputasyonlarının türleri şunları içerir:

  • kısmî el amputasyonu
  • bilek dezartikülasyonu
  • trans-radyal amputasyon: genellikle dirsek altı veya önkol amputasyonu olarak adlandırılır.
  • dirsek dezartikülasyonu
  • genellikle dirsek üstü amputasyon olarak adlandırılan transhumeral amputasyon
  • omuz dezartikülasyonu

Nedenleri

Soğuk ısırması

Canlı dokuların aşırı soğuk maruziyetinde donmasına soğuk ısırması denir. Bazı vakalarda donan dokular ısıtıldıktan ve gerekli müdahale yapıldıktan sonra bile ölebilir. Ağır soğuk ısırması vakaları amputasyona kadar gidebilir. Tedavi edilmeyen soğuk ısırması, hipotermiye ve enfeksiyona sebep olabilir.

Yöntem

İlk adım, kanamayı önlemek için besleyen arter ve damarların bağlanmasıdır. Kaslar kesilir ve son olarak kemik salınımlı bir testere ile kesilir. Kemiklerin keskin ve pürüzlü kenarları törpülenir, deri ve kas parçaları daha sonra, bazen bir protez takmak için elemanların yerleştirilmesiyle üzerinde yer değiştirir.

Travma

Travmatik amputasyon, trafik, iş gücü veya savaş gibi ciddi bir kaza sırasında vücudun bir bölümünün kısmen veya tamamen kopmasıdır.[4][5]

Kısmî veya tam bir insan uzvunun travmatik amputasyonu, kan kaybından dolayı ani ölüm tehlikesi yaratır.Travmatik amputasyon insanlarda nadirdir (yılda 20.804 popülasyonda 1). Uzuv kaybı genellikle kaza sırasında hemen olur, ancak bazen tıbbi komplikasyonlardan birkaç gün sonra olur. İstatistiksel olarak, travmatik amputasyonların en yaygın nedenleri şunlardır:

  • Trafik çarpışmaları (arabalar, motosikletler, bisikletler, trenler vb.)
  • İş kazaları (ekipman, alet, silindir, motorlu testere, pres makineleri, et makineleri, ağaç makineleri vb.)
  • Tarımsal kazalar; makineler ve biçme ekipmanları
  • Elektrik çarpması
  • Ateşli silahlar, keskin silahlar, patlayıcılar
  • Gemi halatı veya endüstri tel halatının şiddetli kopması
  • Halka traksiyonu (halka amputasyonu, de-gloving yaralanmaları)
  • Bina veya araç kapıları
  • hayvan saldırıları
  • Gaz tüpü patlamaları

Etimoloji

Amputasyon kelimesi Latince amputare, "kesmek", ambi- ("yaklaşık", "etrafında") ve putare ("budamak") sözcüklerinden türetilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "Amputation". Encyclopaedia Britannica. Erişim tarihi: 31 Mart 2017. []
  2. ^ "Amputation Overview". WebMD. 26 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2017. 
  3. ^ "Amputation". Ulusal Sağlık Sistemi. 29 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2017. 
  4. ^ Smith DG, Skinner HB (2014). https://accessmedicine.mhmedical.com/content.aspx?bookid=675&sectionid=45451717 |bölümurl= eksik başlık (yardım). Skinner HB, McMahon PJ (Ed.). Current Diagnosis & Treatment in Orthopedics (5.5bölüm=Amputations bas.). McGraw-Hill Education. ISBN 978-0-07-159075-4. 16 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2022. 
  5. ^ Watson N (1986). Hand Injuries and Infections. Londra: Gower Medical. ISBN 0906923808. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fibula</span>

Fibula veya baldır kemiği kaval kemiğinin (tibia) lateral tarafında bulunan ve tibiaya hem aşağıdan hem de yukarıdan bağlanan kemiktir. Fibula, tibiadan boyca küçüktür ve tüm uzun kemiklerin çoğundan daha incedir. Üst kısmı büyüktür, tibianın kafasının arka kısmı diz ekleminin altına yerleşir ve bu eklemin oluşumunun dışındadır. Alt kısmı biraz öne eğilir, böylece üst ucuna göre daha önde durur; tibianın altında çıkıntı yapar ve ayak bileği ekleminin lateral kısmını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Replantasyon</span>

Replantasyon Türk El Cerrahisi Derneği tarafından cerrahi olarak vücudun kopan bir parçasının işlevini yeniden kazandırmak amacıyla tüm yapılar ile beraber yeniden onarılması olarak tanımlanmaktadır. Bu kopan uzuvlar genellikle parmak, el, kol, bacak, saçlı deri, penis, kulak olmaktadır.

Distorsiyon,eklemin fizyolojik sınırlarını aşan, ani bükülme ve gerilme sonucu eklem yüzlerinin ani olarak birbirinden ayrılmasıdır.Bunun sonucilu kapsül ve bağlardan bir kısmı gerilir veya yırtlır.Genellikle bilek ve diz eklemlerinde görülür.Kemik uçları birbirinden tamamen ayrılmadığı için uygulanan güç kalkınca eklem yine eski haline dönebilir.Eklem bütünlüğününün bozulmaması burkulmayı çıkıktan ayıran en önemli özelliktir.


Artrit, eklemlerde vücut tarafından üretilen bir iltihaptır. Bu iltihap mikrobik değildir, vücut tarafından üretilir. Artrit tek bir hastalık değildir, 100'den fazla farklı hastalık artrit ile ilişkilidir. Bazı formları çok ağır seyreder, bazıları ise dönem dönem kendini gösteren hafif şiddete olan artritlerdir. Dirsek eklemlerinde zorlanmaya bağlı olarak kas liflerindeki yırtık gibi basit romatizmal hastalıklardan, romatoid artrit (ra) spondiloartrit (spa) gibi tüm vücudu etkileyen ağır hastalıklara kadar farklı hastalık grupları bunun içinde yer alır. Sistematik lupus eritematozus gibi artritle ilişkili ancak vücudun akciğer, kalp ve böbrekler gibi hayati organlarını etkileyebilen romatizmal hastalıklar da artritle olan ilişkileri nedeniyle bu grupta yer almaktadır.

İnsan vücudunun belirli bölümlerindeki hareketler; bir takım anatomik terimlerle ifade edilir. Hareketle ilgili bu anatomik terimlerde genellikle anatomik duruşa göre belirlenmiş bir referans noktası kullanılır. Bu referans noktası vücudun orta hattı, uzvun orta hattı ya da hareketin yapıldığı eklemin kendisi gibi yerler olabilir. Aynı zamanda referans noktası kullanılarak belirlenmiş bu hareketler, vücudun bazı bölümlerinde farklı isimler alabilir.

<span class="mw-page-title-main">Bacak</span> genellikle bir sütun şekline sahip olan ve yürüme işlevini gören ayaklar ile gövde arasında yer alan ağırlık kaldırıcı anatomik yapı

Bacak, omurgalılarda alt üyelerin her birine verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Ayak</span> hareket etmek için kullanılan biyolojik organ

Ayak, birçok omurgalıda bulunan anatomik bir yapıdır. Ağırlık taşıyan ve hareket etmeye olanak sağlayan bir uzvun terminal kısmıdır. Ayakları olan birçok hayvanda, ayak, bacağın terminal kısmında, genellikle pençeler veya tırnaklar da dahil olmak üzere bir veya daha fazla segment veya kemikten oluşan ayrı bir organdır.

Artrogripozis, genellikle çoğul kongenital kontraktürleri tarif etmek için kullanılmaktadir. Kelimenin kökeni Yunancadan gelmektedir ve "bükük veya çengelleşmiş eklemler" anlamındadır. Bu kompleks sendrom çoğul eklem kontraktürleri, az gelişmiş ve kontrakte kaslar, ekstremite deformiteleri ve bunun yanında duyunun sağlam olması ile karakterizedir.

<span class="mw-page-title-main">Doğuştan kalça çıkığı</span>

Doğuştan kalça çıkığı, çocuklarda sık görülen, erken anlaşılıp tedavi edilmediğinde kalıcı sakatlıklara yol açabilen bir sağlık sorunudur.

Nöropatik osteoartropati ; yavaş başlangıçlı, özellikle yük taşıyan eklemlerde ilerleyici kemik yıkımı, kemik rezorpsiyonu ve deformite ile kareketerli ilerleyici dejenerasyon. Hastalığın kontrolsüz seyri deformite, fonksiyon kaybı, yaralar, süperenfeksiyon ve amputasyona kadar gider.

<span class="mw-page-title-main">Kaval kemiği</span> Kemik

Kaval kemiği, omurgalıların bacaklarında dizin altındaki iki kemikten daha iri ve dayanıklı olanıdır ve dizi ayak bileğine bağlar.

<span class="mw-page-title-main">Kemik tümörü</span> kemikteki dokunun neoplastik bir büyümesi

Kemik tümörü, kemikteki dokunun neoplastik bir büyümesidir. Kemikte bulunan anormal büyüme benign veya malign olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Tarsus (iskelet)</span> Ayak kemikleri

Tarsus, her ayağında tibianın alt ucu ile alt bacağın fibulası ve metatarsus arasında yer alan yedi eklem kemiği kümesi. Orta ayak ve arka ayaktan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Anatomik terminoloji</span> Vikimedya liste maddesi

Anatomik terminoloji, uluslararası alanda anatomist, zoolog ve sağlık uzmanlarınca kullanılması amacıyla hazırlanmış bilimsel bir anatomi terminoloji standardıdır. Anatomik terimler Antik Yunan dönemine ve Latince'ye ait kelimeler, ön ek ve son ekler barındırırlar. Bu terimler uzmanlar arasında anlaşma açısından bir standard sağlar ve anlam karmaşasını ortadan kaldırır. Örneğin, el bileğinde oluşan bir yarayı tarif ederken kullanılan anatomik terimler yaranın tam olarak nerede olduğunu, konunun uzmanlarına kuşkuya yer bırakmayacak şekilde tarif eder. Her uzmanlık alanının kendine has terimleri olur. 1998 yılında hazırlanan standardın adı Terminologia Anatomica yani Anatomik Terminoloji dir. Öte yandan 2017'de yayınlanan makalesinde Strezelec bu standardın içerdiği hataları nedeniyle eleştirilerini sunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Squat</span>

Squat, hareketi gerçekleştiren kişinin ayakta durma pozisyonundayken kalçalarını alçaltması, sonrasında ise tekrar başlangıç pozisyonuna dönmesini içeren bir egzersiz. Egzersizin çömelme kısmında kalça ve diz eklemleri fleksiyona, ayak bileği eklemleri ise dorsifleksiyona uğrar, başlangıca dönülürken ise kalça ve diz eklemleri ekstense olur, ayak bileği eklemi de plantarfleksiyona uğrar.

Yapay ankiloz veya sindez olarak da bilinen artrodez, iki kemik arasındaki eklem kemikleşmesinin ameliyatla yapay olarak indüklenmesidir. Bu, ağrı kesici ilaçlar, atel veya normal olarak belirtilen diğer tedavilerle tedavi edilemeyen bir eklemdeki inatçı ağrıyı gidermek için yapılır. Bu tip ağrının tipik nedenleri, eklemi bozan kırıklar, şiddetli burkulmalar ve artrittir. En çok omurga, el, ayak bileği ve ayaktaki eklemlerde yapılır. Tarihsel olarak diz ve kalça artrodezleri de ağrı giderici prosedürler olarak uygulanmaktaydı, ancak kalça ve diz artroplastisinde elde edilen büyük başarılarla, bu büyük eklemler için artrodezi birincil prosedür olmaktan çıkmıştır ve şimdi sadece bazı başarısız artroplastilerde son çare olarak kullanılmaktadır.

Danuvius guggenmosi, Güney Almanya'da 11.6 milyon yıl önce, Orta - Geç Miyosen döneminde yaşamış soyu tükenmiş bir bazal hominid türüdür; ayrıca Danuvius cinsinin tek üyesidir. O sırada bölge muhtemelen mevsimsel iklime sahip bir ormanlıktı. Bir erkek numunenin yaklaşık 31 kg (68 lb) ve iki dişi numunenin 17 ve 19 kg ağırlığında olduğu tahmin edilmiştir. Hem cins hem de tür Kasım 2019'da tanımlanmıştır.

Rotasyonplasti, Van Nes rotasyonu ya da Borggreve rotasyonu; seçilen kusurlu uzvun bir kısmının kesilip, kesilen parçanın döndürülerek yerine yeniden yerleştirilmesini tanımlayan bir tür ototransplantasyon yöntemidir. Bu prosedür, söz konusu olan organın aşırı derecede yaralandığı ya da hastalık kaptığı durumlarda yapılır. Bahse konu hastalıklara örnek olarak kanser gösterilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Doğuştan amputasyon</span>

Konjenital amputasyon, bir uzuv veya uzuv olmadan veya uzuvların bir parçası olmadan doğumdur.

<span class="mw-page-title-main">Diz artriti</span>

Diz artriti genellikle insanı güçten düşüren bir artrit şeklidir. Diz hemen hemen her türlü artritten etkilenebilir.