İçeriğe atla

Amon Başrahibi

Amon Baş Rahibi veya Amon'un İlk Kahini, eski Mısır tanrısı Amon'un en yüksek rütbeli rahibiydi. İlk Amon başrahipleri, Onsekizinci Hanedanlığın başlangıcında Yeni Krallıkta ortaya çıktı.

Tarihi

Amon rahipliği, 18.hanedanlığın başlarında, Hatşepsut ve III.Thutmose gibi hükümdarlar tarafından tanrı Amon'a yapılan önemli miktarda bağışlarla güç kazandı.[1] Amon rahipliğinin gücü, Amarna döneminde geçici olarak kısıtlandı. Maya adında bir başrahip, Akhenaton'un 4. yılında kaydedilmiştir. Akhenaton, Amon'un adını hükümdarlığı sırasında anıtlardan ve diğer birkaç tanrının adlarından sildirmiştir. Akhenaton'un ölümünden sonra Amon, Mısır'daki önemini geri kazandı. Genç firavun Tutankhaton, Amon'un eski önemine geri döndüğünü belirtmek için adını Tutankamon olarak değiştirdi.[2]

Amon Başrahibi, Firavun tarafından atanırdı. Devlette ileri gelenlerin bu pozisyona atanması nadir değildi. II.Ramses zamanında başrahiplerin birçoğu vezir olarak görev yaptı.[3]

Yeni Krallığın sonuna doğru, Yirminci Hanedanın başrahibi genellikle Ramessesnakht'ti. Oğlu Amenhotep, babasının yerini aldı ve kendini Kuş Genel Valisi Panehesy ile çatışmada buldu. Panehesy birliklerini kuzeye gönderdi ve Teb'i kuşattı. Bu dönemden sonra Herihor ve Piankh adındaki generaller Başrahip olarak görev yaptı.

Herihor, M.Ö.1080'de XI.Ramses'in saltanatının 19.yılında, firavunun yönetme yetkisini Aşağı Mısırla sınırlayarak Yukarı Mısır'ı Teb kentinden yönetti. Amon rahipleri bu dönemde Mısır'daki tüm tapınak topraklarının üçte ikisine ve gemilerinin %90'ına ve diğer birçok kaynağa sahipti.[4] Kısaca Firavun kadar olmasa da güçlülerdi. Herihor ile başlayarak Amon Başrahipleri M.Ö.943 yılına kadar firavunların ayrıcalıklarını kullandılar. Pratikte Yukarı Mısır'ı yönettiler. Kraliyet mezarlarına gömüldüler ve isimlerini kartotlara yazdılar. Rahiplerden I.Pinedjem'in oğlu I.Psusennes firavun oldu. Amon başrahibi III.Psusennes ise Firavun II.Psusennes olarak tahta geçti. Amon Başrahiplerinin etkileri MÖ 943'ün ardından azaldı.

Başrahiplerin Listesi

Yeni Krallık Dönemi (18. 19. ve 20. Hanedanlar)

Başrahip Firavun Firavun'un Hanedanı
Thuty, Minmontu I.Ahmose18.Hanedan
Hapuseneb Hatşepsut18.Hanedan
I.Menkheperraseneb

II.Menkheperraseneb

III.Thutmose18.Hanedan
AmenemhatMery II.Amonhotep 18.Hanedan
PtahmoseMeryptah III.Amonhotep 18.Hanedan
MayaAkenaton18.Hanedan
Wennefer Tutankamon

Horemhob

18.Hanedan
Nebneteru Tenry I.Seti19.Hanedan
NebwenenefHori

Paser

Bakenkhonsu

II.Ramses19.Hanedan
Roma-Rui II.Ramses

Merenptah

II.Seti

19.Hanedan
Bakenkhons SethnakhtIII.Ramses20.Hanedan
Ramessesnakht IV.Ramses

V.Ramses

VI.Ramses

VII.Ramses

VIII.Ramses

IX.Ramses

20.Hanedan
Amenhotep IX.Ramses

X.Ramses

XI.Ramses

20.Hanedan

Üçüncü Ara Dönem

21.Hanedan Dönemi

Resmi olarak firavun olmasalar da, Teb'deki Amon Başrahipleri, Yirmi birinci hanedanlık döneminde Yukarı Mısır'ın fiili hükümdarlarıydı, isimlerini kartotlara yazıyor ve kraliyet mezarlarına gömülüyorlardı.

İsim Resim Notlar Saltanat (MÖ)
Herihor
Firavun olduğunu iddia eden ilk Amon Başrahibi. Teb'te güneyde hüküm sürerken, XI.Ramses kuzeyde Pi-Ramses'te hüküm sürdü. 1080–1074
Piankh
Bazı kaynaklar Herihor'dan önce hüküm sürmüş olabileceğini öne sürüyor. 1074–1070
I.Pinedjem
1070–1032
Masaharta
1054–1045
Djedkhonsuefankh
1046–1045
Menkheperre
1045–992
II.Nesbanebdjed (II.Smendes)
992–990
II.Pinedjem
990–976
III.Pasebakhaennuit

(III.Psusennes)

Muhtemelen II.Psusennes ile aynı kişi. kendisini firavun benzeri bir figür olarak gören son Amon Başrahibi olarak kabul edilir. 976–943

22.Hanedan Dönemi

Başrahip Notlar Firavun Firavunun Hanedanı
Iuput Firavun I.Shoshenq'in oğlu I.ShoshenqI.Osorkon 22.Hanedan
II. Soshhenq I.Osorkon'un oğlu, daha sonra firavun oldu. I.Osorkon 22.Hanedan
Iuwlot I.Osorkon'un oğlu I.Osorkon

I.Takelot

22.Hanedan
III.Nesibanebdjedet I.Osorkon'un oğlu I.Takelot 22.Hanedan
I.Harsiese II.Soshhenq'in oğlu II. Osorkon 22.Hanedan
Nimlot C II.Osorkon'un oğlu II. OsorkonIII. Shoshenq 22.Hanedan
III.Osorkon 22.Hanedan
II.Takelot 22.Hanedan

25. ve 26.Hanedan Dönemi

Başrahip Notlar Firavun Firavunun Hanedanı
Haremachet Shebaka'nın oğlu TaharqaTantamani25.Hanedan
Harchebi I. Psamtek26.Hanedan
Anchnesneferibre II.Psamtek 26.Hanedan
II.Nitokris II.Ahmose 26.Hanedan
Nespautitawi 26.Hanedan
Wsirwer 26.Hanedan

Tanis Amon Başrahibi

21.Hanedan Teb Amon Başrahiplerinin güç kazanması sonucunda sadece Aşağı Mısır'a hakim oldular. Aşağı Mısır'ın başkenti Tanis'te, 21. Hanedanlığın firavunları,kendi Amon-Ra tapınaklarını inşa edip genişleterek Karnak'ı açıkça taklit etmeye karar verdiler. Böylece kendi rahiplerini atadılar. Bu unvanı alan kişilerin sayısı oldukça azdır;

  • Muhtemelen yardımcısı Wendjebauendjed olan Firavun I.Psusennes
  • Firavun Amenemope
  • II.Osorkon'un oğlu Prens Hornakht
  • III.Shoshenq'in oğlu Prens Padebehenbast
  • Prens Shoshenq, Pami'nin oğlu, muhtemelen firavun V.Shoshenq

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Breasted. Ancient Records of Egypt, vol. 2: The Eighteenth Dynasty (İngilizce). 
  2. ^ Aldred (1991). Akhenaten: King of Egypt (İngilizce). 
  3. ^ Kitchen (1996). Ramesside Inscriptions, Translated & Annotated, Translations, Volume III (İngilizce). 
  4. ^ Clayton, Peter A. (2006). Chronicle of the Pharaohs: The Reign-by-reign Record of the Rulers and Dynasties of Ancient Egypt (İngilizce). 4 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Amon, Hermopolitan Ogdoad'ın bir üyesi olarak görünen önemli bir eski Mısır tanrısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tutankhamun</span> 18. Hanedanlığın on ikinci firavunu

Tutankhamun veya Tutankamon, Mısır tarihinin Yeni Krallığı sırasında 18. hanedanlığın sonunda, kraliyet ailesinin sonuncu lideri olan ve MÖ 1332 – MÖ 1323 yılları arasında hüküm sürmüş Mısır firavunudur. Babası, KV55 mezarında mumyalanmış olarak bulunan firavun Akhenaton'du. Annesi, DNA testi yoluyla KV35'te bulunan Genç Kadın olarak anılan ve mumyalanmış olarak bulunan babasının üvey kız kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">II. Ramses</span> Antik Mısırda, 19. Hanedan firavunlarından biri

II. Ramses, Mısır'ın 19. Hanedanının üçüncü firavunuydu. Genellikle Eski Mısır'ın en güçlü dönemi olan Yeni Krallık'ın en büyük, en ünlü ve en güçlü firavunu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Akhenaton</span> Mısır Firavunu

Akhenaton ya da IV. Amenhotep olarak da bilinir. Mısır yeni dönem 18. hanedanının bir firavunudur. Kraliçe Tiye ve III. Amenhotep'in genç olan çocuğudur. Büyük kardeşi Thutmosis babasından önce ölünce tahta önce ortak oldu, sonra da MÖ 1353-1336 ya da MÖ 1352-1334 yılları arasında 17 yıl firavunluk yaptı. Eşi Nefertiti'ydi.

<span class="mw-page-title-main">Aton</span> Antik Mısır tanrısı

Aten veya Aton veya Zentuk IV. Amenhotep veya sonradan aldığı adla Akhenaton tarafından ortaya çıkarılan bir Mısır tanrısıdır. Tıpkı günümüzde büyük kitlelere ulaşmış olan İbrahimi dinlerde olduğu gibi tek tanrı olarak kabul edilmiştir. Bu tanrının somut bir betimlemesi yoktu. Duvarlarla çevrili, üstü açık bir tapınakta tapınılırdı. Aton her ışının ucunda bir el olan bir Güneş olarak çizilirdi.

Bu makale Antik Mısır'ın Hanedan öncesi Mısır'dan, Firavun unvanının Roma İmparatorları tarafından son kez alınmasına kadar Mısır'ı yönetmiş olan bilinen firavunlarının bir listesidir. Verilen tarihler yaklaşık tahminler olarak alınmalıdır. Çeşitli kaynaklarda kullanılan sistem ve alınan varsayımlara göre farklı tarihlemeler bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Horemheb</span> 18. Hanedanın son firavunu

Horemheb, Antik Mısır'da yaklaşık milattan önce 1319 ila 1292 yılları arasında hüküm sürmüş 18. hanedanın son firavunudur.

I. Ramses Mısır Firavunu 19. sülalenin kurucusudur.

Atenizm, Antik Mısır'da MÖ 14. yüzyılda görülmüş olan monoteist bir dindir. Semavi dinlere tek bir farkla benzer. Bu dinde cehennem yoktur. III. Amenhotep'in oğlu IV. Amenhotep devrinde yayılmıştır ve 20 yıl boyunca sürmüştür. Ancak onun öldürülmesinin ardından bu inanç terk edilmiştir. Ölümünün ardından yerine geçen firavun ve rahipler onu sapkın firavun ilan etmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Ramesseum</span> II. Ramsesin anıt tapınağı

Ramesseum, firavun II. Ramses'in anıt tapınağıdır. Nil Nehri'nin batısında, modern Luksor şehrinin karşısında, Yukarı Mısır'daki Teb nekropolünde yer almaktadır. Adı, 1829'da sitin kalıntılarını ziyaret eden ve ilk olarak II. Ramses'in duvarlarındaki isimlerini ve unvanlarını bulunduran hiyeroglifleri tanımlayan Jean-François Champollion tarafından icat edildi. İlk başlarda Amon bölgesinde Teb ile birleşen milyonlarca yıllık Usermaatra-setepenra'nın Evi olarak adlandırıldı. Usermaatra-setepenra II. Ramses'in prenomeniydi.

<span class="mw-page-title-main">Mısır tarihi</span>

Mısır tarihi, verimli Nil Nehri kıyıları ve deltası ile Mısır'ın yerli halkının başarıları ile uzun ve zengin olmuştur. Mısır hiyeroglifleri Rosetta Taşı'nın keşfi ve yardımıyla deşifre edilene kadar Mısır'ın eski tarihinin çoğu bir gizemdi. Antik Dünyanın Yedi Harikası arasında yer alan Keops Piramidi bu coğrafyada bulunmaktadır.

Montu Mısır mitolojisinde şahin olarak resmedilen savaş tanrısıdır. Kendisine Teb ve Yukarı Mısır'da daha çok tapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Herihor</span>

Herihor, Amon başrahibi. Halefi olan Pianch'ın damadıydı ve MÖ.1076-1066 civarında 20.hanedanlığın sonları ve 21.hanedanlığın ) başlangıcı arasında görev yaptı.

Mısır'ın Yirminci Hanedanı, MÖ 1189'dan MÖ 1077'ye kadar süren Eski Mısır Yeni Krallık döneminin üçüncü ve son hanedanıdır. 19. ve 20. Hanedanlar ayrıca Ramsesler dönemi olarak bilinen bir çağı oluşturur.

Amon'un İkinci Rahibi olarak da bilinen İkinci Amon Kahini, eski Mısır tanrısı Amon kültünde yüksek bir rahiplik rütbesiydi. Amon'un İkinci Rahibi makamı, Onsekizinci Hanedanlığın başlangıcında Yeni Krallık'ta oluşturuldu.

Bu, MÖ 3100'den MÖ 30'a kadar Antik Mısır'ın bilinen kraliyet eşlerinin bir listesidir. Hükümdarlık tarihleri, Mısır firavunları listesi sayfasında yer alan tarihleri takip eder.

Ankhkheperure-Merit-Neferkheperure/Waenre/Aten Neferneferuaten Onsekizinci Hanedanlık döneminde Amarna Dönemi'nin sonlarına doğru hüküm süren bir kadın firavuna atıfta bulunmak için kullanılan bir isimdir. Cinsiyeti, adında ve sıfatında bulunan kadınsı izlerle doğrulanır. Kendinden önceki firavun Smenkhare de Ankhkheperure ön adını kullandığı için Neferneferauten'e ait kalıntılarda karmaşa yaşanır. Ancak daha sonra Neferneferauten'in kartuşlarında Ankhkheperure'nin yanında Neferneferatuen'i de kullanmasıyla, kalıntılar bir önceki firavun Smenkhare'den ayırt edilmiş oldu. Meritaten ya da daha büyük olasılıkla firavun Akhenaton'un eşi Nefertiti olduğu ileri sürülür. Eğer bu kişi tek firavun olarak hüküm süren Nefertiti ise, Mısırbilimci ve arkeolog Dr. Zahi Hawass tarafından, Amarna'nın düşüşü ve başkentin geleneksel Thebes şehrine geri taşınmasıyla onun saltanatının damgasını vurduğu teorisi öne sürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">IV. Ramses</span>

Heqamaatre Setepenamun IV. Ramses, Eski Mısır'ın Yeni Krallığı'nın Yirminci Hanedanlığının üçüncü firavunuydu. Ağabeyi Amenherkhepshef MÖ 1164'te, 15 yaşında, Ramses henüz 12 yaşındayken öldüğünde veliaht prens oldu. III. Ramses'in ikinci oğludur.

<span class="mw-page-title-main">VII. Ramses</span>

Usermaatre Setepenre Meryamun VII. Ramses Eski Mısır'ın 20. Hanedanlığının altıncı firavunuydu. MÖ 1136'dan MÖ 1129'a kadar hüküm sürdü ve VI. Ramses'in oğluydu.

<span class="mw-page-title-main">IX. Ramses</span> 20. hanedanlığın mısır firavunu

Neferkare Setepenre IX. Ramses Mısır'ın Yirminci Hanedanlığının sekizinci firavunuydu. III. Ramses ve XI. Ramses'ten sonra bu Hanedanlığın en uzun süre hizmet veren üçüncü kralıydı. Jürgen von Beckerath'ın 1984 tarihli bir GM makalesinde sunduğu kanıtlara dayanarak, Akhet'in 21. gününde tahta geçtiğine inanılıyor. Papirüs Turin 1932+1939'a göre, IX. Ramses 18 yıl 4 aylık bir saltanat yaşadı ve 19. Yılı'nda Peret'in ilk ayında 17 ile 27 arasında öldü. Taht adı Neferkare Setepenre, "Güzel, Re'nin Ruhu, Re'nin Seçilmişi" anlamına gelir. IX. Ramses'in III. Ramses'in oğlu Mentuherkhepeshef'in oğlu olduğuna inanılıyor. IX. Ramses, bu nedenle, muhtemelen III. Ramses'in torunuydu.