İçeriğe atla

Amon'un İkinci Rahibi

Amon'un İkinci Rahibi olarak da bilinen İkinci Amon Kahini, eski Mısır tanrısı Amon kültünde yüksek bir rahiplik rütbesiydi. Amon'un İkinci Rahibi makamı, Onsekizinci Hanedanlığın başlangıcında Yeni Krallık'ta oluşturuldu.

Tarihi

Yeni Krallık

Amon'un ikinci rahibi makamı, I.Ahmose döneminde 18.Hanedanlığın başında kuruldu.

Hatşepsut ve III.Tuthmosis döneminde, İkinci Rahip Karnak'ta kraliyet yapılarının denetlenmesinden sorumlu oldu. İkinci Rahip Puimre, Hatşepsut'a adanmış bir abanoz tapınağının inşasını, II.Tuthmosis için iki dikilitaşın inşasını ve Tura kireçtaşından yapılmış kapıların yapımını denetledi.

Üçüncü Ara Dönem

21.Hanedanda Amun Piankh ve Pinedjem Başrahipleri yönetiminde, İkinci Rahibin konumu Başrahiplerin akrabaları tarafından üstlenildi. Menkheperre zamanından itibaren Amon'un 2., 3. ve 4. rahip makamlarına Amon Başrahibi ailesi alınmadı. Makamlar, sık sık Başrahip ailesiyle evlenecek olan yerel Teb soylularına verildi.[1]

25.Hanedanlık döneminde Nübya hükümdarları, bu rahiplik mevkilerindeki yerel ailelerin kontrolünü kırdılar. Şabaka, Kelbaşken'i 4.rahip olarak atadı ve daha sonra oğlu Haremakhet'i Amon Başrahibi olarak atadı. Taharka, oğlu Nesishutefnut'u Amon'un İkinci Rahibi olarak atadı.[2]

Önemli Amon'un İkinci Rahipleri Listesi

İsim Resim Görev Yaptığı Zaman Notlar
Ahmose-Nefertari
18.Hanedan I.Ahmose'nin karısı ve I.Amenhotep'in annesi
Puimre 18.Hanedan Amon Başrahibi Hapuseneb'in damadı
Ahmose 18.Hanedan Karnak yerine Deir el-Bahari'de hizmet etmiş olabilir.
II.Menkheperreseneb
18.Hanedan British Museum'daki bir heykelden biliniyor. Hatşepsut ve III.Tuthmosis dönemlerinde hizmet etti..
Neferhotep 18.Hanedan Vezir Rekhmire'ın oğlu. Karnak yerine Deir el-Bahari'de görev yapmış olabilir.
Merymaat 18.Hanedan Vezir Amethu'nun torunu
Mahu 18.Hanedan III.Thutmosis ve II.Amenhotep'in hükümdarlık dönemlerinde hizmet etti.
Amunhotep Sise 18.Hanedan IV.Thutmose'nin hükümdarlığı
Nefer 18.Hanedan
Anen
18.Hanedan Kraliçe Tiye'nin kardeşi.
Simut
18.Hanedan
Ay (Yii)
18.Hanedan
Roma-Roy
19.Hanedan Başrahip olmadan önce ikinci rahip olarak hizmet etti. II.Ramses döneminde görev yaptı.
I.Bakenkhons 19.Hanedan Roma-Roy'un oğlu
Hornakht
19.Hanedan Amon Başrahibi Ramessesnakht'ın oğlu ve Amon Başrahibi Amenhotep'in erkek kardeşi.
Nesamun 20.Hanedan
Heqanefer 21.Hanedan
Amunhirpamesha? 21.Hanedan
II.Smendes
21.Hanedan Başrahip olmadan önce ikinci rahip olarak hizmet etti.
Tjanefer (A) 21.Hanedan Esas olarak Amon'un Üçüncü Rahibi olarak hizmet etti, ancak bir zamanlar Amon'un İkinci Rahibi olarak tasdik edilmiş olabilir.
Djed-ptah-ef-ankh (A)
22.Hanedan
Bakenamun 22.Hanedan
Pashereniset
Harsiese (C)
23.Hanedan
Djed-ptah-ef-ankh (D) 23.Hanedan III.Takelot'un oğlu
Nes-hor-bedjet 23.Hanedan
Djed-khons-ef-ankh (C) 23.Hanedan Harsiese (C)'nin oğlu
Patjenfy
25.Hanedan
Nesi-shu-tefnut 25.Hanedan Taharqa'nın oğlu
Neshorbedjet 25.Hanedan

Kaynakça

  1. ^ Kitchen, Kenneth A. (1986). The Third Intermediate Period in Egypt, 1100-650 B.C. (İngilizce). 
  2. ^ Morkot, Robert G (2000). The Black Pharaohs: Egypt's Nubian Rulers (İngilizce). The Rubicon Press. ss. 236-237. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Antik Mısır</span> Kuzeydoğu Afrikada varolmuş bir antik medeniyet

Antik Mısır, Antik Çağ'daki medeniyetlerden biridir. Kuzeydoğu Afrika'da Nil Nehri'nin denize ulaştığı yarısı çevresinde yayılmış antik bir uygarlıktır. Uygarlığın yayıldığı bölge, bugünkü Mısır toprakları içinde yer almaktadır. MÖ 3.050 yılları civarında kuruluşundan önce, "Aşağı Mısır" ve "Yukarı Mısır" olarak ikiye ayrılmaktaydı. Uygarlık, MÖ 3.150 yılında ilk firavunun yönetimi altında Aşağı Mısır ve Yukarı Mısır'ı politik olarak birleştirdi. Bu politik birlik, izleyen 3 bin yıl boyunca sürdü.

Amon, Hermopolitan Ogdoad'ın bir üyesi olarak görünen önemli bir eski Mısır tanrısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hatşepsut</span> Mısır Firavunu

Hatşepsut veya Hatçepsut; Antik Mısır'da 18. Hanedan döneminde hüküm sürmüş kadın firavun. Annesi Ahmose (Ahmos/Yahmos) babası I. Thutmose'dir (Tutmos/Akheperkhare). Hatşepsut'un iktidarda bulunduğu zaman dilimi konusunda çeşitli görüşler vardır. Hepsinin ortak noktası kendisinin tek başına ülkesini yönetmiş ilk gerçek kadın yönetici olduğunu desteklemektedir. Bunlara göre, en erken MÖ 1503 yılında iktidara gelmiş ve en geç MÖ 1445 iktidarı son ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">III. Thutmose</span>

III. Thutmose, 18. Hanedan'ın altıncı firavunudur. II. Thutmosis'in Kraliçe Hatsepsut'tan olmayan oğludur. II. Thutmosis öldükten sonra Kraliçe Hatsepsut ülkeyi tek başına yönetti ve III. Thutmosis'i tahttan uzaklaştırdı. 20 yıldan fazla iktidarda kaldı. Ve ölümünden sonra III. Thutmosis tahta çıkabildi.

<span class="mw-page-title-main">II. Thutmose</span> Mısırın on sekizinci hanedanının dördüncü firavunu

II. Thutmose, Mısır'ın on sekizinci hanedanının dördüncü firavunu.

Kohen Yahudiler'de baba tarafından Tora'daki Aaron (Harun)'un torunlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Makkabiler</span> Yahudiyenin kontrolünü ele geçiren Yahudi asi savaşçı grubu

Makkabiler, Selevkos İmparatorluğu'na bağlı uydu devlet olan Yahudiye'nin kontrolünü eline geçiren Yahudi asi ordusudur. MÖ 164 ila MÖ 63 yılları arasında Haşmonayim hanedanlığı olarak Yahudilik dinini tekrar hayata geçirip İsrail Diyarının sınırlarını genişletti ve Helenizmin etkisini azalttı.

<span class="mw-page-title-main">II. Hurkanus</span>

II. Hurkanus, MÖ 1. yüzyılda Haşmonayim hanedanlığına bağlı başrahip ve Yahudiye kralıydı.

<span class="mw-page-title-main">I. Thutmose</span> Antik Mısır Firavunu

I. Thutmose Antik Mısır'ın 18. Hanedanı'nın üçüncü Firavunu idi. Bir önceki firavun I. Amenhotep'in ölümünden sonra tahta geçmiştir. I. Thutmose kendinden önceki firavunlardan daha fazla Mısır sınırları genişletme çabasına girmiş, Levant ve Nubia derinliklerine ilerlemiştir. Ayrıca Mısır'da pek çok tapınak inşa ettirmiş ve Krallar Vadisi'nde kendisi için bir mezar yaptırmıştır. Kendinden sonra yerine oğlu II. Thutmose geçmiştir. Saltanatı genellikle MÖ 1506 - MÖ 1493 yılları arasına tarihlenir ancak bazı tarihçilere göre ise saltanatı MÖ 1526 - MÖ 1513 yılları arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">XV. Gregorius</span>

Papa XV. Gregorius, asıl adı Alessandro Ludovisi – ö. 8 Temmuz 1623 Roma, Papalık Devletleri, ). 9 Şubat 1621 - 8 Temmuz 1623 döneminde papa.

<span class="mw-page-title-main">Deyrü'l Bahri</span>

Deyrü'l Bahri, Nil'in batı kıyısında, el-Uksur'un karşısında yer alan morg tapınak ve mezarlar kompleksidir. Teb Nekropolü'nün bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mısır tarihi</span>

Mısır tarihi, verimli Nil Nehri kıyıları ve deltası ile Mısır'ın yerli halkının başarıları ile uzun ve zengin olmuştur. Mısır hiyeroglifleri Rosetta Taşı'nın keşfi ve yardımıyla deşifre edilene kadar Mısır'ın eski tarihinin çoğu bir gizemdi. Antik Dünyanın Yedi Harikası arasında yer alan Keops Piramidi bu coğrafyada bulunmaktadır.

Amon Baş Rahibi veya Amon'un İlk Kahini, eski Mısır tanrısı Amon'un en yüksek rütbeli rahibiydi. İlk Amon başrahipleri, Onsekizinci Hanedanlığın başlangıcında Yeni Krallıkta ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Herihor</span>

Herihor, Amon başrahibi. Halefi olan Pianch'ın damadıydı ve MÖ.1076-1066 civarında 20.hanedanlığın sonları ve 21.hanedanlığın ) başlangıcı arasında görev yaptı.

Mısır'ın Yirminci Hanedanı, MÖ 1189'dan MÖ 1077'ye kadar süren Eski Mısır Yeni Krallık döneminin üçüncü ve son hanedanıdır. 19. ve 20. Hanedanlar ayrıca Ramsesler dönemi olarak bilinen bir çağı oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Thuty</span>

Thuty veya Djehuty, 18.Hanedanlığın başlangıcında, I.Ahmose'nin saltanatında Amon Başrahibiydi. Bu unvanı aldığı bilinen ilk kişidir.

Bu, MÖ 3100'den MÖ 30'a kadar Antik Mısır'ın bilinen kraliyet eşlerinin bir listesidir. Hükümdarlık tarihleri, Mısır firavunları listesi sayfasında yer alan tarihleri takip eder.

Ankhkheperure-Merit-Neferkheperure/Waenre/Aten Neferneferuaten Onsekizinci Hanedanlık döneminde Amarna Dönemi'nin sonlarına doğru hüküm süren bir kadın firavuna atıfta bulunmak için kullanılan bir isimdir. Cinsiyeti, adında ve sıfatında bulunan kadınsı izlerle doğrulanır. Kendinden önceki firavun Smenkhare de Ankhkheperure ön adını kullandığı için Neferneferauten'e ait kalıntılarda karmaşa yaşanır. Ancak daha sonra Neferneferauten'in kartuşlarında Ankhkheperure'nin yanında Neferneferatuen'i de kullanmasıyla, kalıntılar bir önceki firavun Smenkhare'den ayırt edilmiş oldu. Meritaten ya da daha büyük olasılıkla firavun Akhenaton'un eşi Nefertiti olduğu ileri sürülür. Eğer bu kişi tek firavun olarak hüküm süren Nefertiti ise, Mısırbilimci ve arkeolog Dr. Zahi Hawass tarafından, Amarna'nın düşüşü ve başkentin geleneksel Thebes şehrine geri taşınmasıyla onun saltanatının damgasını vurduğu teorisi öne sürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">IX. Ramses</span> 20. hanedanlığın mısır firavunu

Neferkare Setepenre IX. Ramses Mısır'ın Yirminci Hanedanlığının sekizinci firavunuydu. III. Ramses ve XI. Ramses'ten sonra bu Hanedanlığın en uzun süre hizmet veren üçüncü kralıydı. Jürgen von Beckerath'ın 1984 tarihli bir GM makalesinde sunduğu kanıtlara dayanarak, Akhet'in 21. gününde tahta geçtiğine inanılıyor. Papirüs Turin 1932+1939'a göre, IX. Ramses 18 yıl 4 aylık bir saltanat yaşadı ve 19. Yılı'nda Peret'in ilk ayında 17 ile 27 arasında öldü. Taht adı Neferkare Setepenre, "Güzel, Re'nin Ruhu, Re'nin Seçilmişi" anlamına gelir. IX. Ramses'in III. Ramses'in oğlu Mentuherkhepeshef'in oğlu olduğuna inanılıyor. IX. Ramses, bu nedenle, muhtemelen III. Ramses'in torunuydu.

<span class="mw-page-title-main">Sneferu</span>

Sneferu,, Helenleştirilmiş adıyla Soris Eski Krallık döneminde Mısır'ın Dördüncü Hanedanlığının kurucusu olan firavun. Saltanat süresine ilişkin tahminler değişkendir, örneğin The Oxford History of Ancient Egypt'e göre MÖ 2613 ile 2589 yılları arasında 24 yıllık bir saltanat, Rolf Krauss'e göre 30 yıllık bir saltanat ve Rainer Stadelmann'a göre 48 yıllık bir saltanatı vardır. Bugüne kadar ayakta kalan en az üç piramit inşa etti ve piramitlerin tasarımında ve yapımında büyük yenilikler getirdi.